Blu-ray: The Boss Baby

Hoe voelt het voor een enigst kind als er een baby broertje of zusje in aantocht is? Dit is precies wat het nieuwste project van DreamWorks Animation probeert te onderzoeken. De computeranimatie The Boss Baby laat zien hoe een pasgeboren nieuwkomer het huis op stelten zet en alle aandacht volledig naar zich toetrekt. Het is een prima animatiefilm met daarbij voldoende grappen voor de volwassen kijkers, maar helaas weet The Boss Baby nooit de vinger op de zere plek te leggen qua wat de emotionele invloed is van een nieuwe baby op het enigst kind in het gezin.

boss baby 2

Tim Templeton (Engelse voice-over door Miles Bakshi) is een energiek zevenjarig jongetje dat een gelukkig leventje met zijn ouders leidt. Tim heeft alles wat hij wil: de hele dag door spelen met zijn ouders, en ’s avonds voor het slapen gaan voorgelezen worden uit een boekje. Dit verandert allemaal meteen als er op een dag een taxi voor komt rijden met een in maatpak gehulde baby erin: de Boss Baby (Alec Baldwin). Alle aandacht gaat meteen uit naar dit bijzondere blonde knulletje met aktetas. Tim is jaloers, maar is ook wantrouwend naar de kleine nieuwkomer. Al snel komt hij erachter dat de baby kan praten als een volwassene en snode plannen heeft voor de Templeton-familie. Tim en de Boss Baby komen hierdoor in een oververhit actieavontuur terecht dat leuk is voor jong en oud.

Regisseur Tom McGrath heeft hiervoor vooral succes geboekt met de Madagascar-animatiefilms. Ook The Boss Baby doet het bijzonder goed: de film heeft al een kleine 500 miljoen dollar opgebracht en daarmee is een vervolg al aangekondigd voor 2021. Wat de film vooral uniek maakt, is hoe de scènes veranderen naar de verbeeldingskracht van Tim. Wanneer hij bijvoorbeeld piraatje speelt, verandert de realiteit hierin mee en wordt de kamer ineens een woeste zee met een piratenschip vol met rovers. Of wanneer hij juist huisarrest krijgt, transformeert zijn kamer in een gevangenis. Dit is erg inventief gedaan en zorgt voor veel actiescènes in de film zonder dat dat deze in de verhaallijn voorkomen.

boss baby 3

Wat jammer is, is dat al gauw wordt afgeweken van de verhaallijn van een enigst kind dat probeert op te boksen tegen een babybroertje. Er wordt een nieuw plot ingezet waar de twee juist goed met elkaar moeten opschieten. Dit zorgt ervoor dat er veel diepgang verloren gaat wat betreft de gevoelenskwesties van Tim Templeton, maar hiermee worden wel nieuwe thema’s van broederschap en samenwerking geïntroduceerd. Daarnaast is het verhaal in vlagen inconsistent: waarom kijken Tim’s ouders bijvoorbeeld niet raar op wanneer er een baby in maatpak aan komt zetten in een taxi, terwijl Tim zelf hier wel al gelijk zijn bedenkingen bij heeft? Hier wordt verder geen uitleg voor gegeven.

boss baby4

Erg leuk is echter de voice-over van Alec Baldwin, die met zijn hilarische vertolkingen van Donald Trump in Saturday Night Live een succesformule in handen heeft. Ook de Boss Baby doet met zijn blonde haar en rare uitspraken denken aan de Amerikaanse president, en dit is dan vooral voor de volwassen kijkers een leuke toevoeging. Verder is The Boss Baby vooral grappig voor de allerkleinsten, en weet deze helaas niet zoals Disney/Pixar-films ook voor volwassenen een vermakelijke afleiding te vormen.

The Boss Baby is sinds kort in huis te halen op blu-ray, en is voor ouders met jonge kinderen een leuke actieanimatie om op te pikken. De beeldkwaliteit van de blu-ray is van hoog niveau en met een DTS-HD 7.1 geluidstrack komt de soundtrack ook goed tot zijn recht. Het bonusmateriaal is daarnaast nog een leuke aanvulling, waarmee er verder in wordt gegaan door cast en crew op de personages van de film. Voor volwassen mist er helaas echt geslaagde humor in The Boss Baby, en maakt het de verwachtingen die kijkers hebben van een studio als DreamWorks Animation helaas niet helemaal waar.