FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 21 september 2017

Eredivisieclubs bekeren verder

PSV, VVV-Venlo en PEC Zwolle hebben zich eenvoudig geplaatst voor de tweede ronde van de KNVB beker. Alle drie clubs boekten ruime uitzeges. FC Groningen had het in het uitduel tegen Hercules lastig, maar won toch met 2-4.

SDC Putten - PSV
Adam Maher heeft PSV bij de hand genomen in de bekerontmoeting tegen Putten. De middenvelder kwam voor het eerst sinds mei 2016 weer in het eerste van de Eindhovenaren in actie en beloonde het vertrouwen van trainer Philip Cocu. Maher opende al na zes minuten via een afstandsschot de score.

Daarna zakte het niveau behoorlijk tot Derrick Luckassen op aangeven van Maher de 0-2 maakte. Tien minuten later maakte Maher zijn tweede van de avond, voordat Sam Lammers de 0-4 eindstand op de borden zette.

Hercules - FC Groningen
Groningen had het tegen Hercules heel wat lastiger dan dat PSV het in Putten had. In de Galgenwaard in Utrecht nam Hercules in de elfde minuut verrassend de leiding toen Fouad Belarbi een diepe bal goed aannam en goalie Sergio Padt verschalkte. Groningen had balbezit en dwong hoekschoppen af, maar gevaarlijk werd de ploeg niet. Ousamma Idrissi wist toch de 1-1 te scoren, waarna Belarbi de kans om met voorsprong te gaan rusten liet liggen.

Vlak na rust maakte invaller Ritsu Doan de 1-2 voor Groningen. Via een rake vrije trap van Juninho Bacuna en Ajdin Hrustic liepen de bezoekers uit, maar het slotwoord was aan Hercules dat via Leroy Oehlers nog de 2-4 kon maken.

Blauw Geel'38 - VVV-Venlo
VVV had in Veghel een makkelijke avond tegen Blauw Geel. Damian van Bruggen, Etienne Amenyido en Terry Antonis zorgen ervoor dat voor rust de 0-3 eindstand al bereikt was.

De Meern - PEC Zwolle
Ook PEC Zwolle had een makkelijke dag tegen een amateurclub. Tegen De Meern leidde de ploeg van John van't Schip bij rust al met 0-3 via Stef Nijland, Younes Namli en Piotr Parzyszek. Tegenvaller was het uitvallen van zowel Philippe Sandler als Namli. Via Wouter Marinus en Youness Mokhtar werd het na rust nog 0-5.

Bill Gates heeft spijt van Ctrl-Alt-Del

Control-Alt-Delete, wie kent 'm niet? Van leek tot binair veteraan, iedereen heeft zijn of haar frustratie weleens gebotviert op deze notoire digitale drie-eenheid. 

Toch zou deze iconische toetsencombinatie ons bespaard onbekend zijn gebleven, als Bill Gates het allemaal even over zou mogen doen. Hij zou de legendarische reeks hebben ondergebracht onder één toets, in plaats van de reeks van drie uit elkaar liggende toetsen die enkel in te voeren is met twee handen. In 2013 noemde hij de combinatie ook al eens een foute keuze, maar vulde hierbij aan dat Microsoft wel één toegewezen toets wilde, maar IBM hier niet aan mee wilde werken. Nu haalt hij wederom uit naar IBM: "De mensen die erbij betrokken waren hadden duidelijk nog een toets moeten plaatsen om het te laten werken."

De bedenker van de beroemde beruchte combinatie, David Bradley, werkte bij IBM aan de originele IBM PC. De combinatie was oorspronkelijk bedoeld om een computer opnieuw op te starten en bij veel software, zoals DOS en Windows 3.X, diende het ook voor dit doel. "Ik mag Control-Alt-Delete dan bedacht hebben, maar Bill heeft hem beroemd gemaakt", zei hij in een eerder interview. Vanaf Windows NT 3.1 diende de combinatie om het loginscherm en het Windows Security-schem tevoorschijn te toveren.

Deze beveiligingsmaatregel was bedoeld om login spoofing te voorkomen. De kernel detecteert dat de eindgebruiker de secure attention keys heeft ingedrukt en begint daarop de inlogprocedure. "Bij de ontwikkeling van NT 3.1 zochten we een sequentie van toetsaanslagen die niet onderschept kon worden door een applicatie", aldus Larry Osterman van Microsoft. "De beveiligingsarchitect voor NT, Jim Kelly, kwam erachter dat de enige toetscombinatie die nog niet gebruikt werd door een applicatie, Control-Alt-Delete was, omdat die werd gebruikt om de computer te rebooten"

Honkballers Neptunus winnen topper tegen Amsterdam

De honkballers van Curaçao Neptunus hebben in de kampioensgroep van de Hoofdklasse een belangrijke overwinning geboekt op de L&D Amsterdam Pirates. De twee ploegen zijn hard op weg om zich te plaatsen voor de Holland Series - de strijd om de landstitel - en de onderlinge ontmoetingen in de groep zijn een goed voorproefje daarvoor.

In Amsterdam sloeg Neptunus in de eerste inning al vier man over de thuisplaat, waarmee de wedstrijd al deels beslist leek. Drie punten in de zevende inning waren voor de Pirates net niet genoeg om de stand gelijk te trekken en Neptunus zegevierde met 5-6. De Rotterdammers hebben nu dertien zeges, de Pirates hebben er elf - en hebben één wedstrijd meer gespeeld.

De Vaessen Pioniers gingen ondertussen op bezoek in Bussum, waar Mr. Cocker HCAW de tegenstander was. Na de eerste inning stonden al vijf punten op het bord (2-3) en het leek spannend te worden, maar vanaf de vijfde inning sloegen de Pioniers genadeloos toe met vier, vier en twee punten in drie innings: 3-13.

Basketballers Donar door in Champions League

De basketballers van Donar zijn doorgedrongen tot de tweede kwalificatieronde voor de Champions League, het hoogste Europese clubtoernooi onder auspiciën van basketbalbond FIBA Europe - hoewel de echte topclubs in de EuroLeague spelen, de Champions League doet het met de tweede garnituur.

Het Litouwse Vytautas was eerder in de week in Groningen nog te sterk voor Donar, maar in Litouwen sloeg de Nederlandse club hard terug. Met dank aan onder meer de twintig punten van Brandyn Curry liepen de Groningers vooral door een geweldige eerste helft weg naar een ruime voorsprong. 

Uiteindelijk won Donar met 61-84, ruimschoots voldoende om de 75-77 thuisnederlaag weg te poetsen. Op 24 en 26 september speelt Donar in de volgende ronde tegen de Bakken Bears, de kampioen van Denemarken. De winnaar speelt tegen het Spaanse Estudiantes, de nummer elf van de Liga ACB van vorig seizoen.

Koolhof en Middelkoop naar halve finales ATP-toernooien

Tennissers Wesley Koolhof en Matwé Middelkoop hebben zich geplaatst voor de halve finales van de ATP-toernooien van Metz en Sint Petersburg. De voormalig dubbelpartners deden dat niet meer met een Nederlander naast zich.

Koolhof speelt in Frankrijk met de Nieuw-Zeelander Artem Sitak en dat gaat prima. De als vierde geplaatste Spanjaarden Marcel Granollers en David Marrero werden na een spannende supertiebreak verslagen: 6-2, 5-7 [10-8]. De Wit-Russische veteraan Max Mirniy wacht met de Oostenrijker Philipp Oswald in de halve finales.

Roman Jebavy speelt in Rusland aan de zijde van Middelkoop en dat duo boekte in de kwartfinales een verrassende zege. De Brit Dominic Inglot en de 45-jarige Canadese dubbelgrootheid Daniel Nestor werden na een supertiebreak als afsluiter van een zeer spannende wedstrijd aan de kant geschoven: 7-6 (10), 7-5 [10-4].

Bertens en Larsson naar halve finales in Seoul

Tennisster Kiki Bertens heeft zich samen met haar Zweedse partner Johanna Larsson geplaatst voor de halve finales van het WTA-toernooi van Seoul. In Zuid-Korea stond het als eerste geplaatste duo tegenover Han Na-lae en Jang Su-jeong, de thuisheldinnen van het Koreaanse publiek, maar geen absolute hoogvliegers.

Bertens en Larsson stonden hun service in de eerste set gelijk af, maar sloegen daarna hard terug en pakten de set alsnog. De Zuid-Koreaanse dames boden in het tweede bedrijf aanzienlijk beter partij en wisten drie matchpoints weg te werken, maar bij poging vier was het raak: 6-2, 7-5.

Tennisster Schuurs in dubbelfinale WTA-toernooi Guangzhou

Tennisster Demi Schuurs heeft zich samen met de Belgische Elise Mertens naar de finale van het WTA-toernooi in Guangzhou geslagen. Het Nederlands-Belgische duo is in China als eerste geplaatst en maakt dat vooralsnog meer dan weer.

De Chinese tieners Jiang Xinyu en Tang Qianhui, 18 en 17 jaren jong, waren niet opgewassen tegen Schuurs en Mertens. Met name in de tweede set waren Schuurs en haar partner veel te sterk en het duurde dan ook niet lang voor de finaleplek binnen was: 6-1, 6-3.

Voor Schuurs is het haar vierde WTA-finale van het jaar. In Auckland (met Renata Voracova), Den Bosch (met Kiki Bertens) en Boekarest (met Mertens) lukte het niet om de titel te pakken. Mogelijk wacht Lesley Kerkhove in de finale, maar die komt vrijdag pas in actie in de halve finales.

Man verdronken in eigen vijver

Een inwoner van Eijsden in Zuid-Limburg is verdronken in de vijver van zijn achtertuin. Zijn lichaam werd donderdag even na 19.00 uur ontdekt in het water, waarna direct de politie werd gewaarschuwd.

Volgens de politie is het slachtoffer vermoedelijk ongelukkig ten val gekomen bij de woning aan de Johan Sebastiaan Bachstraat. De politie spreekt dan ook van een noodlottig ongeval. De identiteit van de man is niet bekendgemaakt.

Lichaam man gevonden in vijver Eijsden
Lichaam man gevonden in vijver Eijsden (Foto: ANP)

'Zoon van God' stopt met boksen

Bokser Andre Son of God Ward heeft aangekondigd te stoppen met topsport. De regerend wereldkampioen lichtzwaargewicht bij de WBA, WBF, IBO en The Ring liet donderdag in een verklaring weten niet langer de wil om te vechten te hebben.

"Ik heb enorm veel voor je opgeofferd, maar je hebt me zoveel meer teruggegeven", richt Ward zich op de bokssport. "Je hebt me een platform gegeven, mij een kampioen gemaakt en geholpen om mijn familie te onderhouden. Ik ben je voor eeuwig dankbaar en heb vrienden voor het leven gemaakt. Het was altijd mijn doel om vanaf de top van de berg afscheid te nemen en dat is me gelukt...dat is ons gelukt."

"Ik stop ermee omdat mijn lichaam het zware sportleven niet meer op kan brengen en de wil om te vechten daardoor is verdwenen. Als ik mijn familie, mijn fans en mijn team niet langer alles kan geven wat ik heb, moet ik niet meer vechten", stelt Ward, olympisch kampioen in Athene in 2004, waarna hij later in dat jaar professional werd.

Ward pakte in 2009 zijn eerste wereldtitel in het supermiddengewicht door de Deen Mikkel Kessler te verslaan en zijn WBA-titel over te nemen. Die zou hij nooit meer in de ring verliezen, want Ward eindigt zijn carrière met een 32-0 record. Wel raakte de Amerikaan in 2014 en 2015 titels kwijt nadat hij die niet verdedigde, onder meer door blessures en zakelijke geschillen. 

In augustus vorig jaar versloeg Ward de Colombiaan Alexander Brand, waarmee hij de WBO International-titel in het lichtzwaargewicht pakte. In november ging de Rus Sergey Kovalev voor de bijl en nam Ward diens wereldtitels bij de WBA, IBF en WBO over. Kovalev wilde revanche, maar in juni ging hij in Las Vegas in de achtste ronde knock-out, waarmee Ward ook de vacante titel bij The Ring pakte. Hij neemt nu dus als wereldkampioen in vier bonden afscheid.

Luiten deelt samen met Coetzee koppositie op Portugal Masters

Na een teleurstellend open is Joost Luiten goed begonnen aan de Portugal Masters. De Nederlandse golfer staat na dag één op een gedeelde eerste plaats samen met met de Zuid-Afrikaan George Coetzee.

Luiten noteerde op golfbaan in Portugal een ronde van 64, waarmee hij zeven slagen onder het baangemiddelde zat. De 31-jarige Nederlander begon met een birdie op de eerste hole en zou op hole 5, 9, 11, 15, 17 en 18 ook een birdie maken. Luiten maakte in zijn ronde geen bogey.

Coetzee maakte een birdie meer dan de Nederlander, maar op hole 2  zou de Zuid-Afrikaan een bogey maken, waardoor ze beide op een ronde van 64 uitkwamen. Achter Luiten en Coetzee delen vijf golfers, met één slag achterstand op de koplopers, de derde plaats.

Noorse politie weet raad met wielerhooligans op WK

Op het wereldkampioenschap wielrennen in het Noorse Bergen stond woensdag de individuele tijdrit bij de mannen op het programma, met goud voor Tom Dumoulin als gevolg.

Er was echter ook een ander opvallend moment: de Noorse politie liet even zien hoe je omgaat met irritante 'meerenners', mensen die hun beetje aandacht willen door bergop met de wielrenners mee te rennen, wat regelmatig tot gevaarlijke situaties leidt.

Onderstaande vent probeerde met uittredend wereldkampioen Tony Martin mee te rennen, maar door de lokale politie werd hij op een uitmuntende bodycheck getrakteerd.

Bizon na 250 jaar terug in Duitsland en gelijk doodgeschoten

Na 250 jaar is in Duitsland weer een wilde bizon gezien. Een bijzondere gebeurtenis en dat werd door de autoriteiten op een bijzondere manier 'gevierd': men schakelde wat jagers in en liet het beest linea reacta naar de eeuwige jachtvelden geholpen worden.

Vorige week werd de bizon gezien in de buurt van Lebus, een kleine honderd kilometer ten oosten van Berlijn. Lokale functionarissen besloten volgens de Duitse afdeling van het WWF dat de bizon een bedreiging voor de gemeenschap vormde en dus moest er gelijk het nodige lood in gepompt worden.

"Na 250 jaar duikt er een wilde bizon op en verder dan 'we moeten hem doodschieten' komen de autoriteiten niet", aldus een woedende Christoph Heinrich van het WWF. "Ze hebben geen idee hoe ze met wilde dieren om moeten gaan."

De bizon is vermoedelijk vanuit het Poolse Ujscie Nationaal Park, dicht bij Duitsland, de grens overgekomen. De Europese bizon is de grootste herbivoor in Europa en staat op de rode lijst van kwetsbare diersoorten. 

De soort was ooit overal in Europa te vinden, maar zo'n honderd jaar geleden leek de Europese bizon uitgestorven. In Polen, Litouwen, Wit-Rusland, Oekraïne, Rusland en Slowakije zijn dankzij fokprogramma's toch enkele exemplaren uitgezet. Wereldwijd zijn er populaties in zo'n dertig landen, bijna allemaal in gevangenschap.

Nieuwe trailer van Murder on the Orient Express

Er is zojuist een nieuwe trailer van Murder on the Orient Express uitgegeven. De film is gebaseerd op de roman van bestseller-auteur Agatha Christie, en vertelt het verhaal van dertien vreemden die gestrand zijn in een trein.

Wat begint als een uitbundige treinreis door Europa ontvouwt zich al snel tot één van de meest stijlvolle, spannende en huiveringwekkende mysteries ooit. De dertien vreemden in de trein zijn allemaal verdachten, en voor één man is het een race tegen de klok om de puzzel op te lossen voordat de dader weer toeslaat.

Kenneth Branagh regisseert en leidt een sterrencast van onder meer Pénelope Cruz, Willem Dafoe, Judi Dench, Johnny Depp, Michelle Pfeiffer, Daisy Ridley en Marwan Kenzari. Murder on the Orient Express is vanaf 9 november 2017 in de Nederlandse bioscopen te zien.

Laatste seizioen Kleibeuker als fulltime langebaanschaatser

Komend seizoen is het laatste seizoen van Carien Kleibeuker als fulltime langebaanschaatser. Deelname aan de Olympische Spelen volgend jaar in Pyongcheang is haar laatste doel. Kleibeuker zei dit vanmiddag bij de ploegenpresentatie van Team CLAFIS.

Ze wil nog niet definitief afscheid nemen van het schaatsen. "Het is zeker niet het laatste seizoen dat ik schaats, maar dit is wel mijn laatste jaar als fulltime langebaanschaatser."

Kleibeuker wil zich nog eenmaal richten op de 5.000 meter. Tijdens de Spelen van 2014 pakte ze op die afstand verrassend brons achter Martina Sablikova en Ireen Wüst.

Kleibeuker op het WK afstanden in februari 2017 (Foto: Pro Shots / Erik Pasman )

Kilometerheffing op de formatietafel

GroenLinks is niet meer betrokken bij de coalitieonderhandelingen, maar toch ligt er een plan voor het invoeren van kilometerheffing op de formatietafel. De beoogde coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie wil een heffing invoeren voor vrachtwagens.

De partijen zijn daarvoor in gesprek met brancheorganisatie Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV). Directeur Ad Toet vindt het invoeren van een kilometerprijs voor vrachtverkeer een logische gedachte, omdat andere landen ook al dergelijke systemen hebben. De EVO (organisatie van goederen vervoerende bedrijven) is minder enthousiast, omdat het niet gaat leiden tot minder transport. Zij zien liever een kilometerheffing voor alle motorvoertuigen. Beiden vrezen overigens wel een prijsstijging voor de consument, omdat de prijzen toch zullen worden doorberekend als transport duurder wordt.

Milieuorganisaties wordt ook gevraagd om mee te denken, en zij zijn met de klimaatdoelen in het achterhoofd uiteraard wel enthousiast. Volgens Natuur en Milieu is de invoering niet ingewikkeld, omdat de kastjes al in de vrachtwagens aanwezig zijn.

Hoe ver de onderhandelingen gevorderd zijn is niet bekend, maar er zou een 'ambitieus plan' liggen waarbij 'elke sector betrokken is'. D66 en ChristenUnie hadden beide een vorm van kilometerheffing in hun verkiezingsprogramma staan, maar de VVD is er altijd tegen geweest. Volgens het Centraal Planbureau kan deze vorm van kilometerheffing tot een miljard euro opleveren.

In België en Duitsland geldt al een tolsysteem voor vrachtwagens. Ook andere landen hebben tolvignetten, zoals bijvoorbeeld Zwitserland. Het Belgische systeem, dat afgelopen januari in werking trad, wordt nog steeds geplaagd door storingen en torenhoge boetes voor nietsvermoedende chauffeurs. Op dit moment betalen Nederlandse chauffeurs wel in het buitenland, maar niet andersom.

Zanger Rubberen Robbie en Catapult overleden

Zanger Cees Bergman, bekend van groepen als Catapult en Rubberen Robbie, is overleden. Hij stierf op 65-jarige leeftijd in het Zuid-Hollandse dorp Leimuiden aan de gevolgen van kanker. Bergman schreef ook veel liedjes, voor André Hazes bijvoorbeeld 'n Beetje verliefd. De band waar hij de laatste jaren in zat, Van Beukenstein, maakte het overlijden bekend.

Midden jaren zeventig van de vorige eeuw had Catapult hits als Let Your Hair Hang Down en Seven-Eleven. Met The Monotones had hij een hit met Mono. Rubberen Robbie scoorde in 1981 een nummer 1-hit met De Nederlandse sterre die strale overal! en borduurde nog even voort op dat succes met De Nederlandse sterre die vieren carnaval. Het zijn medleys waarin Nederlandstalige liedjes worden gepersifleerd.

Bergman, altijd in voor een geintje, nam met de band ook zijn eigen succes op de hak: 'n Beetje verziekt (De Hazes-Medley). In zijn Cat Music-studio, opgericht in de succesjaren van Catapult, deed Bergman ook de zangpartijen voor de act Ome Henk, met hits als Op de camping uit 1995.

Zanger Rubberen Robbie en Catapult overleden
Zanger Rubberen Robbie en Catapult overleden (Foto: BuzzE)

Geen ploegentijdrit meer op WK wielrennen vanaf 2020

De ploegentijdrit voor merkenteams zal vanaf 2020 niet meer op het programma staan van het WK wielrennen. Dat heeft de nieuwe UCI-president David Lappartient vandaag bekend gemaakt. Er zou te weinig interesse vanuit de merkenteams zijn.

De ploegentijdrit voor merkenteams stond vanaf 2012 op het programma. Destijds won Omega Pharma - Quick-Step in Valkenburg de eerste titel bij de mannen. Dit jaar won Sunweb zowel bij de mannen als de vrouwen. In een ver verleden was er ook ploegentijdrit op het WK, maar toen werd het voor landenteams gehouden.

Volgens de UCI-president Lappartient blijft de interesse bij teams en fans achter en dus is besloten om in 2020 de discipline te schrappen. In Innsbruck 2018 en Yorkshire 2019 staat de ploegentijdrit nog wel in de planning.

Opwaardering voor Ronde van Drenthe

De mannenkoers van de Ronde van Drenthe is opgewaardeerd naar een 1.HC wedstrijd. Dat betekent dat de wedstrijd, na de Amstel Gold Race, de grootste koers van Nederland wordt. Naast de opwaardering zal de wedstrijd voortaan plaatsvinden op zondag plaats in plaats van zaterdag, zo heeft de UCI beslist. De wedstrijd zal op 11 maart verreden.

"We zijn erg enthousiast. Dit betekent dat ten opzichte van vorige edities veel meer WorldTourploegen deelnemen'', reageerde de organisatie op de website.

Veenendaal-Veenendaal hoopte ook op een opwaardering van de wedstrijd, maar de Nederlandse eendagswedstrijd blijft een 1.1 wedstrijd, een treetje lager dan de Ronde van Drenthe. De wedstrijd zal worden gehouden op 16 augustus. Dat is in dezelfde week als de de Binckbank Tour, die zal worden van 13 tot en met 19 augustus.

Liliane Bettencourt (94) van L'Oréal overleden

Liliane Bettencourt is op 94-jarige leeftijd overleden. De erfgename van het cosmeticaconcern L'Oréal gold als de rijkste vrouw van Europa. Haar vermogen werd door het Amerikaanse zakenblad Forbes geschat op 30 miljard dollar (25 miljard euro).

Liliane was de dochter van L'Oréal-oprichter Eugène Schueller. In 1950 trouwde ze met de politicus André Bettencourt, die onder meerdere Franse presidenten hoge functies vervulde. Ze was zelf actief bezig met de uitbouw van het cosmeticabedrijf. Ze besteedde een deel van haar kapitaal aan diverse liefdadigheidsdoelen.

Liliane Bettencourt was een veel geziene gast op allerlei party's en leidde een luxe bestaan. De laatste jaren dementeerde ze en werd ze onder curatele gesteld door haar familie. Haar dochter Françoise maakte het overlijden donderdag wereldkundig.

Liliane Bettencourt (94) van L'Oréal overleden
Liliane Bettencourt (94) van L'Oréal overleden (Foto: ANP)

Rusland en mechs in Left Alive

Square Enix heeft tijdens TGS 2017 een nieuwe trailer van de survival action shooter Left Alive getoond. Deze keer zie je dat het zich afspeelt in Rusland en kun je een beetje van de gameplay zien.

Left Alive speelt zich af in de wereld van de Front Mission-games. Chronologisch speelt het zich af tussen Front Mission 5 en Front Mission Evolved. Je volgt de verhalen van drie personages in een door oorlog geteisterde Rusland. Je zult tegen de mechs van de Front Mission-serie strijden, maar het is ook mogelijk om ze te stelen en zelf te besturen. Jouw grootste belang in deze game is survival. Het is ook aan jou welk pad je neemt om je bestemming te bereiken.

Left Alive komt in 2018 naar PlayStation 4 en Steam.

Van Vleuten gaat het ook op de baan proberen

Annemiek van Vleuten wil proberen zich te plaatsen voor de wereldkampioenschappen baanwielrennen, die komend voorjaar (28 februari – 4 maart) in Apeldoorn worden gehouden. 

"Ik heb al een keer een blokje meegetraind met de Nederlandse baanploeg. Nu wil ik kijken of ik me kan kwalificeren voor de EK, op de achtervolging. Ik heb geen uitgebreide ambities voor het baanwielrennen, maar misschien dat de individuele achtervolging me wel ligt'', laat Van Vleuten vanuit Bergen, waar de Nederlandse zaterdag aan de start komt van de wegrace. "Het lijkt me een mooie uitdaging dat de komende maand te onderzoeken.''

Waar de wielrenners normaal gesproken een rustmoment hebben in oktober, zal de wereldkampioene op het tijdrijden doortrainen. Het Europees kampioenschap in Berlijn staat gepland van 18 tot en met 22 oktober.

Nieuw homerunrecord in MLB

In de Amerikaanse Major League Baseball is deze week een nieuw homerunrecord gevestigd. Alex Gordon, outfielder van de Kansas City Royals, sloeg tegen de Toronto Blue Jays de 5694e homerun van het seizoen: één meer dan het record uit 2000.

Giancarlo Stanton van de Miami Marlins gaat dit jaar overigens aan de leiding: hij sloeg de bal al 56 keer van het veld. In 2014 werd het laagste aantal homeruns genoteerd, destijds bleef men op 4186 stuks steken.

Alex Gordon slaat de 5694e homerun van het jaar (Bron: YouTube)

YouTube blokkeert regisseur Dick Maas

YouTube heeft het account van regisseur Dick Maas definitief geblokkeerd. Dat heeft de filmmaker, bekend van hits als Flodder en Sint, donderdag gemeld.

Maas heeft geen idee waarom de streamingdienst zijn rechten heeft opgeschort. Op zijn YouTube-account stonden behind-the-scenes-filmpjes, bloopers en archiefmateriaal. Zo was vorige jaar een filmpje waarin wijlen acteur Coen van Vrijberghe de Coningh als zijn personage Johnnie Flodder verslag doet vanaf de set van de serie een grote clickhit.

Een bezwaar van Maas tegen het besluit werd binnen een dag afgewezen door YouTube. Hij kreeg echter nog steeds geen uitleg. Een rechthebbende zou hebben geklaagd, al weet de regisseur niet wie dat is geweest. In Nederland bezitten RTL en distributeur Dutch FilmWorks de rechten van het meeste werk van Maas.

Muziekrechten
De regisseur is vooral geïrriteerd omdat hij al jarenlang strijd voert tegen de verspreiding van films en fragmenten van hem op YouTube. "Al mijn films zijn in zeker twintig talen terug te vinden", stelt hij. "Maar als ik daar iets van zeg, gebeurt er niets." Bovendien bezit Maas de rechten van alle muziek die hij in zijn veertigjarige carrière schreef. Ook deze wordt volgens hem met regelmaat illegaal gebruikt onder filmpjes die via de streamingdienst worden verspreid.

Maas noemt de manier waarop YouTube met hem als maker omgaat "onfatsoenlijk en respectloos". Hij wil nu materiaal gaan plaatsen op zijn Vimeo-account.

YouTube blokkeert regisseur Dick Maas
YouTube blokkeert regisseur Dick Maas (Foto: BuzzE)

Bedankfilmpje voor Van der Laan in de bioscoop

Acht Amsterdamse bioscopen gaan in de week van 28 september de film van twee minuten draaien die Amsterdammers afgelopen voorjaar voor burgemeester Eberhard van der Laan maakten. Dat heeft Jean Mineur, de exploitant van bioscoopreclames, donderdag laten weten. Het filmpje wordt vertoond in het reclameblok, voordat de hoofdfilm begint.

Dertig bekende en onbekende Amsterdammers doen de ernstig zieke Van der Laan beloftes met betrekking tot zijn en hun stad.

Jean Mineur heeft besloten de film nogmaals te programmeren nadat de burgemeester maandag bekendmaakte per direct zijn taken neer te leggen omdat hij is uitbehandeld. Het korte filmpje is een week lang te zien in alle zalen van Cinecenter, De Uitkijk, De Filmhallen, Kriterion, The Movies en de theaters van Pathé.

De bioscopen werken belangeloos mee aan het initiatief van Jean Mineur.

Bedankfilmpje voor Van der Laan in de bioscoop
Bedankfilmpje voor Van der Laan in de bioscoop (Foto: ANP)

Jaco Pastorius stierf een trieste dood

Dertig jaar geleden deelde een New Yorkse uitsmijter een dreun uit aan een zwerver. Die had geprobeerd de deur van een nachtclub in te trappen waar hem de toegang was geweigerd. Het bleek om de aan lager wal geraakte en manische depressieve bassist Jaco Pastorius te gaan. Hij raakte in een coma en overleed op 21 september 1987, 35 jaar oud.

In z'n nadagen sliep Pastorius wel eens in het park, z'n afgetrapte fretloze Fender Jazzbass meezeulend. Die werd op een gegeven moment gejat terwijl hij z'n roes uitsliep. Nadat het instrument jaren later opdook kocht Metallica-bassist Robert Trujillo deze zogeheten Bass of Doom terug voor de familie van Pastorius. Trujillo produceerde onlangs de documentaire Jaco over deze bijzondere bassist. Hieronder zie je de trailer.

Tekst loopt door onder de video

Pastorius was een van de musici die het instrument naar een hoger plan tilden, vooral door zijn gebruik van de fretloze basgitaar. In plaats van via metaal wordt de snaar op dit type basgitaar - net als bij de contrabas - direct door de vinger op het hout geïntoneerd, wat een bijzondere zingende klank oplevert.

Pastorius leerde zichzelf bas spelen, en speelde met onder meer gitarist Pat Metheny, voordat hij op toetsenist Joe Zawinul van jazzrockgroep Weather Report afstapte en zei: "Ik ben Jaco Pastorius en ik ben de beste bassist ter wereld". Het nummer 'Havona' van de plaat Heavy Weather (1977), met vanaf 2:34 een bassolo, is een mooi voorbeeld van zijn werk met deze groep. Wayne Shorter uit de band van Miles Davis speelt sopraansaxofoon.

Maar Pastorius gebruikte ook vaak flageoletten, waarbij de snaar op bepaalde plekken niet wordt ingedrukt maar alleen aangeraakt. Hierdoor worden hogere tonen uit het zogeheten harmonische spectrum geproduceerd. Het beste voorbeeld is het nummer 'Portrait of Tracy' van het soloalbum Jaco Pastorius uit 1976.

Pastorius kon echter ook lekker hard grooven. Bijvoorbeeld in het nummer 'Kuru / Speak Like a Child', ook van zijn soloplaat, met Herbie Hancock - tevens uit de band van Miles - op piano.

Een typisch maf Pastoriusnummer is 'Teen Town', tevens van Heavy Weather. Hierin speelt Pastorius ook drums. Het is gebaseerd op een aantal snelle basriffs van laag tot hoog, die door bassisten tot op de dag van vandaag tot vervelens toe worden gespeeld om te proberen te laten zien wat ze kunnen.

Pastorius is vaak gekopieerd door notenvreters voor wie muzikaliteit bestaat uit zo snel mogelijk spelen (maar zoals ik een stonede hippie eens hoorde zeggen: "Playing fast is just like playing slow, except that you're doing it faster").

Jaco was echter uniek en deed z'n eigen ding. We sluiten af met een bassolo tijdens een concert in Duitsland, waarbij Pastorius al in 1978 een loopstation gebruikte. Zoals gezegd was de bassist manisch depressief, en onderstaande kun je wellicht zien als een voorbeeld van de manische Pastorius. Hij is wel eens omschreven als de Jimi Hendrix van de basgitaar, en dat is hier goed te zien. Hij laat z'n versterker op een gegeven moment dan ook flink over z'n nek gaan.

Eritrese conferentie onterecht verboden

Burgemeester Jack Mikkers van Veldhoven heeft een grote bijeenkomst van Eritreeërs in april onterecht verboden. De bezwarencommissie van de gemeente heeft dat geoordeeld over ruim tweehonderd bezwaren die bij de gemeente werden ingediend.

Volgens de commissie was er geen sprake van overmacht. De burgemeester heeft niet aangetoond dat het onmogelijk was om de conferentie en de bezoekers met de inzet van politie te beveiligen. "Het recht op vergadering is een grondrecht, dus de overheid moet bescherming bieden", aldus de uitspraak over het noodbevel.

De burgemeester is het niet eens met het oordeel van de bezwarencommissie en blijft bij zijn besluit, maakt de gemeente donderdag bekend. De bezwaarmakers kunnen tegen de beslissing nog in beroep bij de rechter.

Eritrese conferentie onterecht verboden
Eritrese conferentie onterecht verboden (Foto: ANP)

Ryanair: klanten blijven ondanks chaos boeken

Ondanks de puinhoop die Ryanair heeft gemaakt van de werkroosters van zijn vliegend personeel, met duizenden geannuleerde vluchten tot gevolg, blijven klanten gewoon boeken bij de luchtvaartmaatschappij. Dat heeft topman Michael O'Leary gezegd bij de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf. Hij ziet dan ook geen reden te tornen aan de winstprognose voor dit jaar.

O'Leary greep de gelegenheid wel aan om excuses aan te bieden voor de chaos. Die is ontstaan doordat veel medewerkers aan het einde van het zomerseizoen nog een berg vrije dagen moeten opnemen. Ook speelt mogelijk mee dat veel piloten het bedrijf de rug hebben toegekeerd, omdat zij bij concurrenten tegen betere arbeidsvoorwaarden konden gaan vliegen.

De topman verzekerde aandeelhouders evenwel dat Ryanair voldoende piloten in dienst heeft, en geen moeite heeft nieuwe aanwas te vinden. Wel gaf hij aan dat op sommige uitvalsbases, waaronder Dublin en Londen, de salarissen zullen worden verhoogd.

Ryanair: klanten blijven ondanks chaos boeken
Ryanair: klanten blijven ondanks chaos boeken (Foto: ANP)

'Nieuwe behandeling Schumi in VS'

De vrouw van Michael Schumacher heeft een nieuwe behandeling gevonden voor Schumi en wil hem daarom overvliegen. Vier jaar geleden liep een van de succesvolste F1-coureurs aller tijden tijdens het skiën een hersentrauma op en raakte in coma.

In de Amerikaanse staat Texas is een medisch centrum dat is gespecialiseerd in hersentrauma en dat een nieuwe behandeling heeft ontwikkeld. "We hebben enorm veel ervaring met patiënten met een zwaar hersentrauma. Ik denk niet dat er in Europa een kliniek is die al zoveel kan als wij," zo zegt dokter Mark Meeks.

De eerste negen maanden na zijn ongeluk lag Schumacher in een ziekenhuis in Grenoble. Daarna werd hij naar zijn huis aan het meer van Genève gebracht, waar hij sindsdien wordt verzorgd.

Nieuwe iPhone X mogelijk vertraagd

Mensen die de gloednieuwe iPhone X willen hebben, moeten mogelijk geduld hebben. Volgens analisten heeft de productie van de luxe smartphone enkele weken vertraging opgelopen. De fabricage zou mogelijk in oktober beginnen. Rond december zouden de eerste toestellen moeten worden geleverd. De voorverkoop begint op 27 oktober.

De iPhone X werd vorige week gepresenteerd. Het toestel komt met een voorkantvullend scherm en heeft gezichtsherkenning waarmee de gebruiker moet inloggen. Het heeft geen vingerafdruksensor of Home-knop, die wel op andere iPhones zitten. Er zijn twee versies. De iPhone X van 64GB zal in Nederland 1159 euro kosten, de variant met 256GB kost hier 1329 euro.

De naam van de iPhone X verwijst naar het Romeinse cijfer voor tien, omdat Steve Jobs tien jaar geleden de eerste iPhone presenteerde. De smartphone staat boven de 'reguliere' iPhones 8 en 8 Plus, die ook vorige week werden onthuld.

Nieuwe iPhone X mogelijk vertraagd
Nieuwe iPhone X mogelijk vertraagd (Foto: BuzzT)

Steeds minder bos in Nederland

Het totale oppervlakte aan bos in Nederland is sinds 2013 jaarlijks met 1350 hectare afgenomen. Per jaar is gemiddeld 3036 hectare bos verdwenen. Dat wordt maar ten dele gecompenseerd door de jaarlijkse aanplant van 1686 hectare nieuw bos elders, meldt de site NatureToday aan de hand van topografische kaarten en luchtfoto's.

Bossen spelen een grote rol in het tegengaan van klimaatverandering doordat ze CO2 opnemen. De hoeveelheid bos nam tussen 1990 en 2013 toe van 362.000 hectare naar ruim 375.000 hectare. Toen werd ontbossing op de ene plek nog gecompenseerd door bebossing ergens anders.

Na 2013 is de oppervlakte afgenomen naar ruim 364.000 hectare in 2017. Er verdween ongeveer 20.000 hectare bos en er werd ongeveer 9000 hectare nieuw bos elders aangeplant. Die netto-afname komt onder meer doordat bos wordt omgevormd naar andere vormen van natuur, zoals zandverstuivingen. Verder is bebouwing een belangrijke factor.

De analyse is gemaakt door onderzoekers van Wageningen Environmental Research.

Steeds minder bos in Nederland
Steeds minder bos in Nederland (Foto: ANP)

Kamer: ook uitsluitsel over toeslagen

Meerdere partijen in de Tweede Kamer willen na uitsluitsel over het eigen risico dat de regeringscoalitie in wording woensdag gaf, ook duidelijkheid over toeslagen en andere belastingregelingen. Ook dat moet snel gebeuren wil de Kamer er nog iets aan kunnen veranderen, stelt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. De deadline ligt volgens hem op 15 oktober.

Nijboer vroeg informateur Gerrit Zalm of VVD, CDA, D66 en ChristenUnie plannen hebben de zorgtoeslag, huurtoeslag, het kindgebonden budget en soortgelijke regelingen volgend jaar te wijzigen. Hij wil daarover voor dinsdagmiddag een brief van Zalm ontvangen. Onder meer PVV en SP steunden dat verzoek.

De informateur is niet verplicht de Kamer dit soort inlichtingen te verschaffen, maar geeft doorgaans wel gehoor aan breed gedragen verzoeken - mits de onderhandelingen dat toelaten.

Kamer: ook uitsluitsel over toeslagen
Kamer: ook uitsluitsel over toeslagen (Foto: ANP)

Zwarte Cross verlaagt ticketprijzen

De prijzen van zowel de dagkaarten als de campingkaarten voor de aankomende editie van de Zwarte Cross 2018 zijn met bijna 10% in prijs verlaagd. Tickets voor de Zwarte Cross 2018 zijn verkrijgbaar vanaf 18 november om 11:00 uur via www.zwartecross.nl/tickets en in alle 480 Primeravestigingen in Nederland.

Door te stoppen met de vroegboekkorting kan de Zwarte Cross voor 2018 de ticketprijzen voor iedereen verlagen. Om de beschikbaarheid van het aantal dagkaarten te vergroten is de 3 Dagenkaart niet meer opgenomen in het ticketaanbod. Het wegvallen van de 3 Dagenkaart maakt het aanbod voor tickets bovendien overzichtelijker, voor de Zwarte Cross 2018 zijn er vijf ticketsoorten verkrijgbaar.

Voorverkoop
Alles wordt in het werk gesteld om de voorverkoop voor de Zwarte Cross 2018 zo soepel mogelijk te laten verlopen. Er wordt hard gewerkt om de digitale wachtrij zo kort mogelijk te houden en de afronding van iedere bestelling zonder problemen te laten plaatsvinden. De Zwarte Cross benadrukt dat er drie officiële verkoopkanalen zijn. Via de ticketpagina en in alle Primeravestigingen in Nederland zijn tickets vanaf 18 november verkrijgbaar. En alleen van tickets die na 18 november worden verhandeld via Ticketswap kan de Zwarte Cross de echtheid garanderen. Leden van Zwarte Cross fanclub Harder! krijgen traditiegetrouw een week voorrang op de kaartverkoop, voor hen opent de kassa op 11 november om 11:00 uur. Op 4 november om 11:00 uur start de inschrijving voor de ludieke crossklassen.

Campingkaart inclusief caravanplek
Voor de Zwarte Crossbezoeker die met zijn camper of caravan wil kamperen op de camping is de bestelprocedure iets gewijzigd: vanaf dit jaar zijn er geen losse Camper/Caravankaarten meer verkrijgbaar. In plaats daarvan is er de Campingkaart inclusief 1 Camper/Caravanplek. De Zwarte Cross blijft gratis toegankelijk voor kinderen tot 1,40 meter. Jeugdkaarten voor kinderen tot en met 15 jaar kosten 10 euro. Toiletbezoek en parkeren blijft kosteloos op de Zwarte Cross 2018 en de muntprijs blijft ten opzichte van Zwarte Cross 2017 gelijk. Over servicekosten is festivaldirectrice Tante Rikie onverminderd duidelijk: “Nooit van m’n leven!

Zwarte Cross verlaagt ticketprijzen (Foto: Zwarte Cross)
Zwarte Cross verlaagt ticketprijzen (Foto: Zwarte Cross)

Dumoulin ziet zichzelf niet als een favoriet voor wegwedstrijd

Gisteren werd  Tom Dumoulin wereldkampioen op de individuele tijdrit. De Nederlander, die eerder met Sunweb ook al de wereldtitel op de ploegenachtervolging won, ziet zichzelf echter niet als een favoriet voor de wegwedstrijd zondag.

"Het wegparcours is zeker niet op mijn lijf geschreven, dus ik reken mezelf ook helemaal niet tot de topfavorieten”, zegt Dumoulin tegen De Telegraaf. "Ik heb ook nog niet de uitslagen overgelegd waaruit je kunt opmaken dat ik tot de beste eendagsrenners behoor. Wel is het duidelijk dat ik op het ogenblik heel goede benen heb. En daarmee kun je heel ver komen."

Tévez haalt uit: "Het voetbal van China kan over vijftig jaar nog niet mee"

Carlos Tévez vertrok in januari naar Shanghai Shenhua, maar zijn verblijf in China is tot dusver allerminst succesvol.

De Argentijnse aanvaller ontvangt wekelijks zo’n 700.000 euro, maar rijgt de sportieve successen nog niet aaneen in het Verre Oosten. In een interview met SFR Sport haalt Tévez behoorlijk uit naar China.

“In Zuid-Amerika en Europa leren kinderen het spelletje op jonge leeftijd, maar in China niet. Ze zijn daarom technisch niet goed onderlegd. Het voetbal zit bovendien heel anders in elkaar”, legt Tévez uit. “Het voetbal is anders, ze spelen niet op dezelfde manier. Ik denk dat hun voetbal zelfs over vijftig jaar nog niet meekan.”

Het is geen geheim dat Tévez moeilijk kan aarden in China. De aanvaller zou zijn zinnen al gezet hebben op een terugkeer naar Boca Juniors, maar dit is niet mogelijk door het contract van Tévez bij Shanghai Shenhua. Daarnaast werd de Argentijn vorige week flink bekritiseerd door zijn trainer Wu Jingui.

De oefenmeester zei dat Tévez te zwaar was en niet fit bleek te zijn. Daarom zou hij de Argentijn voorlopig niet opstellen. In het duel met Shanghai SIPG deed Wu Jingui toch een beroep op de aanvaller, die in de tweede helft in het veld kwam. Tévez wist weliswaar te scoren, maar Shanghai Shenhua verloor met 6-1 van de stadgenoot.

Grand Prix van Mexico kan doorgaan

De Grand Prix van Mexico kan op 29 oktober gewoon doorgaan. Bij de zware aardbeving deze week in Mexico Stad is het circuit en de gebouwen eromheen onbeschadigd gebleven.

Alle activiteiten op het circuit voor komend weekend zijn uit medeleven met de slachtoffers van de aardbeving afgezegd.

De Mexicaanse Formule 1-coureur Sergio Pérez heeft toegezegd 140.000 euro te  zullen doneren. "Mijn gebeden gaan uit naar mijn Mexicaanse broeders".

Zeilster Bouwmeester genomineerd

Marit Bouwmeester is een van de vier genomineerden voor de eretitel Zeilster van het Jaar. De Olympisch kampioene won vorige maand op het IJsselmeer voor de derde keer de wereldtitel in de Laser Radial-klasse.

De andere genomineerden zijn Tara Pacheco (met  haar landgenoot Fernando Echavarri won ze in de Nacra 17 de wereldbeker en WK-zilver), Martine Grael en Kahena Kunze (Het Braziliaanse koppel won in de 49erFX-klasse  de wereldbeker en werd tweede op de WK) en Sarah-Quita Offringa. Voor de tiende maal op rij won de Arubaanse de wereldtitel in het freestyle windsurfen.     

Kamer akkoord met bevriezen eigen risico

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer heeft ingestemd met het bevriezen van het eigen risico in de zorg in 2018. Alleen de SP, de Partij voor de Dieren en DENK stemden tegen het voorstel van de coalitie in spe.

VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie gaven woensdag aan iets te willen doen aan het eigen risico voor volgend jaar, dat volgens de begroting van het demissionaire kabinet zou stijgen van 385 naar 400 euro. Het eigen risico blijft gelijk, maar in ruil daarvoor moeten burgers wel maandelijks meer betalen voor hun basispremie. Ook moet er een spoedprocedure worden gestart, want de wetswijziging moet voor 1 oktober worden doorgevoerd.

Oppositiepartijen reageerden fel op het plan, en noemden het onder meer een sigaar uit eigen doos. Ze deden donderdag ook nog een reeks andere voorstellen, om het eigen risico te verlagen of zelfs af te schaffen. Deze haalden het allemaal niet.

Kamer akkoord met bevriezen eigen risico
Kamer akkoord met bevriezen eigen risico (Foto: ANP)

Nieuwe content komt naar Super Bomberman R

Vooraf hadden weinig fans het verwacht, maar Super Bomberman R krijgt wederom nieuwe content. Op de Tokyo Game Show heeft Konami drie nieuwe Bombers aangekondigd (gebaseerd op Rumble Roses en Zone of the Enders) en een nieuwe modus.

De drie nieuwe Bombers, met nog onbekende speciale vaardigheden, zijn Reiko Hinamoto uit Rumble Roses en Anubis en Jehuty uit Zone of the Enders. Daarnaast wordt er een nieuwe 'Crystal'-regel toegevoegd en komt de Grand Prix Mode erbij, waarin spelers vechten in teams van drie.

Wanneer de update beschikbaar komt is nog niet bekend. Ook een prijs is nog niet bekend, maar het vermoeden is dat de update (net als de vorige content) gratis zal zijn. Wanneer er meer details volgen, lees je die uiteraard hier op FOK!

Grand Prix Mode Super Bomberman R

Super Bomberman R Rumble Roses

Kerkoplichter ontkent misbruik

De 45-jarige Hagenaar Richard B., die wordt beschuldigd van verduistering van kerkgeld en extreem gewelddadige seks en mishandeling, heeft spijt. Hij vraagt als christen dagelijks vergeving van God en de mensen van de kerk voor zijn daden, zei hij voor de rechtbank in Den Haag.

B. zou als penningmeester de Christelijk Gereformeerde Kerk in Den Haag voor meer dan een half miljoen euro hebben benadeeld. Met het geld betaalde hij jarenlang veel vrouwen om seks mee te hebben. Vier van hen, onder wie één minderjarige, klaagden hem aan voor extreem gewelddadige seks en mishandeling.

B. bekende de verduistering, maar komt zelf uit op een lager bedrag, precies 427.343 euro. Tot aan donderdag heeft B., die al vijftien maanden vastzit, niets willen vertellen.

Voor de rechtbank gaf hij toe dat hij sadomasochistische seks heeft gehad met de vrouwen. Maar hij ontkende dat er sprake was van misbruik, omdat alles vrijwillig was en er geen sprake was van dwang.

Man bekent oplichting kerk, ontkent misbruik
Kerkoplichter ontkent misbruik (Foto: ANP)

Haven Rotterdam omarmt blockchain

Het Havenbedrijf Rotterdam gaat werk maken van zogeheten blockchaintechnologie. Via blockchain kunnen transacties in een bepaalde keten veel sneller plaatsvinden. Daarmee moeten volgens de haven de kosten voor bijvoorbeeld logistiek 5 tot 10 procent omlaag kunnen.

Blockchain is een decentrale opslagmethode van data die door voor alle partijen in de keten tegelijkertijd toegankelijk is. De open structuur van blockchain zorgt ervoor dat transacties sneller en efficiënter uitgevoerd kunnen worden.

De gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf starten gezamenlijk een soort proeftuin waar concrete toepassingen en oplossingen worden ontwikkeld op basis van blockchain. Dit centrum gaat door het leven als BlockLab.

Een voorbeeld waarbij blockchain toegepast kan worden, is onder meer de energietransitie, waarbij bedrijven restwarmte onderling kunnen verhandelen en stadsbewoners elektriciteit. Ook bij het stroomlijnen van goederenstromen en andere havenlogistiek biedt blockchain mogelijk soelaas.

Haven Rotterdam omarmt blockchain
Haven Rotterdam omarmt blockchain (Foto: BuzzT)

Stijging aantal Oktoberfeesten in Nederland

Afgelopen zaterdag is het Oktoberfest in München weer losgebarsten. Het grootste bier- en volksfeest ter wereld, dat zo’n 6 à 7 miljoen bezoekers trekt, duurt nog tot 3 oktober. In navolging van het Oktoberfest worden er ook in ons land weer veel Oktoberfeesten georganiseerd. Oktoberfestfan bracht de Oktoberfeesten in ons land in kaart.

Stijging
Het platform Oktoberfestfan deed onderzoek naar het aantal Oktoberfeesten dat dit jaar wordt georganiseerd. Dit jaar is er een lichte stijging te zien ten opzichte van vorig jaar. Er worden in Nederland dit jaar bijna 200 feesten georganiseerd. De meeste feesten vinden plaats in oktober, maar ook vinden er eind september al veel feesten plaats. Zo’n 10% van de feesten is nieuw ten opzichte van vorig jaar.

De feesten die in kaart zijn gebracht, zijn “openbare” feesten die in een dorp of stad worden georganiseerd. Opvallend is dat 40% van die feesten meerdaags is. Meer organisatoren dan vorig jaar grijpen de gelegenheid aan het vieren van hun Oktoberfeest te verdelen over verschillende dagen, met bijvoorbeeld een matinee op zondag.

Themafeesten
Naast de “grotere” feesten vinden er tientallen kleinere Oktoberfeesten als bedrijfsfeesten, studentenfeesten, familiefeesten en feesten van verenigingen plaats met het thema Oktoberfest. Ook is het thema populair voor bedrijfsfeesten.

De meeste Oktoberfeesten worden georganiseerd in het Oosten van het Land, Brabant en Limburg. Het grootste en meest langdurende feest van Nederland vindt dit jaar wederom plaats in Sittard.

Oktoberfeesten in “Nederlandse stijl” worden het meest georganiseerd. “Hiermee bedoelen we Oktoberfeesten met een moderne insteek, dus met moderne muziek en vaak ook een apres-ski inslag”, vertelt Eric van Duyvenvoorde van Oktoberfestfan. “Oktoberfeesten met een meer traditionele insteek vinden we dit jaar wederom het meeste in Limburg.

Stijging Oktoberfeesten in Nederland  (Foto: Oktoberfestfan)
Stijging Oktoberfeesten in Nederland (Foto: Oktoberfestfan)

Legerleider Myanmar negeert Rohingya

De legerleider van Myanmar heeft de gevluchte bevolking van de deelstaat Rakhine opgeroepen naar huis terug te keren. Het is tijd ,,voor de nationale rassen" de gemeenschap weer op te bouwen. Generaal Min Aung Hlaing maakte geen melding van de 422.000 Rohingya die het gebied zijn ontvlucht.

Tijdens een toespraak in Sittwe zei Min Aung Hliang dat de militairen hun best hebben gedaan de situatie in de deelstaat zo goed mogelijk te behandelen sinds de opstandige moslims op 25 augustus aanvallen pleegden. De Verenigde Naties hanteren een heel andere lezing: de respons van het leger van Myanmar had tot doel een etnische zuivering door te voeren in het boeddhistische land en de Rohingya te verdrijven.

Myanmar ontkent dat en zegt dat de soldaten uitsluitend in actie zijn gekomen tegen de terroristen onder de moslims. De generaal noemde de vermeende zuivering niet in zijn toespraak. De politieke leider van het land, Aung San Suu Kyi, zei dinsdag dat Myanmar klaar is om de gevluchte Rohingya terug te verwelkomen. De meeste van deze etnische moslims vluchtten naar buurland Bangladesh.

Legerleider Myanmar negeert Rohingya
Legerleider Myanmar negeert Rohingya (Foto: ANP)

Prachtgoal Mertens helpt Napoli langs Lazio, Juventus blijft in het spoor

Napoli en Juventus geven elkaar in de top van de Serie A geen duimbreed toe, met ieder vijftien punten uit vijf duels. Het team van Maurizio Sarri zegevierde woensdagavond met 1-4 tegen Lazio, dat via Stefan de Vrij op voorsprong was gekomen. Regerend landskampioen Juventus was tegelijkertijd een maatje te groot voor Fiorentina, dankzij een voltreffer van Mario Mandzukic in de tweede helft.

Lazio - Napoli 1-4
Dries Mertens nam het voorlaatste doelpunt voor zijn rekening en over die treffer zal nog wel even worden nagepraat. De voormalig aanvaller van onder meer PSV en FC Utrecht werd naar de buitenkant verdreven door Thomas Strakosha, dacht niet na en schoot de bal direct over de doelman heen in het verlaten doel. Napoli trok uiteindelijk een 1-4 voorsprong over de streep en behield daardoor zijn ongeslagen status in het Stadio Olimpico die men al sinds 2012 koestert. Aanvankelijk zag het er niet naar uit dat Napoli zou winnen, want bij rust stond het door een volley van De Vrij 1-0. De Nederlander schoot raak na een voorzet van Ciro Immobile. Lazio had in de persoon van Napoli’s Marek Hamsik eerder al de paal geraakt.

De Slowaak trof na de 1-0 opnieuw de paal, maar dit keer aan de voor hem goede kant van het veld. In de tweede helft stelde Napoli orde op zaken: Kalidou Koulibaly tikte een rebound binnen en José Callejón nam de 1-2 voor zijn rekening. De Spanjaard schoot raak na een combinatie met Hamsik en werd de dertiende speler die ten minste vijftig Serie A-doelpunten heeft gemaakt voor Napoli. Lazio hoopte hierna terug te knokken, maar na de treffer van Mertens was het geloof in een goed resultaat verdwenen en in de blessuretijd werd het via Jorginho (strafschop) nog 1-4.

Juventus - Fiorentina 1-0
Een rake kopbal van Mandzukic zeven minuten na rust zorgde voor het klassenverschil, maar Juventus overtuigde niet. In de eerste helft waren de teams van Massimiliano Allegri en Stefano Pioli aan elkaar gewaagd, maar Juventus sloeg vroeg in de tweede helft toe. Na een voorzet van Juan Cuadrado klopte Mandzukic de ingevallen Bruno Gaspar en knikte hij de 1-0 binnen. Een charge van Milan Badelj op Blaise Matuidi resulteerde aanvankelijk in een strafschop, maar de video-arbiter gaf een overtreding buiten het strafschopgebied én een tweede gele kaart voor de middenvelder aan. Het bezoek uit Florence bleef ondanks de ondertalsituatie voor gevaar zorgen en had pech dat een kopbal van Giovanni Simeone in de laatste minuut maar net naast ging.

Uitslagen Serie A woensdag
Lazio - Napoli 1-4
Juventus - Fiorentina 1-0
Benevento - AS Roma 0-4
AC Milan - SPAL 2-0
Atalanta - Crotone 5-1
Cagliari - Sassuolo 0-1
Genoa - Chievo 1-1
Udinese - Torino 2-3
Verona - Sampdoria 0-0

Dzeko blinkt uit bij Roma, Strootman draagt aanvoerdersband

AS Roma heeft zijn derde competitiezege van het seizoen geboekt. Met aanvoerder Kevin Strootman in de basis waren i Giallorossi woensdagavond met 0-4 te sterk voor promovendus Benevento, waarbij Samuel Armenteros inviel. Roma heeft nu negen uitzeges in de Serie A op rij geboekt en zette nog nooit zo’n lange winstreeks in uitwedstrijden neer in competitieverband.

Benevento is door de nederlaag tegen Roma nog altijd puntloos, al zal men bij voorbaat rekening hebben gehouden met een verliespartij tegen het bezoek uit de hoofdstad. Het duel was ook al vrij snel gespeeld, want na 22 minuten opende Edin Dzeko op aangeven van Aleksandar Kolarov de score en dertien minuten later werd het 0-2 door een eigen treffer van Fabio Lucioni. In zijn laatste 21 wedstrijden in de Serie A heeft Dzeko nu overigens 20 keer gescoord en daarin heeft hij bovendien 7 assists afgeleverd.

Onder anderen middenvelder Danilo Cataldi en Dzeko kregen in het vervolg van de eerste helft kansen om te scoren, maar zij hadden het vizier niet op scherp staan. Zo kopte de Bosniër naast en trof hij ook nog de paal. In de tweede helft verdubbelde Roma de 0-2 voorsprong: Dzeko maakte er met een krullend schot 0-3 van en Lorenzo Venuti tikte een voorzet van Kolarov achter zijn eigen doelman. Dzeko ging hierna nog op zoek naar een hattrick, maar kwam niet verder meer dan een poging tegen de kruising.

Irak start nieuw offensief tegen IS

De Iraakse strijdkrachten zijn een offensief begonnen om Islamitische Staat te verdrijven uit Hawija, een plaats die ongeveer 240 kilometer ten noorden van Bagdad ligt. Premier Haider al-Abadi zei donderdag op de Iraakse televisie alle gebieden in zijn land te willen "zuiveren van IS-terroristen".

Iraakse en internationale gevechtsvliegtuigen voerden begin deze maand hun luchtaanvallen in het gebied op, berichtte al-Jazeera. De toestellen bestookten doelen die in handen waren van IS. Abadi maakte donderdag bekend dat het offensief formeel van start is gegaan.

De terreurorganisatie verloor de afgelopen maanden al belangrijke bolwerken als Tal Afar en Mosul. IS heeft in Irak naast Hawija alleen nog een strook land aan de grens met Syrië in handen. De jihadisten worden ondertussen ook in Syrië steeds verder in het nauw gedreven.

Irak start nieuw offensief tegen IS
Irak start nieuw offensief tegen IS (Foto: ANP)

25 Sint-Maartenaren na ramp naar Nederland

Er zijn 25 inwoners van Sint-Maarten naar Nederland gevlogen na verwoestende orkaan Irma. Zij hebben hun huis verloren tijdens het noodweer. De Nederlandse autoriteiten proberen onderkomen voor deze mensen te vinden, zei minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties).

"Ze hebben zich in gemeenten gemeld en zeggen: ik heb geen huis en geen onderdak, en vragen wat gaat u nu doen?", aldus Plasterk. Over deze zaak voert hij nu overleg met onder meer gemeenten, het Leger des Heils en het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers, zei hij donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Irma was een orkaan van de hoogste categorie die op 6 september over de Bovenwindse Eilanden raasde. Vooral Sint-Maarten werd hard getroffen. Het Rode Kruis meldde kort na de ramp dat 91 procent van de gebouwen op het eiland is beschadigd.

25 Sint-Maartenaren na ramp naar Nederland
25 Sint-Maartenaren na ramp naar Nederland (Foto: ANP)

Celica in Fire Emblem Warriors

Op de Tokyo Game Show is Celica als speelbaar personage aangekondigd voor Fire Emblem Warriors. De vermiste prinses uit Fire Emblem Gaiden, dat recent een remake kreeg voor Nintendo 3DS, is het 22ste speelbare personage in de game.

In de onderstaande trailer kun je haar in actie zien, eveneens andere heroes zoals Lyn en de cast uit Fire Emblem: FatesFire Emblem Warriors lanceert in het Westen op 20 oktober voor New Nintendo 3DS en Nintendo Switch.

Politieagent Momo tipte Belgische islamitische terroristen

Een Brusselse politieman zou terreurverdachten via de berichtendienst WhatsApp hebben getipt over een onderzoek tegen hen. Momo E.S. beschikte over informatie als waar en wanneer invallen zouden plaatsvinden. Hij blijkt maandag op zijn werk in Brussel-Noord te zijn gearresteerd.

De politieman zit vast wegens schending van het beroepsgeheim en corruptie. Het federaal parket opent voorlopig nog geen formeel onderzoek tegen E.S., maar laat weten dat zijn naam wel voorkomt in een terrorismedossier. Volgens Belgische media zou hij contact hebben gehad met een familielid van een van de veronderstelde planners van de aanslagen in Brussel van vorig jaar. Deze contactpersoon is ook een neef van twee van de zelfmoordterroristen. Het contact zou van voor de aanslagen dateren.

Het Brusselse gerecht en het Comité P, dat de politie controleert, hebben wekenlang onderzoek naar de zaak gedaan. Hoelang de agent, een 'Belg' , al contact met de verdachten had, is onduidelijk. Hoeveel berichtjes er werden uitgewisseld is evenmin bekend.

Belgische agent gelinkt aan terrorisme
Belgische agent gelinkt aan terrorisme (Foto: ANP)

Honkballer slaat bal hard tegen peuter in publiek

De schrik zat er woensdagavond goed in bij het MLB-duel tussen de honkballers van de New York Yankees en de Minnesota Twins. Todd Frazier (Yankees) raakte de bal verkeerd en ramde deze met een slordige 160 kilometer per uur richting het publiek, waar een 2-jarige meisje geraakt werd.

Dat Frazier doorhad dat het ernstig was werd meteen duidelijk: de honkballer stond beduusd te kijken, alvorens hij er even bij ging zitten. Ook bij andere spelers sloeg de schrik om het hart, terwijl het meisje op de tribune medische hulp kreeg, alvorens naar het ziekenhuis gebracht te worden.

"Ik moest gelijk aan mijn eigen kinderen denken", liet een aangeslagen Frazier na afloop weten. "Ik hoop echt dat ze in orde is." Dat is nog niet duidelijk, de Yankees willen er nog geen uitspraken over doen. Volgens ABC zou de oma van het meisje hebben gezegd dat ze, relatief gezien, in orde is.

Brussel zet opties 'Google-taks' op rijtje

Grote techbedrijven als Google, Facebook, Apple en Amazon betalen gemiddeld nog niet eens de helft van de belasting die 'gewone' multinationals afdragen. Om dat recht te trekken, heeft de Europese Commissie op verzoek van de EU-ministers van Financiën de opties op een rijtje gezet.

Het huidige belastingsysteem is niet ontworpen voor bedrijven met 'virtuele' activiteiten. Digitale bedrijven betalen nu winstbelasting in het EU-land waar ze hun hoofdkantoor hebben gevestigd, doorgaans met een laag tarief. Ze draaien echter in verschillende landen omzet. Die andere lidstaten grijpen door de vestigingsregel naast belastinginkomsten. Brussel en een reeks EU-landen willen daarom dat digitale bedrijven belasting gaan afdragen in het land waar ze hun omzet maken.

Een andere optie voor de korte termijn is belasting gaan heffen op spullen of diensten die mensen via internet bestellen. Ook een heffing op digitale advertenties wordt overwogen.

Brussel zet opties 'Google-taks' op rijtje
Brussel zet opties 'Google-taks' op rijtje (Foto: BuzzT)

Ombouw winkels HEMA zal jaren duren

Winkelketen HEMA zal nog jaren nodig hebben om alle winkels om te bouwen tot de nieuwe formule. In Tilburg is donderdag de eerste grote winkel met de nieuwe inrichting geopend. Topman Tjeerd Jegen is optimistisch gestemd over hoe klanten de formule zullen ervaren.

De winkel in Tilburg is ingericht zoals de HEMA-zaken in het buitenland zijn vormgegeven. In landen als Spanje en Frankrijk heeft HEMA veel succes met de inrichting in zogenoemde 'belevingswerelden'. Daarbij staan bijvoorbeeld alle damesproducten bij elkaar, in plaats van verdeeld over afdelingen voor kleding, lingerie en cosmetica. Ook de producten voor baby's zoals rompers en speelgoed zijn bij elkaar te vinden.

Tilburg is een van de vijf grote zaken met de nieuwe inrichting, de andere staan in Antwerpen, Brussel, Veghel en Maassluis. HEMA heeft de formule met succes getest in kleinere vestigingen en nu worden de circa 250 grote winkels van het bedrijf op de schop genomen. Jegen erkent dat deze ombouwoperatie nog een behoorlijke tijd zal gaan duren, met grote investeringen. In totaal heeft HEMA bijna zevenhonderd winkels in zeven landen.

Voedsel
HEMA zet verder ook nog meer in op voedsel. Zo worden winkels uitgerust met een volledig restaurant voor ontbijt, lunch en avondeten, met bijvoorbeeld pasta en pizza op het menu. Ook komt er een soort café-inrichting, waar ontbijt en lunch worden aangeboden en komt er een afhaalmogelijkheid. Jegen benadrukt daarbij dat HEMA verse ingrediënten gebruikt voor zijn voedsel, dat ook vers wordt gemaakt in de winkel zelf. Wel blijft HEMA gewoon broodjes rookworst verkopen, zei de topman.

Kinderkleding
Het winkelbedrijf voert zoals eerder bekend werd ook wijzigingen door bij kinderkleding. Zo komen de labels 'jongens' of 'meisjes' te vervallen en zal het kinderassortiment voortaan onder de noemer 'Kids' komen te vallen. Volgens Jegen sluit HEMA daarbij aan bij de maatschappelijke trend dat mensen meer zelf willen bepalen wat ze doen. "We gaan hun niet meer voorschrijven of een kledingstuk voor een meisje of een jongen is."

De keten blijft volgens Jegen uiteraard nog wel gewoon roze en blauwe kinderkleren verkopen, "want meisjes kiezen meestal toch nog het vaakst voor een roze jurkje en jongens voor een blauw shirt".

HEMA is al tien jaar eigendom van de Britse investeerder Lion Capital. Volgens Jegen is het mogelijk dat binnenkort wordt aangekondigd dat HEMA in de verkoop gaat. Volgende week donderdag komt de winkelketen met cijfers.

Ombouw winkels HEMA zal jaren duren
Ombouw winkels HEMA zal jaren duren (Foto: ANP)

Boze menigte belaagt hulpverleners in Myanmar

Honderden betogers hebben in Myanmar geprobeerd te verhinderen dat hulpgoederen konden worden afgeleverd. De boze boeddhisten dachten volgens de autoriteiten dat de hulp alleen was bedoeld voor Rohingya-moslims.

Medewerkers van het Rode Kruis waren woensdag bezig zo'n 50 ton hulpgoederen aan boord van een boot te laden in de stad Sittwe toen ze werden benaderd door de menigte. De omstanders wilden weten wat de hulpverleners aan het doen waren. Toen de situatie escaleerde, moesten zo'n tweehonderd agenten ingrijpen.

De betogers gooiden volgens meerdere bronnen met brandbommen en waren in sommige gevallen gewapend met stokken. Agenten schoten op hun beurt in de lucht om de menigte uiteen te drijven. Ze arresteerden zeker acht personen. Het Rode Kruis liet weten dat geen van de eigen medewerkers gewond raakte.

Met hulpverleners in buurland Bangladesh liep het donderdag minder goed af. Daar kwamen zeker negen mensen om het leven toen een truck met hulpgoederen voor gevluchte Rohingya in een greppel belandde, maakte de Rode Halvemaan bekend. De slachtoffers waren ingehuurde krachten die de spullen moesten verdelen.

Boze menigte belaagt hulpverleners in Myanmar
Boze menigte belaagt hulpverleners in Myanmar (Foto: ANP)

Miljoen voor antiterreurmaatregelen Amsterdam

Amsterdam trekt een miljoen euro uit voor extra veiligheidsmaatregelen op drukke plekken in de stad. Die moeten de kans op een terroristische aanslag beperken, zo staat te lezen in de begroting voor 2018 die wethouder Udo Kock (financiën) heeft gepresenteerd.

Het stadsbestuur maakte onlangs al bekend onderzoek te doen naar mogelijkheden om extra veiligheidsmaatregelen te treffen op druk bezochte plaatsen als de Kalverstraat. Dit omdat terroristen steeds vaker gebruikmaken van een voertuig bij het plegen van een aanslag.

In de laatste begroting van het huidige college van burgemeester en wethouders is verder aandacht voor het op orde brengen van de financiën voor het volgende stadsbestuur. Zo worden begrotingsknelpunten bij de stadsdelen verholpen en wordt geld gereserveerd voor loon- en prijsstijgingen. Kock had de afgelopen jaren een zware dobber aan het onder controle krijgen van de gemeentelijke financiën, waarmee nogal eens wat misging.

Resultaat
"De stad staat er goed voor", zegt de wethouder. "We investeren 425 miljoen in de stad, de lasten voor Amsterdammers gaan weer omlaag en we brengen de stadsfinanciën verder op orde. Dat is een mooi resultaat."

Het stadsbestuur investeert verder extra onder meer in het terugdringen van het lerarentekort (1,5 miljoen), kunst in de openbare ruimte (1,8 miljoen) en een internationale aidsconferentie (0,5 miljoen). Eerder was al bekend dat er 30 miljoen euro beschikbaar komt om de drukte in de stad in goede banen te leiden. De toeristenbelasting gaat bovendien omhoog, waarbij de percentages in het centrum hoger liggen dan die erbuiten.

Het college is in deze begroting terughoudend met nieuwe beleidskeuzes, gezien de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen en het feit dat er nog geen nieuw kabinet is.

Miljoen voor antiterreurmaatregelen
Miljoen voor antiterreurmaatregelen Amsterdam (Foto: ANP)

Prijzen koopwoningen verder omhoog

De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in augustus met 7,8 procent gestegen in vergelijking met een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

Daarmee is de stijging van de woningprijzen al vier maanden ongeveer even groot. Vergeleken met het dieptepunt van de woningmarkt in juni 2013 zijn huizen gemiddeld bijna 21 procent duurder geworden. Ten opzichte van de piek in augustus 2008 is het prijsniveau nog ruim 5 procent lager.

Het gemiddelde prijsniveau van bestaande koopwoningen was in augustus ongeveer even hoog als in maart 2007.

Prijzen koopwoningen verder omhoog
Prijzen koopwoningen verder omhoog (Foto: ANP)

Olympische medailles Pyeongchang 2018 getoond

Het organisatiecomité van de Olympische Spelen van komende winter, in het Zuid-Koreaanse Pyeonchang, heeft de medailles waar duizenden sporters om zullen strijden aan de wereld getoond.

Bijzonder ingewikkeld zijn de medailles dit keer niet. Die van Vancouver 2010 zagen eruit alsof er een vrachtwagen overheen was gereden, voor Sochi 2014 waren de medailles voorzien van een soort gat in de vorm van bergen en dit keer hebben ze wat weg van een stuk boomschors. 

Op de voorkant zijn de olympische ringen te zien, op de achterkant vinden we het logo van de Spelen van Pyeongchang, die op 9 februari 2018 geopend zullen worden.

Moordenaar Miss Honduras krijgt 45 jaar cel

Drie jaar na de geruchtmakende moord op de Miss Honduras en haar zus, is de dader veroordeeld tot 45 jaar gevangenisstraf. Het hooggerechtshof in het Centraal-Amerikaanse land oordeelde dat de man schuldig is aan het doden van de twee jonge vrouwen.

Plutarco Ruíz schoot de vrouwen in november 2014 dood op zijn verjaardagsfeest. Dat gebeurde nadat hij ruzie had gekregen met zijn vriendin, de oudere zus van schoonheidskoningin María José Alvarado Muñoz. Ruíz ging naar verluidt door het lint omdat zijn partner met een andere man zou hebben gedanst.

Moordenaar Miss Honduras krijgt 45 jaar cel
Moordenaar Miss Honduras krijgt 45 jaar cel (Foto: ANP)

Dortmund blijft winnen, indrukwekkend record Bosz

Borussia Dortmund heeft in de vijfde speelronde van de Bundesliga geen fout gemaakt. Het team van Peter Bosz was woensdagavond met 0-3 te sterk voor Hamburger SV en gaat na vijf speelronden met dertien punten aan kop. Die Borussen moeten die positie wel delen met Hannover 96. De zorgen bij Bayer Leverkusen worden ondertussen groter en groter, want die Werkself ging met 2-1 onderuit bij Hertha BSC en vindt zichzelf terug op de veertiende plaats.

Pierre-Emerick Aubameyang nam het tweede doelpunt van Dortmund voor zijn rekening en heeft nu in negen competitiewedstrijden tegen HSV negen keer gescoord, meer dan tegen welke Bundesliga-ploeg dan ook. De Gabonees kon na ruim een uur spelen simpel intikken nadat een zacht schot van Andriy Yarmolenko bij hem terecht was gekomen.

De score was geopend door Shinji Kagawa: de Japanner kreeg de bal voor de voeten na een kopbal van Ömer Toprak en schoot vanaf vijf meter binnen. Hij maakte zijn 37e doelpunt in de Bundesliga; geen Japanner deed dat hem eerder na. HSV beperkte zich tot counteraanvallen en kreeg kansen via onder anderen Mergim Mavraj, maar Roman Bürki hield zijn doel schoon.

Aubameyang had er na 76 minuten nog 0-3 van kunnen maken, maar hij schoot na een uitstekende pass van Nuri Sahin naast. Even later viel die 0-3 alsnog: Christian Pulisic schoot via de paal raak na een pass van Mahmoud Dahoud. Bosz is overigens de eerste trainer ooit die in zijn eerste vijf Bundesliga-wedstrijden geen doelpunt tegen heeft gekregen.

Uitslagen Bundesliga woensdag
Hamburger SV - Borussia Dortmund 0-3
FC Köln - Eintracht Frankfurt 0-1
FSV Mainz 01 - 1899 Hoffenheim 2-3
Hertha BSC - Bayer Leverkusen 2-1
SC Freiburg - Hannover 1-1

Cobra'tje doen in Ace Combat 7: Skies Unknown

Bandai Namco heeft een trailer van Ace Combat 7: Skies Unknown uitgebracht. Er is ook bekendgemaakt dat de Japanse F-2A en de F-35C in het spel aanwezig zijn.

In de video is te zien dat je met de jetfighters bewegingen als de 'Cobra', beter bekend als de Post Stall Maneuver, kunt maken.

Ace Combat 7: Skies Unknown komt in 2018 uit op PlayStation 4, Xbox One en pc via Steam. Mocht je een PlayStation VR-set hebben, dan kun je de verhaalmodus ook in VR spelen.

Voortvluchtige Italiaan opgepakt in Amsterdam

Een voortvluchtige Italiaan is door een speciaal rechercheteam gearresteerd op het Waterlooplein in Amsterdam. De Italiaanse autoriteiten zochten de 33-jarige man in verband met het lidmaatschap van de 'Ndrangheta (de Siciliaanse maffia) en ook voor de handel in drugs.

Volgens de politie kreeg de Amsterdamse recherche via informatiekanalen door dat de gezochte Italiaan zich mogelijk in Amsterdam zou ophouden. Vanuit Italië waren twee rechercheurs overgevlogen om meer informatie aan te leveren en getuige te zijn van een eventuele arrestatie. Al vrij snel werd duidelijk dat hij in een woning in de Valkenburgerstraat verbleef. Toen de voortvluchtige het huis verliet, besloot de politie hem aan te houden.

In afwachting van de beslissing van de rechtbank Amsterdam over uitlevering naar Italië, verblijft de verdachte in een huis van bewaring.

Voortvluchtige Italiaan opgepakt in Amsterdam
Voortvluchtige Italiaan opgepakt in Amsterdam (Foto: ANP)

Gigantische ijsberg op drift

Een enorme ijsberg is afgebroken van de Zuidpool en op weg naar open zee. Dat blijkt uit satellietbeelden van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

De ijsberg is twee keer zo groot als Luxemburg. Hij scheurde al in juli af, maar bleef daarna op zijn plek en tikte tegen het achtergebleven ijs aan. Dat is niet ongebruikelijk, ijsbergen kunnen jaren op hun plek blijven liggen. Maar inmiddels is er een gat van 18 kilometer tussen de ijsberg en Antarctica ontstaan.

De ijsberg is 175 kilometer lang en op sommige plekken 50 kilometer breed. Op zee kan hij een risico worden. Antarctica ligt buiten belangrijke handelsroutes, maar is wel een bestemming voor cruiseschepen vanuit Zuid-Amerika. In 2009 werden meer dan 150 passagiers en de bemanning geëvacueerd toen hun schip MTV Explorer op een ijsberg was gevaren.


Gigantische ijsberg op drift (Foto: ESA)

Rechter buigt zich over seksaffaire landmacht

De militaire kamer van de rechtbank Arnhem buigt zich maandag over een nieuwe affaire bij defensie. Een vrouwelijke militair van de landmacht beschuldigt een mannelijke collega van seksueel misbruik. De advocaat van de verdachte, Sébas Diekstra, bevestigt een bericht daarover in De Telegraaf.

De zaak speelde zich af op de Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel. Na een feestje belandden de twee militairen met elkaar in bed. Daar zou de man zich aan de vrouw hebben vergrepen, terwijl twee anderen er foto's en een filmpje van maakten. De vrouw deed zelf geen aangifte, maar haar commandant wel.

Volgens Diekstra ligt de zaak een stuk genuanceerder dan wat het OM de verdachte ten laste legt. "Mijn cliënt stelt dat er sprake was van wederzijds aanraken. Er blijkt in dit onderzoek niet voldoende kritisch gekeken te zijn naar de rol van de meldster die bij cliënt in bed is gaan liggen. Zij bleek op voorhand al onvoorwaardelijk te worden geloofd."

Rechter buigt zich over seksaffaire landmacht
Rechter buigt zich over seksaffaire landmacht (Foto: ANP)

PostNL eert Dirk Kuijt met zilveren postzegel

Dirk Kuijt, voormalig profvoetballer, ontving op 20 september uit handen van Matthijs van Nieuwkerk een puur zilveren postzegel. Presentator Van Nieuwkerk verraste Kuij vlak na de uitzending van De Wereld Draait Door (DWDD) met het eerste exemplaar van deze postzegel, die door PostNL wordt uitgegeven.

Kuijt was te gast bij DWDD voor zijn documentaire ‘Kuyt’ , die 21 september in première gaat. “De laatste tijd realiseer ik mij steeds meer wat mijn voetbalcarrière heeft losgemaakt. Vandaag aandacht voor mijn documentaire, maar tegelijkertijd dus de uitgifte van deze bijzondere zilveren postzegel. Voor mij is dit een grote dank voor alles dat ik het voetbal heb mogen geven”, vertelt Kuijt.

Stephan van den Eijnden, commercieel directeur Mail Nederland van PostNL roemt Kuijt : “Hij is een topvoetballer met vele gezichten. Een superprof die altijd het maximale uit zijn carrière heeft gehaald, maar ook een familyman, verbinder en een natuurlijk leider. Ik ben blij dat we hem met deze speciale postzegel kunnen eren.”

De puur zilveren postzegel is geproduceerd door de Koninklijke Nederlandse Munt in opdracht van PostNL. De postzegel in luxe bewaarverpakking is voor €25,- verkrijgbaar via www.postnl.nl/kuijt. De postzegel heeft een beperkte oplage van 2.500 exemplaren. De postzegel heeft de waarde ’Aangetekend’ en kan dus voor aangetekende post worden gebruikt. De geldigheidstermijn van de postzegels is onbepaald.

De Dirk Kuijt postzegel

Betis stunt in 94e minuut tegen Real Madrid, Oblak weer penaltykiller

Real Madrid heeft woensdagavond een dure nederlaag geleden in La Liga. Real Betis was op bezoek bij De Koninklijke zeer verrassend te sterk voor de Madrilenen.

De eerste twee thuiswedstrijden van Real dit seizoen, tegen Valencia en Levante, eindigden in een gelijkspel en woensdagavond vertrok Real Betis zelfs met een overwinning uit het Santiago Bernabéu, dankzij een treffer van Antonio Sanabria in de 94e minuut. Real Madrid, dat zevende staat, heeft nu al zeven punten minder dan lijstaanvoerder Barcelona.

Real Betis verraste de ploeg van Zinédine Zidane met goed voetbal en had enkele goede kansen om aan de leiding te gaan. Een inzet van Victor Camarasa van ver ging maar net langs de kruising en Daniel Carvajal kon ternauwernood voorkomen dat een schot van Antonio Sanabria de 1-0 betekende. Het ontbrak bij Real Madrid aan vloeiende lijnen in het spel en finesse in de laatste meters, maar toch had ook de titelverdediger een goede kans op een doelpunt. Adán verrichtte vier minuten voor rust een uitstekende redding op het moment dat iedereen in het Santiago Bernabéu al een doelpunt van Isco telde.

In de tweede helft ging de wedstrijd op en neer. In de vijftigste minuut schoot Ronaldo over, na een goede voorzet van Gareth Bale, en vijf minuten later mikte Carvajal de bal op de paal. Tussendoor schoot Francis Guerrero het leer over het doel van Keylor Navas, die zag hoe zijn collega-doelman Adán in de 64e minuut geweldig reageerde op een schot van Toni Kroos. De druk van Real Madrid nam nadrukkelijk toe en Zidane opteerde voor de inbreng van Marco Asensio, Lucas Vázquez en Borja Mayoral.

Geen enkele Merengue kreeg de bal echter achter Adán, die een inzet van Bale tegen de paal werkte en ook oog in oog met Mayoral als winnaar uit de strijd kwam. Diep in blessuretijd ging het mis voor Real Madrid: de bal van Antonio Barragán richting de tweede paal was uitstekend, waarna Sanabria met zijn hoofd voor de 0-1 zorgde.

Athletic de Bilbao - Atlético Madrid
Atlético Madrid heeft dit seizoen nog altijd geen nederlaag geleden, ook woensdagavond werd er gewonnen door de Madrilenen. Het team van trainer Diego Simeone zegevierde met 1-2 tegen Athletic Club, dat een goede eerste helft speelde. Een door Jan Oblak gestopte strafschop, zijn derde op rij in competitieverband, gaf de doorslag. In de tweede helft namen Ángel Correa en Yannick Ferreira Carrasco de Madrileense goals voor hun rekening. Door de zege staat Atlético voorlopig tweede, met elf punten uit vijf duels.

Atlético speelde geen goede eerste helft in San Mamés en dat was vooral de verdienste van Athletic, dat goed druk zette en met regelmaat Oblak aan het werk zette. De keeper reageerde na circa twintig minuten spelen goed op een harde inzet van Raúl Garcia. In het laatste kwartier voor rust kon het duel alle kanten op, met de keepers als uitblinkers. Kepa tikte een inzet van Nicolás Gaitán tegen de paal en keerde vlak voor rust ook een inzet van Antoine Griezmann met zijn been.

Zes minuten voor rust kreeg Atlético dé kans om de leiding te nemen. Luis Filipe raakte met een lage tackle de bal en daarna ook Raúl Garcia, die ietwat overdreven naar de grond ging en een strafschop meekreeg. De elfmetertrap van Aritz Aduriz was hard en geplaatst, maar Oblak keerde het leer op sensationele wijze met één hand. In de tweede helft zette Atlético meer druk op de helft van de Basken, die niet konden voorkomen dat de Madrilenen de bal op belangrijke plekken konden veroveren.

Een goede inzet van Griezmann, en een dito redding van Kepa, was in de 52e minuut de voorbode van de openingstreffer. Koke ontving een heerlijke pass van Griezmann in het strafschopgebied en legde de bal terug op Correa: 0-1. Het dominante Atlético wilde de wedstrijd in het slot gooien, maar kwam ook goed weg toen een volley van Raúl Garcia in een goede positie over ging. In de 73e minuut verscheen de 0-2 op het scorebord: na wederom een heerlijke pass van Griezmann verdubbelde Ferreira Carrasco, de vervanger van Gaitán, de voordelige marge. In het restant van de wedstrijd had Oblak een goede redding op een inzet van Iker Muniain, maar hij kon uiteindelijk niet voorkomen dat Raúl Garcia in de extra tijd er toch 1-2 van maakte. De aansluitingstreffer kwam echter te laat voor de Basken.

Uitslagen La Liga woensdag
Athletic de Bilbao - Atlético Madrid 1-2
Leganés - Girona 0-0
Real Madrid - Real Betis 0-1
Deportivo la Coruña - Alavés 1-0
Sevilla - Las Palmas 1-0

Moslim voelt zich vaker gediscrimineerd

Moslims in Europa voelen zich in de afgelopen tien jaar in toenemende mate gediscrimineerd. Nederlandse moslims ervaren nog vaker discriminatie dan het Europese gemiddelde. Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim 10.000 moslims in vijftien verschillende EU-landen door het European Union Agency for Fundamental Rights (FRA).

Van de ondervraagden zegt 17 procent in de afgelopen vijf jaar gediscrimineerd te zijn. In een eerder onderzoek van het FRA uit 2008 zei 10 procent van de Europese moslims gediscrimineerd te zijn op religieuze gronden. Het percentage in Nederland ligt hoger. Van de moslims in Nederland zegt 30 procent wel eens benadeeld te zijn wegens hun religieuze overtuiging.

De ondervraagden werd gevraagd naar discriminatie in situaties op vier terreinen: als werkzoekende, op het werk, bij het zoeken naar een woning en in hun contacten met onderwijsautoriteiten. Van de werkzoekende respondenten zegt 31 procent in de afgelopen vijf jaar te zijn gediscrimineerd. Het onderzoek is gehouden tussen oktober 2015 en juli 2016.

Moslim voelt zich vaker gediscrimineerd
Moslim voelt zich vaker gediscrimineerd (Foto: ANP)

UEFA onderzoekt dopinggebruik van CL-tegenstander Feyenoord

Voetballer Darijo Srna is volgens Oekraïense media betrapt op het gebruik van doping. De UEFA onderzoekt of de 35-jarige rechtervleugelverdediger van Shakhtar Donetsk schuldig is aan het gebruik van verboden middelen. De Europese voetbalbond weigert echter het nieuws te bevestigen: "We reageren niet op deze zaak, in afwachting van de definitieve beslissing van onze disciplinaire instanties."

Srna speelde vorige week de hele wedstrijd tegen Napoli (2-1 winst) in de groepsfase van de Champions League. De aanvoerder van Shakhtar was afgelopen weekend echter een opvallende afwezige toen de topploeg het moest opnemen tegen Chernomorets in Odessa, waardoor de vermoedens van een mogelijke dopingzaak langzaamaan boven kwamen drijven.

Trainer Paulo Fonseca zegt echter dat de afwezigheid van zijn aanvoerder te maken had met vermoeidheid en het feit dat hij wel vaker rouleert met zijn spelers. Mocht de tegenstander van Feyenoord in de Champions League nieuws krijgen van de UEFA, dan melden ze dat via hun officiële kanalen, zo wordt er gesteld. Oekraïense media zeggen dat een positieve uitslag en een daaropvolgende schorsing zou kunnen betekenen dat Srna zijn voetbalschoenen aan de wilgen gaat hangen.

Basketbalsters Amsterdam hard onderuit in Europa

De basketbalsters van de Amsterdam Angels zijn in de eerste kwalificatieronde van de EuroCup hard onderuit gegaan. Op bezoek bij het Franse Saint-Amand Hainaut Basket, dat na vier jaar terugkeerde in Europa, gingen de Angels met 84-48 over de knie.

Saint-Amand werd al als favoriet gezien, onder meer door hun zeer sterke voorseizoen, met een aantal knappe zeges op topteams. Dat maakten ze in eigen huis gelijk volkomen waar en na het eerste kwart stond de Franse club al met 33-15 voor. 

De Angels slaagden er slechts bij vlagen in de Franse furie een klein beetje in te dammen, maar ook in het derde kwart (21-7) ging Saint-Amand weer los. Het leverde uiteindelijk een 84-48 zege op voor de Françaises, waar liefst vijf dames in de dubbele punten scoorden.

Woensdag staan de twee ploegen in de Sporthallen Zuid in Amsterdam opnieuw tegenover elkaar, maar de kans dat de Angels de achterstand ongedaan maken lijkt nihil.

Topman Franse Front National stapt uit partij

Een topman van de Franse populistische partij Front National (FN), Florian Philippot, heeft de partij naar eigen zeggen verlaten. Philippot was jarenlang de rechterhand van partijleider Marine Le Pen en vicevoorzitter van het FN. Le Pen had Philippot van zijn taken ontheven omdat die weigerde afstand te nemen van een vereniging, Les Patriotes, die hij binnen het front had opgericht na de verkiezingsnederlaag in mei.

Deze 'partij binnen de partij' droeg bij aan de ruzie in het front over de vraag waarom de verkiezingen dit jaar zo teleurstellend zijn verlopen. Veel partijleden denken dat Philippots adviezen aan Le Pen voor de campagnes in 2012 en voor de verkiezingen in 2017 veel stemmers ervan hebben weerhouden voor het front te kiezen. Vooral de felle afkeer van de euro die Philippot uitdraagt, zou verantwoordelijk zijn geweest voor de tegenvallende resultaten.

Topman Franse Front National stapt uit partij
Topman Franse Front National stapt uit partij (Foto: ANP)

Kramer maakte eerste goal sinds april: "Die kritiek raakt je"

Michiel Kramer maakte woensdag zijn eerste doelpunt voor Feyenoord sinds 5 april, toen hij trefzeker was tegen Go Ahead Eagles.

De 28-jarige aanvaller benutte in de KNVB Beker een strafschop tegen ADO Den Haag en Giovanni van Bronckhorst is blij voor Kramer, zo vertelde de trainer na afloop aan RTV Rijnmond en FOX Sports. “Er is veel kritiek geweest op Michiel, dus ik ben blij dat hij scoort. Hij was een aantal keer eerder dicht bij een goal via kopkansen en in de tweede helft heeft hij sterk gespeeld als aanspeelpunt. Ik ben blij voor Michiel dat hij zo speelde. Ik heb met hem gesproken over de kritiek. Als je zoveel kritiek van iedereen krijgt, dan raakt dat je. We blijven ook gewoon mensen. Zoveel kritiek is voor niemand leuk en makkelijk. Ik steun Michiel daarin.”

Kramer zette zeven minuten voor tijd, na een rode kaart voor Donny Gorter, de eindstand van 2-0 op het scorebord nadat Steven Berghuis  negen minuten eerder de score had geopend in De Kuip. Van Bronckhorst constateerde dat het ‘moeizaam’ ging: “Dus dan ben ik blij als we met 2-0 winnen. Ik was niet zozeer verrast door het spel van ADO, maar in de beginfase waren we gewoon slordig en leden we veel balverlies.”

"De tegenstander ging daardoor voelen dat er wat te halen viel. In de eerste 25 minuten hebben we dat niet goed gedaan”, aldus Van Bronckhorst, die bijval kreeg van Karim El Ahmadi. “Het was niet best, vooral in de eerste helft. We leden dom balverlies en waren onrustig in de opbouw. In de tweede helft was het iets beter, maar niet veel.”

Verloren gewaande onderwaterstad ontdekt

Na jaren zoeken hebben duikers ruïnes van de verloren gewaande stad Neapolis ontdekt voor de kust van Nabeul in Tunesië. Straten, monumenten en fermentatietanks van de Romeinen zijn blootgelegd.

De enorme en historisch gezien zeer belangrijke vondst bevestigt de tsunami die ongeveer 1700 jaar geleden grote delen van deze Mediterrane regio verwoestte. Niet alleen Neapolis zou rond 365 na Christus in zee verdwenen zijn, ook de Egyptische stad Alexandria en het Griekse eiland Kreta zouden grote schade hebben geleden. De verhalen over de natuurramp werden destijds beschreven door de Romeinse historicus en soldaat Ammianus Marcellinus.

Neapolis wereldproducent van garum
Tot op heden bleef het bij verhalen en aannames. De recente ontdekking onderwater van straten, monumenten en ruim 100 fermentatietanks versterkt het bewijs van het bestaan van Neapolis. Als ook het feit dat Neapolis ooit het centrum van wereldhandel was in garum, de Latijnse naam die de Romeinen aan hun favoriete, (gepekelde) vissaus gaven, te zien aan de hoeveelheid opgespoorde tanks. De archeologische vondsten liggen verspreid over een gebied van zo’n 20 hectare.

Archeologische missie van zeven jaar
Al in 2010 begon een Tunesisch-Italiaanse archeologenteam onder leiding van de Tunesische Mounir Fantar met het zoeken naar de ruïnes. Pas deze zomer waren de weersomstandigheden voor de duikers zo gunstig dat zij de ruïnes konden traceren in de buurt van Nabeul aan de Golf van Hammamet. Het team zal de komende tijd doorgaan met het nader onderzoeken van de vindplaats.

Keizer blij met vechtende Dolberg

Kasper Dolberg doet er alles aan om zijn topvorm van vorig seizoen terug te krijgen. De aanvaller van Ajax maakte tegen Scheveningen een hattrick.

Dolberg kent een moeilijke start van het seizoen en hij maakte woensdagavond in de KNVB Beker zijn eerste doelpunten van het seizoen. Het deed trainer Marcel Keizer deugd om zijn spits weer eens te zien scoren. "Hij weet ook dat hij vorig jaar een paar maandjes heeft gehad waarin het niet helemaal lekker ging. Daar is hij ook weer uitgekomen", reageerde Keizer op FOX Sports .

Keizer ziet dat Dolberg in een moeilijke fase zit en op dit moment vecht om zijn vorm weer te hervinden. "Maar het is wel goed dát hij aan het vechten is. Als hij zich erbij neer zou leggen, zou het vervelend worden. Maar dat doet hij zeker niet. Hij is aan het vechten en dan hebben we er misschien over een week of over twee weken weer heel veel plezier van."

Keizer gaat geregeld het gesprek aan met Dolberg, al laat hij hem meestal aan de slag gaan met Dennis Bergkamp: "Dat is voor ons natuurlijk heerlijk. Een oud-topspeler met een toekomstig topspeler is natuurlijk fantastisch samen."

Gerrans verkast naar BMC

Simon Gerrans verruilt Orica-Scott voor BMC. Dit maakte BMC bekend. Gerrans won onder meer Milaan-Sanremo (2012) en Luik-Bastenaken-Luik (2014) en pakte etappezeges in de Giro, Tour en Vuelta. Ook won hij vier keer de Tour Down Under.

"We denken dat Simon van het begin tot het einde van het seizoen een belangrijke rol kan spelen'', zei  Jim Ochowicz, ploegleider bij BMC.

"Ik kijk uit naar de rol die ik krijg bij BMC. In de laatste periode van mijn carrière zie ik mezelf vooral als wegkapitein die zijn ervaring overdraagt," aldus de 37-jarige wielrenner.

VN-klimaatcentrum naar Rotterdam en Groningen

Het internationale kenniscentrum voor klimaatadaptatie wordt gehuisvest in Rotterdam en Groningen. De twee steden hebben het Global Centre of Excellence on Climate Adaptation (GCECA) binnengesleept door samen het meest overtuigende bod op tafel te leggen.

De ligging van de steden, de kennis die zij hebben over de gevolgen van klimaatverandering en de innovatieve kantoorgebouwen zijn voor de selectiecommissie doorslaggevend geweest. Staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) maakte in februari van dit jaar bekend dat het kenniscentrum, dat samen met de Verenigde Naties en Japan wordt opgezet, in Nederland komt.

Dijksma: "Met dit klimaatcentrum laat Nederland zien dat het de kennis en kunde in handen heeft om de gevolgen van klimaatverandering aan te pakken. En het is mooi nieuws voor Rotterdam en Groningen, die zichzelf wereldwijd goed op de kaart zetten met zo’n instituut. De opwarming van de aarde zal steeds meer mensen hard treffen. Ons initiatief voor dit mondiale klimaatcentrum helpt landen en organisaties die zoeken naar tastbare oplossingen om zich te kunnen wapenen klimaatverandering."

Bereikbaar en innovatief
Rotterdam heeft gezien haar ligging in de Hollandse delta internationaal een sterke reputatie op het gebied van klimaatadaptatie en is bovendien goed internationaal bereikbaar. Ook bouwt de stad een nieuw klimaatneutraal drijvend kantoor waar medewerkers worden gehuisvest. In Groningen krijgt het GCECA ruimte in het innovatieve duurzame kantoorgebouw van Energy Academy Europe. Met de universiteit en bedrijven die al actief zijn op het gebied van klimaat, biedt de stad een perfecte voedingsbodem voor het klimaatcentrum.

Internationale Jury
De evaluatiecommissie die de keuze heeft gemaakt uit de zeven kandidaten bestond uit vertegenwoordigers van UN-Environment, het ministerie van IenM en adviesbureau Acclimatise. Sinds februari is een werkgroep bezig met het opzetten van het centrum. Uiteindelijk zal het GCECA in 2018 uitgroeien tot een twintigtal medewerkers.

Het centrum zal een breed wereldwijd netwerk van partners samenbrengen, waaronder internationale kennisinstituten, bedrijven, belangenorganisaties, lokale en nationale overheden en de financiële sector. Zij stellen zich het doel partijen te steunen om klimaatadaptatie effectiever in de praktijk te brengen. Door het samenbrengen van kennis over projecten op het gebied van bijvoorbeeld infrastructuur en landbouw, kunnen straks nieuwe wegen, gebouwen en akkers in kwetsbare landen, overal ter wereld veerkrachtiger worden gemaakt tegen klimaatverandering.

Werkloosheid op laagste punt in 6 jaar

Een recordaantal mensen heeft een baan. Vooral veel 45-plussers vonden in augustus werk. De werkloosheid is gedaald naar het laagste niveau in 6 jaar tijd. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het UWV.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: "Fantastisch voor alle mensen die aan de slag zijn gekomen en ook hoopvol voor alle mensen die op zoek zijn naar werk. Ik hoop dat hun zoektocht ook snel wordt beloond. De economie groeit flink, er zijn nu veel meer banen en ook veel vacatures. Het zou prachtig zijn als er de komende tijd nog veel meer mensen een goede baan vinden. En dan het liefst natuurlijk een vaste baan met veel zekerheid. Werken moet lonen."

Voor het eerst hebben er nu meer dan 8,6 miljoen mensen betaald werk. Dat zijn er meer dan ooit tevoren. De afgelopen 3 maanden is het aantal mensen met een baan met gemiddeld 20.000 per maand gestegen. Vooral veel vrouwen zijn aan de slag gekomen. 2 van de 3 mensen die in de maanden juni, juli en augustus werk hebben gekregen, is vrouw.

Vooral 45-plussers vonden in augustus een baan; de afgelopen maand 12.000. Mede hierdoor daalde de werkloosheid in deze groep tot 4,1%. Dat is het laagste aantal in bijna 7 jaar.

De werkloosheid is in augustus gedaald van 436.000 naar 426.000. Het Centraal Plan Bureau verwacht in de Macro Economische Verkenning volgend jaar een daling naar gemiddeld 390.000 werklozen. Het aantal uitkeringen blijft ook dalen, vooral in de bouw. Daar nam het aantal uitkeringen het afgelopen jaar met maar liefst 41,4% af. In de eerste 8 maanden van 2017 zijn 276.500 nieuwe WW-uitkeringen verstrekt. Dat zijn er 17,3% minder dan in dezelfde periode vorig jaar, zegt het UWV.

Wakker Dier wil verplicht pijnstillers voor kippen

Wakker Dier moet af en toe in het nieuws komen om donaties veilig te stellen en heeft daarom een nieuw, geniaal plan bedacht om kippenvlees duurder te maken. Alle kippen zouden namelijk gedwongen aan de pijnstillers moeten.

Volgens het clubje zouden tientallen miljoenen kippen gewrichtsproblemen, zweren en maag-darmklachten hebben. Wakker Dier wil nu dat er snel goede pijnbestrijding beschikbaar komt. "Wakker Dier vindt dat er sprake is van maatschappelijke desinteresse voor pijn en pijnbestrijding bij vleeskuikens."

Nu mogen bij zogenaamd 'onaanvaardbaar lijden' niet-geregistreerde medicijnen gebruikt worden, maar van die regeling maakt volgens Wakker Dier niemand gebruik. Dat komt omdat medicijnen uit de lichamen van kippen moeten zijn voordat die worden geslacht.

Wakker Dier wil pijnstillers voor kippen
Wakker Dier wil pijnstillers voor kippen (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: toch nog die nazomer?

Komen de pluimen aan het riet,
bedenk het is nazomer en geniet.

Vandaag
De afgelopen nacht dreven er wolkenvelden over, in het noorden en westen is mogelijk een spat (mot)regen gevallen. De wind was zuidelijk, zwak tot matig en de minima liepen uiteen van 7°C in opklaringen tot 11°C onder bewolking.

Vandaag overdag zijn er perioden met zon en het blijft droog. Met middagtemperaturen rond 19°C wordt het iets warmer dan de afgelopen dagen. De zuidelijke wind is overwegend matig en draait in de avond naar het zuidoosten. (Bron: KNMI)

10 Jaar geleden
Was het zwaar bewolkt, de zon scheen nauwelijks. Het was zo'n 15 graden gemiddeld en er viel minder dan 1 mm aan neerslag. Grauw en kil dus. 

Nederland
 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 07:15
Zon onder: 19:54
Zonkracht: 3/1

Een aasgier in Griekenland  (Foto: Papabear)
Een aasgier in Griekenland (Foto: Papabear)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Lekker los gaan in WWE 2K18

2K Games heeft een trailer genaamd 'Burn It Down' uitgebracht voor de aankomende release van WWE 2K18. heel wat WWE- en NXT Superstars gaan hierin los gaan op 'Kickstart My Heart' van Mötley Crüe.

De trailer laat allerlei atleten in actie zien in de opkomst, in de ring en backstage. We zien onder andere Seth Rollins, Kurt Angle (te krijgen als pre-orderbonus), John Cena, Brock Lesnar, Stone Cold Steve Austin, The Rock, Undertaker, AJ Styles, Shinsuke Nakamura, Kevin Owens, Bayley, Sasha Banks, Naomi en Charlotte Flair.

WWE 2K18 komt 17 oktober uit op PlayStation 4 en Xbox One. Ergens in d eherfst komt er ook een Nintendo Switch-versie.

Mystieke stam in Middle-earth: Shadow of War

Warner Bros. Interactive Entertainment heeft een trailer uitgebracht voor Middle-earth: Shadow of War, waarin de Mystic Tribe wordt uitgelicht.

Deze Orcs zijn gespecialiseerd in duistere magie, rituelen en bezweringen waarvan de oorsprong duizenden jaren teruggaat. De strijders van de Mystic Tribe zijn net zo vaardig als de Orcs van andere stammen, maar iedereen in Mordor is vooral bang voor de vloeken en spreuken van de Mystic Tribe, die hun duistere magie van de Dark Lord inzetten om hun vijanden te kwellen.

Middle-earth: Shadow of War is vanaf 10 oktober 2017 verkrijgbaar voor de Xbox One X, Xbox One, Windows 10-pc (Windows Store en Steam), PlayStation 4 en PlayStation 4 Pro.

Toch nog wat stilte in Project Cars 2

Vrijdag komt Project Cars 2 uit en Bandai Namco gooit er daarom nog een launchtrailer uit. De titelsong van de trailer is het welbekende Silence van Sarah McLachlan, maar dan gemixt door Rhys Fulber.

Project Cars 2  heeft de meeste tracks in een console-game tot nu toe: 46 tracks die weer bestaan uit 121 lay-outs. Het merendeel daarvan is gescand met lasertechnologie om het zo realistisch mogelijk te maken. Enkele nieuwe tracks ten opzichte van het origineel zijn Fuji Speedway, Knockhill en Long Beach. Met een nieuw tijd- en weersysteem kunnen de weersomstandigheden tijdens het racen meerdere malen veranderen. Daarbij wordt rekening gehouden of het winter, lente, zomer of herfst is.

Volgens de uitgever is de online multiplayer dit keer met eSports in het achterhoofd opgebouwd, met een online ranking systeem, online kampioenschappen en een betere matchmaker.

'Tom Cruise heeft schuld aan fataal ongeluk American Made'

De nabestaanden van de slachtoffers van het ongeluk op de set van American Made houden Tom Cruise deels verantwoordelijk voor de fatale vliegtuigcrash.

In rechtbankpapieren die People in handen heeft, schrijven de families van Alan Purwin en Carlos Berl dat de wens van Tom en regisseur Doug Liman een "risicovolle film vol actie" te maken, heeft bijgedragen aan de omstandigheden waaronder het ongeluk kon gebeuren.

"De tol van filmen in Colombia, samen met het enthousiasme van Cruise en regisseur Doug Liman om meerdere takes op te nemen van overdadige vliegscènes, zorgden elke dag voor extra werkuren en het uitlopen van het schema", aldus de families in de documenten. "Nalatigheid in planning, coördinatie en vliegveiligheid hebben erin geresulteerd dat een onbekwame, onvoorbereide piloot werd gedwongen een gevaarlijke vlucht uit te voeren in een klassiek toestel over een onbekend berggebied in slecht weer."

Tijdens de opnames van American Made crashte in september van 2015 een tweemotorig vliegtuigje in de bergen rond de Colombiaanse stad Medellin. Naast de twee omgekomen piloten zat ook hun collega Jimmy Lee Garland in het toestel. Hij verloor het gevoel in beide benen.

De nabestaanden klagen de producenten van American Made aan voor dood door schuld en nalatigheid. De familie van Carlos Berl heeft ook een claim lopen tegen Jimmy Lee Garland, die mede-eigenaar is van het vliegbedrijf dat voor de film was ingehuurd.

'Tom Cruise heeft schuld aan fataal ongeluk'
'Tom Cruise heeft schuld aan fataal ongeluk' (Foto: BuzzE)

Pornoaflevering Maja de Bij verwijderd door Netflix

Netflix heeft een aflevering van Maja de Bij verwijderd omdat ernstig geschokte ouders hadden geklaagd over de zichtbaarheid van een heuse piem0l in een van de scenes.

Een overdreven preutse oplettende moeder in de VS spotte het plaatje, dat was getekend op een boom in de achtergrond. Mogelijk kijkt de vrouw elke aflevering met een vergrootglas.

Haar post met schermafbeelding van deze heuse porno ging eerder deze week al snel de wereld over. De producent van de serie, het Belgische Studio 100, gaf tegenover de Belgische krant Het Laatste Nieuws aan dat het mogelijk ging om een "misplaatste grap" van één van de animatoren. Wie de afbeelding heeft toegevoegd kan niet meer worden achterhaald.

Volgens Variety wilde Netflix woensdagavond geen officieel statement geven over het verwijderen van de aflevering. Het is ook niet duidelijk of de episode, nummer 35 van het eerste seizoen van de reboot van de tekenfilmserie uit de jaren 70, in aangepaste vorm terugkeert bij de streamingservice.

Hieronder het beeld, dat uiteraard zwaar NSFW is!!!

NSFW!!!!
NSFW!!!!

Google koopt deel van smartphonebedrijf HTC

Smartphonefabrikant HTC wordt deels overgenomen door Google. Het moederbedrijf van Google, Alphabet, legt daar 1,1 miljard dollar voor op tafel.

Google neemt een team van HTC-werknemers over, van wie er veel gewerkt hebben aan de Pixel-smartphone. Het gaat om engineers en ontwerpmedewerkers. Ook krijgt Google de beschikking over intellectuele eigendommen van HTC, al zijn dat geen exclusieve licenties.

Er gingen al tijden geruchten dat Google HTC wilde overnemen. De Taiwanezen maken de Pixel-smartphone voor Google.

High Tech Computer, afgekort HTC, werd opgericht in 1997. Het bracht in 2008 de eerste Android-telefoon op de markt. In die jaren werd het bedrijf een van de grotere smartphonefabrikanten in de wereld, maar daarna begon het verval. HTC heeft moeite om te concurreren met branchegenoten. Het marktaandeel zakte van ruim 10 procent naar nog geen 2 procent, de waarde van het bedrijf werd in een paar jaar tijd vier keer zo klein.

Google koopt deel van smartphonebedrijf HTC
Google koopt deel van smartphonebedrijf HTC (Foto: BuzzT)

Multiplayer in Final Fantasy XV

Square Enix maakt bekend dat Final Fantasy XV-spelers binnenkort hun eigen avatar kunnen maken om samenwerkend met drie vrienden deel te nemen aan missies en gevechten.

Dit wordt mogelijk door de uitbreiding 'Comrades'. Vanaf 31 oktober kunnen spelers als overlevenden van de Kingsglaive op reis gaan om meer te ontdekken over de verdwijning van Noctis na de gebeurtenissen in Chapter 13 van de hoofdgame.

Als leden van de Kingsglaive kunnen spelers hun personages uitrusten met koninklijke sigils voor speciale krachten van de Luciaanse bloedlijn. Het is de kunst om met de verschillende personages een strategisch en evenwichtig team samen te stellen. Naast de multiplayer-missies zijn er ook singleplayer-missies die spelers kunnen voltooien om hun personages te verbeteren.

In de bijbehorende trailer hoor je 'Choosing Hope', een nieuw nummer gecomponeerd door Final Fantasy-veteraan Nobuo Uematsu.

Landen bekrachtigen afspraken vervolging MH17

De landen die meewerken aan het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp met vlucht MH17 hebben hun steun en samenwerking op papier bekrachtigd. In New York ondertekenden de ministers van Buitenlandse Zaken van Nederland, Australië, België, Maleisië en Oekraïne de afspraken die ze daarover hebben gemaakt.

Een van die afspraken is dat de vervolging en berechting van de daders van het neerhalen van de MH17 in Nederland zal plaatsvinden. De vijf landen die het document ondertekenden maken deel uit van het zogeheten Joint Investigation Team. Volgens minister Bert Koenders bewijst de ondertekening dat de landen vastberaden zijn om de daders voor de rechter te brengen.

"We hebben in juli gekozen voor vervolging naar Nederlands recht, maar met een duurzame internationale samenwerking en steun. Want het gaat bij de waarheidsvinding en genoegdoening niet alleen om de Nederlandse slachtoffers, maar om alle slachtoffers afkomstig uit 17 landen en vijf continenten", aldus Koenders.

Landen bekrachtigen afspraken vervolging MH17
Landen bekrachtigen afspraken vervolging MH17 (Foto: ANP)

Bekerduel Lisse - Hoek krijgt staartje vanwege strafschoppenserie

Lisse heeft zich ten koste van Hoek geplaatst voor de tweede ronde van de KNVB beker. Na reguliere speeltijd (1-1) en verlenging (2-2) was de stand gelijk, waarna strafschoppen uitkomst moesten bieden: 5-4. Het kan zijn dat de penalty's overgenomen moeten worden, omdat de serie niet volgens de regels verlopen is.

Lisse en Hoek tastten elkaar in de eerste helft af, maar na rust vielen er doelpunten. Martin van Eeuwijk wist namens Lisse als eerste het net te vinden. Koen Fokkema miste niet veel later de kans om het duel in het slot te gooien. Dat kwam Lisse duur te staan, want Sidi Ceesay wist in blessuretijd de gelijkmaker aan te tekenen.

In de verlenging zette Hoek aan en het was verdediger Rick Impens die op het vijandelijke doel af kon stormen en kon scoren. Van Eeuwijk maakte in de tweede helft van de verlenging de 2-2, waarna strafschoppen moesten volgen. Daarin was Lisse met 5-4 de beste.

De kans bestaat echter dat de strafschoppenserie over moet. De eerste vijf strafschoppen van beide clubs zijn genomen volgens het ABBA-principe, maar dit is niet volgens de regels van de KNVB. Die stellen dat de teams elkaar gedurende de gehele serie afwisselen en niet eerst ploeg A, dan tweemaal B en daarna weer A. De tuchtcommissie moet nu een oordeel geven of de afwijking in de penaltyserie invloed gehad heeft op de uitslag.

Feyenoord bekert verder

Feyenoord is doorgedrongen tot de tweede ronde van de KNVB beker. De kampioen van de Eredivisie had het in de eigen Kuip lastig tegen ADO Den Haag, maar zegevierde na 90 minuten wel met 2-0.

Voor rust hanteerde Feyenoord een laag tempo, terwijl ADO in Rotterdam liet zien dat het niet was gekomen om alleen maar te verdedigen. De bezoekers zetten bij balverlies de thuisclub regelmatig onder druk. In de eerste helft was de grootste kans voor Elson Hooi die net geen goal wist te maken. De Rotterdammers zetten daar in blessuretijd een kans van Michiel Kramer tegenover, maar hij kwam doelman Robert Zwinkels tegen.

Ook in de tweede helft lag het tempo aanvankelijk laag en beide teams speelden slordig. Pas nadat Basaçikoglu het veld in was gekomen kon Feyenoord een overwicht creëren. De buitenspeler zorgde ervoor dat Berghuis een kwartier voor tijd kon scoren. Tien minuten voor tijd moest ADO met tien man verder toen Donny Gorter met zijn handen een bal van de lijn haalde. Kramer benutte vervolgens de strafschop: 2-0

Bekijk de eerste teaser van Black Mirror seizoen 4

Ruim twee jaar geleden kondigde Netflix 2 extra seizoenen aan van de populaire hitserie Black Mirror. Vorig seizoen kwam het succesvolle derde seizoen uit en ook het vierde seizoen belooft veel goeds. Dit seizoen zal bestaan uit 6 afleveringen (Arkangel, Black Museum, Crocodile, Hang the DJ, Metalhead, USS Calister) Bij zowel de regie (Jodie Foster, Toby Haynes) als de cast (Joe Cole, Jesse Plemons, Cristin Milioti) zien we al een aantal in het oog springende namen voorbij komen. De trailer ziet er zoals verwacht veelbelovend uit!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.