Turtle Beach Ear Force Stealth headsets getest

2. Turtle Beach Ear Force 800

Nu hebben we voor PlayStation 4 wat meer keuze, maar ook daar heeft Turtle Beach een draadloze headset voor die ze ons te leen gaven. De Turtle Beach Ear Force 800 kost €299,99, niet al te zuinig dus. Aangezien ik zelf erg tevreden ben met mijn bedrade Shure-koptelefoon, zonder microfoon, heb ik wel vergelijkingsmateriaal in deze prijsklasse. Allereerst is de ruis, die bij de Stealth 500X te horen is, ook aanwezig. Alleen storend als er geen geluid is, maar toch, in deze prijsklasse zou ik die niet verwachten. In Dragon Age Inquisition valt me deze brom dus ook tijdens het spelen op, want de muziek is in dat spel niet constant aanwezig. 

Ik ben zelf niet zo fan van draadloos en dit soort ruis helpt niet mee om mijn mening te herzien. Sowieso is de geluidskwaliteit minder dan die van een bedraad systeem, maar dat is eigenlijk met elke wireless headset zo; dat is niet te wijten aan alleen de Turtle Beach Ear Force 800. Maar iets irritanter is dat het geluid haperde tijdens het spelen. Bij wat in-game gesprekken, zoals in Dragon Age, vielen er stukken dialoog weg. Wat blijkt, de headset geeft niet duidelijk aan dat hij leeg raakt, maar begint simpelweg te haperen door stroomgebrek. Ik had lever een bliepje of een lampje op de transmitter gezien dat je daarop wijst.

Elite 800

Wat je krijgt voor dat geld, is een prima afgewerkte koptelefoon. Stevig, misschien ietwat zwaar voor de leeghoofden onder ons, grote schelpen zodat je oren niet dubbelvouwen en geen metalen stukken waar je haar tussen kan gaan zitten. Wat minder is de verborgen microfoon, die in een klein gaatje onder in een van de schelpen zit. Mooi afgewerkt misschien, maar het levert ook een stuk minder geluidskwaliteit op, aldus de klagende medechatters die me soms erg 'badkamer' vonden klinken. Wat anders opzetten maakte dat wel beter, maar ik kreeg nog steeds geen complimenten over de kwaliteit.

De kwaliteit van het geluid dat uit de Turtle Beach Ear Force 800 komt, is goed te noemen als je het vergelijkt met andere draadloze koptelefoons. De grote concurrent op PlayStation 4 is de headset van Sony zelf en daar kan Turtle Beach prima naast. Er zijn ook tig settings aanwezig op de koptelefoon zelf, die bestuurd worden met tiptoetsen aan de zijkant. Aan de ene kant gemakkelijk, aan de andere kant te gemakkelijk, want ze zijn heel gevoelig. Dus leg je de headset even op tafel op krab je op je hoofd, dan heb je het volume weer lager gezet of een andere preset geladen.

Elite 800

Nog meer presets en instellingen kun je aanpassen via een softwarepakket dat op dvd wordt meegeleverd. Nadeel, je hebt wel een pc nodig, en wil je bijvoorbeeld het volume van de chat-audio aanpassen dan kan dat niet via de tiptoetsen, maar moet je eerst de boel instellen via de pc. Niet heel handig, want zo'n instelling wil je juist meteen ter plekke aanpassen.

Qua accu gaat ie lang mee, zo'n 9 à 10 uur. De koptelefoon is alleen via usb op te laden. Dus je bent een van je twee usb-sloten op je PlayStation 4 's avonds na het gamen kwijt aan de koptelefoon. Niet dat dat een groot probleem is, maar diehards die een hele dag willen doortrekken, hebben dan graag de twee sloten vrij voor de dan twee lege PlayStation 4-controllers.

Zou ik de Turtle Beach Ear Force 800 nu zelf kopen? Nee, maar door mijn voorliefde voor bedrade, altijd ruisloze koptelefoons, is een aparte microfoon in mijn situatie een betere en vooral goedkopere oplossing. Ben je op zoek naar een headset die kwalitatief goed is en word je helemaal wild van instellingen, dan is deze headset misschien iets voor jou. Het is niet de perfecte headset, daarvoor mist het wat handigheden zoals chat-volume en een stroomindicator. Natuurlijk is het een prijzige headset, maar kwaliteit heeft gewoon een prijskaartje.

Pluspunten
Minpunten
  • Kwalitatief goed afgewerkte headset
  • Veel in te stellen door presets
  • Accu gaat lang mee
  • Tiptoetsen wel erg gevoelig
  • Microfoon is middelmatig
  • Stroomindicatie onduidelijk