Apple Watch 8

Ik gebruik nu meer dan drie jaar een iPhone en een Fossil Carlyle Smartwatch op Android. Gewoon, omdat ik het een van de mooiere smartwatches vind die je kon kopen op dat moment. Nu heb ik een maand lang de Apple Watch Series 8 kunnen testen en de vraag is, welke smartwatch ga ik nu elke dag om doen.

De Watch Series 8 van Apple is natuurlijk heel andere koek dan een willekeurige Android smartwatch. De integratie met het iOS is natuurlijk beter geregeld dan met een Android device. Zo kon ik geen berichten terugtypen op mijn Fossil, of live navigatie krijgen. Bellen lukte wel, maar de kwaliteit was zo slecht, dat ik het mijn gesprekspartner niet aan wilde doen. Daarnaast loopt de integratie met app Gezondheid ook als een zonnetje. Want de voornaamste reden om een smartwatch te hebben is voor mij om mijn stappen bij te houden, mijn hartslag te controleren en wat berichtjes te lezen van mijn telefoon.

Wat direct opvalt is hoe lang de batterij van de Watch mee gaat. Ook mijn oudere device had een Always On display, maar die hield het niet vol tot ver in de avond. Met Always On op de Watch Series 8 is dit niet het geval. Met een beetje mazzel en er niet teveel mee spelen houdt de batterij het twee dagen vol zonder opladen, maar dan ben ik niet gaan sporten met de Watch 8. Een bevalling houdt hij wel helemaal vol. Anders is het mogelijk om de Watch op een Low Power Mode te zetten waardoor de batterij het dubbele zou meegaan. Het opladen is ook in een uurtje gedaan (moet je wel een USB-C charger hebben), genoeg om even te douchen en het slaapritueel te starten. Wat dan een leuke feature is, is dat de Watch ook als nachtlampje gebruikt kan worden en de tijd (digitaal) laat zien. En als je het horloge kantelt, dan kantelt het scherm mee.

Nu ik recent vader geworden ben, merk ik hoe belangrijk de apps op een horloge zijn. Ik gebruik de hele dag door de timer functie, de Assistant integratie en de agenda functie. En hoewel ik nog steeds vind dat horloges rond horen te zijn, is een vierkant scherm toch handiger om informatie van af te lezen. Je krijgt toch net wat meer informatie tot je beschikking zonder heen en weer te hoeven scrollen. Maar wat de Watch 8 voortreffelijk doet is de trilfunctie volledig benutten. De eerste paar dagen had ik niet door dat bij verschillende meldingen de Watch verschillend trilt op je pols. Hierdoor kun je ongeveer nagaan (als je er op let natuurlijk), wat voor type bericht of applicatie je aandacht wilt. Zo slaap ik prima door als Twitter of WhatsApp aandacht van mij willen, maar als mijn Timer afgaat, dan merkt mijn lichaam dat en word ik wel wakker.  

Apple ging er prat op dat de nieuwe functie Crashdetectie levens redt op te Watch 8. Nu weiger ik mijzelf van de trap te flikkeren, dus ik neem maar aan dat het werkt. Menstruatiecyclus heb ik helaas ook niet kunnen testen, want ik ben biologisch niet in staat tot een eisprong te komen. Wat wel vet handig is, is dat de Watch 8 (en de vorige Watches) meet hoe hard het omgevingsgeluid is. Helaas heeft mijn Watch mij al meerdere keren gewaarschuwd dat ik te lang in een ruimte stond met een te hard omgevingsgeluid. Nu nog Apple wijsmaken dat ze het verschil tussen babygehuil en muziek weten te maken.

Na een maand in gebruik te hebben, ben ik toch overstag gegaan om te switchen van een WearOS smartwatch naar een iOS Watch. Het werkt allemaal net wat beter, de integratie is beter, na een maand ben ik volledig gewend aan het vierkante scherm. De nieuwe functies zijn leuk, maar ik zit voorlopig niet op gezinsplanning te wachten. Nu nog een app om je baby uit te lezen.