Halo Infinite (singleplayer)

Het zijn gekke tijden. En dan bedoel ik niet Corona, maar het gemis van Cortana! Halo Infinite zou allang klaar moeten zijn, maar is door 343 Industries en Microsoft terecht een paar keer uitgesteld, want als je game een meme aan het worden is, dan kun je er beter mee stoppen. Maar de beslissing om wat extra tijd eraan te spenderen was terecht, want het is oprecht een van de leukste singeplayers van het jaar.

Een paar weken geleden werd de multiplayer van Halo Infinite al stilletjes gelanceerd en vanaf woensdag kan iedereen aan de slag met de singleplayer. En ik weet dat iedereen die een Xbox heeft de game al gepreload heeft, want hij staat toch voor nop in de GamePass. En als je nog geen Game Pass hebt, en wat geduld, dan zou ik nog even wachten totdat 343 Industries alles vrij heeft gegeven van de game. Want de co-op campagn komt pas ergens na mei 2022.

Het verhaal van Halo Infinite gaat door waar Halo 5 gestopt was. Het is voor de lore freaks onder ons dus wel handig om de vorige delen te spelen voordat je aan Halo Infinite gaat beginnen. Ik hoop dat 343 Industries daar nog wat aan gaat doen. Het is namelijk wel handig te weten waarom Master Chief met een pratende A.I. opgescheept is, waarom hij vecht tegen de Covenant en een nieuw alienachtig ras. Je vindt onderweg wel genoeg aanwijzingen in de vorm van audio tapes, maar als je deze niet vindt, dan heb je wel heel veel fantasie nodig om de gaten op te vullen. Maar laten we wel wezen, wie weet nog waarom Master Chief precies op de ring zat?

De grootste verandering in de singleplayer zit hem in het feit dat je niet meer de hele tijd door levels loopt en van punt A naar punt B geloodst wordt, maar dat het een hele open wereld is geworden. Overal op de map is er wat te doen, en als je naar de map kijkt, lijkt het direct op Far Cry. Overal liggen objecten die je moet oppakken, basissen die je moet veroveren, grote vijanden die je moet verslaan. Met de grote uitzondering dat het bij Far Cry door je strot wordt geduwd, omdat de map gigantisch groot is. In Halo is de map vrij compact dus je zult niet verdwalen of continu afgeleid zijn. Je hoeft de sidemissies niet te doen, het is echter helemaal aan jou om het te doen. En straks met de co-op zal het hartstikke leuk zijn, maar als je in je eentje speelt, dan wordt het veel van hetzelfde.

Een andere nieuwe toevoeging is dat je Master Chief kan upgraden door middel van Spartan Cores. Hierbij kun je Master Chief nog beter maken. De meest standaard optie is natuurlijk het bekende schild van Master Chief. Deze gaat dankzij de upgrades langer mee. Maar veel leuker en de beste toevoeging van de game is wel de graple hook. Behalve dat je nu op plekken kan komen waar je al springend niet bij kan komen, kun je ook bijvoorbeeld wapens oppakken om zo ammo te krijgen, of schilden van vijanden afrukken zodat ze open en bloot zijn. Door de graple hook wordt de gameplay zo aangepast, dat je continu op zoek moet gaan naar de manier hoe je het beste vijanden kunt aanvallen. Het voegt zoveel strategie toe aan de gameplay, en die zul je ook nodig hebben.

Want zelfs op niveautje normaal is het nog steeds een pittige game. De A.I. blijft er eentje om niet te onderschatten. Uiteraard lopen de grunts natuurlijk weer met hun handen omhoog als ze het even niet meer zien zitten, maar de rest van de vijanden probeert je te omsingelen, trekt zich terug als ze in de minderheid zijn, valt met zijn allen aan als jij wegrent en zal alles in hun macht doen om je dood te krijgen.

343 Industries heeft een game neergezet die zich oprecht mag meten met andere Halo-spellen. Er zit net genoeg verandering in om het een echte Halo game te maken, en net genoeg verandering om een eigen smoelwerk te hebben. En ja, ik neem genoegen met het feit hoe de game nu in stukjes gelanceerd wordt, want ik heb liever kleine stukjes die puik zijn dan een hele grote game waar nog maanden aan gesleuteld moet worden. Want Microsoft en 343 Industries hebben geluisterd naar het commentaar van alle memes. Of zoals Cortana ooit een keer gezegd heeft: “This isn’t an end. It’s a chance to make amends. To rectify mistakes. And it starts here.”