Lawrence of Arabia

Het verhaal

Lawrence of Arabia is gebaseerd op het boek geschreven door de hoofpersoon Lawrence zelf. Het beschrijft zijn belevenissen over hoe hij als officier in het Britse leger tijdens de Eerste Wereldoorlog met Bedoeïenen ten strijde trekt tegen de Turken.

De restauratie

Zeven Oscars, inclusief de Oscar voor Beste film wint een film natuurlijk niet zomaar. Lawrence of Arabia is dan ook één van de klassiekers. Natuurlijk lijken de beelden na 50 jaar wat gedateerd en Sony heeft in al haar wijsheid besloten daar iets aan te doen. Het van herkomst op 65mm-film geschoten materiaal werd gescand naar het 4k- of ultra-HD formaat. In dit formaat is de film zelfs weer in de bioscopen te zien geweest.

Nadat het materiaal op de harde schijf stond, is het minutieus gerestaureerd. Er zaten haarfijne beschadigingen in de film door de droge en hete omstandigheden in de woestijn tijdens het maken van de film. Deze zijn allemaal gerepareerd waardoor deze versie nog beter is dan het origineel. Op deze blu-ray is de volledige versie van Lawrence te vinden. De 35 minuten die vlak na het uitkomen van de film waren verdwenen, werden in de tachtiger jaren teruggevonden en zijn in deze release ook toegevoegd.

Na al deze restauratiepraktijken bestaat er natuurlijk een kans dat de sfeer in de film naar de klote is geholpen. Dit is absoluut niet zo, het is nog steeds duidelijk een film uit begin jaren zestig maar dan met een extreem hoge beeldkwaliteit. Ook het geluid is goed aangepakt, je kunt nu luisteren naar een schitterende 5.1 DTS-HD audio. Ook dit is niet over de top gedaan en zeer goed te pruimen.

Extra’s

Op het gebied van extra’s heeft Sony ook de archieven opengetrokken. Op de eerste disc is er een versie van de film te zien die tussendoor voorzien wordt van informatie. Je moet dan denken aan kaarten van het gebied waar het afspeelde, foto’s en quote’s uit het boek van Lawrence.

De tweede disc is er nog veel meer te vinden: in Peter O'Toole Revisits Lawrence of Arabia vertelt de acteur hoe hij in de film terecht kwam, wat hij deed om zich voor te bereiden en vele andere dingen. Ook is er een making of: Making of Lawrence of Arabia. Deze docu in SD-format duurt meer dan een uur. In A Conversation with Steven Spielberg doet de befaamde regisseur zijn persoonlijke verhaal over de film. Daarna volgt in Maan, Jordan: The Camels Are Cast het verhaal hoe de dromedarissen werden gebruikt in de film en op de set. In Search of Lawrence is een kort filmpje over de moeilijkheden van het maken van een film in de verzengende woestijn.

Romance of Arabia gaat over de geschiedenis en de schoonheid van de region waar de film zich afspeelt. Wind, Sand and Star: The Making of a Classic is een korte making of uit 1970. Met name de cast en crew doen hierin hun zegje. Als laatste zijn er wat korte beelden van de premiere in New York en uit de reclamecampagnes.

Er is een nog uitgebreidere versie met vier discs, een boek en andere extra’s. Helaas moest ik het met de twee disc-versie doen en kan er dus helaas niet meer over vertellen behalve dat die uitgebreidere versie een haast wel een 10.5 zou moeten verdienen. De twee-disc versie krijgt een dikke 9,5 van mij.