Lawless

Lawless is een heerlijk ouderwets aandoende gangsterfilm die zich afspeelt in de dertiger jaren van de vorige eeuw, tijdens de drooglegging in Amerika. In het waargebeurde verhaal draait het om de gebroeders Bondurant die hun geld verdienen met het stoken en smokkelen van sterke drank.

Filmposter Lawless

Forrest (Tom Hardy) is de oudste van de broers, hij is de zakenman van het stel. Howard (Jason Clarke) is de middelste broer van het stel, gehard door zijn ervaringen in de Eerste Wereldoorlog. Jack (Shia LaBeouf) is de jongste broer. Hij houdt van mooie auto's en is stiekem verliefd op de dochter van de lokale priester, met wie hij naar de grote stad wil verhuizen. Voor een paar dollars kijken de lokale bromsnorren de andere kant op en het leven lijkt de drie broers toe te lachen. Het lachen verstomt echter al snel als de corrupte hulp-sheriff Charlie Rakes (Guy Pearce) op komt dagen. Rakes wil orde op zaken stellen en de Bondurants zijn daarbij een doorn in zijn oog.

Lawless 2

Lawless is gebaseerd op het boek The Wettest County in the World van Matt Bondurant, de kleinzoon van Jack Bondurant. Geïnspireerd door het boek schreef de Australische muzikant Nick Cave een scenario voor de eveneens Australische regisseur John Hillcoat. Het was trouwens niet de eerste keer dat Hillcoat en Cave samenwerkten aan een film. Zo verscheen in 1988 de film Ghosts... of the Civil Dead waarin Cave zelf ook een rolletje meespeelde en regisseerde Hillcoat ook de videoclip voor 'Babe, I'm on Fire' van Nick Cave and the Bad Seeds. Dat Hillcoat wel tevreden was over het schrijfwerk van Cave bleek in 2005 toen de western The Proposition van het tweetal verscheen, waarin we trouwens ook Guy Pearce tegenkwamen. In de muziek van Cave speelt zwartgalligheid en naargeestigheid een grote rol en deze stemming is ook zeker in het verhaal van Lawless terug te vinden.

De gebroeders Bondurant
De gebroeders Bondurant.

Stel je eens voor dat The Untouchables was geregisseerd door de gebroeders Coen, dan kom je aardig in de richting van deze verrassend overtuigende misdaadfilm. Net als vakbroeder Sam Peckinpah maakt Hillcoat gebruik van bruut, keihard geweld waarbij het bloed rijkelijk vloeit. Shia LaBeouf, die bij de meeste filmliefhebbers voornamelijk bekend is van zijn rol in de Transformers-films laat in deze film duidelijk blijken dat hij ook serieuze rollen kan spelen. De hoofdrol is toch voor Guy Pearce, die op onmiskenbare manier een hufter van een vent neerzet waaraan je vanaf het eerste moment dat hij in beeld komt al een hekel krijgt.

Guy Pearce in Lawless
Guy Pearce in Lawless.

Lawless is een gangsterfilm die ook zeker liefhebbers van een ouderwetse western zal aanspreken. Met een sterke cast met onder meer Shia LaBeouf, Tom Hardy, Jason Clarke, Guy Pearce, Jessica Chastain, Mia Wasikowska, Dane DeHaan en (een veel te korte bijrol voor) Gary Oldman weet Lawless zeker te overtuigen en de film zal in de toekomst zeker genoemd worden wanneer we het over de betere misdaadfilms hebben.