Boek : Ben Macintyre - Agent Zigzag

De naam is Bond, James Bond. Zoiets zou Eddie Chapman gezegd kunnen hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog. Sterker nog, in die periode heeft hij kennis gemaakt met de eerste Bond-regisseur, De persoon waar Q op gebaseerd is en waarschijnlijk zelfs met Ian Fleming zelf. Als persoon was hij echter een heel ander iemand, hij was een dief, leugenaar, oplichter. Kortom, alle eigenschappen die ook goed bij een geheim agent passen. Het boek Agent Zigzag gaat over zijn leven voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Om dit boek samen te stellen dook Ben Macintyre de Nationale Archieven van het Verenigd Koninkrijk in op zoek naar in 2001 gedeclassificeerde documentatie. Deze ruim 1700 bladzijdes aan documenten werden aangevuld met documenten die op zijn verzoek door MI5 (Britse geheime dienst) werden vrijgegeven. Verder nam hij tientallen interviews af door heel Europa. Natuurlijk was ook Chapman’s eigen uitgave van zijn memoires een bron van informatie. Helaas was deze wel niet geheel bruikbaar doordat Chapman een slecht gevoel voor chronologie had en zelfs compleet nieuwe dingen verzon hiervoor. Ook het feit dat hij niet alles mocht publiceren van MI5 hielp niet.

Agent Zigzag geeft een goed beeld van hoe het geweest moet zijn als dubbelspion. Dubbelspion zult u zeggen? Ja, hij meldde zich eerst bij de Duitsers aan om voor hen te spioneren omdat hij van het bezette eiland Jersey wilde ontsnappen. In Frankrijk werd hij opgeleid maar tegelijkertijd probeerde hij zoveel mogelijk informatie te verzamelen om aan de Engelsen te geven als hij die kant op gestuurd werd. Eenmaal in Engeland meldde hij zich zo snel mogelijk bij de autoriteiten. Op die manier werd hij een dubbelspion voor de Engelsen en konden ze de Duitsres voorzien van incorrecte informatie.

Het is duidelijk te merken dat de schrijver heeft geprobeerd zoveel mogelijk gegevens in zijn boek te verwerken. Ondanks dat het boek over het algemeen lekker leest zorgt de overload aan informatie ervoor dat sommige stukken moeilijk zijn om je doorheen te slaan. Toch is het een heel vermakelijk boek om te lezen, zeker als je interesse hebt in spionage of de Tweede Wereldoorlog is Agent Zigzag een aanrader.

Onlangs hebben we ook een ander waar gebeurd verhaal door Ben Macintyre gelezen