DVD: Ondine

Er was eens een visser die een beeldschone vrouw uit het water opviste. Dit zou natuurlijk prima het begin kunnen zijn van een leuk kindersprookje, maar het is ook het begin van Ondine; een romantisch verhaal dat zich afspeelt in het schitterende Ierland en waar sprookjes soms waarheid kunnen worden...

 

Ondine dvd cover

De stoere Ierse visser Syracuse (Colin Farrell) - voor zijn dorpsgenoten 'Circus', omdat hij zich als een clown gedroeg als hij dronken was - gaat dag in, dag uit de zee op om zijn brood te verdienen. Met een kleine, oude boot trotseert hij de woeste Ierse golven en probeert hij zoveel zeedieren te verzamelen om nog maar iets van zijn leven te maken. Hij moet namelijk ook deels voorzien in de levensbehoeften van zijn kleine dochtertje Annie, die in een rolstoel zit door nierfalen.

Om het allemaal nog wat erger te maken is Syracuse eindelijk van de drank af. Nadat zijn vrouw en hij allebei strontlazarus thuis zaten en hij besloot te stoppen, besloot zij hem het huis uit te schoppen. Het leven van de eenzame visser is een feit. 

Ondine screenshot

Tot hij op een dag bij het binnenhalen van zijn netten een schitterende vrouw vindt, als een vis gevangen in de netten. Ze blijkt wonder boven wonder nog te leven en Syracuse helpt haar weer bij zinnen te komen. Het meisje is echter doodsbang om andere mensen te zien en wil niet door iemand anders dan de stoere Ierse visser gezien worden. Hij brengt haar naar een afgelegen huisje dat ooit van zijn moeder geweest is en gaat zelf weer naar huis. Thuis vertelt hij dit verhaal als sprookje aan zijn dochtertje die de vrouw direct herkent als een Selkie, een mythische waternimf.

Ondine screenshot

Niet veel later wordt Syracuse smoorverliefd op Ondine - zo is ze zichzelf gaan noemen - en wil hij niets liever dan dat ze voor eeuwig bij hem blijft. Misschien is dit ook wel ingegeven door het feit dat zij hem wel erg veel geluk brengt, geluk dat de langharige Ier niet veel gekend heeft in zijn leven. Maar zoals bijna ieder sprookje, kent dit liefdesverhaal ook een zeer donkere kant. De ware aard van de waternimf komt langzaamaan naar boven en dan wordt veel duidelijk. 

Ondine is een mooie film geworden die het schitterende Ierse zeelandschap toont waarin het sprookje prima past. Colin Farrell is en blijft iemand die vaak rare trekjes heeft in zijn spel; hij is vaak wat schichtig op bepaalde momenten. Maar dat past wel bij de onbeholpenheid van de Ierse visser. Je moet wel in de mood zijn voor een film als deze, dus let goed op welk moment je 'm aanzet. Als je eenmaal begonnen bent met Ondine, dan blijft-ie je tot het einde toe roeren.