Tijdschrift: NWT

 

"Als je het exact wilt weten" is de ondertitel van het tijdschrift NWT, Natuurwetenschap & Techniek. Het zal je dus ook niets verbazen dat de exacte wetenschap de voedingsbodem is voor het maandelijkse Nederlandstalige tijdschrift. Natuurkunde, scheikunde en biologie zijn het met name die de vakgebieden leesvoer aanleveren.

NWT


In iets meer dan 80 pagina's worden er wetenschappelijke innovaties, ontdekkingen en toekomstperpectieven besproken. In populair wetenschappelijke taal dan welteverstaan, want voor echte wetenschap erachter moet jezelf in PubMed of Scopus duiken. Maar dan zou het ook meer werk worden dan vertier. NWT zorgt voor een luchtige en informatieve combinatie die lezers inlicht over verschillende fenomenen op en buiten onze aardbol. Met behulp van makkelijke taal wordt de lezer voorgesteld aan 'in het echt' ingewikkelde en complexe zaken zoals gentherapie, nanotechnologie, klimaatinvloeden, higgsdeeltjes en robots.

NWT richt zich op grote onderwerpen die vaak ook nog de actualiteit halen of in elk geval soms in het nieuws naar bovenborrelen. Zoals de deeltjesversneller van CERN, de mogelijkheden van stamcelonderzoek of het uitstellen van veroudering. Naast deze onderwerpen die vaak dieper uitgewerkt worden zijn er de kortere vaste rubrieken. Het Nieuws bespreekt kort enkele vondsten, een Column zorgt voor wat opinie, de rubriek Bang vertelt waarover we de afgelopen maand bang zijn gemaakt. Feitjes voor in de praktijk komen aan bod in Doen, de Recensies bespreken de laatste uitgaves van populair wetenschappelijk karakter. Dan is er nog een Prijsvraag-puzzel, een interview en de rubriek In Beeld.

NWT is de ietwat oudere broer van de Kijk en de Quest. Die laatste twee zijn toch net iets meer op een jeugdiger publiek gericht. NWT is een tikkeltje volwassener, maar het niveau is voor iedereen. Alles wordt in Jip en Janneke-taal uitgelegd en echte wetenschappelijke taal vind je er niet in terug. Een prima blad voor iedereen die net iets meer wil weten over hoe de wereld en het heelal qua wetenschap in elkaar zit of hoe men denkt dat deze in elkaar zit.


Deze maand wordt onder andere besproken of koud wassen echt zoveel bacteriën in je kleding achterlaat, bespreekt het blad de invloed van de anticonceptiepil naar aanleiding van het vijftigjarig bestaan van de pil, bekijkt men de mogelijkheden om een volledig verlamde patient weer te laten spreken met behulp van een spraakprothese. Verder komen neutrino's aan bod en wordt een vreemde aandoening besproken die hele kolonies bijen weg kan vagen.