CD/DVD/Blu-ray: Qlimax 2008

Sinds kort ligt de live-registratie van Qlimax 2008 in het Gelredome in de winkels. Deze is verkrijgbaar in twee versies: een cd en zowel een dvd- als een blu-ray-schijfje en een cd met alleen een dvd. Op de cd is een mix van DJ Tatanka te horen en op de blu-ray de live-registratie van het feest. De dvd is wat uitgebreider. Leuk om te weten is dat Qlimax 2008 de eer heeft om de eerste registratie van een feest op blu-ray te hebben staan. De dvd trapt af met de trailer, waarna de registratie van het feest te zien is. Tijdens het bekijken van de show krijg je op de dvd, voordat elke set begint, een backstage-icoon te zien waarna je de backstage-beelden te zien krijgt. Zo wordt bijvoorbeeld vertoond hoe de artiesten uitgedost en opgemaakt worden voordat ze de bühne op gaan. Op de dvd zijn verder nog interviews te zien met bezoekers en een flinke lading aan losse afbeeldingen.




Op de blu-ray disc is slechts de registratie van het feest te zien. Hoewel de beelden geregeld erg donker zijn, geeft het in bijna twee uur tijd een prima indruk van Qlimax 2008 van november jongstleden. De blu-ray trapt af met Mark Sherry en vervolgens Ruffian met een erg toffe show van O Fortuna: een monnikenkoor zingt het namelijk live. Leuk om te zien is de vele schermen van de mobiele telefoons door de hele zaal. Een van de toffere acts die ik in jaren gezien heb op houseparty's. Daarna de heren van Showtek met vervolgens Headhunterz / Project One, D-Block & S-Te-Fan, Technoboy en Tatanka. Afsluitend waren Zany en Vince te zien, die een prachtig stukje nostalgie ten gehore brachten voor mijn gevoel. Tijdens het kijken van de blu-ray waren meerdere momenten die kippenvel kunnen veroorzaken, zoals bij het Shadowlands Anthem en Echte Hardcore En Anders Niets van JDA en Delta9. Lijkt me absoluut tekenend voor de gehele registratie van het feest.

Het camerawerk is erg goed: afwisselend de helicopterview over de zaal, close-ups van dansende partygangers tot shots genomen van achterin de zaal. Erg sterk is dat de beelden, in tegenstelling tot veel andere registraties van een feest, ditmaal in sync zijn met de muziek. Het geluid dat je hoort, hoort negen van de tien keer (zo niet vaker) bij de beelden die je te zien krijgt. De lichtshow werd erg vaak in beeld gebracht. Eén van de dingen die zeker zijn blijven als je naar het feest geweest bent en die je met deze registratie opnieuw goed te zien krijgt: vanaf achterin de zaal gefilmd zie je de lichtshow over het algemeen het beste. Jammer is wel dat enkele beelden van feestgangers vaker dan één keer te zien zijn, waardoor het beeld wat overheerst in de registratie, dat alles in sync is, lichtelijk omver geworpen wordt. Gelukkig is dit laatste absoluut niet storend aangezien het aantal keer dat het opvalt op één hand te tellen is.




De cd is gemixt door DJ Tatanka en begint meteen lekker uptempo met één van zijn eigen tracks: 'Connection'. De cd is goed opgebouwd qua tempo en de nummers sluiten goed op elkaar aan. Tracks van artiesten als The Viper & G-Town Madness, Headhunterz, TNT aka Technoboy & Tuneboy en Zany zorgen voor een lekker gevulde plaat. Hoewel de hele cd lekker uptempo is, gaat deze met de laatste paar nummers nog een tandje harder.

Al met al is deze cd/dvd-combinatie een absolute must-have voor iedereen die herinnerd wil worden aan dit feest. De dvd geeft een goed beeld van Qlimax 2008 en de cd luistert heerlijk weg. De blu-ray is misschien minder interessant voor de meesten, maar geeft de registratie van het feest wel heel erg strak weer. Zeker een aanrader voor iedereen met een groot Full HD-scherm. Ook als je een HD-Ready scherm hebt, is het beeld op de blu-ray aanzienlijk scherper in vergelijking met de dvd.




BLU RAY
- Qlimax 2008 Live in 1080i HD
- Audio: Dolby Digital 5.1, DTS, LPCM 5.1

DVD
- Qlimax 2008 Live
- The Interviews
- Backstage
- Pictures
- Highlights
- Audio: Dolby Digital 5.1

LIVE CD COMPILED AND MIXED BY TATANKA
01 - Tatanka & Zany feat Mc DV8 - Connection
02 - Frontliner – Warphole
03 - Tatanka – Borderline
04 - Hardstyle Masterz – Junior
05 - Headhunterz - The Fear Of Darkness
06 - Crypsis Feat Sasha F - Get Hit
07 - Tatanka pres. J. Hiroshy – Showtime (Tatanka Remix)
08 - The Viper & G-Town Madness - Here It Comes (D-Block & S-Te-Fan Remix)
09 - Wild Motherfuckers - B2BW
10 - Hyperdrive – Punishment
11 - T4t4nk4 - Let’s Rock
12 - Crypsis – Jealousy
13 - Bass Modulators Vs B-Front – Quarantine
14 - Tat & Zat - Scary Track
15 - Duro meets Wild Motherfuckers - Cocaine Fothermucker (Jack of Sound Mashup)
16 - TNT Aka Technoboy & Tuneboy - Double Dutch Darkies
17 - Zany – Thugs (Noisecontrollers Remix)
18 - Tatarola feat Darook Mc - Insane Remix

Label: Dance-Tunes B.V. Releasedatum: 11 maart 2009
Waardering Film: Waardering extra's: