CD: Stereophonics - Decade In The Sun

Het gebeurt niet vaak dat een band zelf besluit om een 'best of' uit te brengen. Vaak zijn het contractuele verplichtingen waar een groep aan moet voldoen en wordt er schoorvoetend of echte tegenzin (zoals bij Radiohead eerder dit jaar) een compilatie samengesteld. Bij de Stereophonics ging het er echter anders aan toe. Zij vonden het tienjarige bestaan van de band reden voor een feestje en het kadootje zou een overzicht worden van hun mooie jaren, Decade In The Sun.


De Phonics zijn een grote naam in Groot-Brittannië, maar lijken in Nederland nooit echt groot te worden. Op zich niet erg want in het land van onze buren aan de andere kant van de Noordzee heeft het trio al succes genoeg geboekt waar menig band niet aan kan tippen. 21 top 20 hits, 11 top 5 singlehits en een nummer 1 notering en vijf van de zes albums kwamen op nummer 1 in de verkooppositie terecht in Engeland. Daarbij komen in totaal nog eens meer dan 9 miljoen verkochte albums wereldwijd. Echt reden voor een feestje hebben Kelly Jones, Richard Jones en Javier Weyler dus wel, al heeft de laatstgenoemde niet alle successen meegemaakt, maar zal ook niks te klagen hebben.


Eerlijk is eerlijk, Stereophonics hebben meer dan genoeg kwalitatief materiaal om een mooie 'best of' mee te vullen en dat is ook gebeurd. Het geheel trapt af met de hit 'Dakota' en zwalkt vervolgens tussen oud en nieuw, hard en zacht, rauw en ingetogen, mellow en intensief in. Juweeltjes als 'Mr Writer', 'The Bartender and the Thief' en 'A Thousand Trees' zijn niet vergeten en qua ruwer materiaal komen 'Local Boy In The Photograph, 'Devil' en 'Traffic' terug. De succesvolle cover 'Handbags and Gladrags' sluit het geheel uiteindelijk af. Om er niet te makkelijk vanaf te komen hebben de Stereophonics nog twee nummers op de plaat toegevoegd, 'My Own Worst Enemy' en 'You're My Star'. De eerstgenoemde valt in de hardere categorie en is een aanstekelijke rocksong, met wederom de heerlijk rauwe stem van Jones, die in de toekomst nog wel eens hoge ogen kan gaan gooien. 'You're My Star' neemt wat gas terug, maar overtuigt niet helemaal als topper tussen al het hitgeweld op deze cd. De Stereophonics hebben een prima verzamelaar uitgebracht en hopelijk slingeren ze over tien jaar weer zo'n sterke compilatie de markt op.


Label: V2 Datum: November 2008 Waardering: