CD: The Wombats - A Guide to Love, Loss and Desperation

Sinds het ophemelen van de The Twang op basis van enkele singletjes uitliep op een teleurstelling (hun debuutalbum viel volgens de pers unaniem tegen), is het een risico om uitspraken te doen over welke indieband zich de band van het jaar mag noemen. Niet dat het überhaupt belangrijk is wat de pop-pers roept of beweert, al is het vermakelijk om te zien dat het gros er voortdurend compleet naast zit (het debuut van The Twang is namelijk een topalbum). De eerste gegadigde voor 2008 dient zich ondertussen in de vorm van The Wombats al aan.

Net als The Twang stond de band uit Liverpool op London Calling begin dit jaar. De buideldieren begonnen de show daar met een acapella nummer dat ook de opener van A Guide to Love, Loss & Desperation is geworden. Gewaagd en opvallend. Je moet toch iets doen om een beetje op te vallen tegenwoordig. Wat ook opvalt is dat het drietal met een eerdere versie van het album vorig jaar in Japan al enige bekendheid verwierf. Dat is niet de meest logische manier om je band op de rails te krijgen.



The Wombats behoren tot een nieuwe groep Britse jongelingen (Pigeon Detectives, The Holloways) die een dansbaar maar traditioneel britpop geluid laat horen. Het hoekige, rommelige gitaarspel van zanger/gitarist Matthew Murphy klinkt redelijk vertrouwd, en op de ritmesectie valt ook niks af te dingen, het zijn de melodieuze, schreeuwerige zanglijnen en puur schrijversvakmanschap waardoor The Wombats het wel eens zouden kunnen gaan maken. De komische teksten (She was signed, sealed and lost in the post / Gone where all the letters we write to Santa go uit: 'Lost in the Post') zijn van een hoog vrolijkheidsgehalte. Dat mag ook wel in deze duistere tijden, moeten ze gedacht hebben. Dat blijkt ook uit de tekst van de slimme Joy Division verering: 'Let's Dance to Joy Division': let's dance to Joy Division and celebrate the irony / everything is going wrong but we're so happy. En geef ze eens ongelijk.

Een prima single, die net zoals 'Moving to New York' en 'Backfire at the Disco' lang blijft hangen. Maar A Guide to Love, Loss & Desperation biedt meer dan springerige vrolijkheid. In het hoofdstuk 'desperation' komen we de song 'Little Miss Pipedream' bijvoorbeeld tegen, een liedje dat je binnenkort in iedere Engelse pub tegen sluitingstijd kunt verwachten. Kortom, een band die niet te negeren valt en als we toch bezig zijn met voorspellen: Uitslag The Wombats - The Twang 1-0.


Label: 14th Floor Releasedatum: 9 november 2007
Waardering: