CD: Iron Maiden - Somewhere Back in Time (1980-1989)

Somewhere Back in Time - The Best of :1980 - 1989 is een nieuwe Iron Maiden-verzamelaar in de inmiddels immens discografie van de heavy metal-band. Het is een overzicht van de succesvolle eerste tien jaar van de Britse band. Volgens sommige mensen is de band daarna nooit meer tot dat niveau gekomen, hoewel Iron Maiden nog immer kan rekenen op een verdomd trouwe fanschare.

De vraag is echter hoe trouw je moet zijn om iedere uitgave van de band braaf aan te schaffen. Dit moet het vierde 'best of'-album zijn, naast alle live-cd's en dvd's die verschenen zijn (vergelijk dat eens met de sellouts die Metallica zou zijn). Hoewel de invloed van de sympathieke Britten op de tsunami van Maiden-producten -vermoed ik- tamelijk klein zal zijn. Je kunt je in ieder geval afvragen voor welke doelgroep deze cd bestemd is.

Met de compilatie is overigens weinig mis. De grootste Iron Maiden-klassiekers zijn aanwezig (studio- dan wel live-versies) en dit legt wederom de nadruk op de klasse van deze heavy metal-band. Van 'Aces High', 'Iron Maiden', 'Wrathchild' en 'Phantom of the Opera' krijgen we de live-uitvoeringen (jammer van de overdubs), terwijl de rest gesneden koek is. Iedere heavy metal-fan die songs als 'Number of the Beast', 'Run to the Hills' en 'Hallowed By Thy Name' nog niet in huis heeft, moet zich schamen. Of alsnog tot aanschaf van deze verzamelaar over gaan. De rest kan beter wachten op het nog te verschijnen vijftiende album.


Label: EMI Releasedatum: 12 mei 2008 Waardering: