Boek: Greg Iles - Ontluistering

SubheaderAls Penn Cage door zijn vriend Drew Elliot wordt gevraagd om hulp weet hij nog niet wat voor een wespennest het zal worden. Een zeventienjarig meisje, Kate Townsend, wordt dood gevonden en alles lijkt er op dat ze ook is verkracht. Drew biecht aan Penn op dat hij een relatie heeft gehad met Kate en dat ze van plan waren om samen weg te gaan uit het kleine stadje Natchez. Niet alleen het grote leeftijdsverschil zal voor ophef zorgen, maar ook het feit dat Drew als dokter ook een vertrouwenspositie bekleedt, zal veel stof doen opwaaien. Maar iemand anders weet er blijkbaar ook vanaf want Drew krijgt een anoniem telefoontje waarbij er om twintigduizend dollar zwijggeld wordt gevraagd. Penns vermoeden dat het daarbij niet zal blijven wordt bevestigd als de openbaar aanklager, Chad Jonhson, zich met de zaak gaat bemoeien. Chad Johnson had zich enkele jaren geleden kandidaat gesteld als burgemeester, maar door de bemoeienis bij een rechtszaak door Penn Cage verloor hij genoeg aanhang om niet gekozen te worden. Met een snelle veroordeling in deze zaak probeert Chad alsnog zijn slag te slaan naar het burgemeestersschap, waarbij de kans op een eerlijk proces voor Drew Elliot wel heel klein lijkt te worden.

Thuiswedstrijd
Greg Iles woont zelf in het plaatsje Natchez, een plaatsje niet al te ver weg van het bruisende New Orleans en een streek die vroeger floreerde door de vele katoenplantages. Zelf is hij geboren in Duitsland waar zijn vader toen gestationeerd was bij de medische kliniek van de Amerikaanse ambassade, maar bracht zijn jeugd verder door in Natchez. Nadat hij vele weken per jaar (50 van de 52) aan het touren was met zijn band "Frankly Scarlet" besloot hij om te gaan schrijven, waarbij hij het geluk had dat zijn eerste boek meteen een groot succes werd. Intussen heeft hij al elf boeken op zijn naam staan waarvan Ontluistering de tiende is. Daarnaast is hij alweer druk bezig met zijn volgende boek en project.

Krachtig
Ontluistering is een zeer goed beschrijvend boek, alles wordt verteld door Penn Cage waarbij hij zeer goed de omgeving ook kan beschrijven. Gelukkig gebeurt dat niet op een vervelende manier en helpt het om een mooi beeld van dit Amerikaanse stadje te scheppen. Nou ja, mooi beeld, met zoveel verborgen agenda's verdwijnt er natuurlijk best wel wat van die schoonheid. Maar dat is wel de kracht van deze spannende page-turner. De spanning die wordt opgebouwd geeft je af en toe het idee dat je een spannende film aan het kijken bent. Het zal daardoor dan ook komen dat dit boek eigenlijk schreeuwt om een verfilming. Als je dus van een spannend boek houdt waarbij het hele rechtssysteem in Amerika weer eens blijkt te falen door verborgen agenda's, dan is dit boek zeker een aanrader. Overigens geldt dat ook voor iedereen die gewoon van een spannend boek houdt.


Uitgever: Uitgeverij Luitingh ISBN: 978-90-245-0366-7 Pagina's: 428
Waardering: