CD: Ozzy Osbourne - Black Rain

Je zou bijna vergeten dat Ozzy Osbourne ook nog muziek maakt. De Osbournes-ster is tegenwoordig bekender om zijn reality soap dan om zijn heavy metal-muziek. Of zijn imago daar nou door beschadigd is of niet, hij blijft een legendarisch figuur binnen het hardrock- en metalwereldje. Door The Osbournes en andere bezigheden duurde het zes jaar voor Ozzy met een nieuw album kwam. Al verscheen er twee jaar geleden nog een coveralbum uit waarop hij samenwerkte met Jerry Cantrell van Alice in Chains. Op het nieuwe Black Rain worden de gitaren echter weer gewoon verzorgd door oudgediende Zakk Wylde.

Als het aan Ozzy Osbourne ligt dan sterft hij in het harnas. "All my life I've been over the top. I don't know what I'm doing. All I know is I don't wanna stop", zingt Ozzy in 'I Don't Wanna Stop'. Respect, meer kun je er niet voor hebben, al moet je concluderen dat Ozzy muzikaal niet meer zo heel relevant is. Black Rain laat goed horen waarom dat zo is. Ozzy heeft zich sinds No More Tears te weinig vernieuwd om nog echt invloed te kunnen uit oefenen. Zakk Wylde's vette riffs vormen, zoals de laatste achttien jaar, de basis van de songs die ergens tussen metal en hardrock zitten. Als ze grooven, zoals 'Not Going Away', 'Trap Door' en de titelsong, is dat voer voor headbangers, want Ozzy is zeker geen watje geworden. Oké, de ballads ('Lay Your World On Me' en 'Here For You') zijn braaf en glad maar behoren al sinds jaar en dag tot het oeuvre van de zelfbenoemde 'Prince of Darkness'. Als Ozzy zingt dat 'jij de reden bent waarom ik leef', dan geloof je hem gewoon. Ondanks de beelden van de verwarde oude man op je netvlies die zijn gezin niet in de hand heeft.

Over het algemeen lijkt Black Rain iets serieuzer en donkerder dan voorgaande albums. Het lange 'The Almighty Dollar' is een aanklacht tegen hebzucht (zal wel niet uit jaloezie zijn) en 'Civilize The Universe' een hoopvolle aanbeveling tegen alle ellende in de wereld. Nee, Ozzy is nog lang niet uitgeluld. Zijn uit duizenden herkenbare stem klinkt nog steeds acceptabel, al vraag je je af of die tegenwoordig niet door een hoop software gladgestreken wordt. Ozzy is terug, maar het is niet meer iets om van onder de indruk van te raken.


Label: Sony Releasedatum: 22 mei 2007 Waardering: