CD: Blamstrain - Disfold

Metro's stralen een speciale kracht en een intrigerende sfeer uit; de ondergrondse ligging, de donkere tunnels die onderbroken worden door de felverlichte perrons van metrostations, de mechanische piepjes en schuifdeuren, de kleurrijke netwerkschema's boven de zitplaatsen, het abrupte gevoel in je maag als de metro snel afremt, de monotone vrouwenstem die de volgende stop en diens aansluitingen ten gehore brengt en natuurlijk de diversiteit aan passagiers.


Het is een omgeving waarin je uren kan verdwalen, overal zijn verhalen te vinden en opmerkelijkheden te bespeuren. Zou de anonimiteit en sfeer van deze ondergrondse wereld weer kunnen worden gegeven met behulp van muziek? De Fin Juho Hietala meent van wel en wil dit als hoedanigheid van Blamstrain bewijzen met een geluidsdrager genaamd Disfold. Een ondergrondse in geluid.

De vormgeving van de cd draagt bij aan de sfeer die Blamstrain over probeert te dragen middels zijn muzikaliteit. Op de cover prijkt een prent van een nachtelijk tafereel op een metrostation en de tracklisting op de achterkant is erg mooi weergegeven in de vorm van het netwerkschema waar de route de volgorde van de nummers weergeeft. Ja, zelfs de print op de cd zelf past in het thema. Het enige wat nu nog zou moeten aansluiten is de muziek zelf. En gelukkig doet deze dat ook. Openingstrack Diacedita start met een afremmende metro en gaat naadloos over in atmosferische soundscapes die versmolten zijn met de ruis die past bij een voortrazende metro. De donkere, drukkende sfeer wordt doorgevoerd in The thing you hate me for is also a part of the rest of me you love en het mysterieuze Nyt revisited. Met het ietwat monofone vervolg Frame math voert Blamstrain ons door een iets te schemerige tunnel waar de spanningsboog iets versoepelt, maar met de laatste drie stops raast de metro weer door. Uiteindelijk arriveer je via ruis, down tempo ambient en minimalisme bij een wederom afremmende metro dat het eindstation heeft bereikt. Een ondergrondse reis die parallel kan lopen met Autechre en waar de overstapstations Biosphere en Aphex Twin heten. Zeer de moeite waard!


Label: Sending Orbs Releasedatum: 18 september 2006
Waardering:

Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!