DVD: Ronald Goedemondt - Spek

Ronald Goedemondt is flink aan de weg aan het timmeren in cabaretesk Nederland. Misschien kent het grote publiek zijn naam of gezicht nog niet, maar hij was het die in 2003 het Camaretten Festival (Jury- en Publieksprijs) won. Hij speelde bij het befaamde Comedy Train gezelschap en schreef ook mee bij 'Dit was het Nieuws' en 'Spijkers met Koppen'. Kortom een man die naam aan het maken is. De voorstelling Spek was het eerste avondvullende programma van zijn hand en deze show is nu op dvd verschenen.


Goedemondt werkte een tijd lang in de reclame-industrie en had al tijden podiumambities. Pas drie jaar nadat hij bij de Comedy Train was begonnen zei hij het reclamevak vaarwel en koos hij voor zijn roeping. En dat is maar goed ook! Sommige reclames toveren even een lach op je gezicht, maar bij Spek is het vaak keihard lachen geblazen. Hij geeft een humoristisch en scherp beeld weer van alledaagse zaken die onder andere in zijn leven aan bod zijn gekomen. Op een meestal droogkomische en harde manier tilt hij de grappen naar een hoger niveau. Je voelt soms een grappige wending in een verhaal aankomen, maar Ronald maakt de grap net iets anders af dan verwacht: soms iets harder, iets spitsvondiger, iets sarcastischer of iets verhalender. En soms gebeurt het ook allemaal tegelijk.

Daarnaast heeft zijn voorstelling een mooie rode draad die hij af en toe even oppakt over een onbekend meisje waar hij weg van is. Een minuut later echter gaat het weer over totaal iets anders, om later toch weer die draad te vinden. Het is erg knap in elkaar gezet en resulteert in een vloeiende golf van lachsalvo's. Hij houdt de snelheid er extreem goed in en dat zorgt ervoor dat je gekluisterd bent aan zijn verhalen over een zwerver, Pancetta!, een mooie jonge vrouw waarin hij zichzelf verliest en de meeste lachwekkende zijpaden waar hij tijdens zijn show over uitwijdt.
Als Goedemondt nog een paar van deze voorstellingen maakt kan hij wel eens de nieuwe grote belofte worden van humoristisch Nederland. Hij is in ieder geval erg goed op weg!


De dvd bevat tevens een leuke extra in de vorm van een soort 'making of'. Niet een afgezaagd docuutje maar een stuk waarin je hem echt een beetje leert kennen en nog meer begrip voor de man krijgt. Ik heb vaak dubbel gelegen van het lachen en raad deze uitgave dan ook van harte aan aan eenieder die een beetje snelheid, sarcasme en spitsvondigheid kan waarderen in een conference!


Label: CNR Music Releasedatum: 10 december 2006
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!