DVD: Supernanny Jo Frost EHBO - Eerste hulp bij opvoeden

Eerste Hulp bij Opvoeden is het meest succesvolle opvoedkundige TV programma van dit jaar dat bij RTL 4 wordt uitgezonden. Elke week heeft Jo als een moderne Mary Poppins circa 1,7 miljoen Nederlandse kijkers weten te boeien met haar strenge, doch rechtvaardige, optreden in gezinnen met jonge kinderen waar de ouders wel wat hulp kunnen gebruiken.

Opvoeden is tegenwoordig een fulltime job. Steeds meer jonge ouders hebben problemen met opvoeden en een groot deel voelt zich regelmatig machteloos en onvoldoende deskundig. De dagen bestaan uit ruzies aan de eettafel, eindeloze discussies en onderhandelingen met kinderen over wat wel en niet mag. Toch zijn veel ouders heel bewust met opvoeden bezig en begint men vaak goed gemotiveerd aan het ouderschap. Zelfs de meest bewuste ouders hebben echter te maken met dagelijks terugkerende valkuilen in de opvoeding. Hulpmiddelen bij de opvoeding zijn daarom altijd welkom. Jo met haar vijftien jaar ervaring als kinderoppas helpt dan ook ouders die met hun handen in het haar zitten.

Op deze DVD-box staan alle elf afleveringen die te zien zijn geweest op RTL4. De afleveringen op de eerste disk hebben een lengte van 150 minuten in totaal en laten problemen zien van kinderen die problemen hebben met slapen, zeuren en huilen, agressief gedrag vertonen, jaloers zijn en vernielzuchtig zijn. Zo komt bijvoorbeeld de familie Woods ter sprake. Dit gezin bestaat uit vader, moeder, Peter de peuter van 2, een jongen van 10 en een meisje van 12. De peuter domineert het gezin volledig en krijgt alle aandacht. De rest van het gezin is bang voor hem. De ouders krijgen van Jo te horen hoe ze de kleine peuter aan moeten pakken als hij stout is geweest. Aan het einde van de vier weken is de peuter beter handelbaar en gaat hij beter met zijn broer en zus om. Op deze disk vind je de volgende adviezen van Jo: "Dagindeling", "Respect bijbrengen", "Strafplektechniek", "Voorbereiden op wat er volgt", "Delend spelentechniek", "Blijf in bed" en "Gecontroleerd huilen technieken". Al deze technieken zijn aan het einde van de disk nog eens apart te bekijken; want je kunt in het menu het knopje "advies" selecteren.

Op disk twee staan kinderen die problemen hebben met weglopen, weinig respect tonen, ruzies, slecht gaan slapen en brutaal gedrag. Deze disk duurt 170 minuten. Een aantal technieken die veel terug komen op deze disk zijn: strafplektechniek 1 en 2, betrokkenheidtechniek, techniek van gescheiden slapen, vast bedritueel en beter eten. Disk drie is meteen ook de bonus disk. Naast de afleveringen over kinderen die slecht eten, driftbuien hebben, roekeloos gedrag vertonen en ouders die niet op een lijn zitten, staan er ook extra's op deze disk. Dit is een samenvatting van opvoedtips van Jo. Je kunt kiezen tussen: Jo Frost top tien opvoedtips of Belangrijkste problemen en oplossingen. Dit is gewoon een menu dat je door kan lopen met de pijlen op je afstandsbediening.

Zelf vond ik de serie helemaal geweldig om naar te kijken op de zondagavond op RTL4, en op dit moment zijn ze zelfs bezig mensen te zoeken voor de Nederlandse versie. De box bevat alle elf afleveringen van het eerste seizoen en is eigenlijk een leuke verzamelaar voor mensen die de serie ook erg leuk hebben gevonden. Ik denk dat de box ook best handig kan zijn voor mensen die zelf problemen hebben met hun kinderen en niet meer weten wat ze er mee aan moeten. Het was misschien nog leuk geweest om er een stukje bloopers bij te zetten op de disks. Maar we kunnen helaas niet alles hebben.



Label: B-Motion i.s.m. RTL Nederland Releasedatum: 15 augustus 2005 Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!