Dvd: Crooked Busine$$

In Amerika hebben we Quentin Tarantino, In Engeland is Guy Ritchie. In Australie waagt Chris Nyst een poging tot een leuke misdaadfilm. Is Crooked Busine$$ een slap aftreksel van misdaadgod Tarantino, of mag hij zich bij de grote namen voegen?

Elmo (Teo Gebert) en Stevie (Firass Dirani) zijn kruimeldieven. Ze houden zich vooral bezig met heling en oplichting. Tel daar een beetje in de buurtbar met andere gangster hangen bij op en dan heb je wel hun daginvulling. Op een dag worden ze in die wel bekende bar worden aangesproken door ‘Bondi’ Bob. Bob is de plaatselijke onderwereldchef en hij heeft wel een leuke klus voor de heren. Ze moeten namelijk even een koffer met diamanten ophalen. Wat de mannen echter niet weten is dat deze op hun beurt al weer gestolen is door maffiabaas ‘Vierkante’ Lou. De Chinese onderwereld deinst voor niets terug en wil die koffer kosten wat het kost dan ook terug hebben. Voel jij hier ook al een strijd aankomen tussen maffiabazen?

Het verhaal is niet speciaal, is al tig keer gedaan en is dus niet origineel te noemen. Het camera werk is snel en moet hip overkomen. Dit maakt het bijna een regelrechte kopie van het betere werk van Ritchie en Tarantino. Het is misschien niet helemaal eerlijk om Chris Nyst zijn eerste film meteen te vergelijken met de grote mannen in de filmwereld, maar dan moet je je maar niet op glas ijs begeven. Crooked Busine$$ heeft zeker een aantal momenten in de film zitten met heerlijke droge humor waardoor de film alsnog aardig te bekijken is. Naast dat hoofdpersoon Elmo elke keer tegen de camera praat, komt ook zijn stem nog eens over bepaalde fragmenten heen als voice-over. Een van de twee methodes was genoeg geweest, dit was een beetje overkill als je het ons vraagt. De film heeft bijna alle Kijkcijfericonen gekregen die er maar te krijgen waren. Gewelddadig, seks, schelden, drugs, eng en je moet wel boven de twaalf zijn. De scheldwoorden en kogels vliegen dan ook in het rond in het verhaal.

Er zitten gelukkig voor de kijker geen bonusitems over de dvd. Met de voice-over en het tegen de camera praten is het al bijna een documentaire geworden. Dus alsjeblieft zeg niet nog meer slap gelul. Nyst had beter zijn huiswerk moeten doen, hij had beter goed kunnen jatten dan slecht kunnen verzinnen. 1,5 ster krijgt deze film van ons.