CD Review: Hard Gelach 2003

De Berini's
Het oer-Rotterdamse cabaretduo De Berini's bestaat uit Marjolein Meijers en Hans Kemeling. Ze zijn beter bekend onder hun artiestennaam als het echtpaar Annie en Harrie. Ze hebben samen verschillende shows opgevoerd. Na Het naadje van de kous (1990), Groeten uit Rotterdam (1992), Almondestraat 53A (1994) en Onbekend terrein (1997) speelden ze in hun laatste show Negerzoenen (1999) waar wat dieper op zaken wordt ingegaan. Het stuk gaat over Annie en Harrie die 's avonds tevergeefs wachten op hun pleegzoon Wesley. Veel emoties, mooie anekdotes en vooral veel muziek.

Vliegende Panters
Het trio, bestaande uit Rutger de Bekker, Remko Vrijdag en Diederik Ebbinge zijn onder de naam De Vliegende Panters een begrip geworden in Nederland. Remko Vrijdag speelde daarvoor in voorstelling Tip Top waarvoor hij de Pisiosse Prijs ontving voor de meest veelbelovende student. Daarna kreeg hij ook de Pall Mall Exportprijs voor zijn rol in Tip Top en zijn aandeel in De Vliegende Panters. Als studenten van de Akademie voor Kleinkunst deden ze als De Vliegende Panters in 1995 mee aan het Amsterdams Kleinkunst Festival. De opvoering waarmee ze hier de Wim Sonneveldprijs wonnen werd uitgebreid tot hun eerste theatershow Sex (1998). Hierna hebben ze een nieuwe show gemaakt met de toepasselijke naam, Hype (1999-2000).

Brigitte Kaandorp
Brigitte Kaandorp won in 1983 het Camerettenfestival en maakte sindsdien verschillende theaterprogramma's waaronder Kouwe drukte (1988-1989), Kunst (1991-1992) en Een vliegwerk (1995-1997). Ook maakte ze twee programma's op locatie; het nachtclubprogramma Chez Marcanti Plaza en de anti-musical Miss Kaandorp. Deze producties schreef ze met haar vaste regisseur Bert Klunder. Kaandorp heeft een speciaal gezichtspunt van waaruit ze verschillende onderwerpen in haar shows behandelt. Het is het beste te beschrijven als een typisch kolderiek gezichtspunt.

Harrie Jekkers
Harrie Jekkers begon zijn artiestenloopbaan in de door hemzelf opgerichte popgroep Het Klein Orkest, waarin hij samen speelde met Koos Meinderts. De groep bestond zeven jaar (1978 tot 1985) en ze werden ze één van de belangrijkste tekstschrijvers. Ze schreven onder andere de teksten voor de liedjes O, o, Den Haag en Het Tivoli-lied. In 1984 wonnen ze de Edison Roltrap naar de Maan. Toen Het Klein Orkest uit elkaar ging, ging Jekkers eerst samen met Koos Meinderts het toneel op. Later is hij helemaal solo gegaan, maar in het programma Jekkers & Koos (1999) speelt hij na jaren weer met Koos Meinderts. In 1992 kregen Jekkers en Meinderts de Annie M.G. Schmidtprijs voor het lied Terug bij af en in 1993 kreeg Jekkers de Nationale Scheveningen Cabaretprijs. Jekkers is vooral bekend om zijn Haagse humor en uitspraak.

Purper
Purper is een cabaretgroep die bestaat uit Frans Mulder, Alfred van den Heuvel, Martin van Dijk, Perry Dosset en Tom Barlage. Ze bestaan inmiddels al zo'n 23 jaar en maken voorstellingen die cabaret en lichte muziek combineren. In hun nieuwste show Purper XX (ter ere van hun 20 jarig bestaan) leggen de heren uit of alle verhalen die ze verteld hebben nu werkelijk kloppen. Zoals de mannen zelf zeggen; "We hebben altijd gelogen. Het wordt dus hoog tijd dat de waarheid aan het licht komt".