DVD Review: Tiësto In Concert

Tiësto In Concert is een dubbel-DVD. Op de eerste DVD bevindt zich het eigenlijke concert, de tweede DVD bevat de extra's.

Wil je meer weten over de avond zelf, dan raad ik je aan mijn review van het concert te lezen, want natuurlijk was ik er in mei bij!


Ik was erg benieuwd naar hoe een avond als die in mei samengevat zou worden op DVD. Tenslotte is de capaciteit van een DVD ook maar beperkt tot dik 9 GB en dat betekent een limiet aan de hoeveelheid beeld en geluid op zo'n schijfje. Toen ik hoorde dat de uitgave uit twee DVD's bestond dacht ik dan ook even dat beide DVD's het concert zouden verslaan, helaas bleek dit niet zo te zijn.

Beeld en Geluid

De eerste DVD bevat zo'n drie en een half uur beeld en geluid, alles behalve verkeerd! Er staat wel een menu op de DVD maar deze krijg je niet standaard te zien. Vanuit het menu is het concert af te spelen, meteen naar een bepaald nummer te springen of is het concert af te spelen met alternatieve camerahoeken.

De beeldkwaliteit is niet onaardig, maar ook niet geweldig. Op sommige momenten is duidelijk de compressie te zien, maar dat is ook niet zo vreemd als je zoveel video op een DVD wil zetten, in twee beeldhoeken nog wel.

Het geluid is gewoon goed, niet bijzonder, en enkel als Dolby Digital 5.1 op de schijf gezet. Persoonlijk vind ik dat 5.1 kanaals geluid op een titel als deze weinig toevoegt, ik voel me niet méér aanwezig door dat kleine beetje publiek om me heen.


Edit!

Wel jammer vind ik dat er op sommige punten duidelijk aan de DVD is gesleuteld. Zo lijkt het op de DVD of Andain ordinair heeft staan te playbacken en lijkt Dinand van Kane hetzelfde te doen. Ik dacht me toch te kunnen herinneren dat het daar wel degelijk live was. De kwaliteit van de zang was misschien niet voldoende, maar je gaat je afvragen welk geluid er dan nog meer overheen geplakt is. Erg jammer.


Verder las ik in een bericht van ID&T dat deze DVD niet vanaf de geplande datum kon worden verkocht, omdat een aantal DVD's niet goed bleken te zijn. Het geluid zou niet gelijk lopen met het beeld. Dat was later gefixt, ID&T was blij dat nu wél een foutloze DVD verkocht kon worden.

Echter, bij het zien van deze DVD krijg ik nu niet bepaald het idee dat er zoveel tijd aan is besteed. Er zit een fout in de tracklist (de nummers 7 en 8 op de DVD cover zijn samengevoegd waardoor alles erna een nummertje omhoog schuift) en het hele uiterlijk van en het verhaal op de cover van de DVD geven je de indruk dat deze even snel in elkaar zijn gezet. Jammer.