Italië houdt vast aan bezuinigingen en besluit tot 'baby-bonus' van 1000 euro

Italië is een van de EU-landen met de zwaarste schuldenlast. Met de nieuwe begroting wil premier Meloni het overheidstekort terugdringen - en toch de belastingen verlagen. Eerder waren er al meerdere protesten tegen het bezuinigingsprogramma.

Kort voor de jaarwisseling keurde het Italiaanse parlement eindelijk de begroting voor 2025 goed. Het financiële pakket van de driepartijencoalitie van premier Giorgia Meloni werd ook goedgekeurd door het hogerhuis van het parlement, de Senaat. De Kamer van Afgevaardigden had kort voor Kerstmis al zijn goedkeuring gegeven.

Het financieringstekort van Italië zal met de nieuwe begroting dalen tot 3,3 procent van het bruto binnenlands product. Dit jaar zal het waarschijnlijk nog 3,8 procent zijn. Volgens de EU-norm is 3,0 procent toegestaan. Italië is één van de landen met de hoogste schuldenlast in de EU en zelfs wereldwijd.

De EU heeft Rome al meerdere keren opgeroepen om eindelijk te beginnen met het terugdringen van het financieringstekort na forse overschrijdingen in voorgaande jaren. De regering-Meloni wil in 2026 onder de grens van drie procent zitten, maar het is op dit moment onzeker of dit doel gehaald kan worden. De begroting wordt belast door dure subsidies voor energiebesparende bouw. Bovendien heeft het nationale bureau voor de statistiek onlangs de groeivooruitzichten naar beneden bijgesteld. Italië zal dit jaar naar verwachting met 0,5% groeien - slechts de helft meer dan in de zomer.

De afgelopen tijd zijn er in het land grote demonstraties geweest tegen het bezuinigingsprogramma van de regering. Eind november, waren er grote stakingen, onder andere in scholen, ziekenhuizen, op het postkantoor en bij de tolpoorten op snelwegen en lokale vervoersdiensten. De vakcentrale CGIL omschreef de geplande bezuinigingen en bezuinigingsmaatregelen als "volstrekt ontoereikend om de problemen van het land op te lossen". De vakbonden eisen hogere lonen en pensioenen en meer geld voor gezondheidszorg, onderwijs en de publieke sector.

Belastingverlaging voor mensen met een laag inkomen
Maar de nieuwe begroting bestaat niet alleen uit bezuinigingen. Er komt belastingvermindering voor mensen met een laag inkomen. Wie minder dan 28.000 euro per jaar verdient, zal 23 procent inkomstenbelasting betalen in plaats van 25 procent.

Met een bonus voor ouders wil de regering-Meloni het geboortecijfer, dat al tientallen jaren een van de problemen van Italië is, opkrikken: Gezinnen met een jaarinkomen van minder dan 40.000 euro krijgen 1.000 euro als ze een kind krijgen. Dit wordt ook gefinancierd door een bijdrage van de Italiaanse banksector. In de afgelopen weken hebben de Italiaanse vakbonden herhaaldelijk met stakingen tegen de begroting gemobiliseerd omdat ze deze sociaal onrechtvaardig vinden.

Kritiek van de oppositie
De centrumlinkse oppositie heeft scherpe kritiek op het economische pakket en zei dat het niet voldeed aan de beloften van de premier om de belastingen voor de meeste Italianen te verlagen en de werkgelegenheid te stimuleren. Meloni verdedigde haar plannen: "We hebben de beperkte beschikbare middelen gebruikt om de belangrijkste maatregelen van de afgelopen jaren te versterken, ze structureel te maken en ze uit te breiden naar een breder publiek."