Awesomenauts

Gespeeld op Xbox 360
Ook verkrijgbaar op PlayStation 3

Header

De Nederlandse game-industrie groeit gestaag en Ronimo Games, bekend van Swords & Soldiers, is bijna klaar met hun volgende game: Awesomenauts. Het spel is een chaotische multiplayer online battle arena, zoals ze het zelf noemen, met heel veel actie en bizarre personages waar je uit kunt kiezen. Wij probeerden het spel uit op gamescom 2011.

Het is 3587 en er is een galactische oorlog aan de gang, die maar niet afgelopen kan raken: beide partijen zijn even sterk. In deze setting is er een team van huurlingen dat tijdens deze oorlog vecht om de rijkdommen die een oorlog met zich mee kan brengen. Deze Awesomenauts bestaan uit zes personages: Froggy G de kikker, Clunk de robot, Leon de kameleon, Lonestar de cowboy, Yuri de aap en Voltar de healer. Natuurlijk hebben ze allemaal hun sterke en zwakke punten.

AwesomenautsAwesomenauts

Zo is Clunk een stevige gast, maar niet snel en kan Voltar de healer geen vijanden direct aanvallen. Wel kan Voltar, die zijn hersenen op sterk water heeft gezet, wezentjes in de omgeving richting de vijand sturen. Lonestar de cowboy is natuurlijk gek van het schieten met zijn ruimtewapen, maar kan ook een dubbele sprong doen en een stier doen verschijnen die als een dolle, uh, stier in de gekozen richting wegrent.

Grafisch doet dit spel erg aan Worms denken. Simpele en daardoor duidelijke graphics. Dat is ook nodig, want door alle explosies en actie kan het nogal snel chaotisch worden op het scherm. De bedoeling van het spel is simpel: sloop de basis van de tegenpartij. Beide partijen hebben geschutstorens in het veld staan, dus je kunt niet simpelweg even aanbellen en de basis kapotmaken. Er leiden meerdere wegen naar de basis, je hoeft niet alle verdediging weg te vagen. Als er een toren eenmaal kapot is, dan blijft het kapot. Dus elke toren van je eigen team moet je koste wat kost verdedigen.

AwesomenautsAwesomenauts

Awesomenauts laat je in je eentje spelen tegen vijf computertegenstanders en er is een oefenmodus, als je bang bent meteen online te gaan. Tegen mensen spelen is natuurlijk leuker. Lokaal ondersteunt het spel drie spelers op een scherm, waar er een vierde splitscreen te zien is die de kaart toont. Online is er een matchmakingsysteem die op zoek gaat naar andere spelers. Als die niet snel gevonden worden kun je het spel al laten starten. De computer neemt de niet ingevulde sloten over en op het moment dat iemand gevonden wordt tijdens het spelen zal deze een van de computergestuurde personages vervangen. Private potjes zijn ook mogelijk, als je met je vrienden wilt vechten.

Je kiest je personage en geeft hem extra krachten die je kunt kopen in de shop met je startgeld. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen de dolle stier ook schade te doen aanrichten, in plaats van alleen maar tegenstanders omver te gooien. Daarna start het aftellen. Je team wordt door een ruimteschip op de planeet geschoten. Onderweg kun je op het topdown-scherm geld verzamelen terwijl je valt.

AwesomenautsAwesomenauts

Eenmaal neergekomen is het tijd om een pad te kiezen met je team. Onderweg kom je naast de verdedigingstorens ook planeetbewoners tegen, die alles aanvallen wat ze zien. En natuurlijk kom je de tegenpartij ook vanzelf tegen. En dan breekt de chaos uit. In deze gevechten gaat het hard tegen hard, want als je verliest kan de tegenstander verder om een toren of basis te mollen.

Heb je gewonnen en ben je bijna dood is het verstandig terug te teleporteren naar je eigen basis. Want als je doodgaat verschijn je weer in het ruimteschip en moet je afgeschoten worden naar de arena. Dat betekent dus weer een teller, die ook steeds langer duurt, en het afschieten zelf, wat toch ook zo'n tien seconden duurt. Kostbare tijd waarin de tegenstander verder kan komen in de arena. Je kunt ook terug naar de basis om met je verdiende geld jezelf te upgraden. Betere verdedigingskrachten of sterkere aanvallen zijn voor elk personage wel te verkrijgen.

AwesomenautsAwesomenauts

Grafisch ziet het kosmische er komisch uit en de gevechten zijn intens. Het "oh nee, tering, net af, nu moet ik weer op de planeet geschoten worden"-gevoel wil je niet te vaak hebben. Eigenlijk hoop je dat er een turboknop aanwezig is, zodat je weer snel aan het gevecht kan deelnemen. Je wilt het potje immers wel winnen, dus zo snel mogelijk het de tegenstander zo lastig mogelijk maken en richting hun basis gaan. Awesomenauts speelt op een awesome manier in op het willen winnen. In oktober zal het spel gedistribueerd worden via Xbox Live Marketplace en PlayStation Store voor respectievelijk 800 Microsoft-punten of 9,99 euro. Ronimo Games zal extra personages uitwerken om het universum nog meer uit te breiden.