Stoptober! Stop je met roken of vind je dat een peukie erbij hoort?

Roken is slecht voor de gezondheid. Het is veruit de belangrijkste leefstijlfactor waardoor mensen ziek worden of overlijden; nog belangrijker dan ongezonde voeding of te weinig bewegen.

In Nederland overlijden elk jaar bijna 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. Een roker leeft gemiddeld 5 tot 10 jaar korter dan een niet-roker. Bijna een kwart van de Nederlanders (22 procent) rookt weleens en 16 procent rookt dagelijks. Onder studenten van 16-18 jaar rookt 18 procent dagelijks.

Stoptober is een van de bekendste initiatieven rondom het stoppen met roken. De maand oktober is ooit in Groot-Brittannië omgedoopt tot Stoptober om inwoners aan te sporen sigaretten en andere tabaksvormen links te laten liggen.

Stoptober wordt in ons land voor het negende jaar op rij gehouden. De organisatoren zeggen dat meer dan 400.000 mensen al hebben meegedaan. Dit jaar zijn zangeres Eva Simons (38), journalist Arno Kantelberg (54), coureur en Formule 1-studiogast Tim Coronel (50) en zanger/acteur Tommie Christiaan (36) ambassadeurs van Stoptober. Ze hebben op 30 september een sigaret uitgedrukt, waarvan ze hopen dat het hun laatste peuk zal blijken te zijn. 

Eén maand niet roken is voor velen namelijk genoeg om een definitieve punt te zetten achter het roken. Doe jij mee aan Stoptober?

783 stemmen , laatste: 19-05-2023, 10:43