FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 6 oktober 2022

AI Picture Gallery #11

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #748

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Feyenoord geeft 0-2-voorsprong weg en speelt gelijk bij FC Midtjylland

Feyenoord heeft donderdag niet kunnen winnen bij FC Midtjylland. In Denemarken stonden de Rotterdammers bij rust met 0-2 voor, maar moest genoegen nemen met één punt nadat de Denen vijf minuten voor tijd de gelijkmaker maakte.

Bij rust zag het er goed uit voor Feyenoord. Dankzij goaks van Sebastian Szymanski en Orkun Kökçü, die een penalty benutte, stond de ploeg van Arne Slot met 0-2 voor. Maar in de tweede helft wist Feyenoord de voorsprong niet vast te houden. Eerst maakte Gustav Isaksen vrij snel in de tweede helft de aansluitingstreffer en vlak voor tijd werd het alsnog gelijk nadat Juninho de 2-2 maakte.

Door het gelijkspel staat Feyenoord op vier punten na drie wedstrijden. Ook de andere ploegen in deze poule staan op vier punten, maar dankzij de 6-0-overwinning op Sturm Graz in de tweede wedstrijd gaat Feyenoord op doelsaldo aan de leiding in Groep F in de Europa League.

AZ weet opnieuw te winnen in Conference League

AZ heeft donderdag ook de derde wedstrijd in de Conference League gewonnen. In de thuiswedstrijd tegen Apollon Limassol wonnen de Alkmaarders dankzij een late goal van Jesper Karlsson met 3-2.

AZ had de eerste twee wedstrijden in de Conference League gewonnen en ook tegen Apollon Limassol zou de ploeg van Pascal Jansen winnen, al ging dat met de nodige moeite. Zowel in de eerste als in de tweede helft kwam AZ op voorsprong, maar steeds wisten de Cyprioten terug te komen in de wedstrijd. Tien minuten voor tijd zette invaller Karlsson opnieuw op voorsprong, en ditmaal wist AZ de voorsprong wel vast te houden.

Door de zege gaat AZ ruim aan de leiding in groep E van de Conference League. De Alkmaarders hebben nu vijf punten op nummer twee Dnipro-1.

Volleybalsters strijdend ten onder op WK tegen China

De Nederlandse volleybalsters hebben in een spannende wedstrijd op het WK met 2-3 verloren van China. Tegen topland China speelde Oranje een uitstekende wedstrijd, maar in de vijfde set bleken de Chinese volleybalsters net te sterk.

Oranje begon uitstekend aan de wedstrijd tegen China en pakte ook verassend de eerste set met 25-22. Ook in de tweede set haalde de Nederlandse volleybalsters een hoog niveau en knokte zich na een 6-10 achterstand terug in de set, maar nadat het gelijk op ging tot aan 20-20 pakte China de set met 21-25.

In de derde set was China duidelijk te sterk voor Oranje en pakte eenvoudig met 15-25 set drie. Nadat ook de eerste twee punten van de vierde set naar China gingen herpakte de Nederlandse volleybalsters zich knap. Met goed spel ging de vierde set met overtuiging naar Oranje en leken we een spanende set te krijgen. Daarin was China net één maatje te groot voor de Nederlandse ploeg en won set vijf met 12-15.

Oranje speelt in de tweede groepsfase nog tegen tweevoudig olympisch kampioen Brazilië en Japan. De ploeg van bondscoach Avital Selinger moet die twee duels winnen om kans te houden op een plek in de top vier en daarmee kwalificatie voor de kwartfinales. Nederland staat nu zesde.

Eerste filmtrailer van Super Mario Bros

Nintendo en Illumination zijn bezig met een nieuwe animatiefilm gebaseerd op de wereld van Super Mario Bros en hebben zojuist de eerste trailer laten zien.

Geregisseerd door Aaron Horvath en Michael Jelenic (Teen Titans Go!, Teen Titans Go! To the Movies) naar een scenario van Matthew Fogel (The LEGO Movie 2: The Second Part, Minions: The Rise of Gru), en met Chris Pratt als Mario, Anya Taylor-Joy als Princess Peach, Charlie Day als Luigi, Jack Black als Bowser, Keegan-Michael Key als Toad, Seth Rogen als Donkey Kong, Fred Armisen als Cranky Kong, Kevin Michael Richardson als Kamek en Sebastian Maniscalco als Spike.

De film is geproduceerd door Chris Meledandri, oprichter en CEO van Illumination, en door Shigeru Miyamoto voor Nintendo. De film wordt medegefinancierd door Universal Pictures en Nintendo en wereldwijd uitgebracht door Universal Pictures.

PSV wint ruim van FC Zürich in Europa League

PSV heeft in de Europa League een eenvoudige zege geboekt bij FC Zürich. Bij rust stond de ploeg van Ruud van Nistelrooij al met 0-4 voor en uiteindelijk werd het in Zwitserland 1-5.

PSV kende een uitstekende start tegen FC Zürich. Bij rust was het al 0-4 dankzij goals van Yorbe Vertessen (twee keer), Cody Gakpo en Xavi Simons en waren de drie punten punten binnen. Na rust maakte Gakpo op fraaie wijze zijn tweede van de avond. Jonathan Okita maakte vlak voor tijd de eretreffer voor de Zwitserse ploeg.

Door de overwinning doet PSV goede zaken in de poule. Na het eerdere gelijkspel tegen het Noorse FK Bodø/Glimt staat PSV na twee wedstrijden op vier punten en gaat daarmee voorlopig aan de leiding.

Horeca wil met 'Heat and eat' concept de kou en honger deze winter verdrijven

Als je moeite hebt om rond te komen of de energierekening te betalen, kan je jezelf toch met een gratis drankje opwarmen in een café deze winter. Andere bezoekers betalen je drankjes en de kroegbaas zorgt voor de warmte terwijl hij ook wat verdient. Zo snijdt het mes aan twee kanten. Dat is het idee achter heat and eat. RTV Utrecht ging kijken in een Utrechtse zaak die mee doet aan dit concept.

One Piece Odyssey bezoekt opnieuw Alabasta

Bandai Namco heeft een de nieuwe trailer van One Piece Odyssey online gezet waarin we de Straw Hat Crew in Alabasta zien.

De Straw Hat Crew-leden, gestrand op het mysterieuze eiland Waford, zullen hun eigen herinneringen bezoeken om hun krachten terug te krijgen met behulp van Lims vreemde krachten. De reis van onze piraten zal hen door een wereld voeren die gemaakt is van hun herinneringen aan het Alabasta Koninkrijk: in dit avontuur zullen de gevaren die op de loer liggen in de zandduinen van de woestijn hen doen terugdenken aan toen ze nog op de Going Merry voeren, hun trouwe eerste schip.

Maar de bemanning is gegroeid en veranderd door twee jaar van avonturen sinds die tijd, en ook al ziet de wereld die uit hun herinneringen is gemaakt er op het eerste gezicht hetzelfde uit, de gebeurtenissen en avonturen die er plaatsvinden zijn een nieuw en ander verhaal dan de manga/anime waar de liefhebbers al weten hoe het zou aflopen.

One Piece Odyssey komt 13 januari 2023 uit op PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox Series X|S en pc via Steam.

WHO: waarschuwing verontreinigde hoestsiroop, ruim 60 kinderen dood in Gambia

In Gambia, West-Afrika, zijn mogelijk meer dan 60 kinderen overleden na inname van verontreinigde, in India geproduceerde hoestsiroop.

De autoriteiten van het land en de Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwen voor het gebruik van de medicijnen van het bedrijf Maiden Pharmaceuticals. Vier van hun producten worden verdacht van het veroorzaken van acuut nierfalen, zei de WHO in Genève. Laboratoriumanalyses zouden buitensporige hoeveelheden giftige stoffen aan het licht hebben gebracht. Het valt niet uit te sluiten dat de betreffende medicatie ook in andere landen is gebruikt. Het Indiase ministerie van Volksgezondheid kondigde ook onderzoeken aan.

Autoriteiten in Gambia hadden in juli al geconstateerd dat er vaker nierschade ontstond bij kinderen onder de vijf jaar.

Radar doet aangifte tegen Google

Het AVROTROS-programma Radar heeft besloten om aangifte te doen tegen Google. Volgens het consumentenprogramma profiteert het internetbedrijf van oneerlijke handelspraktijken door bedrijven die geen onderdeel zijn van Alphabet, het moederbedrijf waar Google onder valt.

Google biedt eenieder de mogelijkheid aan om, uiteraard tegen betaling, de zoekresultaten te beïnvloeden. Logischerwijs nemen mensen deze dienst af om hoger in de resultaten terecht te komen. Volgens het tv-programma is Google hiermee medeverantwoordelijk als haar klanten foute dingen doen.

Radar geeft het voorbeeld van loodgieters die illegale praktijken er op nahouden en veel klanten, aldus Radar, verkrijgen via Google. Volgens een onderzoek van het programma, zou Google op de hoogte zijn dat dit gebeurt, maar weigert Google het beleid aan te passen.

Of Radar verwacht dat Google een juridisch onderzoek instelt naar elk Nederlands bedrijf dat gebruik maakt van deze dienst, is niet bekend.

EA onthult Need for Speed Unbound

Electronic Arts en Criterion hebben Need for Speed Unbound onthuld. Het racespel moet op 2 december 2022 uitkomen op de PlayStation 5, Xbox Series X|S en pc.

Race tegen de klok, wees de politie te slim af en speel wekelijkse kwalificatietoernooien om The Grand, de ultieme straatrace-uitdaging van Lakeshore, te bereiken. Zet je garage vol met getunede wagens en verlicht de straten met jouw stijl, exclusieve aanpassingen en een internationale soundtrack.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 40

De feestdagen komen er weer aan! Althans, dat kunnen we opmaken uit het feit dat de eerste Sinterklaasfilm van het jaar vanaf deze week in de bioscopen te zien is. Maar ook de nieuwe van Adil & Bilall plus een échte single-take-film.

Rebel

Rebel is de meest explosieve en tevens meest persoonlijke film van het Belgische regisseursduo Adil en Bilall, bekend van Bad Boys for Life en Patser. Het indringende verhaal over twee broers die vanuit België in de oorlog in Syrië terechtkomen, laat een verpletterende indruk achter. Kamal, die opgroeit in de beruchte Belgische wijk Molenbeek wil zijn leven als drugshandelaar beteren en besluit om oorlogsslachtoffers in Syrië te gaan helpen. Hij wordt echter al snel opgepakt en gedwongen om zich aan te sluiten bij een militie met als standplaats Raqqa. Zijn leven verandert in een nachtmerrie. Hij moet aanslagen die worden gepleegd filmen. Als hij zelf in een video te zien is die viral gaat, heeft dit grote invloed op het leven van zijn familie in België. Zijn broertje Nassim is een gemakkelijke prooi voor ronselaars die beloven hem met zijn broer te herenigen, maar eigenlijk jonge strijders rekruteren. Hij komt in een trainingskamp terecht. Dit betekent dat hun moeder Leila niet alleen haar oudste, maar ook haar jongste zoon dreigt te verliezen. Ze zet alles op alles om hem terug te krijgen.

Boiling Point

Op misschien wel de drukste avond van het jaar probeert de charismatische en veeleisende chef-kok Andy Jones (Stephen Graham) in zijn populaire Londense restaurant de balans te vinden tussen zijn professionele en persoonlijke problemen. Een verrassingsbezoek van de Voedsel- en Warenautoriteit zet het personeel op scherp terwijl het overboekte restaurant zich al begint te vullen met gasten. Andy probeert streng doch rechtvaardig zijn personeel door de chaotische avond met soms lastige klanten te loodsen, terwijl alles waar hij zo hard voor heeft gewerkt op het spel staat. Dit alles gefilmd in één lange ononderbroken, soms adembenemende, take.

Beste meneer Bouterse

In deze persoonlijke film onderzoekt journalist en filmmaker Ananta Khemradj (32) hoe haar generatie verder moet in de nasleep van de Decembermoorden. Ondanks de veroordeling van Desi Bouterse lukt het Surinamers namelijk niet om de turbulente jaren '80 een plek te geven. Welke toekomst heeft een land dat zijn verleden niet onder ogen durft te komen?

Cow

Een kalf wordt geboren. Voor Luma, een ervaren moeder, is dit routine. Ze likt haar pasgeboren kalf voordat het van haar wordt weggenomen. Het leven van Luma is een aaneenschakeling van inseminatie, baren en gemolken worden. In Cow volgt regisseur Andrea Arnold (Fish TankI, American Honey) het dagelijkse leven van een melkkoe. De camera zit zo dicht op haar huid dat zij de filmmaakster regelmatig omver loopt. Het resultaat is een intiem en puur cinematografisch portret van een individu dat gevangen zit in een kil systeem. 

Les Passagers de la Nuit

In Les Passagers de la Nuit beleven we het Parijs van de jaren tachtig samen met Charlotte Gainsbourg als Elisabeth, die na haar echtscheiding opnieuw haar weg in het leven moet vinden. Tegelijkertijd begint in Frankrijk een nieuw politiek en maatschappelijk tijdperk met de verkiezing van Mitterrand als president. Als Elisabeth in de steek wordt gelaten door haar man blijft ze achter met haar twee tieners, Matthias en Judith. Ze vindt werk bij een nachtelijke radioshow, waar ze de rondzwervende Talulah ontmoet. Al snel neemt ze de jonge, ontheemde vrouw onder haar vleugels. Talulah ontdekt de warmte van een thuis en Matthias voelt hoe het is om voor het eerst verliefd te zijn. Terwijl Elisabeth de jongeren gadeslaat, zal ze haar eigen waarde moeten vinden en herontdekken dat het leven haar wel degelijk iets te bieden heeft. 

L'amour/La Mort

In L’Amour/ La Mort wordt het verbond tussen de liefde en verlies tegen het licht gehouden aan de hand van onuitwisbare liefdesverhalen. Enkele personages vertellen over de reikwijdte van hun liefde en het verlies ervan, het verzorgen van een partner met dementie en de zoektocht naar ware liefde. Waarom blijven we streven naar het vinden van liefde, als die ons zo kan verwonden. De verhalen worden verweven met tijdloze werken uit de schilderkunst en de muziekgeschiedenis, want daar waar geen woorden meer zijn, is er kunst en muziek. Opdat de optelling de schitterende pijn van de liefde in volle omvang doet binnenkomen.

Misfit The Switch

Noah (Stefania) maakt The Switch van haar leven wanneer ze niet naar het Hoogland mag en verplicht naar het Lorentz moet. Samen met haar bestie Jessey bedenkt ze een geniaal plan: wat als ze wisselen van identiteit en daarmee van school? Alles lijkt te werken, tot ze op het Hoogland als Misfit wordt bestempeld. Lukt het haar ondanks haar geheim een Misfit squad te vinden en alsnog mee te doen aan Dance United, dé danswedstrijd voor scholen?

De Grote Sinterklaasfilm: Gespuis in de Speelgoedkluis

In de muzikale familiefilm De Grote Sinterklaasfilm – Gespuis in de Speelgoedkluis krijgt Hugo Hogepief (Chris Tates) de belangrijke taak om op de sleutelring van Sinterklaas (Robert ten Brink) te passen. Deze ring geeft toegang tot de kluis waarin alle cadeautjes voor pakjesavond liggen. Maar wanneer hij ongelukkig ten val komt, weet Hugo niet meer wie of waar hij is. Twee gemeneriken Mats (Jan Versteegh) en Peer (Richard Groenendijk) krijgen hier lucht van en ontvoeren Hugo. Een grote ramp dreigt, want zonder sleutelring kan de kluis niet geopend worden. Gelukkig schieten alle Pieten: Party Piet Pablo (Okke Verberk), Marco Marsepein (Giovanni Caminita), Bennie Taaitaai (Joshua Albano), Kim Cadeau (Sara Robben), Paco Post (Wes Mutsaars), Willem Wortel (Stef de Reuver) en het nieuwste pietje Chico Choco (Noah Ganahl), te hulp. Zal het ze lukken om Hugo Hogepief op tijd terug te vinden en pakjesavond te redden?

Nieuwe trailer Pokémon Scarlet en Violet

Er zijn vandaag nieuwe spelfuncties en Pokémon uit de regio Paldea aangekondigd in een nieuwe video van Pokémon Scarlet en Pokémon Violet. De twee nieuwe delen komen op 18 november 2022 uit voor Nintendo Switch.

Spelers kunnen bijna overal picknicken wanneer ze eropuit gaan in de uitgestrekte wildernis van de regio. Hierbij kunnen ze het design van het tafelkleed, de bekers, waterflessen en andere picknickspullen veranderen en de picknick zo helemaal naar eigen wens inrichten. Wanneer Pokémon sandwiches eten, wordt niet alleen hun HP hersteld, maar kan dit ook effecten opleveren die goed van pas komen tijdens avonturen.

In deze spellen kan een Pokémon behoorlijk vuil worden wanneer hij naast de speler loopt of aan het vechten is. Door een Pokémon bij een picknick te wassen, wordt hij niet alleen weer mooi schoon, maar wordt ook zijn HP hersteld en wordt de band met zijn Trainer sterker.

Een Technical Machine (of kortweg TM) is een hulpmiddel waarmee Pokémon nieuwe aanvallen kunnen leren. In deze spellen wordt er bij elk Pokémon Center een zogenoemde TM Machine geïnstalleerd. Hiermee kunnen Trainers hun eigen TM's maken. TM's kunnen gemaakt worden met League Points (of kortweg LP) en met materialen die wilde Pokémon na een gevecht hebben laten vallen. Spelers kunnen LP verkrijgen wanneer ze verder in het verhaal komen of door materialen van Pokémon te ruilen.

Het aanbod van TM's die spelers kunnen maken, neemt toe tijdens het verloop van hun avontuur. Een TM is slechts eenmaal te gebruiken. Maar met voldoende LP en de juiste materialen van Pokémon kunnen spelers er zoveel maken als ze maar willen.

Nog meer informatie en gameplaybeelden zijn er in onderstaande video te bekijken.


Champions League: City, Real, Bayern en Brugge op 9 punten

De derde speelronde in de groepsfase van de Champions League zit er ook alweer op, nadat woensdagavond de tweede helft van de ronde af werd gewerkt. Tijd om te kijken naar de stand van zaken in de diverse groepen, vijf van de acht hebben een koploper met drie zeges.

In groep A had Ajax niet de allerbeste dag ooit: in de Arena was Napoli met 1-6 een tikkeltje te sterk. De Italianen gaan aan de leiding met negen punten, drie meer dan Liverpool, dat in eigen huis een 2-0 zege bij kon schrijven op de Rangers. De Schotten staan daardoor puntloos onder Ajax, dat er drie heeft.

Club Brugge blijft bijzonder lekker bezig in groep B, waar het met 2-0 won van Atletico Madrid. Brugge gaat aan kop met negen punten, voor Porto, dat met 2-0 van Bayer Leverkusen won. Porto, Leverkusen en Atletico hebben allemaal drie punten, dus voor Brugge ziet het er bijzonder goed uit.

In groep C kon Bayern München drie vrij simpele punten noteren: Viktoria Plzen werd met 5-0 over de knie gelegd. Inter Milan won dankzij een goal van Hakan Calhanoglu met 1-0 van FC Barcelona en staat met zes punten op de tweede plek, voor Barcelona (3) en het puntloze Plzen.

Sporting CP begon in groep D erg lekker, maar kreeg een forse eerste tegenslag te verwerken: in Frankrijk was Olympique Marseille met 4-1 te sterk, nadat Sporting in minuut één nog op voorsprong kwam. Eintracht Frankfurt en Tottenham Hotspur speelden doelpuntloos gelijk, Sporting gaat met zes punten aan de leiding, voor Tottenham, Eintracht (beiden 4) en Marseille (3).

Red Bull Salzburg is wellicht niet de grote favoriet in groep E, maar de Oostenrijkers gaan wel aan de leiding: na de 1-0 zege op Dinamo Zagreb staan er vijf punten op de teller. Chelsea won met 3-0 van AC Milan en staat met vier punten op plek twee, voor de Milanezen (4) en Dinamo Zagreb (3).

Real Madrid is de grote ploeg in groep F en dat maken de Spanjaarden vooralsnog prima waar. Met Shakhtar Donetsk hadden ze het weliswaar niet makkelijk, Real klopte de Oekraïners wel met 2-1. RB Leipzig won ondertussen met 3-1 van Celtic en staat met drie punten op plek drie, voor Celtic (1) en achter Shakhtar (4) en Real (9).

Groep G is het domein van Manchester City, zo bleek ook woensdagavond. FC Kopenhagen had weinig in te brengen en ging met 5-0 onderuit, terwijl Borussia Dortmund met 1-4 won in en van Sevilla. City gaat met negen uit drie aan de leiding, Dortmund heeft zes punten en Sevilla en Kopenhagen staan op één.

Tot slot de strijd in groep H, waar koplopers Benfica en Paris Saint-Germain de punten deelden: 1-1 in Lissabon. Juventus won met 3-1 van Maccabi Haifa, dat nog altijd puntloos is. Juventus heeft er drie, Paris Saint-Germain en Benfica staan bovenaan met zeven punten.

Alle uitslagen, standen en programma's zijn hier te vinden.

Stoptober! Stop je met roken of vind je dat een peukie erbij hoort?

Roken is slecht voor de gezondheid. Het is veruit de belangrijkste leefstijlfactor waardoor mensen ziek worden of overlijden; nog belangrijker dan ongezonde voeding of te weinig bewegen.

In Nederland overlijden elk jaar bijna 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. Een roker leeft gemiddeld 5 tot 10 jaar korter dan een niet-roker. Bijna een kwart van de Nederlanders (22 procent) rookt weleens en 16 procent rookt dagelijks. Onder studenten van 16-18 jaar rookt 18 procent dagelijks.

Stoptober is een van de bekendste initiatieven rondom het stoppen met roken. De maand oktober is ooit in Groot-Brittannië omgedoopt tot Stoptober om inwoners aan te sporen sigaretten en andere tabaksvormen links te laten liggen.

Stoptober wordt in ons land voor het negende jaar op rij gehouden. De organisatoren zeggen dat meer dan 400.000 mensen al hebben meegedaan. Dit jaar zijn zangeres Eva Simons (38), journalist Arno Kantelberg (54), coureur en Formule 1-studiogast Tim Coronel (50) en zanger/acteur Tommie Christiaan (36) ambassadeurs van Stoptober. Ze hebben op 30 september een sigaret uitgedrukt, waarvan ze hopen dat het hun laatste peuk zal blijken te zijn. 

Eén maand niet roken is voor velen namelijk genoeg om een definitieve punt te zetten achter het roken. Doe jij mee aan Stoptober?

Kamer: sneller ingrijpen bij desinformatie zoals 'racistische drek' Ongehoord Nederland

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat het sanctiebeleid van de publieke omroep wordt aangescherpt. Dit speelt nu door de recente ophef over de nieuwe omroep Ongehoord Nederland (ON).

De PvdA dient vandaag tijdens een debat een motie in over het onderwerp, die mede wordt ondertekend door GroenLinks en de coalitiepartijen VVD, CDA, ChristenUnie en D66.

“Wat wij gaan doen is de staatssecretaris oproepen om het sanctieregime aan te scherpen zodat het commissariaat van de media en de NPO zo snel mogelijk moeten optreden”, meldt Pim van Strien, Tweede Kamerlid (VVD). Meer hierover bij WNL.

Prijsdaling huizenmarkt sneller dan ooit in afgelopen kwartaal

De prijzen op de huizenmarkt daalden in de maanden juli, augustus en september met bijna 6 procent, ten opzichte van de drie maanden daarvoor (april, mei en juni). "De 'gekte' verdwijnt." Zo meldt RTLNieuws.

De woningmarkt wordt wat rustiger en ruimer. Dit blijkt uit de NVM-woningmarktcijfers en analyse van NVM-dochter brainbay over het derde kwartaal van 2022. Het groeiende woningaanbod zet met een plus van 80% in het derde kwartaal 2022 krachtig door ten opzichte van het derde kwartaal 2021.

Aan het eind van het derde kwartaal 2022 stonden bij NVM-makelaars ruim 30.000 woningen in aanbod. Het flink toegenomen aanbod en de gematigde ontwikkeling van de verkoopprijs zorgen voor wat meer ruimte en keuze in de markt. Op jaarbasis is de gemiddelde prijsstijging 2%. Dit is aanmerkelijk minder dan de afgelopen jaren toen de prijs met zo’n 20% op jaarbasis steeg. De woningmarkt blijft goed op niveau en staat op een stabiel fundament met de verkoop van 133.000 woningen op jaarbasis.

De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning is in het derde kwartaal van 2022 425.000 euro. Hier is sprake van een daling met 5,8% ten opzichte van het tweede kwartaal 2022. Ondanks deze daling is nog steeds 64% van alle verkochte woningen in het derde kwartaal boven de vraagprijs verkocht. De gemiddelde verkoopprijs van woningen lag daarbij 3% boven de vraagprijs.

Een nieuwbouwwoning noteerde een gemiddelde transactieprijs van 496.000 euro in het derde kwartaal van 2022. Dat is een prijsstijging van 8% vergeleken met het derde kwartaal van 2021. In het derde kwartaal 2022 verkochten NVM-makelaars bijna 32.500 bestaande koopwoningen wat vergelijkbaar is met het derde kwartaal 2021.

Thailand: meer dan 30 doden bij schiet- en steekpartij op kleuterschool

Volgens de politie zijn meer dan 30 mensen, waaronder 24 kinderen, omgekomen bij een schietpartij op een kleuterschool in het noorden van Thailand. De vermoedelijke dader is een oud-politieagent. Een man gewapend met een mes en vuurwapens stormde een kinderdagverblijf/kleuterschool binnen in Na Klang, in de provincie Nong Bua Lamphu in het noorden van Thailand, en opende volgens de politie het vuur.

Bij de aanslag in het noorden van het land zijn zeker 34 mensen omgekomen, aldus de politie. Later steeg dat aantal tot 36. Onder de dodelijke slachtoffers zijn minstens 24 kinderen. Twaalf andere mensen raakten gewond.

"De schutter kwam rond het middaguur binnen en schoot eerst vier of vijf medewerkers dood", vertelt Jidapa Boonsom, ambtenaar van de provincie, aan Reuters. Onder hen was een lerares die acht maanden zwanger was.

"Eerst dachten mensen dat het vuurwerk was", zegt ze. De schutter ging vervolgens een afgesloten kamer binnen waar kinderen sliepen, zei Jidapa, om de kinderen daar dood te steken. Volgens de politie is de vermeende dader na de aanval gevlucht. Volgens verschillende mediaberichten pleegde hij later zelfmoord. Daarvoor vermoordde hij ook zijn vrouw en kind. De achtergrond van zijn daad is nog volkomen onduidelijk.

De premier van Thailand noemde het incident schokkend was en betuigde zijn medeleven aan de families van de slachtoffers. Onder de doden zijn kinderen van 2 jaar.

Het plaatselijke ziekenhuis riep op tot bloeddonaties, zoals de krant 'Khaosod' meldde. Volgens de politie is de vermeende dader een voormalige 34-jarige politieagent die vorig jaar zijn dienst moest neerleggen wegens drugsgerelateerde delicten. Hoewel veel Thai wapens thuis hebben, zijn ernstige vuurwapenincidenten zeldzaam in het land. In 2020 doodde een soldaat 29 mensen en verwondde hij er bijna twee keer zoveel tijdens een schietpartij. De aanleiding voor die daad was een mislukte vastgoeddeal.

Roet aangetroffen in longen van geaborteerde foetussen

Zelfs ongeboren baby's in de baarmoeder worden blootgesteld aan luchtvervuiling. Roetdeeltjes uit uitlaatgassen komen, zoals bekend, niet alleen in de placenta terecht. Uit een nieuwe studie blijkt dat de roetdeeltjes waarschijnlijk ook in de longen, de lever en de hersenen van de foetus terechtkomen. 

Dat ontdekten onderzoekers uit Groot-Brittannië en België. Ze onderzochten onder meer het weefsel van 36 geaborteerde foetussen die tussen de zeven en twintig weken oud waren. Ze vonden in elke foetus roetdeeltjes in de organen. De wetenschappers benadrukken dat dit zorgwekkend is omdat de organen dan nog in ontwikkeling zijn. Het is nog onduidelijk hoe de nanodeeltjes de ontwikkeling van de organen beïnvloeden - vooral die van de hersenen. Maar het is bekend dat als zwangere vrouwen veel vervuilde lucht inademen, ze een grotere kans hebben op vroeggeboorte of doodgeboorte van de foetus/baby. Ook het risico op geboorte van kinderen met hersenbeschadiging neemt toe.

Bij het onderzoeken van moeders en hun pasgeborenen ontdekten de onderzoekers dat de hoeveelheid roetdeeltjes in het lichaam van de moeder evenredig was met de aangetroffen hoeveelheid in de baby's.

Werkplan Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding aangeboden aan Tweede Kamer

Vandaag heeft de minister van Justitie en Veiligheid, Dilan Yesilgoz-Zegerius, het werkplan van de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding (NCAB) naar de Tweede Kamer gestuurd. In dit plan zet de NCAB zijn taakopvatting uiteen en het is het uitgangspunt voor concrete acties in de strijd tegen antisemitisme, dit blijft onverminderd nodig.

Het werkplan is gegroepeerd rond drie pijlers:

  1. Monitoren en opvolgen
  2. Onderwijs en preventie
  3. Herdenken en vieren

De NCAB wil onder meer het bestraffen van online antisemitisme makkelijker maken. De overheid moet een inhaalslag maken om antisemitisme in de nieuwe mediavormen het hoofd te bieden. Antisemitische uitingen blijven daar te vaak zonder gevolgen, omdat ons stelsel nog te veel is gericht op overtredingen in de fysieke ruimte.

Daarnaast wil de NCAB een stringentere aanpak van antisemitische spreekkoren in de voetbalstadions. Bredere inzet van nieuwe technieken, zoals gezichtsherkenning, een betere registratie van incidenten, het direct stilleggen van wedstrijden en het ondersteunen van de clubs bij de orde in de stadions maken daar onderdeel van uit. Het effect van deze spreekkoren dringt namelijk diep door in het dagelijkse leven van mensen en kinderen op scholen en op de werkvloer.

Een derde prioriteit is een kennismaking met het jodendom. De Holocaust heeft ruim 102.000 Nederlandse Joden het leven gekost. Daardoor zijn er minder Joden die hun cultuur kunnen uitdragen. Onbekend maakt helaas onbemind. Het koesteren en uitdragen van Joods leven heeft daarom een belangrijke rol in het werkplan van de NCAB.

Over de NCAB
De NCAB is gestart op 1 april 2021. Hij brengt expertise op het gebied van antisemitisme(bestrijding) binnen de overheid samen, verbindt overheid en maatschappij in deze strijd en ondersteunt initiatieven op dit vlak in Nederland en Europa.

Dit is het eerste werkplan van de NCAB. Het plan wordt jaarlijks aan de actuele ontwikkelingen aangepast.

Noord-Hollands natuurnetwerk zorgt voor terugkeer zeldzame plant- en diersoorten

Noord-Holland werkt hard om het Natuurnetwerk Nederland in de provincie af te maken. Dit heeft tot nu toe al gezorgd voor de terugkeer van bijzondere diersoorten zoals de otter en zeldzame plantensoorten als groenknolorchis en veenmosorchis. Inmiddels is bijna 93% van het natuurnetwerk klaar. Dat staat in het Programma Natuurnetwerk 2023.

Het natuurnetwerk versterkt de natuur en verbindt gebieden met elkaar door middel van natuurstroken, bermen en watergangen, faunapassages en natuurbruggen. Zo hebben planten en dieren een betere kans zich te verspreiden en voort te planten. In totaal is al ruim 52.000 hectare van het natuurnetwerk klaar en moet nog 4.400 hectare worden omgevormd naar natuur.

10 natuurprojecten
Er wordt binnen het Noord-Hollandse natuurnetwerk gewerkt aan zo’n 10 natuurprojecten. Het afgelopen jaar zijn een aantal van deze projecten afgerond. Zo is de Natuurboog Oost, de ecologische verbinding tussen het Diemerbos en de Holendrechterpolder, aangelegd. Daarmee kunnen dieren zich over een grotere afstand verplaatsen. Dat is goed om de populatie in stand te houden. Ook is de Groene Schakel, een faunatunnel onder de A27 en een natuurbrug over de spoorlijn Hilversum-Amersfoort, geopend. Deze verbindt de natuur tussen de Utrechtse Heuvelrug en 't Gooi. Hiermee kunnen dieren in 1 keer het spoor, de busbaan, de weg en het fietspad over.

De vaart erin
“We houden de vaart erin”, zegt gedeputeerde Esther Rommel (Natuur en Bodemdaling). “Dankzij de goede samenwerking tussen de provincie maatschappelijke partners, ondernemers en inwoners hebben we al veel natuurgebieden met elkaar kunnen verbinden en blijven we werken aan de biodiversiteit in Noord-Holland. Daar mogen we trots op zijn!”

Gebiedsgerichte aanpak in 24 gebieden
De provincie werkt in 24 gebieden aan de natuur. In elk gebied is een projectleider of gebiedsregisseur aan de slag om de laatste hectares om te vormen. Naast het werken aan de natuur, wordt ook actief gewerkt aan andere uitdagingen, zoals de stikstofaanpak en kwaliteitsverbetering van bodem, water en klimaat. Hiervoor heeft de rijksoverheid doelen gesteld in het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). De provincie werkt de komende jaren met een gebiedsgerichte aanpak aan het bereiken van deze doelen.

Inflatie stijgt naar 14,5 procent in september

Consumentengoederen en -diensten waren in september 14,5 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het CBS. In augustus was de inflatie 12,0 procent. De stijging van de inflatie kwam vooral door de prijsontwikkeling van energie.

Het CBS berekent ook maandelijks de gemiddelde prijsontwikkeling als energie- en brandstofprijzen buiten beschouwing worden gelaten. De inflatie exclusief energie en motorbrandstoffen is toegenomen van 6,0 procent in augustus naar 6,5 procent in september.

De inflatie wordt elke maand gemeten als de stijging van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar. De consumentenprijsindex geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dit gemiddeld wordt aangeschaft door de Nederlandse huishoudens. Een inflatie van 14,5 procent in september 2022 betekent dat de prijzen van consumentenproducten 14,5 procent hoger zijn dan in september 2021. De inflatie van 14,5 procent in september komt dus niet bovenop de inflatie van 12,0 procent in augustus.

Energie duurder
De prijzen van energie (elektriciteit, gas en stadsverwarming) zijn in september verder toegenomen. Dit heeft een verhogend effect op de inflatie. Energie was in september 200 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. In augustus was de stijging op jaarbasis 151 procent.

Onderzoek naar energieprijzen vordert
Energie levert momenteel een belangrijke bijdrage aan de totale inflatie. De prijsontwikkeling van energie wordt door het CBS gemeten op basis van nieuwe contracten. Er zijn echter ook huishoudens die een vast contract voor gas en elektriciteit hebben. Het CBS onderzoekt een nieuwe methode voor het meten en berekenen van de energieprijzen in de CPI, hierin worden actuele ontwikkelingen van energieprijzen verfijnder in kaart gebracht. Halverwege september is het CBS met een update van het onderzoek naar buiten gekomen. Het CBS maakt in het onderzoek gebruik van databestanden die aangeleverd zijn door de energiemaatschappijen. Van de huishoudens in deze databestanden had in augustus een derde nog een vast contract.

Inmiddels zijn de eerste, voorlopige berekeningen uitgevoerd. Hieruit blijkt dat het inflatiecijfer met een nieuwe methode de afgelopen maanden significant lager zou zijn uitgevallen dan wat het CBS nu heeft gepubliceerd. Het CBS gebruikt de komende tijd voor verdere validatie en controle van de uitkomsten van deze berekeningen. Op maandag 31 oktober publiceert het CBS voorlopige onderzoeksresultaten.

Inflatie ook hoger door onderwijs en kleding
Ook de prijsontwikkelingen van onderwijs en kleding hadden een verhogend effect op de inflatie. Bij een opleiding in het studiejaar 2021-2022 aan vavo, mbo, hbo of universiteit kregen studenten 50 procent korting op het lesgeld, cursusgeld of collegegeld. Dit was een maatregel van de overheid in verband met de coronacrisis. In het studiejaar 2022-2023 is deze korting er niet meer. Hierdoor werd het volgen van onderwijs duurder. De prijzen van kleding waren in september 8,0 procent hoger dan een jaar eerder. In augustus was dat 3,3 procent.

Lagere prijsstijging benzine en verblijf in bungalowpark
De prijsontwikkeling van benzine had daarentegen een neerwaarts effect op de inflatie. Benzine was in september 6,7 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, in augustus was dat 12,9 procent. Ook de prijsontwikkeling van een verblijf in een bungalowpark had een drukkend effect op de inflatie. De prijsstijging op jaarbasis nam af van 5,7 procent in augustus naar 1,0 procent in september.

Ook inflatie zonder energie neemt toe
Het CBS publiceert naast het algemene inflatiecijfer maandelijks ook wat de gemiddelde prijsstijging is als de ontwikkeling van de energie- en brandstofprijzen buiten beschouwing wordt gelaten. Bij de berekening van dit cijfer worden de prijsontwikkelingen van gas, elektriciteit, stadsverwarming en de motorbrandstoffen niet meegenomen. Ook de inflatie zonder energie- en brandstofprijzen neemt toe. In september waren consumentengoederen en –diensten exclusief energie en motorbrandstoffen 6,5 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. In augustus was de prijsstijging op jaarbasis 6,0 procent.

Inflatie eurozone 10 procent
Het CBS publiceert sinds 1996 twee verschillende cijfers voor inflatie. Een op basis van de consumentenprijsindex (CPI) en een op basis van de geharmoniseerde index van consumentenprijzen (HICP). Consumentengoederen en -diensten in Nederland waren volgens de HICP in september 17,1 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, in augustus was dat 13,7 procent. Bij de eerste raming van de HICP op 30 september werd ook een prijsstijging van 17,1 procent gemeten. De inflatie in de eurozone nam toe van 9,1 procent in augustus naar 10,0 procent in september.

Jongeren relatief vaak naar middelbaar beroepsonderwijs

ongeren tot 25 jaar gaan na het voortgezet onderwijs vaker naar het middelbaar beroepsonderwijs (mbo), dan naar het hoger beroepsonderwijs (hbo) of het wetenschappelijk onderwijs (wo). 40 procent van de jongeren tot 25 jaar die deelnamen aan vervolgonderwijs volgde een mbo-opleiding tijdens studiejaar 2021-22. Bij het hbo en wo was dit respectievelijk 35 en 25 procent. Dat meldt het CBS in de Landelijke Jeugdmonitor.

In het studiejaar 2021-2022 volgden ruim 437 duizend jongeren een mbo-opleiding. Na een lichte stijging van het aantal mbo-studenten tot 25 jaar in voorgaande jaren, nam dat aantal in het studiejaar 2021-2022 licht af. Ook nam het aantal studenten op het hbo en wo de afgelopen jaren toe waardoor het aandeel mbo-studenten ondanks de hoge aantallen toch is afgenomen.

Verschuiving studiekeuze
De studiekeuze van jongeren op het mbo is de afgelopen jaren veranderd. Vergeleken met tien jaar eerder volgden minder jongeren in het studiejaar 2021-2022 een opleiding op het gebied van ‘recht, administratie, handel en zakelijke dienstverlening’. Daaronder vallen opleidingen tot verkoper, (account)manager en verschillende administratieve beroepen. Ook kiezen iets minder jongeren voor de studierichting ‘techniek, industrie en bouwkunde’. Er worden bijvoorbeeld minder vaak opleidingen tot hout-, plaat- of kunststofbewerker, (elektro)monteur of bouwvakker gevolgd.

In de dienstverlening werden juist meer jongeren opgeleid, vergeleken met het studiejaar 2011-2012. Mbo-studenten tot 25 jaar volgden vaker opleidingen in de richting toerisme en recreatie of een opleiding tot kapper, schoonheidsspecialist, horecaondernemer of bakker. Onder dienstverlening vallen ook de sportopleidingen. ‘Gezondheid en welzijn’ is niet langer de meest gekozen studierichting door jongeren.

Om- of bijscholing in Zorg en welzijn
Niet alleen jongeren volgen een mbo-opleiding: 13,5 procent van mbo-studenten in het studiejaar 2021-2022 was 25 jaar of ouder. Om nieuwe vaardigheden te leren, volgt deze groep een mbo-opleiding vaak naast hun werk. Vaker dan bij jongeren, volgen mbo-studenten van 25 jaar en ouder (57 procent) een opleiding in de sector ‘Zorg en welzijn.’

Tijdens de coronapandemie lijkt dit leeftijdseffect te zijn versterkt. Vooral de laatste jaren neemt het percentage mbo-studenten van 25 jaar of ouder op een opleiding in de sector Zorg en Welzijn toe. In tegenstelling tot jongeren, kiezen mbo-studenten ouder dan 25 jaar minder vaak voor een opleiding in de sector Economie.

Grootste cao-loonstijging in jaren, maar inflatie is hoger

De cao-lonen zijn in het derde kwartaal van 2022 met 3,4 procent gestegen ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dit is de grootste stijging na het eerste kwartaal van 2009 (3,6 procent). Ondanks deze forse toename ligt de cao-loonontwikkeling ruim onder de ontwikkeling van de consumentenprijzen. In het derde kwartaal lagen die 12,3 procent hoger dan een jaar eerder. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

In de beschikbare (jaar)cijfers van de cao-lonen en de consumentenprijsindex (cpi) die teruggaan tot 1973, is het niet eerder voorgekomen dat de ontwikkeling van de cao-lonen zover achterbleef bij de inflatie. De inflatie, die jarenlang niet boven de 2,7 procent per kwartaal uitkwam, is de laatste tijd opgelopen tot boven de 12,0 procent, vooral als gevolg van de snel stijgende energieprijzen. De lonen volgen de economische ontwikkeling met enige vertraging, onder andere doordat cao’s voor een langere periode worden vastgelegd. In het derde kwartaal stegen de cao-lonen 8,9 procentpunt minder dan de consumentenprijzen. De reële cao-loonontwikkeling is daarmee -8,9 procent.

Grootste stijging bij sector overheid
In het derde kwartaal van 2022 stegen de lonen het meest bij de sector overheid, namelijk met 4,9 procent. In de sector gesubsidieerde instellingen en de sector particuliere bedrijven namen de lonen toe met respectievelijk 3,1 en 3,0 procent. In hetzelfde kwartaal van vorig jaar had de sector overheid nog de kleinste loonstijging (1,4 procent).

Grootste loonstijging in onderwijs
Op het niveau van bedrijfstakken stegen de lonen in het derde kwartaal met 7,0 procent het meest in het onderwijs. Niet eerder is die zo hoog geweest in deze bedrijfstak. Een jaar geleden had het onderwijs met 0,7 procent nog de laagste loonstijging na de horeca (0,2 procent). De stijging in het onderwijs wordt onder andere veroorzaakt door het dichten van de loonkloof tussen primair en voortgezet onderwijs vanaf januari 2022.

Samen met de handel (4,0 procent) staat de horeca (3,9 procent) nu bij de drie grootste stijgers. In de bedrijfstakken verhuur en handel van onroerend goed en financiële dienstverlening stegen de lonen het minst met respectievelijk 1,9 en 2,0 procent.

Contractuele loonkosten met 4,1 procent gestegen
De contractuele loonkosten, de cao-lonen plus werkgeverspremies, stegen met 4,2 procent in het derde kwartaal. Hiermee ligt de ontwikkeling van de contractuele loonkosten hoger dan die van de cao-lonen. Dit komt met name door de tijdelijke verlaging van de WW-premie van augustus tot en met december 2021. Daartegenover staat dat de werkgeversheffing Zorgverzekeringswet (Zvw) in 2022 is verlaagd ten opzichte van 2021.

FOK! Wat een weer: overwegend zonnig en droog

herfstbanner

Vanochtend is het zonnig en droog. Er staat een matige, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtige wind uit het westen. In het Waddengebied is de wind krachtig, windkracht 6. Vanmiddag is het zonnig, al ontstaat er in de zuidoostelijke helft ook wat bewolking. Het blijft droog. De maximumtemperatuur ligt rond 17°C. De wind is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig en waait uit het zuidwesten.

Vanavond is het licht bewolkt en droog. In de noordwestelijke helft van het land waait een matige, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtige wind uit het zuidwesten. Elders is er weinig wind. Komende nacht blijft het droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 15°C aan zee tot lokaal 10°C in het oosten. De zuidwestelijke wind is aan de kust vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5-6. In de kustprovincies is de wind matig tot vrij krachtig. Dieper landinwaarts is er weinig wind.

Morgenochtend zijn er wolkenvelden maar ook perioden met zon, het blijft droog. De zuidwestelijke wind is matig tot vrij krachtig, aan zee krachtig tot hard, windkracht 6-7. Morgenmiddag is het landinwaarts vrij zonnig. In het noordwesten komen wat meer wolkenvelden voor en kan een spat regen vallen. Het blijft droog. De middagtemperaturen liggen rond 17°C. De zuidwestelijke wind is matig tot vrij krachtig, aan zee krachtig, soms eerst nog hard, windkracht 6-7.

Morgenavond neemt de bewolking van het westen uit toe. In de tweede helft van de avond gaat het in het noordwesten regenen. De wind is zuidwestelijk en matig tot vrij krachtig, aan zee krachtig, windkracht 6. (Bron: KNMI)

Mooi weer op zoek naar Paddenstoelen  (Foto: Pukeko)
Op een mooie zondagavond was Pukeko even aan het uitrusten in de mooie provincie Noord-Holland. Fraaie foto! (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Corona: goed voorbereid de winter in

Nederlandse bloeddonors hebben veel antistoffen tegen corona, vooral omdat veel donors in de afgelopen zes maanden een Corona (SARS-CoV-2) infectie hebben doorgemaakt. Dat blijkt uit de nieuwste meting van Sanquin Research onder Nederlandse bloeddonors.

“Precies een jaar geleden zagen we bij één op de vijf bloeddonors dat zij een besmetting hadden doorgemaakt. Onze vorige meting, in februari 2022, liet al zien dat het aantal besmettingen sterk steeg. Inmiddels heeft 77% een besmetting meegemaakt: bij jongere bloeddonors tot 25 jaar 90% en bij 70-plussers 59%. Zoals gezegd: omikron is duidelijk heel besmettelijk!” licht Hans Zaaijer, arts-microbioloog en hoofd Bloedoverdraagbare Infecties bij Sanquin, toe.

“Omikron heeft de wereld wel een handje geholpen. Die variant blijkt besmettelijker, maar ook minder ziekmakend. Zo hebben we op relatief milde wijze ons afweersysteem getraind in de afgelopen zomer”, aldus Hans Zaaijer.

Antistoffen bij oudere donors minder weggezakt
“Eind 2021 vond Sanquin bij Nederlandse bloeddonors fors dalende hoeveelheden antistoffen tegen SARS-CoV-2. Maar inmiddels, na boosters en (her)infecties met omikron, blijken juist de oudere donors hogere hoeveelheden te hebben. Die zakken nu ook minder snel weg.” Hans Zaaijer is optimistisch over deze getallen: “Met de winter in aantocht is dit goed nieuws. Je mag verwachten dat de komende maanden meer besmettingsmomenten zullen plaatsvinden als men samenkomt in warmere en afgesloten ruimtes. Dan helpt het wel als je al antistoffen hebt. We hebben inmiddels gezien dat mensen dan weliswaar nog steeds besmet kunnen worden, maar dan heb je veel minder kans op een ernstig ziektebeeld waarbij je in het ziekenhuis opgenomen moet worden.”

Inmiddels is de nieuwe vaccinatiecampagne begonnen. Nuttig en op tijd, oordeelt Hans Zaaijer: “Ook bij donors zien we dat de ouderen, 70-plus, voorzichtiger zijn. Nog zeker 40% van de bloeddonors van 70-plus heeft nog geen infectie doorgemaakt. Zij, samen met risicogroepen, hebben baat bij een nieuwe vaccinatie."

Onderzoek onder bloeddonors
In de periode eind augustus – begin september 2022 voerde Sanquin het vijfde onderzoek uit naar anti-Covid-19 antistoftiters onder ruim 2.000 bloeddonors verspreid over heel Nederland. Nederlandse bloeddonors zijn niet volledig representatief voor de Nederlandse bevolking. Wel geeft dit onderzoek, dankzij de schaalgrootte, relevant inzicht in de ontwikkeling van Covid-19 in Nederland. Sanquin kan infecties meten door gericht te testen op antistoffen tegen de kern van het Covid-19 virus. Die antistoffen ontstaan alleen na een feitelijke besmetting, en worden dus niet opgewekt door vaccinatie.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1435
special
VrijMiBabes #234 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1434
preview
Apex Legends: From the Rift
special
Random Pics van de Dag #1433
special
Random Pics van de Dag #1432
©FOK.nl e.a.