Zo draagt de juiste zithouding bij aan je gezondheid

Voor degene met een kantoorbaan en enkele uren achter elkaar achter het bureau zitten, is dit waarschijnlijk ontzettend herkenbaar. Na enkele uren te hebben gezeten, wordt het steeds lastiger een fijne houding te vinden. Niet zo gek, want wist je dat ruim 80% van de mensen in de verkeerde houding op zijn of haar stoel zit? Dit geldt niet alleen voor je werk, maar ook thuis. De juiste houding draagt bij aan je gezondheid, want laten we eerlijk zijn de hele dag rondlopen met een zere rug is natuurlijk ook geen pretje. Niet alleen geldt dit voor onze zithouding, maar ook wanneer we staan.

De juiste zithouding op kantoor

Dagelijks zijn we de nodige uurtjes te vinden achter ons bureau, dat geldt voor zowel degene die thuiswerken, als de mensen die werken op kantoor. Toch is ons lichaam helemaal niet gemaakt om uren lang achter elkaar te achter onze computer te zitten. Niet alleen als het gaat om onze mentale gezondheid, is voldoende rust van essentieel belang, ook voor onze fysieke gesteldheid is het belangrijk dat we niet uren achter elkaar achter ons bureau blijven zitten. Voldoende beweging en af en toe achter je scherm vandaag is dus ontzettend belangrijk.

Je zult namelijk na enkele uren al snel merken dat je niet weer goed weet hoe je moet gaan zitten. Waar je thuis misschien wel de luxe hebt van een sta op stoel, zal je dit op kantoor toch echt zelf moeten doen. De juiste houding voor op een bureaustoel is als volgt; Je zorgt ervoor dat je bovenbenen horizontaal zijn, de rugleuning dient met een daarvoor speciale steun de rug holte ‘vullen’. Vervolgens zorg je dat de stoel op de juiste hoogte is, dat betekent dat je knieholtes in een hoek van 90 graden staan, wanneer jij je beide voeten plat op de grond hebt staan.

Juiste houding wanneer je thuiswerkt

Wanneer we thuiswerken, dan is de kans aannemelijk dat je niet de luxe hebt van een bureaustoel zoals je die op kantoor hebt. Des te belangrijker is het om te zorgen voor een goede zithouding. Of je nu kiest voor een eetkamerstoel of de draaistoel uit de woonkamer,
een goede houding zorgt ervoor dat jij comfortabel zit. Zo kun je thuis kiezen voor een voetsteun, maar ook draagt een speciaal daarvoor ontwikkelde ergonomische muis en ergonomisch toetsenbord hier aan bij. Waar jij je bureaustoel op kantoor kunt verstellen, is dit thuis doorgaans niet het geval. Door te kiezen voor een voetsteun, kun je er toch voor zorgen dat jij de juiste houding hebt. Werk je met een extern beeldscherm, dan kun je deze eenvoudig ophogen door bijvoorbeeld een stapel boeken.

Tips voor voldoende beweging

Wanneer je de hele dag achter je bureau aan het werk bent, dan is het belangrijk dat je voldoende beweegt. Waar de meeste kantoren zijn voorzien van sta bureaus, geldt dit niet voor iedereen. Staan zorgt voor een goede doorbloeding, dus probeer op z’n minst iedere twee uur even een minuut of tien staand aan het werk te gaan. Daarnaast is ook bewegen van belang voor een goede doorbloeding en het soepel houden van zowel rug, nek als benen. Zorg er daarom voor dat je af en toe even je lichaam los gooit. Je hoeft uiteraard geen complete work-out te doen, maar even een rondje lopen doet vaak wonderen. Zorg er daarnaast ook voor, dat je na een dag werken even je rust pakt. Dit kan zijn door even een
eind te gaan wandelen om je hoofd leeg te maken of met een goed boek op je relaxfauteuil om even alles te vergeten.