FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 13 juni 2024

NBA: Celtics één overwinning verwijderd van titel

De basketballers van de Boston Celtics hebben nog één overwinning nodig om voor het eerst in zestien jaar de titel voor zich op te eisen in de Noord-Amerikaanse competitie NBA. De ploeg won thuis al de eerste twee wedstrijden in de NBA Finals van de Dallas Mavericks en won woensdagavond ook in Dallas.

In het American Airlines Center schoten de Mavericks uit de startblokken, in no-time hadden ze een mooie voorsprong opgebouwd. Vooral onder leiding van Jaylen Brown en Jayson Tatum kwamen de Celtics echter nog in het openingskwart terug tot 31-30, waarna Q2 volledig gelijk op zou gaan.

In het derde kwart sloegen de Celtics serieus toe: 19-35, dit keer kregen Brown en Tatum hulp van onder meer Derrick White. Het gat leek zo geslagen, maar in de eerste helft van Q4 knokten de Mavericks zich aan de hand van Luka Doncic en Kyrie Irving terug, zelfs helemaal tot 92-93.

Het leek zo even een van de grootste comebacks in decennia te worden in een NBA Finals-wedstrijd, maar de Celtics hielden tóch stand: onder meer een jumper van Brown hielp Boston naar een 99-106 zege, waarbij Brown en Tatum uiteindelijk tekenden voor 30 en 31 punten.

Speelschema
Vrijdag 14 juni juni, 20.30u (02.30u NL) - NBA Finals, game 4; Dallas Mavericks - Boston Celtics (0-3)

Tot zover minister Gidi Markuszower

PVV-Kamerlid Gidi Markuszower wordt toch geen vicepremier en minister van Asiel en Migratie, zo liet Geert Wilders zojuist weten op X. Marjolein Faber zal zijn plaats innemen als minister van Asiel en Migratie. Het vice-premierschap zal waarschijnlijk worden overgenomen door beoogd minister Volksgezondheid Fleur Agema. 

Cobra Museum verandert naam naar Museum Cobra

Om zijn toekomst zeker te stellen, neemt het in nood verkerende Cobra Museum in Amstelveen een nieuwe koers aan, met een naamsverandering en een nieuwe identiteit. Het Cobra Museum zal voortaan bekend staan als Museum Cobra en naast de vaste collectie met Cobra-kunst zullen er ook moderne tentoonstellingen worden georganiseerd om zo jongeren en nieuwe talenten bij het museum te betrekken.

Naast beeldende kunst zullen er ook nieuwe media, poëzie, literatuur en muziek te zien zijn in de tentoonstellingen. Dit blijkt uit het herstelplan dat door het museum is gepresenteerd.

Of het een goed idee is zal de praktijk moeten uitwijzen, naamsveranderingen leiden meestal tot verwarring bij het publiek. Het museum kiest voor een naamswijziging om beter bij de nieuwe identiteit aan te sluiten. Het blijft een eigentijds museum, geïnspireerd door de kunst van de Cobra-beweging. De groep werd op 8 november 1948 opgericht in het Café Notre-Dame in Parijs. De naam CoBrA is een acroniem van de hoofdsteden waar de oprichtende leden vandaan komen: Copenhague, Bruxelles en Amsterdam. Kunstenaars die tot de groep behoorden zijn onder ondere Karel Appel, Corneille en Constant.

Bestaande partnerschappen van het museum moeten worden versterkt, en er zullen nieuwe partnerschappen worden aangegaan, zoals met ANWB, NS, Amstelveense bedrijven en scholen.

Voor de tentoonstelling over 50 jaar Surinaamse onafhankelijkheid zal het museum nauw samenwerken met de Surinaamse gemeenschap. Er wordt een educatief programma opgezet met workshops voor groep 8 scholieren uit Amstelveen. Werk van de leerlingen zal in het museum te zien zijn.

Bankruns in Rusland na Amerikaanse sancties tegen Moscow Exchange

Na het sanctioneren van de Russische effectenbeurzen kunnen die niet meer handelen in dollars en/of euro's. De effecten zijn direct merkbaar. Er ontstaan lange rijen bij geldwisselkantoren. Veel banken hebben hun internetbankieren uitgezet om digitale bankruns op voor te zijn.

De nieuwe Amerikaanse sancties tegen Rusland hebben geleid tot een onmiddellijke opschorting van de handel in dollars en euro's op de belangrijkste financiële marktplaats van het land, de Moscow Exchange.

De beurs, ook bekend als MOEX, en de Russische centrale bank stuurden woensdag, een nationale feestdag in Rusland, binnen een uur na de aankondiging een nieuwe ronde Amerikaanse sancties een verklaring naar buiten. "Als gevolg van de invoering van beperkende maatregelen door de Verenigde Staten tegen de Moscow Exchange Group, zijn de beurshandel en vereffeningen in Amerikaanse dollars en euro's opgeschort", aldus de centrale bank.

De maatregel betekent dat banken, bedrijven en investeerders geen van beide valuta's meer kunnen verhandelen via een centrale beurs, die voordelen biedt zoals een betere liquiditeit en overzicht.

In plaats daarvan zullen ze over the counter moeten handelen, waarbij transacties rechtstreeks tussen twee partijen worden uitgevoerd. De centrale bank zei dat ze gegevens van deze transacties zou gebruiken om de officiële wisselkoersen vast te stellen.

Veel Russen hebben spaargeld in dollars of euro's, naar aanleiding van eerdere plotselinge waardedalingen van de roebel in de afgelopen decennia. De centrale bank verzekerde de Russen dat deze deposito's veilig waren.

"Bedrijven en particulieren kunnen Amerikaanse dollars en euro's blijven kopen en verkopen via Russische banken. Alle fondsen in Amerikaanse dollars en euro's op de rekeningen en deposito's van burgers en bedrijven blijven veilig," aldus de bank. Een persoon bij een grote, niet-gesanctioneerde Russische grondstoffenexporteur zei tegen Reuters: "Het maakt ons niet uit, we hebben yuan. Aan dollars en euro's komen in Rusland is praktisch onmogelijk."

Nu Moskou nauwere handels- en politieke banden met Peking nastreeft, heeft de Chinese yuan de dollar verdrongen om de meest verhandelde valuta van MOEX te worden, goed voor 53,6% van alle verhandelde buitenlandse valuta in mei.

Het handelsvolume van de dollar-ruble op MOEX ligt rond de 1 miljard roebel ($11 miljoen) per dag, terwijl de handel in de euro-ruble schommelt rond de 300 miljoen roebel ($3 miljoen) per dag. Voor de yuan-rublehandel overschrijden de dagelijkse volumes nu regelmatig 8 miljard roebel ($90 miljoen).

Dollarkoers omhoog
Dinsdagavond sloot de roebel op 89,10 ten opzichte van de dollar en op 95,62 ten opzichte van de euro. Na het nieuws over de sancties verhoogden sommige banken onmiddellijk hun dollarkoers.

Norvik Bank zei woensdag dat het aanbood dollars te kopen voor slechts 50 roebel en te verkopen voor 200 roebel, maar paste later de tarieven aan naar 88,20/97,80. Tsifra Bank kocht dollars voor 89 roebel en verkocht ze voor 120.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën zei dat de sancties "gericht zijn op de architectuur van het financiële systeem van Rusland, dat is gewijzigd om investeringen in de Russische defensie-industrie en de aankoop van goederen die nodig zijn om oorlog tegen Oekraïne te voeren, te vergemakkelijken".

De Russische centrale bank bereidt zich al zo'n twee jaar voor op dergelijke sancties. In juli 2022 zei de bank dat ze verschillende sanctiescenario's aan het modelleren was met deelnemers aan de valutamarkt en infrastructuurorganisaties.

"Dit is slecht maar verwacht nieuws", zei de Russische broker T-Investments op Telegram.

Forbes Russia meldde in 2022 dat de centrale bank een mechanisme besprak voor het beheer van de roebel-dollar wisselkoers, mocht de beurshandel worden stilgelegd in het geval van sancties tegen MOEX en haar National Clearing Centre.

MOEX zei dat de handel in aandelen en geldmarkttransacties die in dollars en euro's worden afgewikkeld, ook zullen stoppen. 

Nieuwe Biden campagne clip zet Trump voor schut

Eindelijk heeft het Biden campagneteam de gevoelige snaar van veel Republikeinen gevonden, ze hebben een compilatie gemaakt van diverse filmpjes waarin Trump zichzelf telkens tegenspreekt.

Kenny Hesse analyseert de nieuwe campagneadvertentie van Biden waarin Donald Trump door het slijk wordt gehaald door zijn eigen woorden tegen hem te gebruiken. De clip laat een duidelijk contrast zien tussen de twee presidentskandidaten. Enjoy!

Amerikaans Hooggerechtshof verwerpt rechtszaak tegen abortuspil

In de Verenigde Staten houden vrouwen toegang tot de abortuspil 'Mifepristone'.

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft bezwaren tegen de toelating van de abortuspilhet door de FDA van de hand gewezen. De aanklagers konden niet bewijzen dat ze schade hadden geleden door de toelating van Mifepristone. Mensen die alleen op algemene juridische, morele, ideologische of politieke gronden bezwaren aanvoeren, hebben geen bevoegdheid om een rechtzaak voor het Hoofdgerechtshof te starten.

Mifepristone wordt gebruikt bij meer dan 60 procent van de abortussen die in de VS worden uitgevoerd. In de afgelopen jaren heeft de FDA verschillende keren de toegang tot het medicijn versoepeld. Anti-abortus campagnevoerders eisten dat de goedkeuring van de abortuspil zou worden ingetrokken of op zijn minst minder toegangelijk zou worden.

De beslissing van het Hooggerechtshof van vandaag kwam ongeveer twee jaar nadat het het landelijke recht op abortus ongedaan maakte. Sindsdien kunnen staten bij wet regelen of en onder welke voorwaarden abortussen zijn toegestaan.

Volleybalsters naar alles-of-nikswedstrijd om olympisch ticket

In de Volleyball Nations League gaat het er vrijdagochtend om spannen voor de Nederlandse vrouwen. De ploeg móet in Japan van Canada winnen, als daarna zondag nog - zoals te verwachten valt - van Zuid-Korea wordt gewonnen, zou het olympisch ticket alsnog binnen moeten zijn.

Via het olympisch kwalificatietoernooi lukte het Nederland niet, dus moet de ploeg zich via de wereldranglijst plaatsen. Dat gaat dan met name via de Volleyball Nations League, waar Nederland in de afgelopen vier weken inmiddels vijf van de tien wedstrijden gewonnen heeft. De enige overgebleven concurrent voor het startbewijs is Canada, dat zes van de tien wedstrijden won.

We zitten inmiddels in de slotweek, waarin Nederland opende met een prima en belangrijke zege op Servië: 25-20, 25-21, 18-25, 25-12. Donderdagochtend gaf Nederland de zeer sterke Amerikaanse ploeg af en toe redelijk partij, maar met 21-25, 20-25, 22-25 werd er helaas toch geen set gewonnen.

Canada begon ondertussen met een 3-0 nederlaag tegen Italië, maar won donderdag ietwat verrassend met 3-2 van Japan. Voor Nederland was dat ongunstig, maar het maakt het wel overzichtelijk: vrijdagochtend, vanaf 07.30 uur Nederlandse tijd, móet er van Canada gewonnen worden. Als dat lukt en als Zuid-Korea vervolgens gewoon wordt verslagen, is het olympisch startbewijs op de valreep toch binnen. Als Canada vrijdag wint is het voor Nederland in principe afgelopen.

Yates opnieuw de sterkste bergop in Ronde van Zwitserland

Adam Yates heeft de vijfde rit in de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Engelsman van UAE Emirates was bergop de sterkste op de slotklim naar Carì en verstevigde zijn leidersplaats. Joao Almeida werd op enkele secondes tweede en de beide renners van UAE Emirates staan ook in het algemeen klassement nummer één en twee.

Nadat Adam Yates woensdag bergop de sterkste was en de leiderstrui greep, stond vandaag een nieuwe bergrit op het programma in de Ronde van Zwitserland met opnieuw finish bergop. UAE Emirates controleerde de gehele rit en nadat een kopgroep van vijf renners op tien kilometer van de streep zorgde de ploeg van klassementsleider Yates voor een stevig tempo.

Op de beklimming naar Carì dunde eerst Isaac Del Toro het peloton uit, waarna Joao Almeida overnam van de Mexicaan. De Portugees zorgde dat nog maar vier renners het wiel konden volgen, waarna Yates op anderhalve kilometer demarreerde. In eerste instantie konden Enric Mas en Egan Bernal nog volgen, maar vrij snel daarna moest de Spanjaard en de Colombiaan toch passen in het wiel van Yates. De Engelsman reed naar zijn tweede overwinning op rij, terwijl in de achtergrond Almeida nog voorbij Mas en Bernal reed en tweede werd op vijf seconden van zijn ploeggenoot Yates.

G7: lening $ 50 miljard Oekraïne, uit bevroren Russische tegoeden terugbetalen

De leiders van de G7-landen zijn overeengekomen een lening van 50 miljard dollar te verstrekken aan oekraïne om het land te steunen in zijn overlevingsstrijd te midden van de Russische invasie.

De rente van de bevroeren tegoeden van de Russische centrale bank moet worden gebruikt om de lening terug te betalen en als onderpand.

Het geld kan worden gebruikt voor wapenaankopen, maar ook voor de wederopbouw van verwoeste infrastructuur en om tekorten in de nationale begroting te dekken. Een vertegenwoordiger van de Amerikaanse regering vertelde het persbureau AP dat het grootste deel van de lening uit Washington zal komen, maar dat ook andere landen aanvullende leningen zullen verstrekken. Na het principeakkoord van vandaag moeten de technische details van de lening in de komende weken worden uitgewerkt, aldus Frankrijk.

Na de Russische aanval op Oekraïne in februari 2022 werden activa voor een totaalbedrag van ongeveer 280 miljard dollar bevroren. De rente op deze tegoeden wordt nu al afgeroomd in de EU. Deze en toekomstige inkomsten zouden kunnen worden gebruikt als onderpand of om de lening van 50 miljard terug te betalen.

EU-Raadsvoorzitter Michel zei aan de zijlijn van de top dat vanaf het begin duidelijk was gemaakt dat Rusland zou moeten betalen en dat Rusland ter verantwoording zou worden geroepen. Het nieuwe project is bedoeld om nog sneller nog meer geld voor Oekraïne te kunnen vrij maken. Volgens de VS wordt ook nog steeds gesproken over de mogelijkheid van een volledige inbeslagname van de bevroren Russische fondsen.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken bestempelde de plannen van de G7 als misdadig. Ze zouden een reactie vereisen van de regering in Moskou, wat zeer pijnlijk zou zijn voor de EU.

Zelenskyy aanwezig op G7-top
s'Middags werd de Oekraïense president Zelenskyy ontvangen op de G7-top. Na ontvangst door premier Meloni ontmoette Zelenskyy de andere staatshoofden en regeringsleiders voor een werkvergadering. De bijeenkomst is bedoeld om verdere militaire en economische steun te bespreken voor Oekraïne, dat al meer dan twee jaar oorlog voert tegen Rusland.

G7 voeren druk op China op
Tijdens de bijeenkomst in Borgo Egnazia spraken de G7-landen ook over de steun van China aan Rusland. De G7 geeft een verklaring af waarin staat dat China moet stoppen met het leveren van goederen aan Rusland die ook voor militaire doeleinden kunnen worden gebruikt. Het steunen van de Russische defensie-industrie stelt Moskou in staat om de oorlog in Oekraïne voort te zetten en heeft daarom ook belangrijke en verstrekkende gevolgen voor het veiligheidsbeleid.

Ook de handelsbetrekkingen met China waren onderwerp van gesprek op de top. De G7-staten verklaarden dat de Volksrepubliek door subsidies overcapaciteit creëert en de wereldwijde concurrentie verstoort. Indien nodig zouden maatregelen worden genomen om binnenlandse industrieën en banen te beschermen tegen deze oneerlijke praktijken. Gisteren dreigde de Europese Commissie met strafheffingen op Chinese elektrische auto's.

De G7 bestaat uit de VS, Canada, Japan, het VK, Frankrijk, Duitsland en Italië, dat dit jaar het voorzitterschap bekleedt.

Ali B. piept en klaagt in rechtzaak, ontkent seks te hebben afgedwongen

De zedenzaak tegen Ali B wordt met een dag verlengd en zal morgen worden voortgezet, waarbij het Openbaar Ministerie tevens een strafeis zal uitspreken. De rapper en platenbaas wordt beschuldigd van twee verkrachtingen en drie aanrandingen. Ali B. ontkent niet dat hij fysiek contact heeft gezocht met de aangeefsters maar bepleit dat dit met toestemming van de vrouwen in kwestie is gebeurd.

Zangeres Ellen ten Damme heeft in 2014 aangifte gedaan van verkrachting. Jill Helena, een voormalige deelneemster aan The Voice of Holland, heeft in 2018 aangifte gedaan van aanranding in Amsterdam. Een derde vrouw heeft aangifte gedaan van aanranding en verkrachting in Heiloo, ook in 2018.

Ali B genoot jarenlang grote populariteit als artiest en televisiepersoonlijkheid in Nederland. Dit beeld veranderde begin 2022 drastisch toen het BNNVARA-programma BOOS meldingen onthulde van seksueel grensoverschrijdend gedrag binnen The Voice, waar Ali B lange tijd coach was.

Volgens Ali B begon na de brief van BNNVARA over de beschuldigingen een ware nachtmerrie voor hem. Emotioneel vertelde hij in de rechtszaal dat hij weinig tijd kreeg om te reageren en zijn gezin uitleg te geven. "Ik was bang dat ik mijn gezin zou verliezen."

Gisteren meldde zich een nieuwe getuige, waardoor de zitting van vandaag vertraging opliep. Ali B wil dat het requisitoir en het pleidooi op dezelfde dag plaatsvinden om eenzijdige berichtgeving in de media te voorkomen. Hij en zijn advocaat willen dat het proces zo snel mogelijk wordt afgehandeld.

OM eist celstraffen voor mishandelingen zorgboerderij, minister neemt maatregelen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen geëist tegen twee voormalige leidinggevenden van een zorgboerderij in het Groningse Wedde, waar tien cliënten zouden zijn mishandeld. Het OM wil dat Paul W. (63) en Michel K. (37) vijf jaar en vier maanden de gevangenis ingaan. Ook eiste het OM een beroepsverbod van tien jaar.

Eén van de officieren van justitie noemde het “schrikbarend” wat er op zorgboerderij Aurora Borealis gebeurde. Op de zorgboerderij woonden zeer kwetsbare bewoners die ernstig geestelijk en lichamelijk beperkt waren. De cliënten zouden zijn uitgescholden, bedreigd, vernederd en opgesloten en met geweld behandeld zijn. 

Het kabinet onderneemt stappen en stelt nieuwe regels op voor pgb-wooninitiatieven om ervoor te zorgen dat er meer zicht is op deze organisaties en dat misstanden zoals bij zorgboerderij Aurora Borealis worden voorkomen. Zo komt er een transparantieregister voor deze initiatieven en wordt onderzocht wat er voor nodig om voor zorgkantoren pgb’s af te kunnen wijzen of voorwaarden te stellen aan een pgb, schrijft minister Conny Helder in een Kamerbrief.

Één op de zes budgethouders in de Wlz zet het pgb geclusterd in. Een deel doet dat gedwongen omdat het wooninitiatief daarom vraagt. Op die manier heeft het zorgkantoor wel een relatie met de ontvangers van de budgetten, maar krijgt het geen goed beeld van het wooninitiatief in tegenstelling tot initiatieven die wel een contract aangaan met het zorgkantoor. Dit gebeurde ook bij Aurora Borealis, waar cliënten op sadistische wijze werden mishandeld en er geen zicht was van buitenaf op wat er in de zorgboerderij gebeurde. Lees meer op Skipr.

Automobilist geeft gas bij blokkade-actie pro-Palestinademonstranten

Pro-Palestinademonstranten hebben de Roetersstraat nabij het Roeterseilandcampus van de UvA te Amsterdam geblokkeerd. Ter hoogte van bioscoop Kriterion zitten tientallen actievoerders op de weg. Doorgaand verkeer kan er niet langs, wat leidde tot een incident met een automobilist. De man in de auto werd tegengehouden door een groep demonstranten. De auto reed hard achteruit waardoor een demonstrant, die vermoedelijk op de auto leunde, op straat viel. Daarna gaf de bestuurder even gas richting de toegesnelde demonstranten. Zo meldt AT5.

De man in auto ging er daarna achteruit vandoor. Het lijkt erop dat de gevallen actievoerder niet gewond is geraakt. De demonstranten willen AT5 niet te woord staan. 

Trams staan ook te wachten tot ze er weer langs kunnen. De actievoerders slaan ook op auto's die er langs willen, zo nu en dan gaan ze in gesprek met automobilisten. Duidelijk is dat ze niet willen dat er verkeer door mag rijden.

Het gaat vermoedelijk voor een deel om dezelfde groep krakers die zo'n drie weken lang bivakkeerden in een woning aan Achter Oosteinde, nabij het Frederiksplein. Vanmiddag gaven ze gehoor aan een vordering van de politie om het kraakpand te verlaten.

De politie heeft nog geen opdracht gekregen om de demonstratie te ontbinden. 

Fun met Funda #297: vrijstaand huis voor minder dan 2 ton

"Een huis is niet meer te betalen" hoor ik bijna dagelijks. Maar wederom hebben we een zacht geprijsd huisje gevonden. Wat dacht je van deze vrijstaande woning voor net geen twee ton!

In het Groningse Grijpskerk vinden we een "karakteristieke vrijstaande woning uit 1895!", zo schrijft de makelaar. Het is ook nog eens gedeeltelijk geïsoleerd en voorzien van dubbele beglazing, dus het energielabel is "D" ook nog niet zo heel slecht.

Als je van eenvoud houdt, dan zal deze woning helemaal je ding zijn en kun je er snel intrekken. En anders zijn er volop mogelijkheden heden voor de handige klusser.

Grijpskerk is een dorp met een NS station en alle noodzakelijke voorzieningen zoals een supermarkt, school en de tegenwoordig in dorpen vaak ontbrekende bakker, slager en groenteboer. Wat wil je nog meer?

FOK! Wat een weer: overwegend droog, het noorden een bui

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goede morgen!

Vanochtend klaart het van het zuidwesten op. In de noordelijke helft komen enkele buien voor, verder naar het zuiden blijft het droog. De wind is zwak tot matig uit het zuidwesten.

Vanmiddag zijn er zonnige perioden. In het noorden is er wat meer bewolking en komen er enkele buien voor. De middagtemperatuur ligt rond 19°C. Er staat een zwakke tot matige wind uit het zuidwesten.

Vanavond is in het uiterste noorden eerst nog een bui mogelijk. Verder is het droog. Eerst zijn er flinke perioden met zon, maar van het westen uit neemt de bewolking toe. Aan zee waait de wind uit het zuiden en is overwegend matig, landinwaarts is er weinig wind.

Vannacht gaat het van het westen uit af en toe regenen. Veel stelt de regen niet voor. De minimumtemperatuur ligt rond 12°C. Er staat een zwakke tot matige zuidelijke wind. Aan zee en op het IJsselmeer neemt de wind toe naar vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Tot morgen!   

               

De lente is in aantocht  (Foto: DJMO)
De lente laat erg lang op zich wachten ((Archief(foto: DJMO)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Nederlandse vrouwen naar Europees goud op 4x400; zilver en brons 4x100m-ploegen

In Rome wordt woensdagavond de slotavond afgewerkt van het Europees kampioenschap atletiek. Het is daarbij onder meer estafetteavond, met op alle vier de reguliere estafettes de finales, inclusief Nederlandse deelname.

4x400m vrouwen
Lieke Klaver opende prima en liep Nederland naar de leiding, Cathelijn Peeters en Lisanne de Witte hielden de ploeg uitstekend voorin, vooral in het geval van De Witte met het nodige knokwerk. Zij gaf zo vanaf de leiding af op Femke Bol, die ongeveer 380 meter ogenschijnlijk op haar gemak liep. In de laatste paar meter moest ze even extra aanzetten en dat was ruimschoots voldoende voor goud in een beste Europese jaarprestatie van 3:22,39 minuten. Met Sophie Becker, Rhasidat Adeleke, Phil Healy en Sharlene Mawdsley pakte Ierland in 3:22,71 historisch zilver, voor de eveneens fraaie bronzen medaille van België met Naomi van den Broeck, Imke Vervaet, Cynthia Bolingo en Helena Ponette (3:22,95).

4x400m mannen
Nederland stelde zwaar teleur en haalde de finale niet eens, voor de winnaars van olympisch zilver in Tokyo lijkt het al niet te gaan lukken om de Spelen überhaupt te halen. In Rome kende België geen problemen: Jonathan Sacoor opende sterk, Robin Vanderbemden hield België in de race, net als veteraan Dylan Borlée, waarna kersvers Europees kampioen Alexander Doom het zeer indrukwekkend afmaakte in 2:59,84 minuten, Europa's snelste tijd van het jaar. Zilver ging in 3:00,81 minuten naar Luca Sito, Vladimir Aceti, Riccardo Meli en Edoardo Scotti uit Italië, één honderdste van een seconde voor het Duitsland van Manuel Sanders, Jean Paul Bredau, Marc Koch en Emil Agyekum.

4x100m vrouwen
Nadine Visser, Marije van Hunenstijn, Minke Bisschops en Tasa Jiya liepen een sterke race en vooral slotloopster Jiya kwam heel sterk opzetten. Ze ging daarmee nét voorbij Zwitserland naar brons in 42,46 seconden. Het goud was in een beste Europese jaarprestatie van 41,91 seconden voor de Britse ploeg met Dina Asher-Smith, Desiree Henry, Amy Hunt en Daryll Neita, voor de Françaises Orlann Oliere, Gemima Joseph, Helene Parisot en Sarah Richard (42,15).

4x100m mannen
Met Elvis Afrifa, Taymir Burnet, Xavi Mo-Ajok en Nsikak Ekpo liep Nederland opnieuw een goede race en dat resulteerde zowaar in zilver in 38,46 seconden. Dat was wel wat langzamer dan in de series en, belangrijker, nog altijd niet snel genoeg voor de Olympische Spelen: volgende week krijgt de ploeg in Zwitserland een allerlaatste kans om sneller te lopen dan de 38,30 seconden waarmee Trinidad & Tobago hen nu van de Spelen houdt. In Rome ging het EK-goud naar het thuisland: Matteo Melluzzo, Lamont Marcell Jacobs, Lorenzo Patta en Filippo Tortu snelden in 37,82 seconden naar de winst, brons ging in 38,52 seconden naar Kevin Kranz, Owen Ansah, Deniz Almas en Lucas Ansah-Peprah uit Duitsland.

Polsstokhoogspringen mannen
Armand Duplantis was op voorhand al vrijwel niet te kloppen en dat bleek: de Zweed sprong ogenschijnlijk moeiteloos over 6,10 meter, veel hoger dan de Griek Emmanouil Karalis, die op 5,87 meter bleef steken en vervolgens telkens met Duplantis mee ging, maar op drie hoogtes achter elkaar een foutsprong liet noteren. Brons ging met 5,82 meter naar de Turk Ersu Sasma en de Duitser Oleg Zernikel.

10.000m mannen
De kopgroep werd beetje bij beetje kleiner, vooral onder het tempo van de Brit Patrick Dever, die er in de slotronde zelf ook af moest. In de laatste honderd meter werd er gesprint om het goud en dat ging naar de Zwitser Dominic Lobalu in 28:00,32 minuten, voor de Fransman Yann Schrub (28:00,48) en de Spanjaard Thierry Ndikumwenayo (28:00,96). Noah Schutte finishte in 28:28,52 minuten als achttiende, wat hem met de resultaten van de B-race er bij plek 21 opleverde.

Verspringen vrouwen
In haar tweede poging kwam Malaika Mihambo al tot 7,22 meter, de verste sprong ter wereld sinds haar eigen 7,30 meter op het WK in Doha in 2019. Niemand kwam daar meer bij in de buurt en dus pakte de Duitse het goud, maar het thuispubliek kon ook juichen: met 6,94 meter sprong Larissa Iapichino in haar laatste poging terug de medailles in naar zilver. Brons ging met 6,91 meter naar de geboren Santomese Agate de Sousa, tegenwoordig uitkomend voor Portugal.

1500m mannen
Zoals verwacht stond er geen enkele maat op Jakob Ingebrigtsen: de Noor schopte de turbo vroeg aan en liep naar goud in 3:31,95 minuten, een verbetering van zijn kampioenschapsrecord van twee jaar geleden. De Belg Jochem Vermeulen sprintte verrassend naar zilver in 3:33,30 minuten, vlak voor de Italiaan Pietro Arese (3:33,34) en de tweede Belg, Ruben Verheyden, die met 3:33,40 zo nét naast een medaille greep.

800m vrouwen
Topfavoriete Keely Hodgkinson leek op weg naar een overtuigende zege, maar het werd in de laatste meters toch nog even spannend: de Britse pakte wel het goud in 1:58,65 minuten, maar de Slowaakse Gabriela Gajanova kwam met 1:58,79 nog bijzonder dicht in de buurt. Het brons ging naar Frankrijk en wel dankzij Anaïs Bourgoin (1:59,30).

Speerwerpen mannen
Julian Weber uit Duitsland opende met 85,94 meter en dat was vrijwel de hele wedstrijd goed voor goud. Vrijwel, want in zijn allerlaatste worp knalde Jakub Vadlejc uit Tsjechië er met 88,65 meter ruimschoots overheen voor de titel. Weber pakte zilver, brons ging met 85,75 meter naar de Fin Oliver Helander.

'Rico Verhoeven niet vervolgd na aangifte wegens bedreiging voormalig zakenpartner'

De kickbokser Rico Verhoeven wordt niet vervolgd voor het bedreigen van zijn voormalig zakenpartner Tibor Koppers, dat meldt de NOS. Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) "zijn er geen strafbare bedreigingen geuit". Koppers deed vorige week aangifte tegen Verhoeven, nadat de kickbokser en diens manager hem tijdens een expositie over vechtsport in het Wereldmuseum zouden hebben bedreigd. 

Verhoeven en Koppers hadden samen een bedrijf in voedingssupplementen en werkten een tijd nauw samen. Deze onderneming ging vervolgens failliet. Volgens De Telegraaf zou een ruzie zijn ontstaan over een bedrag van 750 duizend euro. 

De twee kwamen elkaar in het Wereldmuseum, het voormalige Tropenmuseum, tegen. Daar kregen Verhoeven en zijn manager Karim Erja harde woorden tegenover Koppers. In de woordenwisseling zou Rico onder andere hebben gezegd dat Koppers "op zijn knieën moest en zijn excuses moest aanbieden". 

Erja zou hebben gezegd dat "hij en Verhoeven nog lang niet klaar waren met Koppers". Koppers deed vervolgens aangifte van bedreiging. Erja en Verhoeven lieten na het voorval weten zich niet te herkennen in de aanklacht, die vorige week dinsdag bij de politie werd ingediend. Er zouden beelden zijn opgevraagd van het evenement en ook zouden eventuele bezoekers zijn gehoord. 

Het OM bevestigde vandaag dat er inderdaad geen sprake was van een bedreiging. De manager van Verhoeven liet aan de NOS weten blij te zijn met die beslissing. "Ondanks dat we ons geen zorgen maakten, gesterkt door getuigen en de wetenschap hetgeen zich daadwerkelijk heeft afgespeeld, is het heel fijn dat we dit achter ons kunnen laten", aldus de NOS. 

Random Pics van de Dag #1301

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Hoe de magie van Disney tot leven komt

Lanny Smoot is misschien wel de meest productieve uitvinder van Disney. Hij is de man achter enkele van de meest geavanceerde technologieën van het bedrijf: van ‘Star Wars’-lichtzwaarden tot ‘magische’ vloeren.

In Disney’s lang geheim gehouden R&D-lab, werkt hij aan toffe technische creaties die cruciaal zijn voor Disney’s investeringen van zo'n $60 miljard in de divisie waar ook de themaparken bij horen. 

WSJ krijgt van Smooth een kijkje achter de schermen van zijn lab en de technologie die de volgende magische attractie voor de Disney-parken zou kunnen worden. 

Hoofdstukken:
 0:00 Disney’s R&D-laboratorium
 1:10 Hoe ideeën ontstaan
 2:36 Het lab verlaten
 5:03 Creaties testen
 7:09 National Inventors Hall of Fame

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1397
special
VrijMiBabes #229 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1396
special
Random Pics van de Dag #1395
review
The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom
special
Random Pics van de Dag #1394
©FOK.nl e.a.