Pro-Russische propagandisten betaalden Europese politici, ook Nederlandse

Vanuit "Voice of Europe" in Praag is er stelselmatig pro-Russische propaganda verspreid. Daarnaast hebben medewerkers van het nieuwsportaal contacten met politici in heel Europa onderhouden. Het portaal was ook actief op sociale media en beschikbaar in meerdere talen. Het doel: Oekraïne in diskrediet brengen en de Europese verkiezingen beïnvloeden. Dat heeft de Tsjechische geheime dienst BIS onthuld.

De Tsjechische regering heeft vervolgens de exploitanten van de website ‘Voice of Europe’ op haar sanctielijst tegen Rusland gezet, aldus premier Petr Fiala. “We hebben besloten in te grijpen in een pro-Russisch netwerk dat heeft geprobeerd vanaf ons grondgebied te opereren, met ernstige gevolgen voor de veiligheid van Tsjechië en de Europese Unie.”

Het Tsjechische dagblad 'Denik N' meldt dat 'Voice of Europe' verklaringen heeft gepubliceerd van politici waarin de EU wordt opgeroepen de hulp aan Oekraïne stop te zetten. De nieuwssite betaalde hiervoor enkele politici met Russisch geld – volgens Tsjechisch onderzoek dekte dit in sommige gevallen ook de kosten voor de Europese verkiezingscampagne. Politici uit zes landen zouden betalingen hebben ontvangen: België, Frankrijk, Hongarije, Nederland, Polen en Duitsland. Namen zijn bekend bij de Tsjechische geheime dienst en zouden ook met de andere geheime diensten gedeeld zijn. Verwacht wordt dat de namen komende week openbaar zullen worden gemaakt. 

In de Tweede Kamer is geschokt gereageerd op dit nieuws, en heeft minister Hugo de Jonge (BZK) meteen om opheldering gevraagd. Dinsdag volgt bovendien een kamerdebat over de berichtgeving.

'Voice of Europe' is niet meer bereikbaar sinds Tsjechië woensdag bekendmaakte het Russische propagandanetwerk achter de site te hebben opgerold.