Baudet uit bedreiging richting Klaver, Bosman oordeelt 'onaanvaardbaar'

Tijdens een debat over een mogelijk Nexit-referendum kwamen Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) en Jan Paternotte (D66) in een verhitte discussie met Thierry Baudet (FVD) terecht.

Update 21.15 uur: Verschillende Kamerleden, waaronder Klaver, hebben na het debat bij kamervoorzitter Bosman gemeld dat Baudet na het debat Jesse Klaver twee keer heeft bedreigd. Klaver zou Baudet opnieuw hebben gevraagd naar de jaarverslagen van de Stichting Forum voor Democratie uit de periode van het Oekraïne-referendum uit 2016. Daarop zou Baudet tegen Klaver hebben gezegd: "Dat ga ik niet doen. Als je het nog een keer vraagt, sla ik je op je bek."

Voorzitter Martin Bosma heeft Baudet hierover aangesproken. Bosma veroordeelt de uitspraken van de FvD-leider als 'volstrekt onaanvaardbaar'. Baudet moet donderdagochtend op gesprek komen bij Bosma om uitleg te geven. Het is nog niet duidelijk of Bosma sancties kan of zal opleggen aan de FvD-leider. 

Eerdere berichtgeving: Jesse Klaver (PvdAGroenLinks) vroeg aan Baudet of hij tijdens zijn campagne voor het Oekraïne referendum in 2016 Russisch geld heeft ontvangen. Baudet vindt het een bizarre aantijging en vraagt of Klaver een vagina heeft.

Toen Paternotte suggereerde dat de standpunten van FVD sterk overeenkomen met de belangen van het Kremlin, voelde Baudet zich beledigd en zei: "In een andere situatie zou ik iemand op zijn bek slaan als je zo over mij denkt".

Paternotte vroeg om Baudet tot de orde te roepen, maar dit wees Kamervoorzitter Martin Bosma af. Bosma zei: "Ik denk dat hij het figuurlijk bedoelde, namelijk dat je woest zou worden op een derde persoon." Volgens Bosma riep Baudet met de opmerking niet op tot geweld.

D66-lid Paternotte dacht daar anders over. Hij verklaarde: "Het parlement wordt misbruikt om mensen aan te zetten tot intimidatie, bedreiging en geweld."