Diggins en Amundsen behouden leiding in Tour de Ski, Svahn en Chanavat sprinten naar winst

De Tour de Ski, de jaarlijkse etappewedstrijd in het langlaufen, is neergestreken in Zwitserland. Na de drie openingsetappes in het Italiaanse Toblach trok men naar Davos, waar woensdag etappe vier werd afgewerkt: een sprint in de vrije stijl.

Vrouwen
Linn Svahn, Maja Dahlqvist en Johanna Hagström vormden de zoals altijd forse Zweedse delegatie in de finale, naast de Amerikaanse Jessie Diggins en het Noorse duo Kristine Stavås Skistad en Mathilde Myhrvold. Svahn sloeg op het laatste kleine klimmetje een groot gat en sprintte met overmacht naar de winst. Skistad sprintte Diggins eruit in de strijd om plek twee, terwijl Dahlqvist, Hagström en Myhrvold naast het podium grepen.

In het klassement in de Tour de Ski blijft de leiding in handen van Diggins. De Amerikaanse leverde wel wat tijd in op Svahn, twaalf bonificatieseconden en drie seconden uit de kwalificatie, maar houdt wel 33 seconden voorsprong op de Zweedse. Diens landgenotes Jonna Sundling en Emma Ribom, die teleurstelden in de sprint, staan op 1:22 en 1:27 minuten op drie en vier, de Duitse Victoria Carl zakte naar plek vijf op 1:31 minuten van Diggins.

Mannen
Met Matz William Jenssen en Håvard Solås Taugbøl had Noorwegen twee finalisten, aangevuld met de Amerikaan Gus Schumacher, Federico Pellegrino namens Italië, de Zweed Edvin Anger en Lucas Chanavat uit Frankrijk, winnaar van de openingsetappe. In de finale was Chanavat oppermachtig, alleen Anger en Pellegrino konden een beetje in de buurt blijven, maar dat was niet voldoende. Winst voor de Fransman, met Anger en Pellegrino op twee en drie, voor Schumacher, Taugbøl en Jenssen.

De leiding in het klassement blijft in handen van de Noor Harald Østberg Amundsen, die in de kwartfinales onderuit ging en zo veel bonificatieseconden verloor. Landgenoot Erik Valnes had hem kunnen passeren met een finaleplaats, maar bleef in de halve finales steken en staat in het klassement nu op elf seconden, terwijl Pellegrino en Schumacher opschuiven naar de derde en vierde plek op 25 en 30 seconden van Amundsen.