Langlaufers Diggins en Amundsen grijpen macht in Tour de Ski, zeldzame Finse dubbelslag

In het Italiaanse Toblach is het eerste deel van de Tour de Ski, de jaarlijkse etappewedstrijd in het langlaufen, afgesloten. Op oudjaarsdag werd de tweede etappe afgewerkt, een individuele 10 kilometer klassieke stijl, op nieuwjaarsdag stond een 20 kilometer achtervolging in de vrije stijl op het programma als derde etappe.

Mannen, 10km klassiek
Een van de vroege starters, de Fin Perttu Hyvarinen, was bijzonder lekker op dreef en werkte de wedstrijd dusdanig rap af dat zijn tijd wel eens een grote uitdaging kon zijn voor de favorieten. Dat bleek een tijdje later ook het geval, sterker nog, zelfs de Noren kwamen niet aan Hyvarinen's tijd en dus pakte de Fin na bijna dertien jaar in de World Cup - en 111 wedstrijden - niet alleen zijn eerste podiumplaats, maar gelijk zijn eerste overwinning. De Noor Erik Valnes werkte zich op 16,2 seconden naar plek twee, één seconde voor landgenoot Harald Østberg Amundsen.

In het algemeen klassement nam Valnes de leiding over van de Fransman Lucas Chanavat, die de openingsetappe had gewonnen, maar op de 10 kilometer als sprinter minuten verloor. Amundsen kwam op vier seconden op plek twee te staan, voor de Amerikaan Ben Ogden (+0:28), de vanaf plek 54 naar plek vier gestegen Hyvarinen (+0:38) en diens ook verrassend sterke landgenoot Lauri Vuorinen (+0:53). De Zweden Jens Burman (+1:09) en William Poromää (+1:18) voerden de rest van het veld aan, voor de Noor Martin Løwstrøm Nyenget (+1:24), een van de mannen van de langere adem.

Mannen, 20km achtervolging vrije stijl
Men startte met de verschillen in het klassement als onderling verschil, met één simpele opgave: de verschillen aan de finish zouden dan de nieuwe stand in het klassement vormen. Valnes en Amundsen vonden elkaar logischerwijze al snel, terwijl Hyvarinen rap de aansluiting vond bij Ogden. Daar kwam al snel een groep van negen mannen bij, waarna Ogden het tempo al snel moest laten gaan - Hyvarinen ging er na ruim tien kilometer ook af. Amundsen nam vooraan de leiding en bleef Valnes op de pijnbank leggen en met vijf kilometer voor de boeg ging Amundsen er vandoor.

Amundsen pakte met overmacht de winst én de leiding in het klassement, Valnes werd op 33 seconden tweede en de fraaie strijd om plek drie werd gewonnen door de Noor Jan Thomas Jenssen op 1:04 minuten van Amundsen. Poromää en Nyenget completeerden de top-5, voor de Duitse Friedrich Moch en de verrassend sterke Zwitser Beda Klee. De Nederlands-Oostenrijkse Mika Vermeulen kende een prima race en werd op 1:54 minuten vijftiende.

Vrouwen, 10km klassiek
De Duitse Katharina Hennig, de Amerikaanse Rosie Brennan en Kerttu Niskanen uit Finland waren allemaal na elkaar gestart en zaten in de tussentijden niet ver van elkaar af. Brennan was halverwege de snelste van de drie, maar Niskanen nam het in het tweede deel over en kende een geweldig slotstuk: aan de finish was ze 15,2 seconden sneller dan de Amerikaanse, met Hennig op 29,0 seconden. De Duitse Victoria Carl en de Amerikaanse Jessie Diggins waren in de laatste twee kilometer fantastisch snel onderweg, maar hun achterstand op Niskanen was te groot en dus pakte de Finse veterane haar zesde World Cup-zege. Carl werd op 6,7 seconden tweede, voor Diggins (+10,7), Brennan en Hennig.

In het klassement nam Diggins de eerste plek over, met Carl op zeven seconden. Het Zweedse duo Linn Svahn en Jonna Sundling, eerste en tweede in de sprint in etappe één, hielden de schade goed beperkt en stonden op elf en negentien seconden in de top-4. Niskanen en Brennan stegen van de 36e en 27e plek naar de vijfde en zesde stek in het klassement op 28 en 35 seconden van leidster Diggins.

Vrouwen, 20km achtervolging vrije stijl
Diggins ging vanaf de start stevig op pad en breidde haar voorsprong op Carl en Svahn in rap tempo uit: al snel was het twintig seconden, liep het op naar een halve minuut en na vijftien kilometer was het al bijna een minuut, terwijl Carl en Svahn op hun beurt nog altijd zo'n 25 seconden voorsprong hadden op een door Frida Karlsson en Heidi Weng aangevoerde groep. In de slotfase haakte Svahn af bij Carl, waarna de achtervolgende groep haar oppikte.

Diggins pakte een zeer overtuigende zege, Carl wist met pijn en moeite de tweede plek nog nét te verdedigen op 46 seconden van Diggins. Svahn ging de eindsprint aan met landgenote Jonna Sundling en pakte de derde plek, voor Sundling, het Noorse duo Astrid Øyre Slind en Heidi Weng en op plek zeven Karlsson, voor Niskanen.