FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 1 januari 2024

Van Gerwen onderuit op WK darts, Williams en Humphries in halve finales

In het Alexandra Palace in Londen zijn maandagavond de derde en vierde kwartfinales gespeeld op het WK darts. Daarmee zijn nu alle vier halvefinalisten bekend, zij mogen dinsdagavond vanaf 20.30 uur in actie komen met als inzet een plekje in de finale van woensdagavond.

Michael van Gerwen - Scott Williams
Van Gerwen was uiteraard de topfavoriet tegen Williams, maar begon uiterst stroef: hij scoorde wel goed, maar liet alle zeven pijlen op een dubbel liggen en verloor de set. Met een dijk van een tweede set en een eveneens uitstekende derde set pakte Van Gerwen vervolgens 'gewoon' een voorsprong, maar ineens was hij het weer helemaal kwijt.

In set vier raakte de Nederlander nagenoeg niks en ook in set vijf wist hij geen enkele leg te pakken. Even was er een opleving in de zesde set, waarin Williams vooral matig stond te gooien, maar daarna was het ook net zo snel weer gedaan. In de zevende en achtste set leek de energie volledig weg bij Van Gerwen, die er niet meer aan te pas kwam en zag hoe Williams met 5-3 won (3-0, 1-3, 2-3, 3-0, 3-0, 0-3, 3-1, 3-1) en de prestatie van zijn leven neer wist te zetten.

Luke Humphries - Dave Chisnall
Op voorhand leek dit juist de spannendste avondwedstrijd te worden, maar niks was minder waar, uiteindelijk. Humphries won de eerste set soepel en zag Chisnall set twee pakken, waarna Humphries de derde en vierde set naar zich toe trok. Dat deed hij ook met set vijf, waarin beide heren geweldig gooiden, en dat was de genadeklap voor Chisnall, die geen leg meer won en met 5-1 sneuvelde (3-1, 2-3, 3-1, 3-2, 3-2, 3-0).

Langlaufers Diggins en Amundsen grijpen macht in Tour de Ski, zeldzame Finse dubbelslag

In het Italiaanse Toblach is het eerste deel van de Tour de Ski, de jaarlijkse etappewedstrijd in het langlaufen, afgesloten. Op oudjaarsdag werd de tweede etappe afgewerkt, een individuele 10 kilometer klassieke stijl, op nieuwjaarsdag stond een 20 kilometer achtervolging in de vrije stijl op het programma als derde etappe.

Mannen, 10km klassiek
Een van de vroege starters, de Fin Perttu Hyvarinen, was bijzonder lekker op dreef en werkte de wedstrijd dusdanig rap af dat zijn tijd wel eens een grote uitdaging kon zijn voor de favorieten. Dat bleek een tijdje later ook het geval, sterker nog, zelfs de Noren kwamen niet aan Hyvarinen's tijd en dus pakte de Fin na bijna dertien jaar in de World Cup - en 111 wedstrijden - niet alleen zijn eerste podiumplaats, maar gelijk zijn eerste overwinning. De Noor Erik Valnes werkte zich op 16,2 seconden naar plek twee, één seconde voor landgenoot Harald Østberg Amundsen.

In het algemeen klassement nam Valnes de leiding over van de Fransman Lucas Chanavat, die de openingsetappe had gewonnen, maar op de 10 kilometer als sprinter minuten verloor. Amundsen kwam op vier seconden op plek twee te staan, voor de Amerikaan Ben Ogden (+0:28), de vanaf plek 54 naar plek vier gestegen Hyvarinen (+0:38) en diens ook verrassend sterke landgenoot Lauri Vuorinen (+0:53). De Zweden Jens Burman (+1:09) en William Poromää (+1:18) voerden de rest van het veld aan, voor de Noor Martin Løwstrøm Nyenget (+1:24), een van de mannen van de langere adem.

Mannen, 20km achtervolging vrije stijl
Men startte met de verschillen in het klassement als onderling verschil, met één simpele opgave: de verschillen aan de finish zouden dan de nieuwe stand in het klassement vormen. Valnes en Amundsen vonden elkaar logischerwijze al snel, terwijl Hyvarinen rap de aansluiting vond bij Ogden. Daar kwam al snel een groep van negen mannen bij, waarna Ogden het tempo al snel moest laten gaan - Hyvarinen ging er na ruim tien kilometer ook af. Amundsen nam vooraan de leiding en bleef Valnes op de pijnbank leggen en met vijf kilometer voor de boeg ging Amundsen er vandoor.

Amundsen pakte met overmacht de winst én de leiding in het klassement, Valnes werd op 33 seconden tweede en de fraaie strijd om plek drie werd gewonnen door de Noor Jan Thomas Jenssen op 1:04 minuten van Amundsen. Poromää en Nyenget completeerden de top-5, voor de Duitse Friedrich Moch en de verrassend sterke Zwitser Beda Klee. De Nederlands-Oostenrijkse Mika Vermeulen kende een prima race en werd op 1:54 minuten vijftiende.

Vrouwen, 10km klassiek
De Duitse Katharina Hennig, de Amerikaanse Rosie Brennan en Kerttu Niskanen uit Finland waren allemaal na elkaar gestart en zaten in de tussentijden niet ver van elkaar af. Brennan was halverwege de snelste van de drie, maar Niskanen nam het in het tweede deel over en kende een geweldig slotstuk: aan de finish was ze 15,2 seconden sneller dan de Amerikaanse, met Hennig op 29,0 seconden. De Duitse Victoria Carl en de Amerikaanse Jessie Diggins waren in de laatste twee kilometer fantastisch snel onderweg, maar hun achterstand op Niskanen was te groot en dus pakte de Finse veterane haar zesde World Cup-zege. Carl werd op 6,7 seconden tweede, voor Diggins (+10,7), Brennan en Hennig.

In het klassement nam Diggins de eerste plek over, met Carl op zeven seconden. Het Zweedse duo Linn Svahn en Jonna Sundling, eerste en tweede in de sprint in etappe één, hielden de schade goed beperkt en stonden op elf en negentien seconden in de top-4. Niskanen en Brennan stegen van de 36e en 27e plek naar de vijfde en zesde stek in het klassement op 28 en 35 seconden van leidster Diggins.

Vrouwen, 20km achtervolging vrije stijl
Diggins ging vanaf de start stevig op pad en breidde haar voorsprong op Carl en Svahn in rap tempo uit: al snel was het twintig seconden, liep het op naar een halve minuut en na vijftien kilometer was het al bijna een minuut, terwijl Carl en Svahn op hun beurt nog altijd zo'n 25 seconden voorsprong hadden op een door Frida Karlsson en Heidi Weng aangevoerde groep. In de slotfase haakte Svahn af bij Carl, waarna de achtervolgende groep haar oppikte.

Diggins pakte een zeer overtuigende zege, Carl wist met pijn en moeite de tweede plek nog nét te verdedigen op 46 seconden van Diggins. Svahn ging de eindsprint aan met landgenote Jonna Sundling en pakte de derde plek, voor Sundling, het Noorse duo Astrid Øyre Slind en Heidi Weng en op plek zeven Karlsson, voor Niskanen.

Koekje lijkt niet op het plaatje: massaclaim van $5mln

Ene Cynthia Kelly uit Tampa Bay, Florida, wil een class-action zaak tegen Hershey beginnen omdat de door haar gekochte Peanut Butter Pumpkins een bittere nasmaak in haar mond achterlieten.

Mevrouw heeft een klacht ingediend bij de rechtbank en beschuldigde het bedrijf ervan een misleidende weergaven van een aantal van zijn Peanut Butter-producten te gebruiken op de verpakkingen, meldt de lokale tak van CBS.

In oktober kocht ze voor $ 4,49 een pakje pompoenvormige snoepjes bij de Aldi, Bij het openen van de verpakking bleek echter dat het typische Halloween pompoen tekeningetje met ogen, neus en mond er niet op te zien is, terwijl de verpakking dit wel laat zien.

Als de zaak werkelijk als massaclaim behandeld kan worden, dan zou de totale claim van alle kopers in Florida op kunnen lopen tot meer dan $5 miljoen *, zo schat Reuters.

Zes decennia programmeertalen

Dat programmeertalen in de loop van de tijd meer en minder populair worden zal niemand verbazen. Deze infographic video geeft een mooi beeld van het gebruik van verschillende programmeertalen vanaf de oertijd van de computer tot enkele jaren geleden.

De recentere talen hebben we allemaal wel van gehoord schat ik in. Met zoiets als Pascal en Basic (en de variaties) kun je weinig meer tegenwoordig. Maar als je twee of drie programmeertalen kent kent, dan kun je relatief gemakkelijk een andere leren, zo is mijn ervaring.
Welke programmeertalen gebruik of gebruikte jij?

WK darts: Cross na sensationele comeback naar halve finale tegen supertalent Littler (16)

In het Londense Alexandra Palace zijn maandagmiddag de eerste twee kwartfinales gespeeld op het wereldkampioenschap darts. Daarin werden de spelers bekend die het dinsdag in de eerste halve finale tegen elkaar op gaan nemen, maandagavond worden de andere twee halvefinalisten bekend.

Chris Dobey - Rob Cross
In de openingsset was het niveau gelijk al prima, waarbij Cross de nodige kansen liet liggen en Dobey de set met 3-1 pakte. Met een fraaie 11-darter kwam Cross in set twee op voorsprong, maar Dobey sloeg terug en pakte met een 12-darter ook set twee. Zonder grote problemen pakte Dobey de derde set met 3-0 en in set vier gooide hij er een heerlijke 161-finish tegenaan op weg naar een zeer overtuigende 4-0 voorsprong.

In de vijfde set begon Cross eindelijk een beetje meer in zijn spel te komen en hij won zowaar de set, waarna hij lekker door begon te stomen en ook de zesde set won. In de zevende set vond Dobey ineens het vuur weer even, maar hij liet bulls-eye voor een 124-finish en de wedstrijd nét liggen, waarna Cross gelijk zijn dubbel gooide en de set pakte: 4-3, de comeback was bijna voltooid voor de oud-wereldkampioen.

Dobey gooide zeker niet slecht, maar Cross' niveau bleef een stuk hoger dan in de eerste paar sets en in de achtste set trok hij de stand gelijk: 4-4, dus een beslissende set was nodig. Daarin opende Cross met een 117-finish, gevolgd door een 130-finish in de leg van Dobey. Met hangen, wurgen en wat geluk kwam Dobey terug tot 2-2, waarna het door ging tot 3-3. Cross pakte de volgende leg en zag Dobey daarna een kans liggen om weer op gelijke hoogte te komen, waarna Cross de prachtige comeback afmaakte met 5-3 in de laatste set.

Luke Littler - Brendan Dolan
De tweede wedstrijd was beduidend minder spannend, hoewel dat vooraf ook wel te verwachten viel. De 16-jarige Littler gooit het hele toernooi al werkelijk fantastisch en tegen Dolan was het eigenlijk alleen in de eerste paar legs even matig. Daarna kwam 'The Nuke' op gang en walste hij in rap tempo over Dolan heen, met de vijfde set als enige uitschieter: daarin wist de Noord-Ier even een set te pakken, alvorens Littler zich herstelde en het met 5-1 afmaakte (3-2, 3-0, 3-2, 3-1, 1-3, 3-0).

Schansspringer Lanisek wint in Garmisch-Partenkirchen, Wellinger houdt leiding in Vierschansentournee

In Garmisch-Partenkirchen is maandag de tweede wedstrijd afgewerkt in de Vierschansentournee, hét hoogtepunt van de kalender in het internationale schansspringen. Het werd een mooie strijd, hoewel de vele duizenden Duitse fans na afloop niet - zoals bij de openingswedstrijd in Oberstdorf - al te hard aan het feest konden.

In de eerste ronde was de Japanner Ryoyu Kobayashi de beste, maar de tweevoudig winnaar van de Vierschansentournee, die ook al twee keer de beste was in Garmisch, kon het in de finaleronde niet helemaal bolwerken: de Sloveen Anze Lanisek ging er met een geweldige tweede sprong voorbij en sprong van de derde plek naar de overwinning.

Kobayashi eindigde wel als tweede, terwijl Andreas Wellinger, in Oberstdorf nog de beste, voor eigen publiek van de vierde plek naar positie drie sprong in de finaleronde. De Oostenrijkers Manuel Fettner, Jan Hörl en Stefan Kraft completeerden de top-6, terwijl het doek definitief viel voor onder meer de Zwitser Gregor Deschwanden, die niet door de eerste ronde heen kwam.

Wellinger gaat na twee van de vier wedstrijden aan de leiding, maar Kobayashi staat er bijzonder dicht bij. Kraft en Fettner hebben ook nog wel kansen, maar zullen vooral moeten hopen dat een van de eerste twee een grote fout gaat maken in Innsbruck of Bischofshofen, de wedstrijden die in de komende dagen gehouden worden.

Israël start voorbereiding proces voor bloedbad van Hamas

Volgens een mediabericht is Israël gestart om een rechtszaak voor te bereiden voor de massamoord door Palestijnse terroristen op 7 oktober.

Volgens de Wall Street Journal, die onderzoekers citeert, wordt de Hamas-aanval momenteel gereconstrueerd op basis van ongeveer 200.000 foto's en video's. Daarnaast worden meer dan 2.000 getuigenverklaringen geanalyseerd. Het doel is om een juridische procedure te starten tegen de verantwoordelijken.

Op 7 oktober vermoordden terroristen van Hamas en andere extremistische groeperingen ongeveer 1.200 mensen in Israël en ontvoerden ze ongeveer 240 anderen in de Gazastrook. Het was het ergste bloedbad in de geschiedenis van het land. Israël reageerde met luchtaanvallen en een voortdurend grondoffensief in Gaza.

Van der Poel domineert ook in het nieuwe jaar

Mathieu van der Poel heeft ook in het nieuwe jaar een demonstratie gegeven in het veld. In de GP Sven Nys won de Nederlandse wereldkampioen met bijna twee minuten voorsprong op Wout van Aert. Pim Ronhaar reed naar een knappe derde plaats in Baal.

Wout van Aert had in Baal de beste start en probeerde direct Mathieu van der Poel onder druk te zetten. De wereldkampioen kon direct mee in het wiel van de Belg. Even leek het erop dat de twee veldrijders zouden wegrijden bij de rest, maar vrij snel wist Pim Ronhaar aan te haken bij de twee koplopers.

Van Aert bleef druk zetten op Van der Poel, maar de wereldkampioen volgde steeds in het wiel. Nadat Van Aert in de tweede ronde in een modderspoor kwam vast te zitten nam Van der Poel over en pakte in zeer korte tijd een kleine minuut voorsprong en was er geen spanning meer in de cross voor de overwinning.

Van Aert en Ronhaar waren nog wel in strijd om de tweede plaats. Even leek het erop dat Van Aert zich had opgeblazen en de jonge Nederlander moest laten gaan, maar al snel kwam hij weer terug op het wiel en later zou hij Ronhaar achter zich laten. Van Aert reed zich naar de tweede plaats, maar wel bijna twee minuten van Van der Poel. Ronhaar werd derde op 2.45 van zijn landgenoot.

Politie kijkt terug op drukke nacht met veel geweld, ook tegen hulpverleners

De politie was afgelopen nieuwjaarsnacht door vrijwel het hele land druk met het tegengaan van vernielingen, brandstichtingen, opstootjes en met de begeleiding van hulpverleners. Op meerdere plekken was het onrustig. Bij het ingrijpen kreeg de politie het daarbij vaak flink voor de kiezen.

"De jaarwisseling zou eigenlijk voor iedereen een feest moeten zijn", zegt Peije de Meij, landelijk coördinator jaarwisseling bij de politie. Maar hij blikt terug op een drukke nacht met heftige incidenten. "Op verschillende plaatsen werden mensen die feest wilden vieren bekogeld met vuurwerk. Ook woningen en auto’s zijn doelgericht geraakt. Bij ingrijpen kregen veel politiemensen en andere hulpverleners te maken met agressie en geweld. Zij zijn belaagd terwijl ze juist aan het werk waren om anderen te beschermen."

Door de kracht van zwaar en meestal illegaal vuurwerk raakten meerdere agenten gewond. Sommigen daarvan liepen gehoorschade op. Het is op dit moment nog niet duidelijk bij hoeveel agenten dat precies het geval was.

Dodelijke slachtoffers
De Mobiele Eenheid (ME) moest vannacht meermaals ingrijpen om de orde te herstellen. Op verschillende plekken in het land, waaronder in Alphen aan den Rijn, Bedum en Hedel ondersteunde de ME de brandweer zodat die haar werk kon doen. In onder andere Huizen, Poortugaal en Amsterdam-West moest de ME optreden tegen grote groepen mensen met bivakmutsen die doelbewust de confrontatie met de politie opzochten. Bij een zware explosie in Midwolda zijn meerdere huizen en auto’s beschadigd. Omstanders raakten hierbij gewond door rondvliegend glas.

In de eenheid Rotterdam waren meerdere steekpartijen. Zo raakte een vrouw zwaargewond bij een steekincident in een woning. Bij een steekpartij in een andere woning raakten drie personen tijdens een feest gewond. Eén persoon is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht.

In Capelle aan den IJssel overleed een persoon na een schietpartij. Dat gebeurde voor de deur van een pand op een industrieterrein waar op dat moment een besloten feest werd gehouden. In Haarlem kwam een 19-jarige jongen om na een tragisch ongeval met vuurwerk. In provincie Groningen vonden twee dodelijke verkeersongevallen plaats.

De politie heeft naar schatting ten minste tweehonderd aanhoudingen verricht tijdens de nieuwjaarsnacht. Later deze week wordt dit aantal mogelijk bijgesteld zodra de definitieve cijfers bekend zijn.

Geweld tegen hulpverleners
"We zijn diep teleurgesteld over de vele meldingen van agressie en geweld tegen omstanders, de politie en andere hulpverleners", zegt De Meij. "Ons doel is om deze nacht voor iedereen zo veilig mogelijk te laten verlopen. Bivakmutsen hebben niets met feest van doen. Doelbewust de confrontatie opzoeken is ronduit verwerpelijk."

"In verschillende eenheden raakten agenten gewond. Uit de voorlopige cijfers blijkt dat het zeker enige tientallen agenten betreft. Dat is volstrekt onacceptabel. Dit is helaas de realiteit waarin we moeten opereren tijdens de nieuwjaarsnacht, want we zien dit iedere jaarwisseling weer terugkomen."

Korpschef Henk van Essen heeft veel respect voor alle hulpverleners die vannacht aan het werk waren. "De jaarwisseling is voor de politie de drukste dienst van het jaar. Daarvoor was helaas weer een extreme politie-inzet nodig. Ik zag de tomeloze inzet van alle collega’s die moesten werken in deze omstandigheden. Laat ons ongestoord werken en respecteer onze taak om de veiligheid te bewaren. Daar hoort geen agressie en geweld bij."

Samenwerking buurt
Ondanks dit heftige beeld heeft de politie veel incidenten kunnen voorkomen. In de aanloop naar de jaarwisseling is geïnvesteerd in contact met sleutelfiguren uit wijken. Denk aan buurtvaders en -moeders en jongerenwerkers. Zij hielden een extra oogje in het zeil en voerden gesprekken met buurtbewoners. Hierdoor werden vannacht meerdere strafbare feiten, zoals brandstichtingen, voorkomen of lukte het om de rust weer terug te brengen in de wijk.

"We zagen in veel wijken dat dit gevoel van gedeelde verantwoordelijkheid heeft geholpen", aldus De Meij. "Het is niet voor het eerst dat we op deze manier vooraf met elkaar samenwerken. We merken dat het in toenemende mate positief effect heeft. Daarom zetten we er steeds meer op in. Ik spreek mijn dank uit aan iedereen die zich rond deze jaarwisseling hard heeft gemaakt voor de buurt."

112
De druk op de meldkamers bleef binnen de perken. Waar afgelopen jaren het noodnummer 112 overbelast dreigde te raken als gevolg van te veel onnodige telefoontjes, bleef dit deze nieuwjaarsnacht uit. In aanloop naar de jaarwisseling is in samenwerking met onder meer veiligheidsregio’s geïnvesteerd in bewustwording onder burgers wanneer zij het noodnummer moeten bellen. De politie en brandweer deelden onder meer informatie over nummers die gebeld konden worden bij de incidenten die overlast geven maar geen acuut gevaar, schade of letsel opleverden.

Rusland lanceert massale droneaanval op Oekraïne in nieuwjaarsnacht

De Russische luchtaanvallen van afgelopen nacht volgen op een reeks zware luchtbombardementen die vrijdag begonnen, toen Rusland een 18 uur durende aanval ontketende.

Rusland lanceerde afgelopen nacht een recordaantal van 90 Shahed-type drones boven Oekraïne in de vroege uren van het nieuwe jaar, zei de Oekraïense luchtmacht maandag, terwijl Rusland ook Oekraïense aanvallen meldde.

Een 15-jarige jongen werd gedood en zeven mensen raakten gewond nadat vallend puin van een van de 87 neergehaalde drones een woongebouw in de stad Odessa trof, zei het hoofd van het militaire bestuur van de regio, Oleh Kiper. Brokstukken veroorzaakten ook verschillende kleine branden, onder andere in de haven van de stad.

In de westelijke stad Lviv werd een museum gewijd aan Roman Shukhevych, een controversiële Oekraïense nationalist en militair commandant die tijdens de Tweede Wereldoorlog vocht voor de Oekraïense onafhankelijkheid, zwaar beschadigd door Russische aanvallen. Ook universiteitsgebouwen in de stad Dubliany werden beschadigd, hoewel er geen slachtoffers werden gemeld. 

Er zijn vier doden en 13 gewonden gevallen in door Rusland bezette gebieden in Donetsk door Oekraïnse aanvallen, volgens de leider van het gebied die door Rusland is geïnstalleerd, Denis Pushilin. Russische staatsmedia meldden dat een journalist onder de slachtoffers was, maar gaven geen verdere details. Een persoon werd gedood en een ander raakte gewond bij beschietingen op de Russische grensstad Shebekino, zei regionaal gouverneur Vyacheslav Gladkov.

De luchtaanvallen volgen op een reeks zware luchtbombardementen die vrijdag begonnen, toen Rusland een 18 uur durende aanval ontketende die door een luchtmachtfunctionaris werd omschreven als het grootste luchtbombardement van de oorlog tot dan toe.

Bij het bombardement kwamen minstens 49 mensen om het leven en reddingswerkers in Kyiv meldden maandag dat ze nog minstens acht lichamen onder het puin vandaan hadden gehaald.

Door beschietingen in het centrum van de Russische grensstad Belgorod, waarvan Oekraïne de schuld kreeg, kwamen zaterdag 21 mensen om het leven, waaronder drie kinderen, meldden lokale functionarissen.

Van Empel wint na spannende strijd met Brand in Baal

Fem van Empel heeft op nieuwjaarsdag de grote prijs van Sven Nys gewonnen. In een tweestrijd met Lucinda Brand reed de wereldkampioene in de slotronde weg. De jonge Canadese Ava Holmgren werd op ruim drie minuten derde.

Puck Pieterse en Ceylin Alvarado waren in het Belgische Baal afwezig, maar met wereldkampioene Fem van Empel en Lucinda Brand aan de start kon de organisatie toch een mooi deelnemersveld voorleggen. Van Empel en Brand waren de topfavorieten voor de winst en vanuit de start reden de twee Nederlandse veldrijdsters ook direct weg de rest.

In de eerste twee rondes van in totaal vier was het vooral Brand die Van Empel onder druk zette in de technische passages, maar steeds wist de wereldkampioene terug in het wiel te komen bij Brand. In ronde drie waren de twee Nederlandse veldrijdsters aan elkaar gewaagd en gingen ze samen de slotronde in. In de laatste ronde was het eerst Brand die Van Empel onder druk zette in een afdaling. De wereldkampioene hield goed stand, waarna Van Empel in een lange looppassage wegliep bij Brand. In het vervolg van het rondje zou Van Empel alsmaar meer weglopen bij Brand en winnen met twintig seconden voorsprong.

In de achtergrond pakte Ava Holmgren een knappe derde plaats. De pas achttienjarige Canadese vocht een duel uit met Sanne Cant en Clara Honsinger waarin ze uiteindelijk de sterkste was.

Tsunamidreiging voor Japan na meer dan 20 aardbevingen kort op elkaar (4 tot 7,6)

Inwoners van zeven Japanse regio's zijn opgeroepen om te vluchten voor een naderende tsunami nadat een reeks krachtige aardbevingen het Oost-Aziatische land heeft getroffen.

Een tsunami van een meter hoog heeft al delen van de westkust langs de Zee van Japan getroffen nadat een reeks van meer dan 20 aardbevingen met een kracht van vier of meer kort na 15.00 uur plaatselijke tijd (6.00 uur GMT) begon.

Er wordt een grotere tweede tsunami verwacht en het Japanse Meteorologisch Agentschap heeft gewaarschuwd dat golven tot vijf meter hoog kunnen inslaan in Ishikawa, een van de getroffen gebieden. Er zijn tsunamiwaarschuwingen van kracht voor de hele noordkust van Japan, die zo'n 1.650 mijl loopt van Wakkanai in het uiterste noorden van Hokkaido tot Kyushu in het zuiden.

Er zijn ook waarschuwingen afgegeven voor het Russische eiland Sachalin, de stad Vladivostok en de Zuid-Koreaanse provincie Gangwon. De tsunamigolven zullen naar verwachting niet groot genoeg zijn om levens in gevaar te brengen. Mensen die in de kustgebieden van zeven prefecturen wonen, kregen instructies om naar hoger gelegen gebieden te evacueren of hun toevlucht te zoeken op hogere verdiepingen van stevige gebouwen.

Fumio Kishida, de Japanse minister-president, heeft er bij de autoriteiten op aangedrongen om "mensenlevens boven alles" te stellen en "geen moeite te sparen in onze noodhulp bij rampen".

FOK! Wat een weer: Een nat begin van 2024

winterbanner

Goede middag en uiteraard de beste wensen voor 2024!

Op verzoek zal het jaaroverzicht van Frutsel op WKN, iets ingekort worden en in een special worden gepost in de eerste week van januari 2024. Het hele overzicht is op het forum terug te lezen in WKN: WKN Jaaroverzicht 2023

Voor nu kijken we, veel later dan normaal , naar wat nieuwjaarsdag ons brengen zal KNMI:

Vanmiddag komen er nog enkele buien voor, een enkele met onweer. Van het westen nemen de buien af en klaart het wat op. De temperatuur ligt rond 8°C. De wind uit west tot zuidwest is matig, aan zee en boven het IJsselmeer krachtig en eerst nog hard, windkracht 6-7.

Vanavond is het eerst op de meeste plaatsen droog. Later gaat het in het zuidwesten regenen. De wind draait van zuidwest naar zuid en is matig, aan zee en op het IJsselmeer (vrij) krachtig.

Komende nacht breidt regen zich van het zuidwesten uit, uit over het hele land. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 7°C in het zuidwesten tot 3°C in het noordoosten en wordt al aan het begin van de nacht bereikt. De wind komt uit een zuidelijke richting en is overwegend matig, aan zee en op het IJsselmeer (vrij) krachtig, windkracht 5-6.

                   

 

Een winterse blauwe lucht inclusief kaal takkenwerk (Foto: Ouwesok)
Een winterse blauwe lucht inclusief kaal takkenwerk (Foto: Ouwesok)

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Twee aanhoudingen in Delft na melding schietpartij

Vannacht hebben agenten twee personen aangehouden omdat zij een vuurwapen op zak hadden. Het is nog onbekend of er ook geschoten is. Zo meldt Regio15

Zo'n tien minuten na middernacht werden agenten naar het centrum van Delft gestuurd in verband met een schietpartij op de Oude Langendijk. Ook een ambulance werd gestuurd.

De agenten wisten te herleiden waar de verdachte liep. Zij trokken op de Kerkstraat hun wapens en maanden de verdachte en een vrouw die bij hem was tot overgave. Er werd een pistool gevonden bij het fouilleren van de verdachte. Het pistool is veiliggesteld. De man en vrouw zijn aangehouden.

Er is geen gewonde aangetroffen. Er wordt ter plaatse geen verder onderzoek uitgevoerd.

In 2023 meer haaienaanvallen als gevolg van klimaatverandering

Afgelopen jaar was er wereldwijd sprake van een stijging in het aantal aanvallen door haaien. In de VS zijn de wateren rond Florida warmer dan normaal, waardoor haaien naar de kust worden gelokt.

Wetenschappers zeggen dat klimaatverandering hiervan de oorzaak is. De wateren rond Florida hebben deze zomer hogere temperaturen bereikt dan in enig ander jaar ooit is gemeten.

In Australië waren er in 2023 twaalf aanvallen van haaien, waarvan geen enkele werd uitgelokt door de mens en waarvan er vier fataal waren.

Grote groep jongeren valt politie aan in Amsterdam-Oost

Tientallen jongeren hebben vannacht de politie aangevallen op de Insulindeweg in Amsterdam-Oost. Ze gooiden met spullen en vuurwerk richting politieauto's. 

Op beelden uit de buurt is te zien dat jongeren eerst zwaar vuurwerk afstaken, er ging ook zwaar vuurwerk vlakbij een deel van de groep af. Ook waren er vlammen op de weg te zien, mogelijk ging het om in brand gestoken benzine. 

Uiteindelijk keerden jongeren zich tegen een busje van de Mobiele Eenheid en een paar normale politieauto's. Het ME-busje reed kort achteruit, maar de bestuurder besloot daarna met zwaailicht en sirene op de groep af te rijden, om de jongeren zo uit elkaar te drijven. Dat is een tactiek die de Mobiele Eenheid vaker gebruikt. 

Ook stapten ME'ers uit en werden er politiehonden ingezet. "We hebben even op linie gestaan omdat personen de confrontatie aan gingen", zegt een politiewoordvoerder. "Daar hebben we op ingezet om de openbare orde te herstellen. Inmiddels is het weer rustig."

Hij noemt het geweld tegen de politie onacceptabel. "Daar treden we echt tegen op." Of er ook jongeren zijn opgepakt kan de politie nu nog niet zeggen. 

Bus 62 van het GVB moest omrijden omdat de weg versperd werd door de jongeren, het vuurwerk en de politie, maar rijdt inmiddels weer de eigen route. 

Op de Insulindeweg is het vaker onrustig geweest. Begin 2021 werden er op sociale media zelfs oproepen gedaan om er te komen rellen, wat vervolgens daadwerkelijk gebeurde

In Nieuw-West trad de politie vanavond ook verschillende keren op vanwege geweld tegen de politie. Daar werden meerdere aanhoudingen verricht. In de ochtend maakt de politie bekend hoeveel verdachten er precies zijn opgepakt. 

Hamas vuurt rond de jaarwisseling opnieuw raketten af ​​op Israël

Aan het begin van het nieuwe jaar werden opnieuw raketten vanuit de Gazastrook op Israël afgevuurd.

Onder meer in Tel Aviv werden luchtalarmen geactiveerd. Zoals de krant Times of Israel berichtte, vuurde de terroristische organisatie Hamas meer dan twintig raketten af op Israël. De meeste werden onderschept door het Israëlische Iron Dome-raketafweersysteem. De raketten waren gericht op het midden en zuiden van het land. Over voltreffers of verwondingen is tot nu toe niets bekend.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
©FOK.nl e.a.