Sigrid Kaag gaat als VN-gezant humanitaire hulp voor Gaza coördineren

Demissionair vice-premier en minister van Financiën Sigrid Kaag (D66) gaat vanaf januari de humanitaire hulp aan mensen in nood in de Gazastrook coördineren voor de Verenigde Naties. Secretaris-generaal van de VN António Guterres kondigde de benoeming van de 62-jarige aan.

Kaag, zal de nieuwe functie vanaf 8 januari bekleden. Mark Rutte maakte bekend dat Rob Jetten (D66), demissionair minister voor Klimaat en Energie, de functie van minister van Financiën zal waarnemen tot er een opvolger is gevonden. "Marnix van Rij zal tot die tijd de feitelijke werkzaamheden verrichten." Van Rij is demissionair staatssecretaris van Financiën. 

De benoeming van Kaag volgt op een verzoek van de VN-Veiligheidsraad in een resolutie die kort voor Kerstmis werd aangenomen. Daarin riep het machtigste VN-orgaan op tot meer humanitaire hulp voor ongeveer twee miljoen mensen in nood in de Gazastrook.

Kaag heeft in het verleden ook ervaring opgedaan bij de VN. In 1994 werkte ze voor de VN-hulporganisatie UNRWA in Jeruzalem. Daarnaast heeft ze gediend als VN-adviseur in Khartoem en Nairobi, en als onder-secretaris-generaal van de VN in Syrië en Libanon.