Steenkoolverbruik stijgt wereldwijd naar recordniveaus, maar daalt in Europa en VS

Volgens berekeningen van het International Energy Agency (IEA) werd dit jaar wereldwijd meer steenkool verbruikt dan ooit tevoren. De totale consumptie steeg met bijna anderhalf procent en kwam uit op 8,5 miljard ton.

De vraag neemt nog steeds toe, vooral in Azië. In China was sprake van een stijging van bijna vijf procent, in India werd acht procent meer steenkool verbrand en in Indonesië elf procent meer.

Aanzienlijke daling in Europa en de VS
Voor Europa heeft het Energieagentschap echter een aanzienlijke daling van 23 procent geregistreerd, vergelijkbaar met die in de VS. In beide regio's neemt het gebruik van hernieuwbare energie toe en is er minder steenkool nodig om elektriciteit op te wekken.

Na het nieuwe hoogtepunt gaan experts ervan uit dat de vraag naar steenkool vanaf volgend jaar zou kunnen dalen. Op de wereldklimaatconferentie in Dubai hebben landen zojuist afgesproken zich af te keren van fossiele energie, waartoe zowel steenkool als olie en gas behoren. Wanneer dit allemaal verbrand wordt, ontstaat er CO2. Dit blijft lang in de atmosfeer hangen en zorgt ervoor dat de aarde opwarmt.