Darter Baetens wint Lakeside-titel, Landman en De Graaf verliezen finales

In de befaamde Lakeside Country Club in Frimley Green is zondagavond het wereldkampioenschap darts bij de WDF afgesloten. Het was de tweede keer dat het toernooi gehouden werd, na de teloorgang van de BDO in 2020.

Mannen
De Belg Andy Baetens nam het in de finale op tegen Chris Landman uit Nederland. Baetens had het hele toernooi al indruk gemaakt: met gemiddeldes van keer op keer tegen de 95 punten per beurt won hij van de Pool Sebastian Bialecki (3-0), de Schot Gary Stone (3-1), Jonny Tata uit Nieuw-Zeeland (4-2) en de Zweed Dennis Nilsson (5-2).

Landman gooide weliswaar minder goed, zijn toernooi kenmerkte zich na een 3-0 zege op de Schot Davie Kirwan vooral door hard knokken en fraaie comebacks: 3-2 tegen Thomas Junghans uit Zwitserland, 4-3 tegen de Noord-Ier en verdedigend kampioen Neil Duff en 5-3 tegen oud-winnaar en landgenoot Jelle Klaasen.

In de finale was van spanning eigenlijk nooit sprake, Baetens stak er met kop en schouders bovenuit en stond bijzonder stabiel te gooien. Hij won de eerste twee sets met 3-0, gooide een 170-finish in de met 3-2 gewonnen derde set en stond vervolgens per ongeluk met 1-3 een set af aan Landman.

'The Beast from the East' kwam echter gelijk weer terug in zijn spel en won twee opeenvolgende sets met 3-1, waarna hij het middels onder meer een 146-finish met 3-0 afmaakte: 6-1 in sets en Baetens mocht zich de eerste Belgische Lakesidekampioen ooit noemen.

Vrouwen
Beau Greaves steekt al een tijdje letterlijk en figuurlijk boven de rest van de vrouwen uit en dat was nu niet anders: de Schotse Lorraine Hyde (2-0), de Amerikaanse Paula Murphy (2-0) en Rhian O'Sullivan uit Wales (3-0) werden allemaal vakkundig aan de kant geschoven, waarna de Nederlandse Aileen de Graaf - die in de halve finales meervoudig kampioene Lisa Ashton versloeg - ook weinig in kon brengen: 4-1 en de 19-jarige Greaves, die het WK bij de PDC overslaat om Lakeside te kunnen spelen, verdedigde haar titel.

Jongens
Bradley van der Velden versloeg de Duitser Mats Theobald in de halve finales, waarna de Nederlander in de finale tegenover de Ier Adam Dee stond. Daarin werd het eigenlijk nooit spannend, alleen de tweede set duurde even wat langer, maar Van der Velden won met 3-0.

Meisjes
De Italiaanse Aurora Fochesato nam het op tegen Krisztina Turai uit Hongarije, die in set één weinig in te brengen had. De tweede set was wat spannender, maar Fochesato maakte het keurig af, hoewel ze pas een halve minuut later door had dat ze zojuist de titel had gepakt.