FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 11 december 2023

Verdachte opgepakt voor ontucht in huisartsenpraktijk

Een 57-jarige man uit Den Haag is vrijdag 8 december aangehouden op verdenking van ontucht met twee vrouwen. De man zou de vrouwen hebben betast tijdens zijn werk als praktijkondersteuner bij een huisartsenpraktijk in Den Haag.

Verdachte is eerder als huisarts werkzaam geweest en werd in 2019 onherroepelijk veroordeeld voor ontucht met een patiënte. Hij mocht niet meer als huisarts werken. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem ervan nu in een andere functie opnieuw ontucht te hebben gepleegd.

Twee vrouwen hebben aangifte gedaan dat verdachte tijdens een consult onnodig aan hun borsten zou hebben gezeten. Dit gebeurde in november 2023 maar ook al eerder in 2022. Verdachte is daarvoor op 8 december aangehouden. Maandag is hij voorgeleid aan de rechter-commissaris, die zijn voorarrest met 14 dagen heeft verlengd.

De studio achter The Day Before sluit alweer de deuren enkele dagen na release

Fntastic, de ontwikkelaar achter de game The Day Before heeft via Twitter aangegeven de deuren alweer te sluiten een paar dagen na hun Early Access release op Steam. Een dag na de release stroomden de eerste negatieve reviews en oproep voor refunds al binnen. Voor de mensen die de game nu nog willen kopen, misschien bedenk je je na het lezen van dit bericht.

The Day Before

In hun verklaring liet de studio het volgende weten:

"Vandaag kondigen we de sluiting van Fntastic studio aan", aldus het bedrijf in een bericht op zijn website en sociale mediakanalen. "Helaas is The Day Before financieel mislukt en hebben we niet genoeg geld om door te gaan. Alle inkomsten worden gebruikt om schulden af te betalen aan onze partners.

"We hebben al onze inspanningen, middelen en manuren geïnvesteerd in de ontwikkeling van The Day Before, wat onze eerste grote game was. We wilden heel graag nieuwe patches uitbrengen om het volledige potentieel van het spel te onthullen, maar helaas hebben we niet de financiële middelen om het werk voort te zetten.

"Het is belangrijk om te weten dat we tijdens de ontwikkeling van The Day Before geen geld van het publiek hebben aangenomen; er waren geen pre-orders of crowdfundingcampagnes. We hebben vijf jaar lang onvermoeibaar gewerkt en ons bloed, zweet en tranen in de game gestoken."

De game creëerde destijds veel hype na de eerste onthulling in 2021. Het was in die tijd één van de meest gewishliste games in de Steam-charts. Maar als snel werd de hype vervangen door scepticisme. De sluiting is niet echt een verrassing te noemen omdat er vantevoren al redelijk wat controverse was te lezen over de titel. Er was vooraf geen duidelijk transparantie in de communicatie naar de community met wat er verwacht kon worden en dat de game niet de beloofde verwachtingen van een open-world game kon waarmaken, daarnaast was de studio nog verwikkelt in een 8 maanden juridische strijd omtrent de merknaam. Het was nog maar de vraag of de game überhaupt zou uitkomen. Des te opmerkelijker dat de game vorige week (uiteindelijk) alsnog een release op Steam kreeg.

Joost Klein voor Nederland naar het Eurovisie Songfestival 2024

Joost Klein vertegenwoordigt Nederland tijdens het Eurovisie Songfestival in Malmö, Zweden. De artiest die bekend staat om zijn energieke optredens, waarbij hij met zijn aanstekelijke beats en creatieve woordspelingen een groeiend nationaal en internationaal publiek weet te betoveren, is uitgekozen uit de ruim 600 inzendingen. De Europese hitpotentie van het ingezonden nummer heeft de selectiecommissie doen besluiten Joost namens Nederland af te vaardigen. 

Twan van de Nieuwenhuijzen, voorzitter van de selectiecommissie: "De keuze van de selectiecommissie is na een zorgvuldig en gefaseerd proces uiteindelijk gevallen op Joost Klein. Er waren veel inzendingen uit allerlei genres, maar zijn inzending heeft naar ons inzicht de grootste hitpotentie. Je hoort in de song zijn bekende combinatie van feest en nostalgie. Daarbij denken wij dat Joost met zijn creativiteit een geweldige act gaat neerzetten en Nederland en Europa positief verrast. We kijken enorm uit naar de samenwerking."

Joost Klein: "Deelnemen aan het Songfestival is een droom die uitkomt. Vroeger keek ik samen met mijn ouders, aan de buis gekluisterd, elk jaar opnieuw. Het is een eer dat ik Nederland mag vertegenwoordigen en ik zal er alles aan doen het beste resultaat te behalen. Joost Klein, Droom Groot!"

Joost Klein 
Joost Klein (26) is een muzikant, schrijver en kunstenaar. Zijn energieke stijl combineert elementen uit mainstream pop met happy hardcore en poppunk. In Nederland tourt Joost met zijn band en speelt hij op festivals als Lowlands en Pinkpop. Afgelopen november gaf hij twee uitverkochte concerten in de AFAS Live. Ook in het buitenland groeit Joosts fanbase. In België stond hij met zijn show in een uitverkochte Lotto Arena in Antwerpen en was hij kandidaat in De Slimste Mens ter Wereld. Afgelopen zomer scoorde Joost met 'Friesenjung'een nummer 1-hit in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Het nummer heeft tevens 100 miljoen wereldwijde streams behaald en werd 'Beste Song in Duitsland bij de 1LIVE Krone Radio Awards. Het nummer krijgt ook veel airplay in Italië en Oekraïne. 

Eurovisie Songfestival 2024
Het Eurovisie Songfestival vindt dit jaar plaats op 7,9 en 11 mei in Malmö. In 2023 won Loreen in Liverpool voor de zevende keer voor Zweden. Het thema is dit jaar wederom 'United by Music.'




Eindrapport Plasterk: 'eerst waarborgen grondrechten, dan verder in gesprek'

Verkenner Ronald Plasterk is van mening dat het haalbaar zou moeten zijn om een kabinet te vormen met de PVV, VVD, NSC en BBB. In zijn toelichting op zijn eindverslag verklaarde hij dat een dergelijk kabinet mogelijk is en zelfs "noodzakelijk". "Het land moet immers worden geregeerd."

Maar volgens hem zal het geen eenvoudige klus zijn. Op verzoek van de NSC zal er nu eerst een gespreksronde plaatsvinden over het waarborgen van grondrechten. Daarna kunnen grote thema's als migratie en bestaanszekerheid besproken worden. Als de partijen het over al die kwesties eens zijn, kan vanaf februari gekeken worden in welke vorm de partijen kunnen samenwerken.

Plasterk adviseert om ongeveer twee maanden de tijd te nemen voor de volgende fase van de formatie. Uiterlijk begin februari moet duidelijk zijn of de vier partijen bereid zijn om daadwerkelijke inhoudelijke onderhandelingen te starten. Het is nog onduidelijk welk soort kabinet dit zal opleveren. De VVD wil nog steeds alleen gedoogsteun leveren en geen ministers leveren, maar de NSC heeft daar geen zin in en wil mogelijk afhaken bij een dergelijke constructie.

Rodelaarster Egle wint in Lake Placid, Letten winnen met 0,005 seconden

In het Amerikaanse Lake Placid is de eerste World Cup van het seizoen in het rodelen afgesloten. Nadat de mannen en de dubbels al hun reguliere wedstrijd afwerkten, kwamen de vrouwen aan de beurt, met daarna nog de sprintwedstrijden voor alle disciplines.

Vrouwen
De Oostenrijkse Madeleine Egle was - voor rodelbegrippen - veruit de snelste in de eerste run: 0,149 seconden rapper dan de Amerikaanse Ashley Farquharson, terwijl de Duitse Julia Taubitz op 0,157 seconden volgde. Ook het Amerikaanse duo Emily Sweeney (+0,198) en Summer Britcher (+0,272) deed nog mee om de podiumplekken, de rest van het veld werd aangevoerd door de Oostenrijkse Lisa Schulte (+0,353).

Schulte wist haar positie in run twee in elk geval te verdedigen, Britcher dook er 0,055 seconden onderdoor. Sweeney kwam na een foutje 0,256 seconden tekort en leverde een handvol plekken in, Taubitz nam met 0,219 seconden de leiding over. Farquharson kwam met 0,249 seconden achter Taubitz en Sweeney terecht, met alleen Egle te gaan. De Oostenrijkse maakte geen fout en pakte met 0,188 seconden voorsprong de winst, voor Taubitz en Britcher.

Sprint mannen
Een Duits 1-2'tje: Max Langenhan was net als in de reguliere wedstrijd oppermachtig en won met 0,303 seconden voorsprong op landgenoot Felix Loch. De Oostenrijker Nico Gleirscher volgde op 0,338 seconden, voor landgenoot Jonas Müller (+0,414) en de Italiaan Dominik Fischnaller (+0,430).

Sprint vrouwen
Ook hier konden de Duitsers juichen, hoewel één podiumplek gezien de laatste twintig jaar wel matig is. Het was wél het hoogste treetje, want Julia Taubitz was de snelste en won voor het Amerikaanse duo Ashley Farquharson (+0,099) en Emily Sweeney (+0,114).

Sprint mannendubbels
Een bijzonder spannende strijd, met uiteindelijk vijf duizendsten van een seconde verschil tussen de Letse winnaars Martins Bots en Roberts Plume en de Oostenijkers Thomas Steu en Wolfgang Kiondl. De Duitsers Tobias Wendl en Tobias Arlt werden op 0,147 seconden derde, vlak voor landgenoten Hannes Orlamünder en Paul Gubitz (+0,168).

Sprint vrouwendubbels
Selina Egle en Lara Kipp waren het sterkst: het Oostenrijkse duo was 0,103 seconden sneller dan Chevonne Forgan en Sophia Kirkby namens de VS. Het Duitse duo Dajana Eitberger en Saskia Schirmer completeerden het podium op 0,137 seconden, ruim voor Andrea Vötter en Marion Oberhofer uit Italië (+0,304).

'Elon Musks AI chatbot Grok blijkt veel woker dan Chat GPT'

De nieuwste AI chatbot van Elon Musk is nu live, voor iedereen met een abonnement van $16 per maand beschikbaar op X en hij heet Grok. Volgens de aankondiging van een maand geleden houdt Grok van sarcasme en heeft hij een rebelse inslag. Hij wordt dan ook afgeraden als je geen humor kunt waarderen.

De ontwikkelaars noemen als voordelen ten opzichte van andere AI chatbots dat Grok sneller kennis op kan doen omdat hij live informatie binnen krijgt via X en dat hij er niet voor schroomt om controversiële vragen te beantwoorden die andere chatbots zouden weigeren. De media noemden het al snel een "anti-woke" chatbot. Echter, toen betalende gebruikers toegang kregen tot de nieuwe chatbot om hun controversiële vragen te stellen, kwamen ze erachter dat Grok andere antwoorden gaf dan ze verwachtten, wat misschien ook wel weer te verwachten was.

De antwoorden van Grok leveren veel gemengde reacties op, maar maakt ook duidelijk dat het bijzonder lastig is voor AI ontwikkelaars om perfect aan te sturen wat een AI systeem schrijft. Andere ontwikkelaars van AI technologie zoals OpenAI, Microsoft, Alphabet, Amazon en Meta kwamen daar eerder ook al achter met verassende uitkomsten bij hun AI systemen.

Het is voor Elon Musk's chatbot wel opvallend, omdat juist hij zich juist fel uitsprak tegen zijn concurrenten en aangaf een hele andere chatbot te zullenontwerpen. Zo noemde Musk OpenAI met de chatbot ChatGPT onder meer een "closed source, een maximum profit bedrijf dat wordt bestuurd door microsoft" en beweerde hij dat ChatGPT beïnvloed wordt door hun progressieve politieke belangen. Iets wat Musk "woke AI" noemde. Grok zou daarom zijn antwoord zijn op deze vermeende beperkingen op de vrijheid van meningsuiting. Pogingen om Grok van zijn controversiële overtuigingen af te praten/programmeren zijn tot dusver totaal niet gelukt.

Mensen met weinig vertrouwen in politiek of zorg haalden minder vaak coronaprik

Mensen met weinig of geen vertrouwen in instituties zoals de gezondheidszorg en Tweede Kamer zijn minder vaak gevaccineerd tegen het coronavirus dan degenen met (veel) vertrouwen. Daarnaast zijn mensen die vrijwilligerswerk doen, actief zijn bij een vereniging, of betaald werk hebben, relatief vaak gevaccineerd. Dit blijkt uit het rapport ‘COVID-19-vaccinatiegedrag’ van het CBS.

Het CBS onderzocht onder andere verschillen in vertrouwen in instituties tussen mensen die minstens één coronaprik kregen, en mensen die dat niet deden of geen toestemming gaven om hun gegevens te delen. Hierbij is gebruikgemaakt van de gegevens van ongeveer 30 duizend mensen uit het CBS-onderzoek Sociale samenhang en welzijn 2019 – 2022, en hun vaccinatiegegevens uit het COVID-vaccinatie Informatie- en Monitoringssysteem (CIMS) van het RIVM.

In totaal heeft 86 procent van de Nederlanders van 15 jaar of ouder minstens één vaccinatie tegen het coronavirus gehaald. Mensen met weinig of geen vertrouwen in de Tweede Kamer zijn minder vaak gevaccineerd tegen het coronavirus (83 procent) dan degenen met (veel) vertrouwen (91 procent). Bij vertrouwen in de gezondheidszorg is een soortgelijk beeld zichtbaar. Van de mensen die aangaven weinig of geen vertrouwen te hebben in de gezondheidszorg is 80 procent gevaccineerd, van degenen met (veel) vertrouwen in de gezondheidszorg is 89 procent gevaccineerd.

Hoger vaccinatiepercentage bij maatschappelijke participatie
Mensen die actief deelnemen in de maatschappij zijn vaker gevaccineerd dan mensen die minder actief deelnemen in de maatschappij. Van de mensen die vrijwilligerswerk deden is 88 procent gevaccineerd en van de niet-vrijwilligers is dat 84 procent. Ook zijn mensen die nooit actief zijn bij een vereniging minder vaak gevaccineerd (82 procent) dan degenen die minimaal een keer per week actief zijn bij een vereniging (90 procent). Mensen (tot 65 jaar) met betaald werk zijn vaker gevaccineerd (85 procent) dan mensen zonder betaald werk (78 procent).

Sociaal contact niet gerelateerd aan vaccinatiekeuze
Er is ook gekeken naar mogelijke verschillen tussen mensen met veel of weinig sociaal contact. Daar zijn geen verschillen gevonden tussen de groepen. In de groep die wekelijks contact heeft met familie, vrienden of buren, is het aandeel gevaccineerden bijna even groot als in de groep die minder contact heeft. Ook mensen die informele hulp geven, bijvoorbeeld mantelzorgers, zijn net zo vaak gevaccineerd als mensen die geen informele hulp geven: in beide groepen is rond de 86 procent gevaccineerd.

Op pad met Rijkswaterstaat #2: 'pechgevallen op A16, spitsmuis vrolijkt op'

Weginspecteur Joshua rijdt zijn dienst in de regio Rotterdam als hij plots een pechgeval tegenkomt op de snelweg A16, vlak voor de Van Brienenoordbrug. Een man is hier met pech op de vluchtstrook beland. Weginspecteur Joshua komt meteen in actie om de man zo snel mogelijk in veiligheid te brengen.

Niet lang na het eerste incident stuit weginspecteur Joshua een stukje verderop op een tweede incident, vlak na de Van Brienenoordbrug (A16). Dit keer gaat het opnieuw om een voertuig met pech. Een vrouw staat met haar kindje in de berm te wachten en geeft aan dat haar man onderweg is met een auto-ambulance om het voertuig zelf te bergen. Dat is echter niet de bedoeling! De vrouw en haar kindje zullen eerst door de gecontracteerde berger naar een veilige plek worden gebracht. Gelukkig heeft weginspecteur Joshua iets om de pijn te verzachten: een spitsmuis! Deze speelgoedmuis delen onze weginspecteurs uit aan kinderen die betrokken zijn bij een incident, zoals een pech- of ongeval langs de snelweg.


Amerikaanse samenzweringstheoreticus Alex Jones mag weer op X (Twitter)

Twitter-eigenaar Elon Musk heeft het account van de veroordeelde ultrarechtse Amerikaanse samenzweringstheoreticus Alex Jones op het platform, dat is omgedoopt tot X, laten deblokkeren.

Een meerderheid van de X-gebruikers had vóór terugkeer van Alex Jones gestemd in een enquête van Musk. Het account van de radiopresentator en oprichter van de rechtse website 'Infowars' was sinds 2018 geblokkeerd. Ongeveer een jaar geleden had Musk aangekondigd dat Jones niet zou mogen terugkeren op Twitter.

In zijn eerste tweet ging Jones verder met het verspreiden van lof voor de controversiële influencer Andrew Tate. Daarin bracht Tate hulde aan Musk voor zijn beslissing om Jones te deblokkeren. Tate staat bekend om zijn vrouwonvriendelijke opmerkingen en staat terecht in Roemenië voor vermeende mensenhandel. Daarna was er een rondetafelgesprek met Musk op X, waaraan Jones en Tate deelnamen.

Jones is in verschillende rechtszaken veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van in totaal bijna 1,5 miljard dollar voor het verspreiden van leugens over de schietpartij op de Sandy Hook basisschool in 2012, waarbij 26 mensen omkwamen. Hij beweerde jaren dat dze schietpartij in de stad Newtown in de staat Connecticut niet echt had plaatsgevonden. In plaats daarvan zou het in scène zijn gezet om strengere wapenwetten af te dwingen in de VS.

Musk heeft al veel accounts heropend die ooit waren geblokkeerd wegens haatzaaien of het verspreiden van leugens - waaronder die van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump.

Netanyahu roept Hamas op tot overgave - WHO eist onmiddellijke hulp voor Gaza

De Israëlische premier Netanyahu heeft het militante islamitische Hamas in de Gazastrook opgeroepen de wapens neer te leggen.

Talrijke overgaves door Hamas-militanten in de afgelopen dagen wezen erop dat de terroristische organisatie haar einde nadert, aldus Netanyahu. De oorlog gaat door, maar dit is het begin van het einde voor Hamas.

De islamisten, aan de andere kant, kondigden aan dat ze hun gevechten tegen de Israëlische troepen zouden voortzetten. Hamaswoordvoerder Obeida dreigde dat geen enkele gijzelaar de Gazastrook levend zou verlaten als de eisen van zijn organisatie niet werden ingewilligd. Volgens Israëlische informatie zijn er nog 137 gevangenen in handen van Hamas en haar bondgenoten.

De Wereldgezondheidsorganisatie roept op tot onmiddellijke humanitaire noodhulp voor de mensen in de Gazastrook. Er zijn daar zorgwekkende tekenen van epidemische ziekten, zei WHO-chef Tedros. Bovendien staat het gezondheidssysteem in de Gazastrook op instorten.

Zelenskyy heeft 'onderonsje' met Orban in Argentinië

De Oekraïense president Zelenskyy heeft met de Hongaarse premier Orban gesproken over de mogelijke toetreding van Oekraïne tot de EU. Het gesprek was "zo open mogelijk", zei Zelenskyy in zijn dagelijkse videotoespraak. En het ging "uiteraard" over Europese zaken.

Orban liet het gesprek bevestigen door zijn perswoordvoerder; het blijft echter onduidelijk of de Hongaarse regeringsleider zich nog steeds verzet tegen toetredingsonderhandelingen met Oekraïne. Een besluit hierover wordt deze week genomen tijdens een EU-top. Zelenskyy en Orban ontmoetten elkaar in de marge van de ceremoniële inauguratie van de nieuwe president Milei van Argentinië in Buenos Aires.

De Amerikaanse president Biden verwacht Zelenskyy morgen voor een bezoek in het Witte Huis. Dit zal waarschijnlijk gaan over de uitstaande Amerikaanse hulp voor Oekraïne, welke wordt geblokkeerd door de Republikeinen in het Congres.

Jehovah's getuigen slepen de Nederlandse staat voor de rechter

Jehovah's Getuigen hebben een rechtszaak aangespannen tegen de Nederlandse overheid wegens vermeende discriminatie. Ze beweren dat de overheid alleen onderzoek heeft gedaan naar de manier waarop zij misbruikzaken hebben afgehandeld, terwijl andere religieuze organisaties niet op dezelfde manier zijn onderzocht. Dit vinden ze oneerlijk.

Volgens Jehovah's Getuigen is het ongerechtvaardigd en dus discriminerend dat alleen hun organisatie onder de loep is genomen, zo heeft het landelijk bestuur aan dagblad Trouw laten weten. Meer hierover bij RTL Nieuws.

Google: Nederlands meest opvallende zoektermen 2023

Google heeft de meest opvallende Nederlandse zoekopdrachten van 2023 bekendgemaakt. Het gaat hierbij niet alleen om de meest gezochte termen, maar om woorden die dit jaar aanzienlijk vaker zijn ingevoerd in de zoekmachine in vergelijking met vorig jaar.

Volgens het persbericht springt één term er dit jaar duidelijk bovenuit: 'stemwijzer'. Tijdens de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen maakten Nederlanders "massaal gebruik van Google", aldus het techbedrijf. Het zoeken naar de online stemhulp kreeg een enorme boost in de acht dagen voorafgaand aan de verkiezingen. Google merkt op dat dit zou kunnen betekenen dat veel kiezers pas in de laatste week voor de verkiezingen hun politieke voorkeur hebben bepaald.

Op de tweede plaats in de top 10 van termen die gerelateerd zijn aan actualiteiten staat 'ChatGPT', de chatbot die eind vorig jaar werd gelanceerd. 'WK vrouwenvoetbal', het toernooi dat afgelopen zomer plaatsvond in Australië en Nieuw-Zeeland, staat op de derde plaats. Andere termen hoog op de lijst zijn onder andere 'oorlog in Israël en Gaza', 'Giro 555', 'BBB', 'NSC' en op de achtste plaats, de 'crompouce'. Meer hierover bij de NOS.

Google heeft ook gekeken naar de namen waar dit jaar meer naar gezocht werd. Deze lijsten bevatten voornamelijk mensen die zijn overleden of een opmerkelijke prestatie hebben geleverd.

Matthew Perry en Andrew Tate
In de top 10 van trending internationale beroemdheden waar veel naar gezocht is in Nederland, vinden we onder andere de plotseling overleden acteur Matthew Perry en zangeressen Tina Turner en Sinéad O'Connor, evenals songfestivalwinnares Loreen. Maar ook Andrew Tate, die beschuldigd werd van verkrachting, mensenhandel en uitbuiting van vrouwen, staat hoog op de lijst.

Bovenaan de lijst van bekende Nederlanders staat Rob de Nijs. De zangerwon de Televizier-Ring Impact voor de registratie van zijn afscheidsconcert.

Op de tweede plaats vinden we Tom Egbers,  Andere namen in de top 10 zijn onder meer presentator Tim den Besten, BBB-leider Caroline van der Plas, acteur Reiky de Valk en advocaat Inez Weski. Ook de nieuwe liefde van Sylvie Meis, Wim Beelen, staat op de lijst.

Bijna 1 op de 5 jongeren slachtoffer van huiselijk geweld

In 2022 zei 18 procent van de jongeren tussen 16 en 25 jaar dat ze in de afgelopen twaalf maanden slachtoffer waren van huiselijk geweld. Dat zijn ruim 350 duizend jongeren. Het gaat niet alleen om fysiek geweld, maar ook om andere vormen van geweld zoals dwingende controle door gezinsleden en stalking door een ex-partner. De meeste slachtoffers praten met iemand over wat hen overkomen is, maar doen dit nauwelijks bij instanties zoals de politie of Veilig Thuis. Dit meldt het CBS.

De cijfers zijn afkomstig uit de Prevalentiemonitor huiselijk geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag 2022, een enquête-onderzoek van het CBS en het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC). Ruim 24 duizend inwoners van Nederland van 16 jaar of ouder namen deel aan het onderzoek, waarvan 2 duizend jongeren tussen 16 en 25 jaar.

Minderjarige jongeren het vaakst slachtoffer van huiselijk geweld
Minderjarige jongeren (16 tot 18 jaar) waren vaker slachtoffer van huiselijk geweld dan meerderjarige jongeren: 25 tegen 15 procent. Jonge vrouwen hadden er vaker mee te maken dan jonge mannen (22 tegen 14 procent). Vooral minderjarige vrouwen werden met 29 procent vaak slachtoffer.

1 op de 10 slachtoffer van fysiek geweld
In 2022 werd ongeveer 1 op de 10 jongeren slachtoffer van fysiek geweld in huiselijke kring. De meeste slachtoffers hadden te maken met voorvallen als geslagen worden (45 procent), of de arm verdraaid, geduwd of aan de haren getrokken worden (eveneens 45 procent). Zeer ernstige vormen van fysiek geweld zoals poging tot verstikking of wurging, het expres veroorzaken van brandwonden, en verwonden met een wapen werden door respectievelijk 4, 1 en 1 procent van de jonge slachtoffers genoemd.

Ook 1 op de 10 slachtoffer van dwingende controle
Een andere vorm van huiselijk geweld is dwingende controle. Hierbij wordt het slachtoffer, bij herhaling, door een of meer personen uit de huiselijke kring gedomineerd of gecontroleerd. Bijvoorbeeld door kleineren, intimideren of voortdurend bijhouden waar iemand is. In 2022 had 1 op de 10 jongeren hiermee te maken. Stalking door een ex-partner is ook een vorm van huiselijk geweld. Dit overkwam 5 procent van de jongeren met een ex-partner.

1 op de 8 slachtoffers van fysiek geweld ondervindt dit structureel
Van de jongeren die slachtoffer waren van fysiek geweld in huiselijke kring ondervond 13 procent dit structureel, dat wil zeggen ten minste 1 keer per maand. Bij dwingende controle in huiselijke kring en stalking door de ex-partner gaat het per definitie om herhalende voorvallen.

Veel jonge slachtoffers van huiselijk geweld hebben dit als kind ook al ervaren. Ongeveer 4 op de 10 jonge slachtoffers van fysiek geweld in huiselijke kring gaf aan dat ze hier voor hun twaalfde ook al slachtoffer van waren. Van de jonge slachtoffers van dwingende controle gaf ongeveer 3 op de 10 aan dit ook in de kindertijd meegemaakt te hebben.

Pleger van fysiek geweld meestal broer of zus
Bij zowel fysiek geweld als dwingende controle in huiselijke kring was de pleger vaak een gezinslid. Bij fysiek geweld ging het vooral om een broer of zus, terwijl dat bij dwingende controle vooral de ouders waren.

Ruim 4 op de 10 slachtoffers dwingende controle ervaren psychische problemen
Ruim een kwart van de jonge slachtoffers van fysiek geweld in huiselijke kring gaf in 2022 aan psychische problemen te hebben ervaren als gevolg van wat hen overkomen is. Nog groter was de impact op de jonge slachtoffers van dwingende controle: ruim 40 procent van hen zei psychische problemen te hebben gehad door het voorval. Beide vormen van huiselijk geweld leidden ook relatief vaak tot problemen met (een deel van) de familie of tot relatieproblemen. Ongeveer 5 procent zei lichamelijke of seksuele problemen te hebben gehad.

Twee derde van de slachtoffers praat erover
De meeste jonge slachtoffers van fysiek geweld en dwingende controle gaven aan met iemand hierover gepraat te hebben, vooral met andere gezins- of familieleden of met vrienden/vriendinnen. Bij beide vormen van huiselijk geweld praatte iets minder dan 20 procent erover met hun partner. Hulpverleners, zoals een huisarts of psycholoog, werden relatief vaak opgezocht, bij dwingende controle iets vaker dan bij fysiek geweld (21 tegen 14 procent van de slachtoffers). Jongeren vonden minder vaak hun weg naar medewerkers van Veilig Thuis of de politie: hiermee praatte rond de 1 procent van de slachtoffers.

Warhammer 40.000: Space Marine 2 komt op 9 september 2024 uit

Na meerdere keren te zijn vertraagd heeft Warhammer 40.000: Space Marine 2 eindelijk een releasedatum. 9 september 2024 komt het langverwachte spel eindelijk uit.

Warhammer 40.000: Space Marine 2 is wordt het tweede deel van het uit 2011 uitgekomen gelijknamige eerste deel. In Warhammer 40.000: Space Marine 2 vecht je als Luitenant Titus tegen een invasie van Tyranids en andere monsters. Warhammer 40.000: Space Marine 2 is een third-person shooter waarin je ook de mogelijkheid hebt tot mêlee-gevechten. In het grimmige Warhammer 40.000 is er alleen maar oorlog en duisternis. De Space Marines zijn een van de weinigen die weerstand kunnen bieden aan alles dat het universum tegen ze in de strijd werpt.

Blauwe zwaailichten: wat doe je?

Als je regelmatig de weg op gaat, dan is de kans groot dat je zo nu en dan te maken krijgt met brandweer, politie of ambulances met zwaailichten en sirenes. Wat moet je dan doen? En wat niet?

Je moet zorgen dat de voertuigen met zwaailicht en sirene ongehinderd hun weg kunnen vervolgen. Maar waar ga je dan heen met je auto? Moet je de vluchtstrook op gaan, de berm in, misschien maar even door een rood verkeerslicht rijden?

Naar aanleiding van het grote ongeval onlangs op de A1 bij Hoevelaken en de moeite die hulpdiensten toen hadden om de plek van het ongeval te bereiken, zocht Omroep Flevoland het nog eens uit.

FOK! Wat een weer: zon en buien, veel wind aan de kust

herfstbanner

Goede morgen!

Vanochtend is het overwegend bewolkt en zijn er perioden met regen. De wind waait uit het zuidwesten is matig tot vrij krachtig, langs de westkust hard en soms stormachtig, windkracht 7-8. In de westelijke provincies (vooral Noord- en Zuid-Holland) komen tot halverwege de ochtend zware windstoten tot zo'n 80 km/uur voor. In de tweede helft van de ochtend draait de wind naar het noordwesten en neemt in kracht af.

Vanmiddag is het wisselend bewolkt en schijnt de zon af en toe, maar komen er ook nog enkele buien voor. De maximumtemperatuur ligt rond 10°C. De wind komt uit het noordwesten en is matig tot vrij krachtig, aan zee krachtig. De wind neemt af naar matig, aan zee vrij krachtig.

Vanavond is het wisselend bewolkt en vooral in het noorden komen enkele buien voor. De wind komt uit het westen en is zwak tot matig, aan zee eerst vrij krachtig.

Komende nacht kan er een enkele bui vallen. Daarnaast komen er opklaringen voor waarin mist kan ontstaan. De temperatuur daalt naar waarden rond 3°C, in het noordoosten plaatselijk naar dicht bij het vriespunt. Er is weinig wind.

Tot morgen!

                   

"k(l)iekjes" van vorige week (Foto: Ouwesok)
"k(l)iekjes" van vorige week (Foto: Ouwesok)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Darter Baetens wint Lakeside-titel, Landman en De Graaf verliezen finales

In de befaamde Lakeside Country Club in Frimley Green is zondagavond het wereldkampioenschap darts bij de WDF afgesloten. Het was de tweede keer dat het toernooi gehouden werd, na de teloorgang van de BDO in 2020.

Mannen
De Belg Andy Baetens nam het in de finale op tegen Chris Landman uit Nederland. Baetens had het hele toernooi al indruk gemaakt: met gemiddeldes van keer op keer tegen de 95 punten per beurt won hij van de Pool Sebastian Bialecki (3-0), de Schot Gary Stone (3-1), Jonny Tata uit Nieuw-Zeeland (4-2) en de Zweed Dennis Nilsson (5-2).

Landman gooide weliswaar minder goed, zijn toernooi kenmerkte zich na een 3-0 zege op de Schot Davie Kirwan vooral door hard knokken en fraaie comebacks: 3-2 tegen Thomas Junghans uit Zwitserland, 4-3 tegen de Noord-Ier en verdedigend kampioen Neil Duff en 5-3 tegen oud-winnaar en landgenoot Jelle Klaasen.

In de finale was van spanning eigenlijk nooit sprake, Baetens stak er met kop en schouders bovenuit en stond bijzonder stabiel te gooien. Hij won de eerste twee sets met 3-0, gooide een 170-finish in de met 3-2 gewonnen derde set en stond vervolgens per ongeluk met 1-3 een set af aan Landman.

'The Beast from the East' kwam echter gelijk weer terug in zijn spel en won twee opeenvolgende sets met 3-1, waarna hij het middels onder meer een 146-finish met 3-0 afmaakte: 6-1 in sets en Baetens mocht zich de eerste Belgische Lakesidekampioen ooit noemen.

Vrouwen
Beau Greaves steekt al een tijdje letterlijk en figuurlijk boven de rest van de vrouwen uit en dat was nu niet anders: de Schotse Lorraine Hyde (2-0), de Amerikaanse Paula Murphy (2-0) en Rhian O'Sullivan uit Wales (3-0) werden allemaal vakkundig aan de kant geschoven, waarna de Nederlandse Aileen de Graaf - die in de halve finales meervoudig kampioene Lisa Ashton versloeg - ook weinig in kon brengen: 4-1 en de 19-jarige Greaves, die het WK bij de PDC overslaat om Lakeside te kunnen spelen, verdedigde haar titel.

Jongens
Bradley van der Velden versloeg de Duitser Mats Theobald in de halve finales, waarna de Nederlander in de finale tegenover de Ier Adam Dee stond. Daarin werd het eigenlijk nooit spannend, alleen de tweede set duurde even wat langer, maar Van der Velden won met 3-0.

Meisjes
De Italiaanse Aurora Fochesato nam het op tegen Krisztina Turai uit Hongarije, die in set één weinig in te brengen had. De tweede set was wat spannender, maar Fochesato maakte het keurig af, hoewel ze pas een halve minuut later door had dat ze zojuist de titel had gepakt.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
©FOK.nl e.a.