F1: Uitslag Grand Prix van Brazilië

Max Verstappen heeft de Grand Prix van Brazilië op zijn naam geschreven. De Nederlander startte vanaf de eerste positie en wist vrijwel Lando Norris op een kleine marge achter zich. Fernando Alonso verraste met een derde positie met Aston Martin dat goed begon aan het seizoen, maar daarna een flinke terugval kende.

Verstappen vertrok van poleposition op gebruikte zachte banden, met naast hem Charles Leclerc. De Monegask stuiterde er in de opwarmronde af en kon zodoende niet van start gaan. Hij gaf zelf hydraulische problemen de schuld. Verstappen kon de eerste positie behouden, voor Lando Norris die uit het middenveld doorschoof naar plek twee, voor Lewis Hamilton. In het achterveld raakten Alexander Albon en Kevin Magnussen elkaar, waardoor er twee uitvallers waren. Vanwege de crash en de rotzooi kwam de safety car naar buiten en volgde er een rode vlag. Op dat moment bleek ook dat Daniel Ricciardo en Oscar Piastri elkaar geraakt hadden en met schade de pitbox in gingen. De teams probeerden de bolides tijdens de onderbreking te repareren.

Na ruim twintig minuten werd de race hervat met Verstappen op poleposition en Norris naast zich. Piastri en Ricciardo vingen deel twee van de race vanuit de pits aan nadat de auto's gerepareerd waren. Verstappen was opnieuw weg en behield de leiding voor Norris en Fernando Alonso die Hamilton verschalkte. George Russell verschalkte Lance Stroll, net als Sergio Perez.

Norris haakte zijn McLaren aan bij Verstappen die niet weg kon komen. Er volgde zelfs een aanval die afgeslagen werd. Daarachter had Alonso een mooie voorsprong op Hamilton die achter zich een DRS-trein had. Na dertien ronden waagde Perez een eerste inhaalpoging op Russell en pakte positie vijf over, waarna hij op jacht ging naar Hamilton. In de achttiende ronde wist Perez de Brit te verschalken voor plek vier.

Deze inhaalactie zorgde ervoor dat Hamilton het bal van de pitsstops opende, gevolgd door Russell en Perez. Laatstgenoemde kwam achter Hamilton terug op de baan, maar haalde de Brit al snel weer in. Ook Stroll begon aan een opmars, want de Canadees verschalkte beide Mercedessen.

Verstappen en Norris kwamen beiden in de 28e ronde binnen om banden te wisselen, waarbij Verstappen iets uitliep op de Brit. Daarachter dichtte Perez langzaam het gat met Alonso, terwijl Stroll een mooie voorsprong op Hamilton had die worstelde met zijn banden. Carlos Sainz pakte de zevende positie van Russell af en ging op jacht naar positie zes. De Spanjaard slaagde hier in de 37e ronde al in. De middag voor Mercedes werd erger en erger, want ook Gasly passeerde Russell.

Russell trapte na 45 ronden het bal van de tweede ronde stops af, gevolgd door de rest. Hierbij wist Gasly Hamilton te pakken voor de virtuele plek zeven. Verder naar voren reed Perez het gat naar Alonso dicht en voerde de druk op de Spanjaard op. Het leverde een stevig duel op tussen de Aston Martin en de Red Bull dat rondenlang doorging. Met nog twee ronden te gaan kreeg Perez zijn eerste kans en pakte de derde positie van Alonso over. Dit duurde niet lang, want Alonso kon een ronde later terugslaan.

Na 71 ronden werd Verstappen voor de zeventiende maal dit seizoen als eerste afgevlagd, voor Norrris en Alonso die op de finish 53 duizendste van een seconde over had op Perez. Stroll pakte een goede vijfde positie, voor Sainz, Gasly, Hamilton, Tsunoda en Esteban Ocon. In de strijd om plek twee in het kampioenschap deed Perez goede zaken door flink uit te lopen op Hamilton.F