FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 5 november 2023

Waarom stemmen we niet met een computer?

Over enkele weken mogen we stemmen voor de Tweede Kamer. De rode potloden om de stembiljetten in te vullen worden weer geslepen. Maar in de jaren 90 konden we stemmen via de stemcomputer. In plaats van dat er 's avonds nog urenlang geteld moest worden, was de uitslag al in korte tijd bekend. Maar helaas kende de stemcomputer ook een keerzijde, namelijk een mogelijkheid tot frauderen. 

De bloedige uitzending van Andere Tijden over de ondergang van de stemcomputer is hier terug te zien

Fastfoodfans overstuur door 'eeuwig verse' McDonald's cheeseburger

Fastfoodfans waren van slag door een 'versteende' McDonald's-cheeseburger die in goede staat leek ondanks dat hij jarenlang in een autowiel had gezeten. Cameron Holland plaatste de beelden van het 'cheeseburger fossiel' op Tiktok, waar het filmpje inmiddels 3,3 miljoen views heeft gekregen. "Ik zal nooit meer McDonald's eten", vertelde hij Cameron Holland aan News.com.au. De in Brisbane, Australië gevestigde monteur had naar verluidt de schimmel-bestendige burger aangetroffen achter het reservewiel in de kofferbak van een 12 jaar oude Toyota Camry waaraan hij werkte.

Nageeye 4e in marathon van New York, Tola en Obiri winnen

In New York is zondag de marathon van New York gelopen. Dat werd vooral bij de vrouwen een erg leuke strijd, bij de mannen was het wat minder spannend, maar konden de Nederlandse fans dan weer uitkijken naar een goed resultaat.

Mannen
Abdi Nageeye zat lange tijd goed in de kopgroep, maar even na het punt van de halve marathon moest de Nederlander de kop toch beetje bij beetje laten gaan. Al snel waren alleen de Keniaan Albert Korir en de Ethiopiërs Tamirat Tola en Jemal Yimer nog over en richting de dertig kilometer moest Korir ook afhaken. Yimer kon Tola een paar kilometer later ook niet meer bijbenen en begon terug te zakken, tot achter landgenoot Shura Kitata én de terugkomende Korir. Tola liep verder onbedreigd naar een indrukwekkende zege in 2:04.58 uur, voor Korir (2:06.57) en Kitata (2:07.11). Yimer verloor veel tijd en werd negende, plek vier ging in 2:10.21 uur naar niemand minder dan Nageeye, vier seconden voor de Belg Koen Naert.

Vrouwen
Een ander beeld bij de vrouwen, waar na 35 kilometer nog altijd een grote kopgroep van acht dames bij elkaar liep. Daar waren er nog vijf van over met twee kilometer te gaan: Letesenbet Gidey uit Ethiopië en Hellen Obiri, Brigid Kosgei, Sharon Lokedi en Viola Cheptoo uit Kenia. Obiri voerde het tempo in de slotfase behoorlijk op en de veelwinnares op de baan kreeg alleen een andere grote naam van de baan, Gidey, met zich mee. Met een mooie eindsprint pakte Obiri in 2:27.23 uur de winst, zes seconden voor Gidey en tien tellen voor Lokedi.

Israël toont beelden als bewijs dat Hamas ziekenhuizen als dekmantel gebruikt

Het Israëlische leger heeft nieuw beelden gepresenteerd dat bewijst dat Hamas opereert vanuit twee ziekenhuizen in Gaza, gefinancierd door donoren uit Qatar en Indonesië. De ziekenhuizen zijn voorzien van ondergrondse tunnels die deel uitmaakten van de 'terreurmetro' van Hamas. 

Legerwoordvoerder Daniel Hagari toonde foto's van het door Qatar gefinancierde Sheikh Hamad Ziekenhuis in Gaza Stad. Het IDF beweert dat Hamasstrijders het vuur hadden geopend op Israëlische troepen vanuit dit ziekenhuis.

De ongedateerde beelden toonden minstens één vierkante opening in de grond naast het ziekenhuis en schoten vanuit de ramen op de bovenste verdieping van het ziekenhuis, die volgens Hagari werden afgevuurd door Hamasstrijders. Hij presenteerde ook beelden waarop ondergrondse lanceerplatforms naast het Indonesische ziekenhuis te zien zouden zijn.

Hagari liet ook een foto zien van een wegversperring die door Hamas was opgezet. Deze is bedoeld om te voorkomen dat de burgerbevolking in Gaza van het noorden naar het zuiden vlucht. Het Israëlische leger heeft zijn grondoperaties aangepast om de corridors van noord naar zuid open te houden. Hamas blijft echter Israëlische troepen aanvallen. 

F1: Uitslag Grand Prix van Brazilië

Max Verstappen heeft de Grand Prix van Brazilië op zijn naam geschreven. De Nederlander startte vanaf de eerste positie en wist vrijwel Lando Norris op een kleine marge achter zich. Fernando Alonso verraste met een derde positie met Aston Martin dat goed begon aan het seizoen, maar daarna een flinke terugval kende.

Verstappen vertrok van poleposition op gebruikte zachte banden, met naast hem Charles Leclerc. De Monegask stuiterde er in de opwarmronde af en kon zodoende niet van start gaan. Hij gaf zelf hydraulische problemen de schuld. Verstappen kon de eerste positie behouden, voor Lando Norris die uit het middenveld doorschoof naar plek twee, voor Lewis Hamilton. In het achterveld raakten Alexander Albon en Kevin Magnussen elkaar, waardoor er twee uitvallers waren. Vanwege de crash en de rotzooi kwam de safety car naar buiten en volgde er een rode vlag. Op dat moment bleek ook dat Daniel Ricciardo en Oscar Piastri elkaar geraakt hadden en met schade de pitbox in gingen. De teams probeerden de bolides tijdens de onderbreking te repareren.

Na ruim twintig minuten werd de race hervat met Verstappen op poleposition en Norris naast zich. Piastri en Ricciardo vingen deel twee van de race vanuit de pits aan nadat de auto's gerepareerd waren. Verstappen was opnieuw weg en behield de leiding voor Norris en Fernando Alonso die Hamilton verschalkte. George Russell verschalkte Lance Stroll, net als Sergio Perez.

Norris haakte zijn McLaren aan bij Verstappen die niet weg kon komen. Er volgde zelfs een aanval die afgeslagen werd. Daarachter had Alonso een mooie voorsprong op Hamilton die achter zich een DRS-trein had. Na dertien ronden waagde Perez een eerste inhaalpoging op Russell en pakte positie vijf over, waarna hij op jacht ging naar Hamilton. In de achttiende ronde wist Perez de Brit te verschalken voor plek vier.

Deze inhaalactie zorgde ervoor dat Hamilton het bal van de pitsstops opende, gevolgd door Russell en Perez. Laatstgenoemde kwam achter Hamilton terug op de baan, maar haalde de Brit al snel weer in. Ook Stroll begon aan een opmars, want de Canadees verschalkte beide Mercedessen.

Verstappen en Norris kwamen beiden in de 28e ronde binnen om banden te wisselen, waarbij Verstappen iets uitliep op de Brit. Daarachter dichtte Perez langzaam het gat met Alonso, terwijl Stroll een mooie voorsprong op Hamilton had die worstelde met zijn banden. Carlos Sainz pakte de zevende positie van Russell af en ging op jacht naar positie zes. De Spanjaard slaagde hier in de 37e ronde al in. De middag voor Mercedes werd erger en erger, want ook Gasly passeerde Russell.

Russell trapte na 45 ronden het bal van de tweede ronde stops af, gevolgd door de rest. Hierbij wist Gasly Hamilton te pakken voor de virtuele plek zeven. Verder naar voren reed Perez het gat naar Alonso dicht en voerde de druk op de Spanjaard op. Het leverde een stevig duel op tussen de Aston Martin en de Red Bull dat rondenlang doorging. Met nog twee ronden te gaan kreeg Perez zijn eerste kans en pakte de derde positie van Alonso over. Dit duurde niet lang, want Alonso kon een ronde later terugslaan.

Na 71 ronden werd Verstappen voor de zeventiende maal dit seizoen als eerste afgevlagd, voor Norrris en Alonso die op de finish 53 duizendste van een seconde over had op Perez. Stroll pakte een goede vijfde positie, voor Sainz, Gasly, Hamilton, Tsunoda en Esteban Ocon. In de strijd om plek twee in het kampioenschap deed Perez goede zaken door flink uit te lopen op Hamilton.F

Uitslag Sparta - Almere City

Almere City FC heeft de derde zege in vijf duels geboekt. Ditmaal was de ploeg van Alex Pastoor te sterk voor Sparta en daarom staat Almere City nu op een knappe negende plaats.

Almere City FC kwam al vroeg op voorsprong in Rotterdam. Na een fout van doelman Nick Olij kon Thomas Robinet van dichtbij binnen tikken. Sparta kon daar weinig tegenover zetten en Almere City ging met een 0-1 voorsprong de rust in.

In de tweede helft kwam Sparta een stuk beter voor de dag en kreeg Arno Verschueren de kans op de gelijkmaker. Hij omspeelde de doelman en kon voor open goal binnenschieten, maar Verschueren gleed uit. Sparta bleef aandringen, maar een kwartier voor tijd maakte Almere City de 0-2 via Kornelius Hansen. De zege voor Almere leek binnen maar in de 85ste minuut viel de aansluitingstreffer via Joshua Kitolano en werd het nog even spannend in Rotterdam, maar uiteindelijk hield Almere City de voorsprong vast.

Uitslag Ajax - sc Heerenveen

Ajax heeft met de nodige moeite gewonnen van sc Heerenveen. In de Johan Cruijff Arena wonnen de Amsterdammers met 4-1.

Heerenveen kreeg in de Johan Cruijff Arena de eerste kansen, maar Ajax kwam na een klein half uur spelen op voorsprong dankzij Steven Bergwijn. Vlak voor rust zorgde Brian Brobbey met een rake kopbal voor de 2-0, maar in de blessuretijd van de eerste helft zorgde Luuk Brouwers met een fraaie kopbal voor de aansluitingstreffer.

In de tweede helft was sc Heerenveen lange tijd beter en kreeg in één aanval twee kansen om de gelijkmaker te maken. Osame Sahraoui kreeg de bal er niet in. De eerste inzet van de Noorse aanvaller raakte de binnenkant van de paal en snel daarna schoot hij naast. Ajax kon opgelucht ademhalen en vijf minuten voor tijd zorgde invaller Chuba Akpom voor de 3-1. In blessuretijd maakte de Engelse aanvaller ook nog de 4-1.

Uitslag NEC - FC Volendam

NEC en FC Volendam hebben zondag de punten gedeeld. Na negentig minuten stond Volendam met 1-2 voor, maar in de extra tijd vielen er nog drie punten. Eerst maakte NEC gelijk, daarna kwamen de bezoekers weer op voorsprong, waarna NEC nogmaals gelijkmaakte in de blessuretijd.

NEC kwam in eigen huis al vroeg op voorsprong dankzij Koki Ogawa. FC Volendam-doelman Mio Backhaus leverde eenvoudig de bal in bij Elayis Tavsan, die de Japanner bediende en de 1-0 op het scorebord zette. Niet veel later leek Ogawa zijn tweede doelpunt van de dag te scoren, maar dat werd afgekeurd. Volendam had het lastig in Nijmegen, maar kwam tien minuten voor de rust toch langszij. Eerst kopte Robert Mühren nog op de lat, maar uit de rebound wist de Volendamse spits alsnog te scoren. Vier minuten na de gelijkmaker moest NEC ook nog met tien man verder na een domme tweede gele kaart van Tavsan.

Volendam stond ruim een helft met één man meer op het veld en dat leek zich uit te betalen. Een kwartier voor tijd zorgde Milan de Haan met een fraaie uithaal voor de 1-2. Toch kwam NEC vlak voor tijd langszij. Backhaus ging in de fout en maakte een onnodige overtreding in de zestien, waarna NEC een strafschop kreeg die werd benut door Magnus Mattsson.

Toch leek Volendam alsnog met de zege ervandoor te gaan. Calvin Twigt schoot in de 96ste minuut vanuit een vrije trap prachtig raak. Toch hield NEC één punt in Nijmegen nadat Ogawa uit een corner zijn tweede van de middag maakte.

Uitslag PEC Zwolle - Fortuna Sittard

PEC Zwolle heeft de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard met 2-0 gewonnen. Door de zege stijgt Zwolle naar een achtste plaats in de eredivisie.

PEC Zwolle ontsnapte in de openingsfase aan een achterstand. Marko Lazetic zette Kaj Sierhuis alleen voor de keeper, maar de Fortuna-aanvaller schoot op de paal. Na het slechte begin kwam de thuisploeg beter in de wedstrijd en na kansjes van Younes Namli en Tolis Vellios, opende Davy van den Berg de score na een fraaie assist van Zico Buurmeester.

In de tweede helft probeerde Fortuna Sittard het wel om op zoek te gaan naar de gelijkmaker, maar echt dreigend werden ze niet, waarna invaller Odysseus Velanas de wedstrijd besliste op aangeven van een andere invaller Ferdy Druijf.

Van Empel opnieuw Europees kampioen veldrijden

Fem van Empel is voor het tweede jaar op rij Europees kampioen geworden in het veldrijden. De 21-jarige Nederlandse reed in het Franse Pontchâteau snel weg bij de concurrentie en won met meer dan één minuut voorsprong op Ceylin del Carmen Alvarado.

Fem van Empel was de grote favoriet in Frankrijk. De wereldkampioene had alle crossen gewonnen waar ze dit seizoen aan de start stond en in Pontchâteau was ze ook goed weg, alleen Ceylin del Carmen Alvarado was net wat beter weg.

Maar na zeven minuten cross versnelde Van Empel voor het eerst en de 21-jarige Nederlandse zorgde direct voor verschil. Ze nam een aantal seconden voorsprong en alleen Alvarado probeerde nog om het gat naar Van Empel te dichten, maar al snel werd duidelijk dat de wereldkampioene te sterk was voor de concurrentie. Van Empel nam snel meer voorsprong en zou uiteindelijk met ruim één minuut voorsprong winnen. Alvarado pakte de tweede plaats en de Italiaanse Sara Casasola maakte het podium compleet in Frankrijk.

Gijzeling vliegveld Hamburg ten einde: vader gearresteerd en dochtertje (4) vrij

Een man heeft één kind gegijzeld op het vliegveld van Hamburg.

Zaterdagavond brak de man met een auto door een beveiligingsbarrière heen. Hij schoot tenminste twee maal en parkeerde zijn auto onder een vliegtuig. Ook zou hij geprobeerd hebben om brand te stichten.

Update 14.45 uur: De gijzeling op de luchthaven van Hamburg is na ruim 18 uur beëindigd. De gewapende man die zaterdagavond met zijn auto en zijn vierjarig kind het luchthavenplatform opreed, is gearresteerd, aldus de politie. De 35-jarige gijzelnemer liet zich zonder weerstand arresteren. Volgens de eerste berichten heeft zijn vierjarige dochter de gijzeling het goed doorstaan. Volgens de politie was de aanleiding voor de gijzeling een geschil over het voogdijschap met de moeder.

Update 12.25 uur: De gijzeling op het vliegveld Hamburg is nog steeds gaande. Een man reed rond 20.00 uur met zijn voertuig door een poort en reed het platform van de luchthaven op, zei Thomas Gerbert, woordvoerder van de Duitse politie. De man schoot twee keer in de lucht nadat hij het terrein was opgereden. Hij gooide ook twee brandende flessen uit de auto, "een soort molotovcocktail", zei Gerbert. Er werd geen schade aangericht en de luchthavenbrandweer kon de brandjes blussen. De man stopte op het platform naast een passagiersvliegtuig van Turkish Airlines. Op foto's van de luchthaven was 's avonds een beschadigde barrière te zien waar de man blijkbaar doorheen was gevlogen. De vrouw van de man had eerder contact opgenomen met de staatspolitie over een mogelijke ontvoering van een kind. 

De politie gaat ervan uit dat een voogdijgeschil de reden is voor de gijzeling. Zijn dochtertje, dat bij hem is, had zaterdag bij haar moeder in Stade gelogeerd. Volgens de politie in Stade heeft de 35-jarige man zijn vierjarige dochter zaterdagavond rond 19.20 uur met geweld bij haar moeder weggehaald. Hij zou ook daar meerdere schoten in de lucht hebben gelost. Daarna zou hij naar Hamburg zijn gereden - en op het tarmac van de luchthaven zijn beland.

Met de man wordt sinds gisteravond al onderhandeld, de onderhandelingen met de man worden in het Turks gevoerd. Na meer dan twaalf uur op het vliegveld is er echter nog geen doorbraak. Het gaat naar omstandigheden goed met zijn dochtertje. Volgens de politie is de gijzelnemer nog steeds gewapend. "We moeten er op dit moment vanuit gaan dat hij in het bezit is van een vuurwapen en mogelijk ook explosieven van een onbekend type", schreef de politie zondagmiddag op X (voorheen Twitter). Alle vluchten zijnvoor onbepaalde tijd opgeschort. De politie vraagt passagiers voorlopig niet naar de luchthaven te reizen. Het gebied rond het vliegveld is afgezet. Het is niet mogelijk om de luchthaven te bereiken of te betreden en de S-Bahn rijdt niet naar de luchthaven. 

Eerdere berichtgeving:
Het vliegveld is gesloten en het vliegverkeer rond het vliegveld is stilgelegd.

EU-lidstaten boos op Commissie om mogelijk verbod nicotinezakjes

De Europese Commissie overweegt om nicotinezakjes onder het EU-brede verbod op snus te brengen. Nicotinezakjes zijn een variant op de van oorsprong Zweedse snus, een vorm van tabak die onder de bovenlip wordt gestopt. De nicotinezakjes bevatten geen tabak en vallen daarom niet onder het Europese snus-verbod, waar Zweden overigens als enige lidstaat een uitzondering op heeft.

Zo zou er vrij snel en effectief korte metten met de nicotinezakjes gemaakt kunnen worden. De Europese Commissie zou dat tijdens de COP10, een aanstaand internationaal antirookcongres van de WHO, willen bespreken. Op dit congres is de nicotine-industrie niet welkom, maar die probeert er niettemin op alle mogelijke manieren toch binnen te komen in de hoop antirookmaatregelen tegen te kunnen houden of af te zwakken.

Mogelijk heeft de industrie nu een ingang gevonden via een aantal Europese lidstaten. Die zijn in de pen geklommen omdat ze vinden dat de Europese Commissie hen passeert. Het gaat om Bulgarije, Tsjechië, Cyprus, Griekenland, Italië, Roemenië en Slowakije, landen waar de tabaksindustrie een grote aanwezigheid heeft met fabrieken. Ze willen inspraak hebben op een mogelijk verbod op nicotinezakjes en stellen dat de Commissie hen niet de kans heeft gegeven hun mening te uiten en erover te onderhandelen.

Of de Europese Commissie iets met het commentaar zal doen, is niet duidelijk. De nood om actie tegen de zakjes te ondernemen is immers hoog. Deze week bleek nog dat nicotinezakjes met zoete smaakjes en de nicotinesterkte van 100 sigaretten onder de aandacht werden gebracht van kinderen op TikTok.

Uitslag FC Utrecht - FC Twente

FC Twente is er een week na de overwinning op Feyenoord niet in geslaagd te winnen bij hekkensluiter FC Utrecht. In de Galgenwaard werd het 1-1.

Het was Twente wat in de eerste fase van de wedstrijd de betere was maar zag toch Utrecht op voorsprong komen. Na een voorzet van Lidberg schoot Fraulo raak. Na een half uur wisten de bezoekers weer langszij te komen toen na een handsbal van Sagnan Steijn de penalty benutte.

In de tweede helft moest FC Twente met tien man verder toen Sadilek zijn tweede gele kaart kreeg. FC Utrecht had daarna het overwicht en het kreeg ook kansen, waarvan de grootste van Ramselaar knap werd gekeerd Unnerstall. Gescoord werd er echter niet meer.

FC Utrecht

1 - 1

FC Twente

 23' Fraulo    31' Steijn (pen)
 
 Gele kaart: Flamingo, v.d. Hoorn, Azarkan, (FC Utrecht), Ugalde,Hilgers, (FC Twente)
 Rode kaart: Sadilek (66/2xg) (FC Twente)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 17.491
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Barkas
Ter Avest (Novoa/ 73)
v.d.Hoorn
Sagnan
Leliendal
Booth (Ramselaar/61)
Fraulo
Toornstra (Jensen/61)
Flamingo
Azarkan (Labyad/ 90 4)
Lidberg
  Unnerstall
Sampsted (Regeer/ 62)
Hilgers
Pröpper (v.Hoorenbeeck/19)
Smal
Kjölö
Steijn (Eiting/70)
Sadilek
D.Rots (v.Bergen/62)
Ugalde (v.Wolfswinkel/62)
Vlap

Inspectie: verdubbeling van afgekeurd F1- 'kindervuurwerk'

Ten opzichte van 2022 is dit jaar het afkeurpercentage van F1-categorie vuurwerk (fop- en schertsvuurwerk) met 22,5% gestegen naar 42,5%. Met name de fonteinen zijn debet aan deze stijging. Dit constateert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in haar jaarlijkse productveiligheidsonderzoek. De importeurs worden met een last onder dwangsom verplicht om deze artikelen van de markt te halen en te vernietigen. 31,5% van het vuurwerk is van afwijkende kwaliteit, maar dit is geen reden om het van de markt te halen. Dit jaar testte de ILT voornamelijk fonteinen (in totaal 99 vuurwerkproducten).

Reinder Auwema, voorzitter vakgroep vuurwerk: “Het is meer dan zorgelijk dat we dit jaar een verdubbeling zien in het afkeurpercentage. Juist omdat F1-vuurwerk het hele jaar door mag worden verkocht en vaak door jongere consumenten wordt gekocht. Hoewel de vuurwerkbranche haar best doet om het F1-vuurwerk veiliger te maken, komen er nog steeds teveel producten op de markt die niet aan de veiligheidseisen voldoen. Het afkeurpercentage van F1-vuurwerk moet wat ons betreft echt drastisch omlaag. En dat is de verantwoordelijkheid van de branche zelf.”

Brandende delen en crackling bij fonteinen
In totaal zijn er 99 vuurwerkproducten getest, hierbij wordt vooraf geselecteerd op het reguliere F1-vuurwerk dat het grootste risico vormt. 42,5% werd afgekeurd, het ging om fonteinen waarbij er brandende delen en/of crackling buiten de veiligheidscirkel van 1 meter kwamen. Crackling is een effect waarbij de verbranding van een speciaal soort kruit gepaard gaat met kleine knalletjes. De importeurs van dit vuurwerk krijgen de opdracht om de afgekeurde artikelen van de markt te halen en te vernietigen

Afwijkend
Ook het percentage vuurwerk van afwijkende kwaliteit is gestegen: van 10% in 2022 naar 31,5% dit jaar. Het ging vaak om een incidenteel probleem, bijvoorbeeld als de wettelijk vereiste informatie niet of onjuist op de verpakking was aangegeven. Het vuurwerk is niet direct van de markt gehaald, omdat de afwijkingen geen reden zijn voor afkeur. De ILT stuurt de importeurs van dit vuurwerk een waarschuwing; ze moeten de onvolkomenheden in het vuurwerk zo spoedig mogelijk herstellen.

'Kindervuurwerk'
Het F1-vuurwerk staat in de volksmond bekend als kindervuurwerk, maar is niet zo onschuldig als de naam doet vermoeden. Uit cijfers van VeiligheidNL blijkt dat 42% van het vuurwerkletsel bij kinderen onder de 15 jaar wordt veroorzaakt door F1-vuurwerk. Voor kinderen onder de 12 jaar is het afsteken van vuurwerk sowieso verboden.

Om F1-vuurwerk veilig te kunnen gebruiken moet het voldoen aan de veiligheidseisen en -normen. Het is aan de vuurwerkbranche (producenten, distributeurs en importeurs) om ervoor te zorgen dat vuurwerk voldoet aan wet- en regelgeving. Zo mogen er geen vonken komen buiten een cirkel van 1 meter en mag het meeste F1-vuurwerk maximaal 7,5 gram pyrotechnische lading (kruit) bevatten.

Netanyahu 'bestraft' minister na uitspraak mogelijk gebruik atoombom op Gaza

De rechtse minister van Cultuur, Amichai Eliyahu, mag voorlopig geen kabinetsvergaderingen meer bij wonen. Tijdens een interview werd Eliyahu gevraagd of een atoombom op de Gazastrook zou moeten worden gebruikt. Hij noemde dat "een van de opties". Israel heeft tot nu toe nooit toegegeven of ontkend dat het atoomwapens heeft.

Eliyahu uitte tijdens het interview ook zijn bezwaar tegen het toelaten van humanitaire hulp in Gaza, door te zeggen dat "we de Nazi's geen humanitaire hulp zouden moeten geven" en door te stellen dat "er niet zoiets bestaat als niet aan Hamas gelieerde burgers in Gaza".

Hij is voorstander van het terugnemen van het grondgebied van de Gazastrook en het herstellen van de nederzettingen daar. Gevraagd naar het lot van de Palestijnse bevolking zegt hij: "Ze kunnen naar Ierland of de woestijn in gaan, de monsters in Gaza moeten zelf een oplossing vinden." 

Premier Benjamin Netanyahu had al afstand genomen van de uitspraken: "Elijahu's uitspraken komen niet overeen met de werkelijkheid." Israël en zijn militairen handelen in overeenstemming met de internationale wetgeving zodat geen onschuldige mensen zouden worden geschaad.

De uitspraken kwamen Eliyahu, lid van de uiterst rechtse Otsma Jehudit, op veel kritiek te staan. Oppositieleider Yair Lapid riep Netanyahu op de bewindsman meteen te ontslaan. Hij noemde de uitspraken van Eliyahu "afschuwelijk en gestoord" en schadelijk voor het internationale aanzien van Israël. Netanyahu, zelf lid van de rechtse Likoed-partij, besloot echter niet tot ontslag over te gaan. Hierdoor kwam er kritiek van Israëlische media dat de opgelegde straf weinig voorstelt. Er zouden momenteel nauwelijks nog volwaardige kabinetsbijeenkomsten gehouden. De uitspraken van Elijahu werden ook zwaar bekritiseerd in de Arabische media.

Elijahu krabbelde vervolgens terug. "Ieder weldenkend mens beseft dat de opmerking over kernwapens metaforisch bedoeld was," schreef hij op sociale media. Hij schreef ook: "Een sterke en disproportionele reactie op terrorisme is zeker nodig, die de nazi's en hun aanhangers zal doen beseffen dat terrorisme niet de moeite waard is."

Rijbewijs inleveren en boetes voor te hard rijden en bumperkleven

Op de A28 komt de verkeerspolitie een Mercedes C200 tegen die te hard op het gaspedaal trapt, uiteraard met het nodige bumperkleven. Hij wordt uiteindelijkt geklokt op 61 km te hard en kan zijn rijbewijs inleveren, mag hij op cursus bij het CBR en kan hij een paar hoge boetes op zijn deurmat verwachten. De bestuurder wilde niets verklaren omtrent zijn rijgedrag. 

Politie wil doorrijders bij rode kruizen op snelweg vaker beboeten

Automobilisten die vorige week rode kruizen negeerden bij een ongeluk op knooppunt Watergraafsmeer in Amsterdam, zorgden voor levensgevaarlijke situaties. De politie en Rijkswaterstaat noemen het een 'zorgwekkende overtreding'. De politie wil graag meer beboeten, maar dat kan vanwege de privacywet niet op basis van beelden van de camera's die boven de snelweg hangen. Zo meldt AT5.

Na een ongeluk tussen een motorrijder en een automobilist op 27 oktober werd het knooppunt Watergraafsmeer afgesloten in de richting van Amersfoort. Tientallen automobilisten negeerden de afsluiting. Volgens een woordvoerder van de politie reden sommigen helemaal door tot aan het incident en zorgde dat voor gevaarlijke situaties. Volgens Rijkswaterstaat en de politie brachten ze daarmee hulpverleners in gevaar. Voor het doorrijden kun je een flinke boete krijgen.

Hoewel de politie het graag zou willen, kan er niet na een incident nog eens rustig gekeken worden welke automobilisten de rode kruizen negeerden. Dat ligt volgens Rijkswaterstaat aan de privacywetgeving. "Daar zijn de camerabeelden niet voor bedoeld, want het is puur om de weg te schouwen en te zorgen dat de veiligheid op de weg gegarandeerd wordt", vertelt teamleider Verkeersgeleiding Rob Eppinga. "Wij nemen de beelden niet op, dus wij zien alleen de livebeelden. Die beelden worden ook niet gebruikt om achteraf nog boetes uit te kunnen schrijven."

Gevaarlijk rijgedrag
Jeroen Heuts van de Verkeerspolitie vertelt dat de boetes aardig kunnen oplopen: "In principe bepaalt de officier van justitie de hoogte van het sanctiebedrag", geeft hij aan. "Ik kan verklappen dat het 260 + 9 euro administratiekosten is." Een flink bedrag, maar volgens Heuts staat dat prima in verhouding tot de absurde situaties waarin hij terecht is gekomen door gevaarlijk gedrag van automobilisten. "Het is schrikbarend hoeveel mensen er vlak langs het ongeval willen rijden. Men gaat ook langzamer rijden of zelfs filmend om maar iets van het ongeluk voor zichzelf te hebben. De vouwen worden letterlijk uit je broek gereden af en toe."

Dat zien ze ook in de controlekamer van Rijkswaterstaat in Velsen-Zuid. Daar worden de wegen van Noord-Holland in de gaten gehouden en het negeren van rode kruizen is geen uitzondering. "Het rode kruis staat er niet voor niks", aldus Eppinga. "Helaas zien we bij elk incident waar rode kruizen staan dat mensen te ver doorrijden of het negeren."

Beelden
De mogelijkheden om overtreders te beboeten hebben sommige weginspecteurs, maar ook de politie. "Iemand staande houden voor het negeren van het rode kruis, dat doen we niet", legt agent Jeroen Heuts uit. "Maar er kan wel achteraf geverbaliseerd worden door ter plekke het kenteken op te schrijven of we doen het aan de hand van camerabeelden." Dan gaat het om dashcambeelden of video's die de politie zelf maakt, want hierin speelt Rijkswaterstaat dan weer geen rol, omdat de beelden van hen niet gebruikt kunnen worden om boetes mee uit te delen.

Baanrenner Lavreysen wint in Champions League, maar wordt ook verslagen

Op de wielerbaan van Saint-Quentin-en-Yvelines in Parijs is zaterdagavond de derde avond verreden van de Track Champions League, een serie van vijf avonden baanwielrennen met sprint- en duurwedstrijden.

Scratch mannen
Philip Heijnen en Roy Eefting zaten in de eerste aanval, maar werden gegrepen door het peloton. Eefting deed kort daarop nog eens een uitval en werd wederom teruggehaald, waarna gesprint werd om de winst. Die ging naar de Canadees Dylan Bibic, voor landgenoot Mathias Guillemette en de Belg Tuur Dens. Büchli finishte als tiende, Heijnen werd twaalfde en Eefting zestiende.

Scratch vrouwen
Met een handvol ronden te gaan was Sarah van Dam uit Canada de eerste die echt wist te ontsnappen, waarna de Britse Katie Archibald de tegenaanval opende. Dat was echter veel te laat en Van Dam soleerde naar een fraaie zege. De sprint om plek twee werd gewonnen door haar landgenote Mattie Coles-Lyster, voor Archibald. Maaike Brandwagt finishte als zestiende.

Sprint mannen
Harrie Lavreysen nam het in de finale op tegen Matthew Richardson en de Australiër wist hem na een vroege versnelling zowaar te verslaan - de eerste nederlaag voor Lavreysen in de Champions League dit jaar, na vier overwinningen in vier eerdere wedstrijden. Tijmen van Loon, Lars Romijn en Daan Kool gingen er in de eerste ronde allemaal al uit.

Sprint vrouwen
De Nieuw-Zeelandse Ellesse Andrews en Kelsey Mitchell uit Canada stonden in de finale, waarin Andrews weer eens de rapste was. Namens Nederland stond Ruby Huisman aan de start, maar zij kwam ook dit keer niet door de eerste ronde heen.

Afvalkoers mannen
Bibic had er zin in en na een indrukwekkende sprint met de Belg Jules Hesters pakte hij zijn tweede zege van de dag, voor Hesters en de Spanjaard Sebastian Mora. Heijnen hield lang stand en werd uiteindelijk vijfde, Büchli werd tiende en Eefting moest het doen met plek vijftien.

Afvalkoers vrouwen
De Ierse Lara Gillespie hield verrassend lang stand en ging er pas in de voorlaatste sprint uit: derde. Archibald en de Noorse Anita Stenberg waren daarna nog over, maar op Archibald stond geen maat en dus pakte de Britse de winst - Brandwagt ging er al snel uit en werd zestiende.

Keirin mannen
Lavreysen stond uiteraard weer in de finale, dit keer samen met de verrassend goede Kool. Die gooide samen met de Zuid-Afrikaan Jean Spies het tempo omhoog, waarna Lavreysen er hard overheen knalde. Hij pakte wéér een overwinning, voor de Pool Mateusz Rudyk en Richardson - Kool werd uiteindelijk vijfde, Romijn en Van Loon gingen er in de eerste ronde uit.

Keirin vrouwen
De Duitse Alessa-Catriona Pröpster wachtte haar moment af en ging vervolgens volle bak aan, waarna niemand haar kon volgen. Ze reed overtuigend naar de zege, voor de Belgische Nicky Degrendele en sprintwinnares Andrews. Huisman ging er in de eerste ronde uit.

Klassementen
In het sprintklassement bij de mannen gaat Lavreysen uiteraard ruim aan de leiding. Richardson is de voornaamste kandidaat voor de tweede plek, met alleen Rudyk even eventueel de uitgerekend in Parijs tegenvallende Fransman Tom Derache nog als echt grote uitdagers. Bibic is de ruime leider in het duurklassement, Hesters en de Japanner Eiya Hashimoto - die flink tegenviel in Parijs en zo zijn leiderstrui verloor - strijden om plek twee.

Andrews voert met overmacht het sprintklassement bij de vrouwen aan, Pröpster staat ruim voor de Colombiaanse Martha Bayona en Mitchell redelijk eenzaam op plek twee. Archibald gaat weinig verrassend aan de leiding in het duurklassement, met Stenberg, Coles-Lyster en de in Parijs wat tegenvallende Amerikaanse Lily Williams als concurrentes.

FOK! Wat een weer: hier en daar een buitje en een windstoot

herfstbanner

Goede morgen!

Waarschuwing:
Vanmiddag vanaf 14 uur worden in de provincie Noord-Holland kustgebied zware windstoten van 75-90 km/uur verwacht, aan zee met name aan het einde van de middag mogelijk tot ca. 95 km/uur. De windstoten doen zich vooral bij buien voor en komen uit een westelijke richting.

Vanochtend is er veel bewolking en zijn er enkele buien, aan de kust later mogelijk met onweer. De wind draait van het zuiden naar het westen en neemt toe naar matig of vrij krachtig, aan de westkust gaat het hard waaien met windkracht 7.

Vanmiddag zijn er eerst nog overal buien. Aan de kust kan plaatselijk onweer voorkomen. Later wordt het in het zuiden droog en breekt de zon af en toe door. De maximumtemperatuur ligt rond 12 graden. De wind komt uit een westelijke richting en is boven land matig tot vrij krachtig. Langs de westkust is de wind hard, aan de noordwestkust stormachtig, windkracht 7-8 met windstoten tot ca. 80 km/uur. In het noordwestelijk kustgebied kunnen bij buien vooral aan het einde van de middag zware windstoten tot ca. 95 km/uur voorkomen.

Vanavond zijn er veel buien in de noordelijke helft. In het zuiden komt vooral later op de avond een enkele bui voor. De wind komt uit het zuidwesten en is boven land matig, aan zee krachtig, windkracht 6, aan de noordwestkust hard windkracht 7, op de Wadden enige tijd stormachtig, windkracht 8 met windstoten van 70-85 km/uur. In het noordwestelijk kustgebied kunnen eerst nog zware windstoten tot ca. 95 km/uur voorkomen.

Komende nacht zijn er vooral aan de kust buien, daarbij kan het ook onweren. De minimumtemperatuur ligt rond 9°C. De wind is landinwaarts zuidwestelijk en matig, aan zee en op het IJsselmeer is de wind westelijk en overwegend krachtig, windkracht 6.


Tot morgen! 

                   

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

OM eist 5 jaar gevangenisstraf tegen oplichter in kozijnenbouw

De 35-jarige verdachte uit de gemeente Lingewaard die afgelopen week in de rechtbank in Zutphen terecht stond, lichtte volgens het OM in de periode van eind 2020 tot begin van dit jaar minstens 32 klanten op. Hij accepteerde opdrachten voor het plaatsen van onder andere nieuwe kozijnen, liet zich direct betalen, maar wist op dat moment al dat hij niet zou zorgen voor plaatsing van de kozijnen. Begin dit jaar werd in een door verdachte gehuurde loods in Aalten een professionele kwekerij ontdekt met 595 hennepplanten en rond de 51 kilo aan henneptoppen. Uit onderzoek bleek dat voor de loods illegaal stroom en gas is afgenomen. Tot slot wordt de verdachte nog verweten dat hij valse facturen heeft opgesteld. Hij hoorde de officier van justitie deze ochtend een gevangenisstraf van 5 jaar tegen zich eisen.

De officier van justitie stelde dat de man een spoor van financiële en sociale vernielingen heeft veroorzaakt, zonder dat hij een moment stil stond bij wat dit betekende voor de slachtoffers: “Hier is sprake van een ongekende brutaliteit. De verdachte liep nota bene nog in een proeftijd van eerdere veroordelingen. Ik vind het schrijnend dat de aangevers elke keer worden herinnerd aan de oplichting als zij door de ramen naar buiten kijken. Elke keer als zij de bankafschriften bekijken. Geld dat niet meer terugkomt, met de nodige financiële problemen en spanningen tot gevolg. Er zijn inmiddels 10 aangiftes bijgekomen, maar er zijn nog veel meer gedupeerden. Mensen die nog steeds hopen op nakoming van beloftes omdat zij voor zichzelf niet durven te erkennen dat het geld weg is, dat ze zijn opgelicht.”

De verdachte, die kampt met een gokverslaving, ontkende dat hij met opzet klanten oplichtte. Hij stelde dat hij altijd de intentie had om de kozijnen via een onderaannemer te leveren, maar dat problemen ontstonden omdat het zakelijk slecht ging. De officier wees deze verklaring resoluut van de hand. “Er is maar een handvol mensen die een kozijn hebben gekregen. Verdachte had allemaal lijntjes uitstaan en smoesjes klaar om de indruk te wekken dat het goed zou komen en dat hij bezig was. Allemaal gebakken lucht. De verkoopkant was goed geregeld: gelikte auto, nephorloges en klanten direct laten betalen. De inkoopkant was niet geregeld. Het geld werd niet doorgeschoven naar een aannemer, maar vergokt of gebruikt voor een mooie auto”.

In zijn requisitoir stelde de officier dat verdachte kansen heeft gehad om zijn leven te beteren: ”Hij liep tijdens het plegen van de genoemde strafbare feiten in een proeftijd. Maar dat heeft niet geholpen. Ook heeft hij nooit serieus hulp gezocht om van zijn gokverslaving af te komen. Een onvoorwaardelijke gevangenisstraf is dan ook het meest passend in deze zaak.“

In een aparte zitting zal de rechtbank zich buigen over de vordering tot ontneming van het financiële voordeel dat verdachte verkreeg uit de oplichting en de hennepteelt.

Random Pics van de Dag #1091

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Bevolking gegroeid naar 17,9 miljoen inwoners

De Nederlandse bevolking is in de eerste drie kwartalen van 2023 gegroeid met 110,7 duizend naar 17,9 miljoen inwoners. De bevolkingsgroei was 80,1 duizend lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat komt vooral doordat de immigratie uit Oekraïne dit jaar veel lager is. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

De emigratie was daarentegen hoger dan een jaar eerder. Daarnaast kwam de bevolkingsgroei lager uit doordat de natuurlijke aanwas (het aantal geboorten min het aantal overledenen) negatief was (-900), terwijl er vorig jaar in dezelfde periode 2,8 duizend meer kinderen werden geboren dan er mensen overleden.

Minder Oekraïense immigranten
Doordat de natuurlijke aanwas negatief was, groeide de bevolking in de eerste drie kwartalen volledig door buitenlandse migratie. Per saldo (immigratie min emigratie) vestigden 111,6 duizend migranten zich in Nederland. Dat saldo is 76,4 duizend lager dan in deze periode een jaar eerder. Het aantal immigranten is nu 65,4 duizend lager, en het aantal emigranten is 11,0 duizend hoger.

De daling van de immigratie is grotendeels te verklaren door het teruggelopen aantal Oekraïense vluchtelingen. Tot en met september hebben zich per saldo 12,2 duizend Oekraïense vluchtelingen in Nederland gevestigd. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er 85,6 duizend. Op 1 oktober verbleven 105,5 duizend Oekraïense vluchtelingen in Nederland.

Afname migratie in derde kwartaal
Ook in vrijwel alle andere groepen (gekeken naar geboorteland) was het saldo buitenlandse migranten lager dan een jaar eerder. Alleen van de kleine groep die geboren is in Oceanië nam het aantal migranten toe. Het aantal Nederlanders dat emigreert is over de afgelopen jaren (exclusief 2020 en 2021 door de coronapandemie) constant gebleven, maar het aantal Nederlanders dat immigreert daalt sinds 2020. Daardoor ligt het migratiesaldo de laatste twee jaar lager dan het meerjarig gemiddelde.

Zowel de meeste immigranten als emigranten komen uit Europa. Wanneer de (voormalige) Sovjet-Unie – dat voor het grootste gedeelte uit Europeanen bestaat – wordt opgeteld bij Europa komen ook per saldo de meeste migranten uit Europa. Naast de (voormalige) Sovjet-Unie (19,0 duizend) zijn de meeste migranten geboren in Syrië (13,0 duizend), Turkije (8,4 duizend), India (6,7 duizend) en Polen (6,6 duizend).

Minder geboorten, vooral in september
Van januari tot en met september 2023 zijn er 123,4 duizend kinderen geboren. Dat waren er 3,4 duizend minder dan een jaar eerder. Vooral in september was het aantal geboorten relatief laag. Er overleden 124,3 duizend mensen, ongeveer evenveel als vorig jaar. De natuurlijke aanwas was dus negatief, wat uitzonderlijk is voor de eerste drie kwartalen.

Het aantal geborenen daalt al sinds 2010. Het aantal overledenen is sinds 2020 naar verhouding hoog. Ook in de eerste drie kwartalen van 2023 was de sterfte hoger dan verwacht en zijn er perioden geweest met oversterfte.

Het Radio1 debat met 16 lijstrekkers

Voorafgaand aan de Tweede Kamerverkiezingen zijn vrijdag 16 lijsttrekkers met elkaar in discussie gegaan tijdens dit radiodebat, onder leiding van Winfried Baijens en Wilma Borgman. De focus zal liggen op de onderwerpen die centraal staan tijdens deze verkiezingen.

00:00 Actualiteit en leiderschap - Yesilgöz (VVD), Timmermans (GroenLinks-PvdA) en Wilders (PVV)
17:00 Actualiteit en leiderschap - Stoffer (SGP) en Dassen (Volt)
23:40 Bestaanszekerheid - Jetten (D66), Bontenbal (CDA) en Marijnissen (SP)
37:38 Bestaanszekerheid - Olf (Bij1) en Van Haga (BVNL)
46:24 Klimaat - Timmermans (GroenLinks-PvdA), Van der Plas (BBB) en Jetten (D66)
59:53 Klimaat - Ouwehand (PvdD) en Bikker (CU)
1:13:48 Migratie - Yesilgöz (VVD), Wilders (PVV) en Bontenbal (CDA)
1:31:55 Migratie - Baudet (FvD), Eerdmans (JA21) en Van Baarle (Denk)
1:43:21 Vertrouwen in de politiek - Marijnissen (SP), Van der Plas (BBB) en Yesilgöz (VVD)
1:55:16 Vertrouwen in de politiek - Jetten (D66) en Wilders (PVV)

Laatste reviews en specials
review
Age of Mythology: Retold
special
Random Pics van de Dag #1386
special
VrijMiBabes #227 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1385
special
Random Pics van de Dag #1384
special
Random Pics van de Dag #1383
©FOK.nl e.a.