Hamas probeerde strijders via Rafah naar buiten te smokkelen

Volgens een bericht in de Amerikaanse media heeft het radicaal-islamitische Hamas geprobeerd om gewonde leden van zijn militaire tak uit Gaza naar Egypte te smokkelen via de grensovergang Rafah. Door dit te doen heeft het de evacuatie van buitenlanders uit de Gazastrook vertraagd, schrijft de New York Times, die zich beroept op een hoge Amerikaanse regeringsfunctionaris.

Rafah is de enige grensovergang in Gaza die niet door Israël wordt gecontroleerd. Pas woensdag - meer dan drie weken na het begin van de oorlog op 7 oktober - konden honderden buitenlanders en Palestijnen met een tweede paspoort de kuststrook voor het eerst verlaten om naar Egypte te gaan.

Hamas had ermee ingestemd om buitenlanders die vastzaten in de Gazastrook te laten vertrekken als enkele gewonde Palestijnen ook het gebied mochten verlaten via de grensovergang bij Rafah om medische behandeling te krijgen. Maar toen Egyptische functionarissen de exitlijst controleerden, merkten ze verschillende gewonde Palestijnen op die vermoedelijk aanhangers waren van de militante islamitische groepering, zei de regeringsfunctionaris. Dit was onacceptabel voor de vertegenwoordigers van Egypte, de VS en Israël.