FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 4 november 2023

Uitslag Excelsior - AZ

AZ heeft zaterdag puntenverlies geleden bij Excelsior. De Alkmaarders leken in Rotterdam op weg naar de overwinning, maar in blessuretijd zorgde de thuisploeg nog voor de gelijkmaker: 1-1.

AZ had het in de eerste helft lastig met Excelsior en de beste kans was dan ook voor de thuisploeg. Troy Parrott kon echter die kans niet afmaken en het was bij rust nog 0-0. In de tweede helft kwam AZ beter voor de dag en kreeg enkele kansen op de openingstreffer, maar kon Excelsior-doelman Stijn van Gassel niet passeren. Een kwartier voor tijd lukte dat alsnog via Mayckel Lahdo.

Dat doelpunt leek voldoende te zijn voor de overwinning, maar in de extra tijd viel alsnog de gelijkmaker. Cisse Sandra kon van dichtbij de bal binnen tikken en zorgde daarmee voor de 1-1. Door het puntverlies van AZ is de achterstand nu zeven punten op koploper PSV.

Een kattetong ziet er griezelig uit van dichtbij, maar is zeer functioneel

Peter Carlos, een veterinaire technicus uit Florida, heeft een een close-up van een kattetong gemaakt die door veel mensen als een beetje griezelig werd ervaren. In het twaalf seconden durende filmpje zoomt hij in op de tong van een kat waarbij de naar achteren gerichte stekels, papillen genaamd, goed zichtbaar zijn.

Papillen hebben kleine keratine proteïne stekels die grote hoeveelheden speeksel van mond naar vacht kunnen overdragen, als de kat zichzelf schoonlikt. Keratine is hetzelfde materiaal waar de nagels van katten en mensen van gemaakt zijn. De stekels zijn gebogen en hebben een holle punt, wat een functie heeft bij het zichzelf verzorgen en waarmee de kat water kan opnemen.

De haakachtige papillen die de hele tong bedekken, maken het voor katten ook gemakkelijker om “vlees van botten te verwijderen, en dat ze vrij snel en effectief kunnen eten”, aldus de Britse site Cat Protection. Deze functie zorgt ervoor dat katten onafhankelijker kunnen leven dan andere huisdieren zoals honden. 

(Maar dit was natuurlijk al lang bekend bij de kattenliefhebbers die wel eens een lik van hun poezebeest hebben gehad)

Uitslag RKC - Feyenoord

Feyenoord heeft in de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk met de nodige moeite gewonnen. In Waalwijk kwam de regerend landskampioen met 1-0 achter, maar ze wisten uiteindelijk met 1-2 te winnen.

Feyenoord kwam na een klein half uur op achterstand in Waalwijk. Denilho Cleonise kreeg de bal op eigen helft en na een versnelling schoot de speler van RKC in de korte hoek raak. Tien minuten na de openingsgoal stond het echter alweer gelijk via Quinten Timber.

Vlak voor rust kreeg Feyenoord de kans om op voorsprong te komen. De Rotterdammers kregen een strafschop en RKC moest ook tien man verder doordat Shawn Adewoye met rood van het veld af moest. Santiago Gimenez, waar de overtreding op werd gemaakt, besloot om de penalty zelf nemen, maar zijn panenka ging over en het bleef bij rust 1-1.

In de tweede helft was het vooral tegenhouden voor RKC en na twintig minuten in de tweede helft zou Feyenoord toch op voorsprong komen. Bart Nieuwkoop zette de 1-2 op het scorebord vanuit een rebound, nadat eerst nog een inzet van Ramiz Zerrouki op de paal eindigde. In het vervolg van de wedstrijd werd er niet meer gescoord.

Beatles met Now & Then weer terug in de hitlijsten

De  totstandkoming van het 'nieuwe' Beatles nummer Now & Then heeft vijf decennia geduurd en is het resultaat van gesprekken en samenwerkingen tussen de Beatles die tot op heden hebben voortgeduurd.

De langverwachte John Lennon-demo werd voor het eerst bewerkt in februari 1995 door Paul, George en Ringo als onderdeel van het Beatles Anthology-project, maar bleef onvoltooid, mede vanwege de onmogelijke technologische uitdagingen die gepaard gingen met het werken met de vocale opname die John had gemaakt op tape in de jaren 70. John Lennon werd doodgeschoten op 8 december 1980 en George Harrison overleed aan de gevolgen van keelkanker op 29 november 2001. Jarenlang leek het erop dat het nummer nooit meer voltooid zou kunnen worden.

Maar in 2022 was er een gelukkige samenloop van omstandigheden. Een software systeem ontwikkeld door Peter Jackson (regisseur Lord of the Rings) en zijn team, dat werd gebruikt tijdens de productie van de documentaireserie Get Back, maakte het mogelijk om de zangpartij van John Lennon los te koppelen van zijn pianospel. Als gevolg hiervan kon de oorspronkelijke opname tot leven worden gebracht en opnieuw worden bewerkt met bijdragen van alle vier de Beatles. Fans kopen grif de EP van het nummer, waardoor het al in verschillende hitlijsten is beland.

Dit opmerkelijke verhaal van muzikale archeologie weerspiegelt de eindeloze creatieve nieuwsgierigheid van The Beatles en hun gedeelde fascinatie voor technologie. Het markeert de voltooiing van de laatste opname die John, Paul, George en Ringo samen hebben gemaakt en viert het erfgoed van de belangrijkste en meest invloedrijke band in de geschiedenis van de popmuziek.

Duizenden Palestijen met werkvergunning voor Israël hardhandig teruggestuurd

Duizenden Palestijnse arbeiders die met een werkvergunning aan het werk waren gegaan in Israël en de Westelijke Jordaanoever, zijn teruggestuurd naar Gaza. Ze werden opgepakt na de geweldsgolf van Hamas op 7 oktober en vastgehouden tot ze gisteren terug konden keren.

Werknemers die de enclave binnenkwamen via de grensovergang bij Rafah, zeiden dat ze waren gevangen gehouden, vastgebonden en mishandeld door Israëlische soldaten. “We dienden hen, werkten voor hen, in huizen, in restaurants en op markten voor een hongerloontje, en ondanks dat zijn we vernederd”, zegt Jamal Ismail, een arbeider uit het Maghazi-vluchtelingenkamp in centraal Gaza. 

Het Israëlische leger noemde het gedrag van de soldaten “ernstig” en onderzoekt de incidenten.

Weer een Russisch oorlogsschip opgeblazen door Oekraïne

Het lijkt erop dat het gloednieuwe korvet Askold -dat nog niet officieel in de vaart genomen is- is geraakt is door een of meerdere raketten terwijl het voor anker lag bij een scheepswerf (Zaliv) in Kerch nabij de stad Kertsj op de De Krim.

Hamas beschiet IDF en Gazanen op humanitaire corridor Gaza

Een woordvoerder van de IDF had aangegeven dat vandaag een humanitaire route open zou zijn, zodat burgers tussen 13.00 en 16.00 uur zuidwaarts kunnen verhuizen in Gaza.

Hamas probeerde te voorkomen dat burgers uit Gaza zouden worden geëvacueerd, onder meer door te schieten op IDF-soldaten die waren gestuurd om de route te openen en de veilige beweging van burgers te vergemakkelijken.

F1: Verstappen zegeviert in sprintrace in Brazilië

Max Verstappen heeft de sprintrace voor de Grand Prix van Brazilië op zijn naam geschreven. De Nederlander wist na 24 ronden Lando Norris en Sergio Perez voor te blijven. Laatstgenoemde deed in de strijd om plek twee in het kampioenschap goede zaken door uit te lopen op Lewis Hamilton die slechts zevende werd. De race werd gekenmerkt door fraaie stevige duels waarbij de coureurs elkaar net genoeg ruimte gunden.

Norris startte de sprintrace vanaf de eerste positie, waarbij hij net als zestien andere rijders op de zachte banden vertrok. Alleen de rijders van Haas en Logan Sargeant vertrokken met de mediums. Verstappen nam vanaf positie twee direct de leiding over, voor Norris en Russell die teamgenoot Hamilton in zijn nek wist. Sergio Perez viel terug van plek drie naar vijf, terwijl Oscar Piastri ook iets terugviel doordat hij even wijd ging. Russell vond nog in de eerste momentum door ook Norris te passeren voor plek twee.

In de beginfase liepen Verstappen, Russell en Norris weg bij Hamilton die het gevecht met Perez aan moest gaan. De Mexicaan wist de Brit na drie rondjes te passeren voor plek vier, waarna Charles Leclerc snel mee wilde klappen. Iets naar voren wist Norris de tweede positie weer van Russell over te nemen.

Perez waagde na zeven ronden een eerste inhaalpoging op de derde positie van Russell. De Mexicaan slaagde hierin, maar ging te diep de eerste bocht in, waarna Russell terug kon slaan. Twee ronden later was de actie van Perez wel succesvol en was de Red Bull-coureur terug op zijn startpositie. Ook om plek acht was een felle strijd tussen Carlos Sainz en Daniel Ricciardo die elkaar meermalen passeerden. Oscar Piastri profiteerde hiervan door plek negen over te nemen van Ricciardo. Daarachter streden Pierre Gasly en Fernando Alonso hard tegen elkaar, met Alonso als uiteindelijke winnaar.

In de slotfase verloor de als vijfde rijdende Hamilton plots alle grip en kon Leclerc de positie van de Brit overnemen, waarna een ronde later Yuki Tsunoda volgde. Verder naar achteren was nog een fraai duel tusssen Alonso en Piastri dat door Piastri gewonnen werd.

Na 24 enerverende ronden werd Verstappen als eerste afgevlagd, voor Norris en Perez. Russell eindigde op plek vier, voor Leclerc die Tsunoda vlak achter zich wist. Hamilton eindigde nog net op plek zeven, voor Sainz die het laatste punt meepakte en maar net Ricciardo voor wist te blijven.

Uitslag Heracles - PSV

PSV heeft ook tegen Heracles geen fouten gemaakt. In Almelo won de ploeg van Peter Bosz eenvoudig met 0-6 van Heracles en is uit elf wedstrijden nog zonder puntverlies in de eredivisie.

PSV had geen enkele moeite met Heracles. Halverwege de eerste helft moest Heracles met tien man verder na een overtreding van Justin Hoogma. Bij die overtreding kreeg PSV ook een strafschop, die eenvoudig werd benut door Luuk de Jong. Op slag van rust werd het ook nog 0-2 via Jordy Schouten en was de wedstrijd in de eerste helft al gespeeld.

In de tweede helft zou PSV uitlopen naar een ruime overwinning. Via goals van Malik Tillman, André Ramalho, Guus Til en Ricardo Pepi won de ploeg van Peter Bosz met 0-6.

F1: Norris op pole voor sprintrace, Verstappen tweede

Lando Norris heeft de snelste tijd gereden in de sprintkwalificatie voor de Grand Prix van Brazilië. De Brit snelde op het asfalt van Interlagos naar een tijd van 1.10,622 waarmee de McLaren een fractie sneller was de Red Bulls van Max Verstappen en Sergio Perez.

De sprintkwalificatie begon op mediums waarbij er meteen veel actie op de baan was. De tijden en de grip werden, na het noodweer van gisteren, langzaam maar zeker beter, maar de sessie kon niet afgemaakt worden doordat Esteban Ocon met zijn Alpine tegen de Aston Martin van Fernando Alonso crashte. De baan moest hierna gerepareerd worden. Ocon lag er door de crash uit, net als Lance Stroll die in de kwalificatie voor de race nog als derde eindigde. Ook Guanyu Zhou, Alexander Albon en Logan Sargeant waren snel klaar.

In het tweede deel werd er opnieuw op mediums gereden waarbij duidelijk werd dat Alonso niet meer in actie kon komen vanwege schade aan het stuurhuis en aan de stuurkolom. Na een spannende strijd bleek na het vallen van de vlag dat Kevin Magnussen, Nico Hülkenberg, Pierre Gasly en Valtteri Bottas er allen op het laatste moment buiten waren getikt.

In SQ3 wachtten de coureurs lang met naar buiten rijden, waarbij de McLarens dit keer de eersten waren. Norris zette met een 1.10,622 meteen de snelste tijd op de klokken, voor Verstappen en Perez. Daarachter eindigden George Russell, Lewis Hamilton, Yuki Tsunoda, Charles Leclerc, Daniel Ricciardo, Carlos Sainz en Oscar Piastri.

Aardbeving met een kracht van 6,4 in Nepal, minstens 129 doden

Bij een aardbeving in het noordwesten van Nepal zijn volgens de autoriteiten minstens 129 mensen omgekomen. In de media wordt echter gesproken over meer dan 130 doden. Men vreest dat het aantal dodelijke slachtoffers nog verder zal stijgen. Tientallen mensen raakten ook gewond.

Reddingswerkers zijn op zoek naar slachtoffers in bergdorpen, maar veel gebieden zijn nog afgesneden van de buitenwereld. "Reddings- en zoekteams moeten wegen vrijmaken die geblokkeerd zijn door aardverschuivingen als gevolg van de aardbeving, om de getroffen gebieden te bereiken", aldus een politieagent in een van de getroffen gebieden.

Aardbeving ook gevoeld in New Delhi
Volgens het National Earthquake Monitoring Centre (NEMRC) had de beving een magnitude van 6,4 en vond ze plaats op vrijdagavond om 23.47 uur lokale tijd. De aardbeving vond plaats in het Jajarkot district, een heuvelachtig gebied met 190.000 inwoners, in de provincie Karnali. Jajarkot ligt ongeveer 500 kilometer ten westen van de hoofdstad Kathmandu.

Het Amerikaanse aardbevingsbewakingssysteem USGS had eerder een magnitude van 5,6 en een diepte van ongeveer 18 kilometer gemeten. Volgens een bericht in de Times of India werden de aardschokken gevoeld tot in New Delhi in India.

Vaak zware aardbevingen
Het Himalayagebied, waar Nepal ligt, is geologisch gezien zeer actief. De Indiase continentale plaat schuift daar onder de Euraziatische plaat met een snelheid van ongeveer twee centimeter per jaar, wat herhaaldelijk tot zware aardbevingen leidt.

In het voorjaar van 2015 werd het gebied rond de hoofdstad Kathmandu opgeschrikt door een zware aardbeving met een kracht van 7,8 (7,6 volgens Nepalese cijfers). Het dodental liep toen op tot ongeveer 9.000 en miljoenen mensen raakten dakloos.

Hamas probeerde strijders via Rafah naar buiten te smokkelen

Volgens een bericht in de Amerikaanse media heeft het radicaal-islamitische Hamas geprobeerd om gewonde leden van zijn militaire tak uit Gaza naar Egypte te smokkelen via de grensovergang Rafah. Door dit te doen heeft het de evacuatie van buitenlanders uit de Gazastrook vertraagd, schrijft de New York Times, die zich beroept op een hoge Amerikaanse regeringsfunctionaris.

Rafah is de enige grensovergang in Gaza die niet door Israël wordt gecontroleerd. Pas woensdag - meer dan drie weken na het begin van de oorlog op 7 oktober - konden honderden buitenlanders en Palestijnen met een tweede paspoort de kuststrook voor het eerst verlaten om naar Egypte te gaan.

Hamas had ermee ingestemd om buitenlanders die vastzaten in de Gazastrook te laten vertrekken als enkele gewonde Palestijnen ook het gebied mochten verlaten via de grensovergang bij Rafah om medische behandeling te krijgen. Maar toen Egyptische functionarissen de exitlijst controleerden, merkten ze verschillende gewonde Palestijnen op die vermoedelijk aanhangers waren van de militante islamitische groepering, zei de regeringsfunctionaris. Dit was onacceptabel voor de vertegenwoordigers van Egypte, de VS en Israël.

Chinees bedrijf test herbruikbare raket

Een Chinees ruimtevaartbedrijf heeft met succes een herbruikbare raket getest. Zoals het bedrijf iSpace aankondigde, steeg de ‘Hyperbola-2Y’-raket op vanaf het Chinese Jiuquan Cosmodrome in de Gobi-woestijn.

Tijdens de test bereikte de raket een hoogte van 178 meter. Na ongeveer een minuut vliegen landde het toestel op een gecontroleerde manier op zijn vier landingspoten, zoals blijkt uit een video gepubliceerd door iSpace.

Het bedrijf sprak van een grote doorbraak voor de Chinese commerciële ruimtevaartindustrie. Net als het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX wil iSpace herbruikbare systemen ontwikkelen om de kosten van het transport van satellieten in de ruimte aanzienlijk te verlagen. In 2019 werd iSpace het eerste particuliere Chinese ruimtevaartbedrijf dat een conventionele draagraket in een baan om de aarde bracht.

VN-secretaris-generaal “geschokt” door Israëlische aanval op ambulances

VN-secretaris-generaal Guterres heeft zijn afschuw uitgesproken over de Israëlische beschieting van een ambulance in de stad Gaza. 

In een verklaring zei Guterres dat de beelden van lichamen die op straat lagen voor het Shifa ziekenhuis schokkend waren. Hij riep op tot respect voor het internationaal recht. Dit omvat ook de bescherming van civiele infrastructuur, aldus Guterres. De secretaris-generaal herhaalde zijn oproep tot een humanitair staakt-het-vuren in de Gazastrook.

Tegenstrijdige verklaringen
Het Israëlische leger had eerder bevestigd dat ze een ambulance hadden beschoten, deze zou door het islamistische Hamas worden gebruikt om wapens en strijders te vervoeren. Verschillende terroristen werden bij de aanval gedood. Het door Hamas gecontroleerde ministerie van Volksgezondheid verklaarde daarentegen dat gewonden naar de grensovergang waren vervoerd zodat ze in Egypte konden worden behandeld. Het ministerie voegde eraan toe dat 13 mensen waren gedood en 26 anderen gewond. De beweringen van beide partijen konden in eerste instantie niet onafhankelijk worden geverifieerd.



Trailer: Marvelserie Echo komt op 10 januari naar Disney+

In de uitbreiding van het Marvel Cinematic Universe is er inmiddels ook ruimte voor spinoffs van spinoffs. Het in Hawkeye geïntroduceerde personage Maya Lopez / Echo, gespeeld door Alaqua Cox, vervolgt haar verhaal in een eigen, vijfdelige soloserie.

Na de gebeurtenissen van Hawkeye keert Maya terug naar haar geboorteplaats in Oklahoma, waar ze haar verleden moet accepteren, opnieuw contact moet maken met haar Indiaanse roots en haar familie en gemeenschap moet omarmen. 

Naast Alaqua Cox zijn in Echo ook Tantoo Cardinal, Vincent D'Onofrio en Charlie Cox (geen familie) te zien. De serie wordt in z'n geheel verwacht op 10 januari op Disney+, en in de VS tegelijkertijd op Hulu, waar het een TV-MA, of 'mature audiences' rating heeft.

FOK! Wat een weer: regen en een bui

herfstbanner

Goede morgen!

Vanochtend is het half tot zwaar bewolkt met een enkele bui, die zich geleidelijk tot het noordwestelijk kustgebied beperkt. Aan het eind van de ochtend gaat het in het zuiden en zuidwesten regenen. De wind draait van het zuiden naar het zuidoosten en is boven land meest matig, aan zee en boven het IJsselmeer (vrij) krachtig, windkracht 5-6.

Vanmiddag is er veel bewolking en een gebied met regen trekt van zuidwest naar noordoost. In het zuiden wordt het later in de middag af en toe droog, maar is er ook nog kans op een bui. In Zeeland is er bij een bui onweer mogelijk. De middagtemperatuur ligt rond 11°C. De wind draait van het zuidoosten naar het zuiden en is matig tot vrij krachtig, aan zee en boven het IJsselmeer (vrij) krachtig, windkracht 5-6.

Vanavond is er veel bewolking met plaatselijk een bui, in het zuidwesten mogelijk met onweer. De zuidelijke wind is matig, aan zee en boven het IJsselmeer (vrij) krachtig, windkracht 5-6.

Komende nacht zijn er enkele buien. De minimumtemperatuur ligt rond 9°C. De wind komt uit een zuidelijke richting en is matig, langs de kust (vrij) krachtig, windkracht 5 tot 6.

Tot morgen! 

                   

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Waarschuwingen op vleesproducten verminderen de eetlust

Waarschuwingen vergelijkbaar met die op pakjes sigaretten kunnen mensen er van overtuigen om te stoppen met vlees eten. Een team van de Engelse Universiteit van Durham heeft dit getest.

De onderzoekers publiceren hun resultaten in het vakblad Appetite. Voor hun onderzoek verdeelden ze ruim duizend vleesetende proefpersonen in groepen. Vervolgens kregen ze foto’s te zien van verschillende maaltijden, sommige met waarschuwingen, andere niet.

Op de waarschuwingen staat vermeld dat het eten van vlees bijdraagt aan de klimaatverandering, de gezondheid schaadt en het risico op een nieuwe pandemie vergroot. Vervolgens mochten de deelnemers beslissen wat ze wilden eten. Bij de groepen die de waarschuwingen hadden gelezen, bleek dat er zeven tot tien procent minder vleesgerechten werden besteld.

De hoofdauteur zegt dat dergelijke waarschuwingen een manier kunnen zijn om de vleesconsumptie te verminderen, waardoor risico's afnemen.

Tong's voetbalverhalen # 213

Tijdens de milennium-wisseling 2000 werden er veel verkiezingen gehouden. Ook in het voetbal. Zo werd het Nederlands elftal van het WK-74 internationaal gekozen tot op twee na beste elftal van de eeuw. Eén was Brazilië WK-70, twee het Hongarije van het WK-54.Het Hongarije dat vóór de verloren finale tegen Duitsland, 5 jaar ongeslagen was gebleven. Engeland op Wembley deklasseerde bij hun eerste thuisnederlaag ooit. Hongarije kwam in de finale zelfs met 2-0 voor. Verloor in het wonder van Bern alsnog met 3-2 van de Duitsers.

Random Pics van de Dag #1090

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.