Voetbalsters uitgeschakeld op WK na verlenging tegen Spanje

Op het WK voetbal voor vrouwen in Nieuw-Zeeland en Australië is Nederland gestrand in de kwartfinales. Vrijdagochtend (Nederlandse tijd) was Spanje in Wellington een maatje te groot voor de ploeg van Andries Jonker, waar het bepaald niet lag aan een te laag aantal kansen.

Nederland begon bepaald niet best aan de wedstrijd: het ene na het andere passje kwam niet aan en van aanvallen was überhaupt geen sprake, waar Spanje dat juist wel keer op keer voor elkaar kreeg. Keepster Dahne van Domselaar was de enige reden dat het halverwege nog 0-0 stond, hoewel de paal Alba Redondo er twee keer in een paar tellen tijd van weerhield om te scoren.

Diezelfde Redondo bediende Esther Gonzalez enige tijd later voor de 1-0, maar de VAR maakte daar een einde aan: buitenspel. Een Nederlandse doelpoging kwam er in de eerste helft niet eens, maar in de tweede helft ging het iets beter - wel nadat Esther binnen twaalf seconden bíjna voor de Spaanse openingstreffer zorgde.

In de tweede helft ging het meer gelijk op, maar kwam er een ander thema in het spel: Lineth Beerensteyn die kans na kans liet liggen en om de haverklap weigerde om een voor het doel staande teamgenote te bespelen ten faveure van een eigen kans. Dat ging elke keer fout, maar het leek niet te veranderen.

Met een klein kwartier te spelen ging het dan toch fout voor Nederland: Stefanie van der Gragt mepte een Spaanse voorzet uit de lucht en deed dat met haar arm boven het strafschopgebied. Spanje kreeg een penalty en Mariona Caldentey liet die kans niet liggen: 1-0, net zoals in de WK-finale van 2019, toen de VS dankzij een door Van der Gragt veroorzaakte penalty de titel pakte.

Van der Gragt maakte haar fout echter goed: vroeg in de lange blessuretijd fungeerde ze als stormram en werkte ze een pass van Victoria Pelova als volleerd spits binnen voor de gelijkmaker. Er was verlenging nodig, waarin Beerensteyn weer door bleef gaan met kansen verprutsen, zowel voor zichzelf als voor de rest van de ploeg.

Tien minuten voor het einde kreeg Beerensteyn eindelijk een kans waarbij ze wel zelf op doel móest schieten, maar ook die ging mis, en dat bleek de genadeklap: Spanje counterde en de razendsnelle Salma Paralluelo maakte het af met de 2-1, waar Nederland ondanks wat kleine kansjes niet meer van herstelde.