Eerste achtstefinalisten WK voetbal bekend, Colombia stunt tegen Duitsland

Het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen is in Australië en Nieuw-Zeeland in volle gang, inmiddels zijn in alle acht groepen de eerste twee speelrondes afgewerkt. Zondag werd ook de eerste groep al helemaal afgesloten, in groep A stonden de beslissingen op het programma.

Groep A
Nieuw-Zeeland opende met winst voor eigen publiek op Noorwegen (1-0), maar in wedstrijd twee ging het fout: Sarina Bolden bracht de Filipijnen een sensationele 1-0 zege, nadat zij met 2-0 van Zwitserland hadden verloren. Zwitserland speelde dan weer doelpuntloos gelijk tegen Noorwegen en deed dat zondag ook tegen Nieuw-Zeeland, terwijl Noorwegen met onder meer drie goals van Sophie Roman Haug met 6-0 afrekende met de Filipijnen.

Het betekende dat Zwitserland met vijf punten groepswinnaar werd, ondanks twee keer 0-0 als uitslag. Noorwegen eindigde op vier punten, maar met een beduidend beter doelsaldo dan Nieuw-Zeeland, en dus gaan de Noorse dames naar de laatste acht en liggen Nieuw-Zeeland en de Filipijnen uit het toernooi.

Groep B
In ronde één viel welgeteld één goal: Australië won in eigen huis met 1-0 van Ierland, terwijl Nigeria en Canada niet scoorden. Hoe anders was dat in de tweede ronde, waar het Ierland van Vera Pauw een vroege 1-0 voorsprong uit handen gaf tegen Canada. Via een eigen goal werd het gelijk, Adriana Leon bracht Canada de winst. In een knotsgekke wedstrijd verloor Australië tot slot van Nigeria, dat een 1-0 achterstand omboog naar een 3-2 overwinning.

Maandag wordt groep B beslist, Nigeria en Canada staan beiden op vier punten. Australië kan met drie punten zeker nog door gaan, maar moet olympisch kampioen Canada zien te kloppen. Pauw's Ierland speelt tegen Nigeria alleen nog om de eer.

Groep C
Spanje is lekker bezig: Costa Rica werd met 3-0 verslagen en in ronde twee werd Zambia met 5-0 soepel aan de kant geschoven. Ook Japan is lekker bezig, de cijfers zijn bijna gelijk: eveneens 5-0 tegen Zambia, gevolgd door 2-0 tegen Costa Rica. Het betekent dat Spanje en Japan al zeker zijn van de achtste finales, Costa Rica en Zambia spelen maandag nog tegen elkaar om de eer.

Groep D
Engeland en Denemarken begonnen met een 1-0 zege op Haïti en China, in ronde twee waren de uitslagen vergelijkbaar: wederom twee keer 1-0, het is niet de meest spectaculaire groep. Engeland won dankzij een vroege goal van Lauren James van Denemarken, terwijl China dankzij een penalty van Wang Shuang een fysiek hevige strijd met Haïti toch wist te winnen. Met zes punten staat het Engeland van Sarina Wiegman er goed voor, Denemarken en China volgen op drie punten en in theorie kan ook Haïti nog door.

Groep E
De groep van Nederland, dat met 1-0 van Portugal won en met 1-1 een puntje pakte tegen de VS. De VS won dan weer met 3-0 van Vietnam, dat op haar beurt met 2-0 van Portugal verloor. Dinsdag wordt het beslist, het enige zekere is dat Vietnam er uit ligt. Nederland duelleert met de VS om groepswinst, hoewel Portugal dat ook nog zou kunnen pakken - de VS en Nederland hebben vier punten, Portugal drie.

Groep F
Frankrijk stelde zwaar teleur met de 0-0 tegen Jamaica, terwijl Brazilië met 4-0 tegen Panama lekker begon, maar in speelronde twee was alles anders: Eugénie Le Sommer zette Frankrijk op 1-0 tegen Brazilië, dat dankzij Debinha op gelijke hoogte kwam. Superkopper Wendie Renard werd in de slotfase echter door heel Brazilië genegeerd, waardoor zij de 2-1 eindstand op de borden kon koppen. Jamaica won met 1-0 van Panama, dat daardoor is uitgeschakeld. Frankrijk en nota bene Jamaica staan met vier punten bovenaan, Brazilië moet met drie punten aan de bak.

Groep G
Het is vooral Zweden dat erg lekker bezig is: Zuid-Afrika was een erg lastige opponent, maar leverde een 2-1 zege op, waarna Italië zaterdag overtuigend met 5-0 aan de kant werd geschoven, onder meer dankzij twee goals van Amanda Ilestedt. Italië won met 1-0 van Argentinië, dat zelf goed weg kwam met een punt tegen Zuid-Afrika: een 0-2 achterstand werd toch nog omgezet in een 2-2 gelijkspel. Zo staan Argentinië en Zuid-Afrika beiden op één punt, Zweden is met zes punten al zeker van de achtste finales en Italië staat er met drie punten nog best prima voor.

Groep H
Duitsland begon met een simpele 6-0 zege op Marokko, maar zondag was het even flink anders tegen Colombia. Tiener Linda Caicedo, die twee dagen eerder tijdens de training nog ineen was gezakt, opende de score voor Colombia, hoewel Alexandra Popp vanaf elf meter in de slotfase de gelijkmaker scoorde. Dat mocht echter niet baten: diep in blessuretijd werkte Manuela Vanegas Colombia naar een sensationele 2-1 zege. Colombia had eerder al met 2-0 gewonnen van Zuid-Korea, dat zondag met 1-0 van debutant Marokko verloor. Colombia staat er met zes punten zo fantastisch voor, Duitsland en Marokko volgen op drie punten en Zuid-Korea heeft nog niks.