FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 30 juli 2023

Random Pics van de Dag #994

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Cassidy domineert ePrix Londen in seizoensafsluiter negende Formule E-seizoen

In Londen is zondag het negende Formule E-seizoen afgesloten. De weergoden hielpen niet bepaald mee, maar uiteindelijk lukte het dan toch om de race van start te krijgen en het seizoen op een degelijke manier af te sluiten.

Envision-coureur Nick Cassidy vertrok van poleposition, naast Jaguar-rijder Mitch Evans. Norman Nato (Nissan) en kersvers wereldkampioen Jake Dennis (Andretti) stonden op rij twee, voor Stoffel Vandoorne (Penske), Sam Bird (Jaguar), Sebastien Buemi (Envision), Nico Müller (Abt), Dan Ticktum (NIO) en Pascal Wehrlein (Porsche) - Robin Frijns van Abt moest vanaf de 22e en laatste plek starten.

Het was flink nat in Londen, dus de eerste ronden werden achter de safety car verreden...waarna de rode vlag gezwaaid werd: het werd alsmaar natter, hoewel de regen wel langzaam weg zou gaan trekken. Na een tijdje kwam men de baan weer op, wederom achter de safety car, maar ook dit keer was het nog veel te nat en dus werd het rood wederom gezwaaid.

Na nog een tijd wachten werd een derde poging gewaagd en dit keer kon men - uiteraard van achter de safety car - wél gaan racen. Dennis ging al snel langs Nato en daarmee was het eigenlijk al gedaan wat de voorste posities betreft. Cassidy reed beetje bij beetje weg bij Evans, die op zijn beurt geen moment bedreigd werd door Dennis. Nato kon dan weer geen aanval plaatsen op Dennis en behield plek vier, terwijl Frijns zich naar de zeventiende plek reed.

Dennis pakte zaterdag de titel al, Cassidy ging in de laatste race nog weer langs Evans naar de tweede plek in het kampioenschap. Het teamkampioenschap was nog niet beslist, Envision pakte daar uiteindelijk de titel, voor Jaguar. Het seizoen 2023/2024, het tiende in de Formule E, gaat in januari van start - net zoals het seizoen 2022/2023 louter races in 2023 kende.

Random Pics van de Dag #993

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Feyenoord klopt Benfica in oefenduel

Feyenoord heeft met een goed gevoel de voorbereiding op het nieuwe seizoen afgesloten. In de laatste oefenwedstrijd voor de Johan Cruijff Schaal volgende week werd Benfica met 2-1 verslagen.

Feyenoord begon verdienstelijk en na een fout van oud-Feyenoorder Frederik Aursnes was het Igor Paxaio die fraai scoorde. Vlak voor rust was het Santiago Giménez, die Mexico afgelopen zomer ook nog de Gold Cup bezorgde, die de 2-0 scoorde met een fraaie stiftbal. Na rust wisselden beide ploegen veel en gebeurde er niet veel meer. Vlak voor tijd was het Petar Musa die namens Benfica de 2-1 scoorde.

Het treffen met Benfica betekende ook een weerzien met Orkun Kökçü, die afgelopen zomer de overstap maakte van de Rotterdammers naar de club uit Portugal. Hij nam voorafgaand aan de wedstrijd afscheid van het legioen. "Ik had niet gedacht dat ik emotioneel zou worden. Ik ben jullie dankbaar voor alles. Ik ben hier groot geworden. Het is een prachtige club en ik wens jullie het beste. Wie weet tot in de Champions League.”

Mohoric bergop de snelste in Ronde van Polen

Matej Mohoric heeft zondag de tweede etappe in de Ronde van Polen gewonnen en is ook de nieuwe leider. Na ruim 200 kilometer was de Sloveen de sterkste heuvelop. In een lastig sprintje klopte hij Joao Almeida. Thuisrijder Michal Kwiatkowski werd op vier seconden derde.

Direct na de start reden Lorenzo Milesi, Sam Brand en Jacopo Mosca weg uit het peloton. Het drietal nam meer dan tien minuten voorsprong op het peloton, maar nadat Ineos en UAE zich op kop hadden gezet van de grote groep zakte de voorsprong van de kopgroep zeer snel en werden ruim voor de streep ingelopen.

Het peloton bleef tempo houden en op de slotklim van drie kilometer opende Rafal Majka. De Pool van UAE nam snel een seconden of tien voorsprong. Sam Oomen probeerde naar de Poolse klimmer toe te rijden, maar kwam net te kort. Lennert Van Eetvelt kon wel de sprong naar Majka maken en de twee begonnen de slotkilometer met een kleine voorsprong en werden in de laatste 250 meter teruggepakt, waarna Matej Mohoric zijn sprint inzette.

De Sloveen had Joao Almeida in zijn wiel, maar op de lastige aankomst was Mohoric de sterkste en pakte de tweede etappe in de Ronde van Polen. Hij is ook de nieuwe leider in het algemeen klassement, hij heeft daarin vier seconden voorsprong op Almeida. Michal Kwiatkowski volgt op tien seconden.

Results powered by FirstCycling.com

Vollering wint Tour de France Femmes

Demi Vollering heeft de Tour de France Femmes gewonnen. In de afsluitende tijdrit kwam haar gele trui niet meer in gevaar. De tijdrit werd gewonnen door Marlen Reusser voor Vollering, die op tien seconden eindigde. Lotte Kopecky maakte het podium vol voor SD Worx en steeg zelf naar de tweede plaats in het algemeen klassement.

Na de indrukwekkende zege van Demi Vollering op de Tourmalet van zaterdag was de eindzege wel binnen voor de 26-jarige Nederlandse. Maar ook in de afsluitende tijdrit van ruim 22 kilometer reed ze knap naar een tweede plaats. Alleen haar ploeggenote Marlen Reusser was beter dan Vollering. De Zwitserse won met tien seconden voorsprong. Lotte Kopecky liet de overheersing van SD Worx bij het vrouwwielrennen nog maar eens blijken. Ze werd derde op ruim een halve minuut van Reusser, maar dankzij haar sterke tijdrit steeg ze wel naar de tweede plaats in het eindklassement.

Vollering schreef haar eerste Tour de France op haar naam. De Nederlandse won met meer dan drie minuten voorsprong op Kopecky. Katarzyna Niewiadoma maakte het eindpodium compleet in Pau.

Results powered by FirstCycling.com

Taliban verbranden in beslag genomen muziekinstrumenten

In de provincie Herat in het westen van Afghanistan hebben de islamistische Taliban in beslag genomen muziekinstrumenten verbrand. Het lokale ministerie zei dat het promoten van muziek leidt tot morele verdorvenheid.

Het bespelen van instrumenten brengt de jeugd op het verkeerde pad en maakt de samenleving kapot. Op foto's is een brandende stapel gitaren en andere snaarinstrumenten te zien, evenals versterkers en luidsprekers. Volgens rapporten van het bureau waren veel van de spullen in beslag genomen uit trouwzalen.

Sinds de Taliban in augustus 2021 aan de macht kwamen, hebben ze tal van wetten en regels uitgevaardigd die hun strikte interpretatie van de islam weerspiegelen, waaronder een verbod op muziek.

Eerste achtstefinalisten WK voetbal bekend, Colombia stunt tegen Duitsland

Het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen is in Australië en Nieuw-Zeeland in volle gang, inmiddels zijn in alle acht groepen de eerste twee speelrondes afgewerkt. Zondag werd ook de eerste groep al helemaal afgesloten, in groep A stonden de beslissingen op het programma.

Groep A
Nieuw-Zeeland opende met winst voor eigen publiek op Noorwegen (1-0), maar in wedstrijd twee ging het fout: Sarina Bolden bracht de Filipijnen een sensationele 1-0 zege, nadat zij met 2-0 van Zwitserland hadden verloren. Zwitserland speelde dan weer doelpuntloos gelijk tegen Noorwegen en deed dat zondag ook tegen Nieuw-Zeeland, terwijl Noorwegen met onder meer drie goals van Sophie Roman Haug met 6-0 afrekende met de Filipijnen.

Het betekende dat Zwitserland met vijf punten groepswinnaar werd, ondanks twee keer 0-0 als uitslag. Noorwegen eindigde op vier punten, maar met een beduidend beter doelsaldo dan Nieuw-Zeeland, en dus gaan de Noorse dames naar de laatste acht en liggen Nieuw-Zeeland en de Filipijnen uit het toernooi.

Groep B
In ronde één viel welgeteld één goal: Australië won in eigen huis met 1-0 van Ierland, terwijl Nigeria en Canada niet scoorden. Hoe anders was dat in de tweede ronde, waar het Ierland van Vera Pauw een vroege 1-0 voorsprong uit handen gaf tegen Canada. Via een eigen goal werd het gelijk, Adriana Leon bracht Canada de winst. In een knotsgekke wedstrijd verloor Australië tot slot van Nigeria, dat een 1-0 achterstand omboog naar een 3-2 overwinning.

Maandag wordt groep B beslist, Nigeria en Canada staan beiden op vier punten. Australië kan met drie punten zeker nog door gaan, maar moet olympisch kampioen Canada zien te kloppen. Pauw's Ierland speelt tegen Nigeria alleen nog om de eer.

Groep C
Spanje is lekker bezig: Costa Rica werd met 3-0 verslagen en in ronde twee werd Zambia met 5-0 soepel aan de kant geschoven. Ook Japan is lekker bezig, de cijfers zijn bijna gelijk: eveneens 5-0 tegen Zambia, gevolgd door 2-0 tegen Costa Rica. Het betekent dat Spanje en Japan al zeker zijn van de achtste finales, Costa Rica en Zambia spelen maandag nog tegen elkaar om de eer.

Groep D
Engeland en Denemarken begonnen met een 1-0 zege op Haïti en China, in ronde twee waren de uitslagen vergelijkbaar: wederom twee keer 1-0, het is niet de meest spectaculaire groep. Engeland won dankzij een vroege goal van Lauren James van Denemarken, terwijl China dankzij een penalty van Wang Shuang een fysiek hevige strijd met Haïti toch wist te winnen. Met zes punten staat het Engeland van Sarina Wiegman er goed voor, Denemarken en China volgen op drie punten en in theorie kan ook Haïti nog door.

Groep E
De groep van Nederland, dat met 1-0 van Portugal won en met 1-1 een puntje pakte tegen de VS. De VS won dan weer met 3-0 van Vietnam, dat op haar beurt met 2-0 van Portugal verloor. Dinsdag wordt het beslist, het enige zekere is dat Vietnam er uit ligt. Nederland duelleert met de VS om groepswinst, hoewel Portugal dat ook nog zou kunnen pakken - de VS en Nederland hebben vier punten, Portugal drie.

Groep F
Frankrijk stelde zwaar teleur met de 0-0 tegen Jamaica, terwijl Brazilië met 4-0 tegen Panama lekker begon, maar in speelronde twee was alles anders: Eugénie Le Sommer zette Frankrijk op 1-0 tegen Brazilië, dat dankzij Debinha op gelijke hoogte kwam. Superkopper Wendie Renard werd in de slotfase echter door heel Brazilië genegeerd, waardoor zij de 2-1 eindstand op de borden kon koppen. Jamaica won met 1-0 van Panama, dat daardoor is uitgeschakeld. Frankrijk en nota bene Jamaica staan met vier punten bovenaan, Brazilië moet met drie punten aan de bak.

Groep G
Het is vooral Zweden dat erg lekker bezig is: Zuid-Afrika was een erg lastige opponent, maar leverde een 2-1 zege op, waarna Italië zaterdag overtuigend met 5-0 aan de kant werd geschoven, onder meer dankzij twee goals van Amanda Ilestedt. Italië won met 1-0 van Argentinië, dat zelf goed weg kwam met een punt tegen Zuid-Afrika: een 0-2 achterstand werd toch nog omgezet in een 2-2 gelijkspel. Zo staan Argentinië en Zuid-Afrika beiden op één punt, Zweden is met zes punten al zeker van de achtste finales en Italië staat er met drie punten nog best prima voor.

Groep H
Duitsland begon met een simpele 6-0 zege op Marokko, maar zondag was het even flink anders tegen Colombia. Tiener Linda Caicedo, die twee dagen eerder tijdens de training nog ineen was gezakt, opende de score voor Colombia, hoewel Alexandra Popp vanaf elf meter in de slotfase de gelijkmaker scoorde. Dat mocht echter niet baten: diep in blessuretijd werkte Manuela Vanegas Colombia naar een sensationele 2-1 zege. Colombia had eerder al met 2-0 gewonnen van Zuid-Korea, dat zondag met 1-0 van debutant Marokko verloor. Colombia staat er met zes punten zo fantastisch voor, Duitsland en Marokko volgen op drie punten en Zuid-Korea heeft nog niks.

X (aka Twitter) laat Ye (aka Kanye West) opnieuw toe op platform

Het socialemediaplatform X, voorheen Twitter, heeft de toegang van de controversiële rapper Kanye West opnieuw geactiveerd. West, die zichzelf nu Ye noemt, werd bijna acht maanden geleden verbannen van Twitter wegens het overtreden van Twitter's Acceptable Use Policy.

X heeft Ye's account opnieuw geactiveerd nadat hij had toegezegd de dienst niet te gebruiken voor het uiten van antisemitische of andere haatdragende taal, meldde de Wall Street Journal, daarbij verwijzend naar een persoon die bekend is met de zaak. Tot nu toe heeft Ye nog niets op X geplaatst.

De fabrikant van sportartikelen Adidas beëindigde de samenwerking met Ye in 2022 vanwege antisemitische uitingen. Ook liep de samenwerking van de rapper met de Amerikaanse modeketen Gap op de klippen. 

Opnieuw droneaanval op Moskou, 1 gewonde

De Russische hoofdstad Moskou is afgelopen nacht opnieuw het doelwit geworden van een drone-aanval. Twee drones werden 's nachts neergeschoten, meldt het Russische staatspersbureau Tass op basis van lokale autoriteiten en reddingsdiensten. Later op de dag werd het aantal neergeschoten drones volgens Russische informatie gecorrigeerd tot drie.

Volgens het ministerie werd een van de drones onderschept door luchtverdedigingssystemen in de omgeving van Moskou en werden twee andere tijdig uitgeschakeld. Burgemeester van Moskou, Sergei Sobyanin, schreef op Telegram: "Oekraïense drones vielen gisteravond aan." De gevel van twee kantoorgebouwen raakte licht beschadigd. Bij de aanval is één beveiliger gewond geraakt.

Moskou Vnukovo Airport in het zuidwesten van de Russische hoofdstad is volgens Tass tijdelijk gesloten voor vertrek en aankomst. Vluchten werden omgeleid. De operaties werden voortgezet op andere luchthavens in de regio. De miljoenenstad is al meermaals het doelwit geweest van drone-aanvallen. Het Russische ministerie van Defensie sprak van een “poging tot terroristische aanslag”.


Verslepen brandend schip richting Schiermonnikoog begonnen

Het slepen van de Fremantle Highway is aan het begin van de middag begonnen. De rook afkomstig van het vrachtschip werd vanmiddag aanzienlijk minder en daar heeft de bergerscombinatie Multraship/Smit Salvage direct gebruik van gemaakt. Eerder vandaag is ook met succes een extra sleepverbinding gerealiseerd. De Fremantle Highway wordt nu door 2 sleepboten langzaam en gecontroleerd gesleept (ongeveer 3 knopen, 5.5 km/h) naar de nieuwe (tijdelijke) locatie, 16 km ten noorden van Schiermonnikoog en Ameland.

Gedurende het slepen wordt er continu gemonitord op onder andere de stabiliteit van het schip. Ook blijft het oliebestrijdingsvaartuig Arca van Rijkswaterstaat in de buurt. Ook andere schepen van Rijkswaterstaat en Duitsland zijn op afroep beschikbaar mocht er olieverontreiniging optreden.

De exacte tijd van aankomst op de tijdelijke bestemming is nog niet aan te geven. Dat hangt af van onder andere de weersomstandigheden, de rookontwikkeling, stroming en het getij.

Ook op de nieuwe, tijdelijke locatie houden de sleepboten de verbinding met de Fremantle Highway. Het schip wordt dus ook op de nieuwe plaats onder controle gehouden. Omliggende schepen en het kustwachtvliegtuig blijven de situatie op locatie monitoren. Op de tijdelijke ankerplaats wordt de situatie opnieuw bekeken. Uiteindelijk willen we, zodra de situatie aan boord van het schip dat toelaat, het schip verslepen naar een nader te bepalen haven. Welke haven dat zal zijn is nog niet bekend. Door het nu te verslepen naar de tijdelijke locatie sorteren we alvast voor op een volgende stap in het bergingsproces.

De Fremantle Highway was volgeladen bijna 4000 auto's waarvan bijna 500 elektrisch en was op weg van Duitsland naar Egypte en zou daarna doorvaren naar Singapore. Dinsdagavond brak aanboord van het schip een grote brand uit. In het nauw gedreven bemanningsleden sprongen uiteindelijk van het hoge schip af in zee. Van de vooral Indiase opvarenden raakten er 22 gewond, één van hen kwam om het leven. De brand is zeer moeilijk onder controle te krijgen.

F1: Uitslag Grand Prix van België

Max Verstappen heeft de Grand Prix van België op zijn naam geschreven. De Nederlander won in de Formule 1 al voor de achtste maal op rij en deed dat ditmaal voor teamgenoot Sergio Perez die ook de tweede plek in het kampioenschap bezig. Charles Leclerc bezette de laatste plek op het podium.

Leclerc startte de race vanaf poleposition nadat Verstappen vijf plaatsen terug moest vanwege een versnellingsbakwissel. Nico Hülkenberg vertrok vanuit de pits na de wissel van diverse motoronderdelen. Leclerc was goed weg, maar had Perez in zijn versnellingsbak die op het eerste rechte stuk gelijk de leiding pakte. Lewis Hamilton sloot aan op plek drie, met de goed gestarte Verstappen in zijn versnellingsbak. De Nederlander deed het richting eerste bocht nog rustig aan, maar daarna pakte hij zowel Oscar Piastri als Carlos Sainz. Laatstgenoemde had schade aan zijn Ferrari, terwijl Piastri met een kapotte McLaren stilviel naast de baan. Uit de beelden bleek dat ze elkaar raakten in de eerste bocht.

Perez trok snel een gaatje met Leclerc die Hamilton en Verstappen in zijn kielzog had. Daarachter wist Fernando Alonso Sainz te passeren met daarachter de goed gestarte Yuki Tsunoda en Alexander Albon die in de beginfase Lando Norris en Lance Stroll passeerde. Norris voelde zich niet op zijn gemak, want de Brit viel snel terug en ook Sainz moest posities prijsgeven.

Het duurde zes rondes voordat Verstappen Hamilton voorbij was waarna de Nederlander op jacht ging naar Leclerc. Dat duurde enkele rondes voordat de Red Bull voorbij de Ferrari was. Verder naar achteren waren er mede door de eerste stops veel inhaalacties waarbij het hele veld flink door elkaar gehusseld werd.

Vooraan stopte Hamilton na twaalf ronden, waarna Perez en Leclerc volgden. Verstappen ging nog een ronde langer door, waardoor de verschillen gelijk bleven tot Verstappen op zijn nieuwe rubber gas gaf en het gat met Perez snel dichtte. De Nederlander wist zijn teamgenoot snel te verschalken, terwijl nummer drie Leclerc nog niets te duchten had van Hamilton. Daarachter reed Alonso, voor de nog niet gestopte George Russell, Lance Stroll, Pierre Gasly, Tsunoda en Esteban Ocon.

Net voor halverwege de race begon het te regenen, maar het was te weinig om te wisselen naar de intermediates. Het water op de baan zorgde voor tempoverschillen en diverse inhaalacties, waardoor plotseling Norris met zijn McLaren weer op een positie in de punten reed. Na acht ronden stopte het met regenen en werd de baan droger en droger.

Op twee derde van de race ging het veld nogmaals naar binnen voor de tweede en laatste stop waarbij Verstappen wederom als laatste van rubber wisselde. In de slotfase wisten de Alpinecoureurs Gasly en Ocon door fraaie inhaalacties nog iets naar voren te komen.

Na 44 ronden werd Verstappen als winnaar afgevlagd met een ruime voorsprong op Perez en Leclerc. Hamilton eindigde op plek vier, voor Alonso, Russell, Norris, Ocon, Stroll en Tsunoda die AlphaTauri een puntje schonk.

WK langebaanzwemmen afgesloten met sprints en estafettes, geen Nederlands eremetaal

In het Japanse Fukuoka zijn zondag de wereldkampioenschappen langebaanzwemmen afgesloten. In de slotsessie werden logischerwijze alleen nog finales gezwommen, waarin weer flink wat mooie strijd om de wereldtitels te zien was, inclusief Nederlandse deelname.

50m rugslag mannen, finale
Net als vorig jaar werd het een Amerikaans 1-2'tje, maar dit keer wel andersom: Hunter Armstrong pakte in 24,05 seconden de wereldtitel, voor de 24,24 van verdedigend kampioen Justin Ress. De Chinees Xu Jiayu pakte in 24,50 seconden het brons.

50m schoolslag vrouwen, finale
Ruta Meilutyte evenaarde een dag eerder het wereldrecord van Benedetta Pilato, maar zondag maakte de Litouwse er korte metten mee: 29,30 seconden werd 29,16 seconden en goud. De Amerikaanse Lilly King pakte in 29,94 seconden het zilver, Pilato bezorgde Italië in 30,04 het brons.

1500m vrije slag mannen, finale
De jonge Australiër Sam Short begon zeer sterk en ging bijna een kilometer lang aan de leiding, maar daarna werd hij voorbij gezwommen door Ahmed Hafnaoui uit Tunesië en de Amerikaan Bobby Finke. Die maakten er een fenomenale strijd om het goud van, uiteindelijk nét gewonnen door Hafnaoui in 14:31,54 minuten, de tweede tijd ooit en krap een halve seconde boven het uit 2012 stammende wereldrecord. Finke pakte op vijf honderdsten van een seconde het zilver, Short hield wel stand voor brons in 14:37,28 minuten.

50m vrije slag vrouwen, finale
Marrit Steenbergen plaatste zich als achtste voor de finale en dat was ook wat er maximaal in zou zitten: 24,61 seconden leverde plek acht op. De winst ging uiteraard naar de Zweedse topfavoriete Sarah Sjöström, die met 23,62 seconden één honderdste van een seconde boven haar zaterdag gezwommen wereldrecord bleef. Zilver was in 24,10 seconden voor de Australische Shayna Jack, voor Zhang Yufei uit China (24,15).

400m wisselslag vrouwen, finale
Vooraf leek er al geen maat te staan op Summer McIntosh en de nog altijd maar 16-jarige Canadese maakte dat helemaal waar: met vooral een geweldig tweede deel van de race zwom ze naar titelprolongatie in 4:27,11 minuten. Zilver ging in 4:31,41 naar de Amerikaanse Katie Grimes, voor Jenna Forrester uit Australië (4:32,30).

4x100m wisselslag mannen, finale
De Amerikaanes en Chinese ploegen waren vooraf de favorieten, maar het waren de Amerikanen die constant net wat beter waren dan de rest: Ryan Murphy, Nic Fink, Dare Rose en Jack Alexy waren een maatje te groot en pakten in 3:27,20 de wereldtitel. Zilver ging in 3:29,00 naar het China van Xu Jiayu, Qin Haiyang, Wang Changhao en een bijzonder indrukwekkend zwemmende Pan Zhanle. De Australiërs Bradley Woodward, Zac Stubblety-Cook, Matthew Temple en Kyle Chalmers pakten in 3:29,62 het brons.

4x100m wisselslag vrouwen, finale
Ook op het laatste onderdeel van het WK waren de Amerikanen een klasse apart: Regan Smith, Lilly King, Gretchen Walsh en Kate Douglass zwommen in 3:52,08 minuten naar de wereldtitel. Zilver was in 3:53,37 voor Kaylee McKeown, Abbey Harkin, Emma McKeon en Mollie O'Callaghan uit Australië, voor de 3:54,12 van Kylie Masse, Sophie Angus, Margaret MacNeil en Summer McIntosh uit Canada. Nederland kwam er met Kira Toussaint, Tes Schouten, Kim Busch en Marrit Steenbergen niet aan te pas: zevende in 3:58,09 minuten.

Het nutteloze feitje van de dag: Eeuwenlang bouwen

Terug van weggeweest! Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus daarom terug van weggeweest voortaan voor jullie weer elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Als je denkt dat de bouw van de Sagrada Familia lang duurt, het kan altijd erger. Want wist je dat het meer dan 600 jaar duurde voordat de Dom van Keulen voltooid werd? De bouw van de kathedraal begon op 15 augustus 1248, maar in de vijftiende eeuw kwam de bouw stil te liggen. Pas in 1824 werd de bouw hervat op basis van de originele ontwerpen. In 1880 werd dan eindelijk de kathedraal voltooid. De Dom werd overigens al in 1322 ingewijd.

De Dom van Keulen (WikiCommons/dronepicr)
De Dom van Keulen (WikiCommons/dronepicr)

Doohan pakt knappe zege F2-hoofdrace, Verschoor 6e

Op het circuit van Spa-Francorchamps is zondag de hoofdrace in de Formule 2 verreden. Het was inmiddels droog genoeg voor het hele veld om op slicks te rijden in de race, die tot en met het einde vermakelijk bleef.

Oliver Bearman en zijn Prema-teamgenoot én kampioenschapsleider Frederik Vesti vertrokken vanaf de eerste rij, of dat was althans de bedoeling: op weg naar de startopstelling crashte Vesti vlak voor Les Combes. Bearman alleen dus, gevolgd door Victor Martins, Zane Maloney, Theo Pourchaire, Dennis Hauger, Ralph Boschung, sprintracewinnaar Enzo Fittipaldi, Richard Verschoor en Jehan Daruvala.

Bearman kende een topstart, Pourchaire schoof door naar plek twee en Boschung viel na La Source stil. In Les Combes ging het fout voor twee Red Bull-juniors: Ayumu Iwasa gleed door en tikte tegen de dankzij Boschung fors teruggevallen Hauger aan, voor beiden was het klaar. Na een onderbreking konden we weer door, met Bearman, Pourchaire, Maloney, Fittipaldi, Martins en Verschoor in de top-6.

Maloney had het lastig bij de herstart en kreeg Fittipaldi en Martins langs zich heen, terwijl voorin geknokt werd: poging één van Pourchaire om Bearman te passeren mislukte. Even na de helft van de raec kwamen Martins en Maloney als eersten van de voorste mannen nieuwe banden halen, een ronde later gevolgd door leaders Bearman en Pourchaire - ook Verschoor kwam binnen voor mediums.

Pourchaire's team was nét iets sneller en dus ging de Fransman vóór Bearman weer de baan op. Met alleen Jack Doohan nog op zijn oorspronkelijke banden reed Pourchaire op plek twee virtueel aan de leiding, voor Bearman, Martins, Maloney, Fittipaldi en Verschoor - Martins kreeg echter een tijdstraf van vijf seconden, nadat hij te hard door de pitstraat gereden was.

In het achterveld kwamen Jak Crawford en Juan Manuel Correa met elkaar in aanraking, wat voor een safety car-situatie zorgde. Dat was perfect voor Doohan: hij kon gelijk zijn pitstop maken en zag alleen Pourchaire langszij komen, dus reed Doohan ineens op een daadwerkelijke tweede plek én ook nog eens op gloednieuwe zachte banden, tegen de mediums van de rest.

Met zes ronden te gaan leek de safety car binnen te komen, tot Joshua Mason stil viel en de safety car toch een ronde langer op de baan bleef. Met Pourchaire, Doohan, Bearman, Martins, Maloney, Fittipaldi en Verschoor voorop konden we weer door, met vijf ronden op de teller. Doohan keek het heel even aan, maar nadat zijn zachte banden op temperatuur waren opende hij met succes de aanval op Pourchaire voor de leiding.

Doohan hield het op zijn banden keurig vol en pakte overtuigend een knappe zege, Pourchaire en Fittipaldi completeerden het podium, voor Maloney, Martins en de prima zesde plek van Verschoor.

F3-hoofdrace Spa: regenbanden vs slicks, titel zo goed als beslist

Op het circuit van Spa-Francorchamps is zondagochten de hoofdrace in de Formule 3 verreden. Het was de op twee na laatste race van het jaar en met afstand de meest chaotische en daardoor ook wel vermakelijke van allemaal.

Pepe Marti vertrok vanaf poleposition en had Leonardo Fornaroli naast zich, gevolgd door Franco Colapinto, Nikola Tsolov, Zak O'Sullivan, Dino Beganovic, Jonny Edgar, Caio Collet en Taylor Barnard - Gabriele Mini had vanaf plek acht moeten starten, maar zijn auto stond na een aanvaring kapot langs de kant van het circuit.

Na een rondje achter de safety car kon men met een rollende start vertrekken op het vochtige Spa, met een flinke mix aan regenbanden en slicks. De regenbanden waren veel sneller, zo toonde onder meer Paul Aron: vanaf plek elf kwam hij in bijzonder rap tempo naar voren zetten en bij de eerste keer in Les Combes pakte hij zelfs al de leiding.

Barnard reed ver achter Aron op plek twee na de openingsronde, voor Mari Boya, Nikita Bedrin, Christian Mansell, Alex Garcia, Oliver Gray, Sophia Flörsch, Sebastian Montoya en Ido Cohen - de gehele top-10 reed op regenbanden, polesitter Marti was op plek elf de 'leider' van de helft van het veld op de slicks, dus effectief was het veld precies omgedraaid ten opzichte van de start.

Mansell kwam nog wat verder naar voren en ging langs Boya naar plek drie. Inmiddels zaten we nog maar in ronde vier en kwam de safety car naar buiten: Oliver Goethe was stevig in de barrières geknald in Raidillon, hij was wel in orde. Aron kwam vanaf de leiding naar binnen om slicks te halen, net als Boya, Gray en Cohen. Barnard, Mansell, Bedrin en Garcia bleven juist op de regenbanden rijden.

Na de opruimwerkzaamheden konden we door, met Barnard, Mansell, Bedrin, Garcia, Montoya en Flörsch voorop op de regenbanden. Zij bleken véél sneller dan de rest, na één ronde reden ze al een seconde of negen voor de rest, waar Collet zich naar voren had gewerkt en via Aron de zevende plek in beslag nam. Voorin streden Barnard en de van plek 23 vertrokken Mansell om de leiding, wat een fraai duel werd.

Met een ronde of drie te gaan begon Collet op zijn slicks op plek zeven vergelijkbare tijden te rijden als de coureurs voor hem, wat al snel omsloeg in beduidend snellere tijden. Met een kleine twee ronden te rijden was het gat naar de op plek zes rijdende Flörsch nog vijf seconden, terwijl Flörsch een buffer pakte: ze passeerde Montoya, die Collet in rap tempo op zag doemen.

Montoya sloeg de aanval af en door het duelleren sloot Collet moeiteloos aan bij Flörsch, die kansloos was tegen de slicks van de Van Amersfoort-coureur. Barnard reed ondertussen naar een prachtige overwinning, voor Mansell en Bedrin, een tamelijk sensationeel podium. Garcia werd vierde, Collet ging ook nog langs Montoya bij het uitkomen van de Busstopchicane en werd vijfde, voor Montoya en Flörsch, de eerste vrouw ooit met punten in de Formule 3.

Gabriel Bortoleto werd ondertussen elfde, wat een bijzonder grote stap was richting de titel: met alleen nog het weekeinde in Monza te gaan staat hij 38 punten voor op Aron, met maximaal 39 punten te halen in één weekeinde.

FOK! Wat een weer: een enkel buitje

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goedemorgen!

Vanochtend is het half tot zwaar bewolkt en komt er eerst in het westen een plaatselijke bui voor. In de loop van de ochtend zien we geleidelijk wat meer buien, vooral in de noordelijke helft van het land. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, aan de westkust vrij krachtig tot krachtig.

Vanmiddag trekken de buien boven het oosten weg en is de zon steeds vaker te zien. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 19°C in het noorden tot 22°C in het zuidwesten. De wind draait naar het westen en is matig tot vrij krachtig, langs de kust krachtig, windkracht 6.

Vanavond neemt van het westen uit de bewolking toe en gaat het op steeds meer plaatsen regenen. De wind draait naar het zuidwesten en neemt af naar zwak tot matig, langs de westkust blijft deze vrij krachtig tot krachtig.

Komende nacht trekt de regen naar het noordoosten over het land, daar regent het van tijd tot tijd stevig door. Het koelt af naar ongeveer 16°C. De zuidwestenwind is matig, langs de kust en boven het IJsselmeer krachtig, kracht 6. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

Het werd even donker maar het bleef droog (Foto: Anouk)
Het werd even donker maar het bleef droog (Foto: Anouk)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Man ziet zijn 'investering in liefdesrelatie' met escortdame niet terug

Een man die 24.000 euro terug eiste van een escortdame, omdat hij haar dit geld zou hebben geleend ziet geen cent terug. De man vroeg het geld terug omdat de vrouw niet bij hem wilde komen wonen. Volgens de vrouw waren de betalingen echter voor verleende diensten, zoals escortservice en pikante foto’s.

In eerste instantie kreeg de man gelijk van de kantonrechter in Maastrichtook omdat de vrouw niet op kwam dagen op de zitting. Maar nadat ze in hoger beroep ging kreeg de vrouw toch gelijk van de rechter. Dit blijkt uit een recente uitspraak van de rechtbank Limburg.

De man beweerde dat hij gedurende de afgelopen jaren een liefdesrelatie met de escortdame had hij haar regelmatig geld gegeven onder de voorwaarde dat ze bij hem zou komen wonen. Toen dit niet gebeurde, eiste hij in totaal 24.208 euro terug, maar de vrouw wilde dit niet betalen. Meer hierover bij RTL Nieuws.

Wegslepen brandend autovrachtschip naar Schiermonnikoog uitgesteld

De verplaatsing van het brandende vrachtschip voor de Nederlandse kust naar Schiermonnikoog gaat voorlopig niet door. De huidige windrichting en de nog steeds zware rook vanaf het brandende schip maken de verplaatsing op dit moment onmogelijk, zo maakte het waterschap zaterdagavond in Den Haag bekend. 

Door de huidige zuidwestenwind is het nu niet mogelijk om het schip te verslepen. De rookontwikkeling van de brand en de huidige windrichting zorgen ervoor dat tijdens de gehele sleepoperatie van het schip de rook over de sleepboot heen trekt. Mocht de berger nu dus starten met verslepen dan is dat niet zonder risico’s en de veiligheid en de gezondheid van de bemanning staat altijd voorop. De komende dagen blijft de wind uit het zuidwesten komen. De start van het verslepen van de Fremantle Highway naar de nieuwe tijdelijke locatie kan dus mogelijk nog enkele dagen duren. Tot die tijd blijft het schip op zijn huidige positie.

De conditie van het schip wordt constant gemonitord door diverse deskundigen van de bergers, zoals scheepsbouwkundigen, experts op het gebied van gevaarlijke stoffen, brandbestrijders en nautische specialisten. Dit doen zij in samenwerking met experts van Rijkswaterstaat en de Kustwacht.

Het oliebestrijdingsschip van Rijkswaterstaat, de MS Arca, ligt uit voorzorg nog steeds in de buurt van het brandende schip. Ook andere schepen zijn op afroep beschikbaar mocht er olieverontreiniging optreden.

Het schip, dat al dagen in brand staat en met zo'n 3.800 auto's aan boord onderweg was van Bremen naar Singapore, ligt nog steeds ten noorden van het eiland Terschelling, vlakbij twee drukke scheepvaartroutes. Daarom moest het om veiligheidsredenen naar het oosten worden gesleept naar het 16 kilometer verderop gelegen eiland Schiermonnikoog. Vrijdag werd bekend dat er in totaal bijna 500 elektrische auto's op het brandende schip staan in plaats van de eerder genoemde 25.

Hoewel het schip stabiel is, zijn er nog steeds zorgen dat het zou kunnen breken of kapseizen. Dan wordt de Noordzee bedreigd met een milieuramp, want de "Fremantle Highway" heeft 1600 ton zware stookolie en nog eens 200 ton scheepsdiesel  aan boord. "We kunnen iets optimistischer zijn, maar het risico is er nog steeds", zegt chemie-expert Manfred Santen van Greenpeace Duitsland, die met een team ter plaatse is op Terschelling.

Het vrachtschip was onderweg van Bremerhaven naar Singapore en bevond zich zo'n 30 kilometer ten noorden van het Waddeneiland Ameland toen de brand woensdagnacht uitbrak. Volgens de kustwacht ligt het schip nu verder naar het westen, zo'n 23 kilometer ten noorden van Terschelling. Bij de evacuatie van de bemanning na het ontstaan van de brand is één persoon overleden. De brandhaard op het vrachtschip zou de accu van een elektrische auto kunnen zijn geweest. "Het is heel goed mogelijk dat de elektrische auto's de brand hebben aangestoken", zegt de in Japan gevestigde rederij K Line. Tot nu toe is daar nog geen bevestiging van gekomen.  

Donderdag werden de bluswerkzaamheden aan het 18.500 ton wegende vrachtschip tijdelijk stopgezet om door de grote hoeveelheden bluswater het vrachtschip niet te laten kapseizen.


Politie onderzoekt schietincidenten Zomercarnaval, 3 verdachten aangehouden

De politie doet onderzoek naar een schietincident dat plaatsvond op de Coolsingel. Gelukkig is hier niemand bij gewond geraakt. De verdachte is op de vlucht geslagen.

Zaterdag 29 juli omstreeks kwart over vijf heeft de politie een melding gekregen van een schietincident tijdens de stoet van het zomercarnaval op de Coolsingel ter hoogte van Beurs. Een getuige hoorde een harde knal en heeft gezien dat een man een vuurwapen in zijn hand had. Er is niemand gewond geraakt. De verdachte is er vervolgens vandoor gegaan.

Zaterdagavond rond 20.45 was er een tweede schietpartij op de Coolsingel hierbij zijn twee personen gewond geraakt. Agenten zagen dat een verdachte een slachtoffer neerschoot. Hierop hebben zij meerdere schoten richting de verdachte gelost. De man werd geraakt nadat hij even daarvoor zelf op een persoon had geschoten. Zowel de verdachte als het slachtoffer raakten gewond. Er zijn drie personen aangehouden, onder wie het slachtoffer en de schutter.

Zowel de verdachte als het slachtoffer zijn vervoerd naar het ziekenhuis, en zijn aangehouden. Een vrouw raakte gewond door een val terwijl ze wegliep van het incident.

Derde verdachte
Kort na het incident hielden agenten een derde verdachte aan ter hoogte van de Van Oldenbarneveltplaats. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het incident. Zoals gebruikelijk doet dee Rijksrecherche onder leiding van het Openbaar Ministerie is onderzoek naar het schieten door de politie.

Verband eerder schietincident
Op dit moment lijkt er geen verband tussen beide incidenten, maar de mogelijkheid wordt meegenomen in het onderzoek.

Neergeschoten wolf had al meer dan 100 schapen doodgebeten

Uit DNA-onderzoek blijkt dat de wolf die eerder deze maand werd afgeschoten bij het dorp Wapse heeft in zes maanden tijd 103 schapen heeft gedood. Daarnaast blijkt uit gegevens van BIJ12 dat de jonge mannetjeswolf ook een geit en pony heeft gedood, meldt RTV Drenthe.

De wolf werd op zondag 9 juli doodgeschoten op last van de burgemeester nadat een boer had geprobeerd het dier met een hooivork en schep te verdrijven toen de wolf zijn schapen aanviel, de wolf beet de boer in zijn arm.

Uit de gegevens blijkt dat de wolf zich niet liet tegenhouden door wolfwerende maatregelen. Op 10 februari en op 21 januari heeft het dier schapen aangevallen die achter een wolfwerend raster stonden van 120 à 130 centimeter hoog, met daarop een spanning tot 6500 volt.

Het Openbaar Ministerie onderzoekt momenteel de rechtmatigheid van het afschieten van de wolf. Het OM is nog op zoek naar een filmpje dat van het bijtincident met de schapenhouder is gemaakt.  Dierenrechtenorganisaties hebben de politie gevraagd om de onbewerkte beelden van het incident veilig te stellen. Ze willen ook inzicht krijgen in de belhistorie, berichten en foto- en filmmateriaal van alle aanwezigen op het terrein rond het incident.

Vier dierenrechtenorganisaties hebben aangifte gedaan tegen de gebeten schapenhouder en de burgemeester. Ze beweren dat niet de wolf de boer heeft aangevallen, maar dat de boer de wolf heeft aangevallen. 

Jake Dennis wereldkampioen Formule E na chaotische race in Londen

In Londen staan dit weekeinde de laatste twee races op het programma in alweer het negende Formule E-seizoen. In de zaterdagrace kon de titel al beslist worden en zo geschiedde op het Britse asfalt.

Poleposition was voor Envision-coureur Nick Cassidy, de enige serieuze uitdager van de op plek twee startende kampioenschapsleider Jake Dennis van Andretti. Op rij twee stonden Sebastien Buemi van Envision en NIO-coureur Dan Ticktum, gevolgd door René Rast voor McLaren, Jaguar-coureur Mitch Evans, Pascal Wehrlein voor Porsche, Penske-rijder Stoffel Vandoorne, Sam Bird namens Jaguar en Norman Nato voor Nissan - Robin Frijns moest het proberen vanaf de 21e plek in de Abt Cupra.

Cassidy kende een prima start, teamgenoot Buemi ging langs Dennis naar plek twee. Zo bleef het enige tijd, tot Evans met succes de aanval op Dennis opende. Dennis verloor kort daarna nog een plek aan Rast, nadat hij de Attack Mode probeerde te activeren, zonder succes. Cassidy pakte de Attack Mode wel, waardoor Buemi en Evans hem in elk geval tijdelijk konden passeren.

Evans wist zijn Attack Mode perfect te timen, terwijl het voor Cassidy fout ging: zijn voorvleugel gaf nota bene na een tik van teamgenoot Buemi de geest en Cassidy kon inpakken, een perfecte kans voor de op plek vier rijdende Dennis in de titelstrijd en een bijzonder pijnlijke situatie binnen Envision. De safety car betrad de baan zodat de troep van Cassidy's voorvleugel opgeruimd kon worden, dus het hele veld kwam halverwege de race weer bij elkaar.

Met Evans, Buemi, Rast, Wehrlein en Dennis voorop konden we door, waarbij ze allemaal een ander aantal Attack Mode-minuten over hadden. Met acht ronden te gaan schoot Sasha Fenestraz verder achterin het veld stevig de baan af: safety car, Fenestraz was gewoon in orde. De rode vlag werd gezwaaid om een en ander te repareren, en met nog maar vier ronden te gaan kon de herstart gegeven worden.

Evans reed nog altijd voorop, voor Buemi en de ver naar voren gekomen Antonio Felix da Costa, met Dennis op de vierde plek - Rast was met schade teruggevallen. Buemi verloor twee plekken bij het activeren van zijn Attack Mode, terwijl Evans dat juist met behoud van de leiding wist te doen. De volgende rode vlag was al snel een feit: Buemi en Norman Nato, rijdend op vier en vijf, waren met elkaar in aanraking gekomen en blokkeerden de rest van het veld volledig, waardoor alleen de top-3 überhaupt nog kon rijden.

Na wat goochelen met posities konden we door voor een sprint naar de finish, met Evans, Da Costa en Dennis voorop. In de laatste ronde kreeg Da Costa een enorme tijdstraf van drie minuten wegens een overtreding van het technisch reglement. Evans pakte de overwinning, Dennis schoof op naar plek twee en werd zo gekroond tot de nieuwe wereldkampioen, met Buemi op de derde plek in de race.

'Schuldhulpverlener' de cel in na verduisteren ruim 204.000 euro van cliënten

Een 45-jarige man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen maanden, waarvan drie maanden voorwaardelijk wegens verduistering. Tussen juli 2015 en 2017 sluisde de man als schuldhulpverlener 204.000 euro naar een stichting waarvan hij ook bestuurder was. Het geld was afkomstig van meer dan tachtig cliënten. Ook moet de man ruim negenduizend euro schadevergoeding betalen. Zo meldt AT5.

De man hielp de gedupeerde cliënten bij het beheren van hun budget en bij het treffen van regelingen voor het afbetalen van hun schulden. Intussen verduisterde hij een groot geldbedrag van deze tachtig slachtoffers.

"Deze personen bevonden zich in een financieel kwetsbare situatie en zochten hulp. In plaats van de gelden conform de afspraken te besteden aan de cliënten en hun schuldeisers, heeft verdachte een deel van hun gelden op de rekening van de stichting gezet en deze gelden gebruikt om kosten van de stichting te voldoen", stelt de rechtbank.

Ondanks het geld dat de man in zijn eigen stichting stopte, ging deze stichting failliet. Met als gevolg dat de personen het deel van hun geld dat nog op de bankrekening van de stichting stond kwijtraakten. "Het handelen van de verdachte heeft voor hen dus juist verdere (financiële) zorgen en problemen opgeleverd." Volgens de rechtbank had de man 'een grote verantwoordelijkheid ten opzichte van deze personen', 'maar heeft hij niet in hun belang gehandeld.'

De verdachte zou in de rechtbank hebben gezegd 'dat hij het steeds wilde oplossen'. Ook als dit daadwerkelijk het geval was, blijft zijn handelen nog steeds strafbaar. "Verdachte heeft een lange periode een groot en onverantwoord risico genomen met de gelden van anderen en dat risico is in dit geval ook verwezenlijkt."

Eerder werd de verdachte al veroordeeld voor een vermogensmisdrijf.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #236 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1446
special
Random Pics van de Dag #1445
special
Random Pics van de Dag #1444
special
Random Pics van de Dag #1443
special
Mannendag Babes 2024
©FOK.nl e.a.