Fout hout op de Groene Draeck

RTL Nieuws meldt dat uit eigen onderzoek blijkt dat bij de restauratie van de Groene Draeck, het zeiljacht van Prinses Beatrix, naar alle waarschijnlijkheid gebruik is gemaakt van illegaal geïmporteerd hout. Het gebruikte teakhout uit Myanmar is omstreden en er geldt zelfs een importverbod.

Wegens mensenrechtenschendingen en ontbossing is het al sinds 2007 niet meer toegestaan om dit hout te importeren. Onder druk van NGOs hebben Nederlandse autoriteiten beslag gelegd op grote hoeveelheden teakhout uit Myanmar. Enkele importeurs zijn inmiddels veroordeeld voor de illegale teakhandel en twee zaken tegen houthandelaren over dit onderwerp lopen nog. Ook bij een houthandelaar die zich Koninklijk mag noemen, is voor miljoenen euro's aan teak in beslag genomen.

RTL baseert zich op het oordeel van deskundigen. Ook Milieu Defensie bevestigt dat alles er op wijst dat er fout hout is gebruikt bij deze restauratie. De RVD geeft aan dat de herkomst van het hout niet meer te achterhalen halen is, omdat de betreffende documenten niet bewaard zijn gebleven.

(beelden: eerder dit jaar nam Prinses Beatrix de Groene Draeck weer in gebruik na de restauratie, bron: YouTube)