WK: Voetbalsters pakken punt in herhaling WK-finale

De Nederlandse voetbalsters hebben op het wereldkampioenschap in Nieuw-Zeeland en Australië een punt bij kunnen schrijven in de groepsfase. Na de winst op Portugal speelde Oranje donderdagochtend in Wellington tegen de Verenigde Staten, een herhaling van de in 2019 met 2-0 verloren finale.

De Amerikaanse favorieten begonnen prima, maar Nederland kwam na een ruim kwartier op voorsprong. Lieke Martens draaide weg op het middenveld, waardoor Oranje voor het eerst in het Amerikaanse strafschopgebied kwam. Martens vond Victoria Pelova op rechts, waarna de bal bij Jill Rood belandde: 1-0.

Het gaf Nederland vleugels, want tot aan de rust domineerde Nederland de wedstrijd, vooral verdedigend was het sterk. De Amerikaanse dames kwamen anders uit de rust, beduidend feller. Na ruim twintig minuten leverde dat de gelijkmaker op: Lindsey Horan kopte vanuit een corner stevig binnen.

Nederland kreeg het na de gelijkmaker beduidend lastiger, maar ondanks wat voorzichtige kansen aan beide kanten bleef het bij de 1-1. Met alleen nog het duel tegen debutant Vietnam te gaan ziet het er voor Nederland zo prima uit met het oog op het bereiken van de achtste finales, samen met de VS strijdt Oranje om de groepswinst.