Tour: Etappe 6 - Volle bak in de Pyreneeën

De Tour de France is in etappe vijf al enigszins ontploft: titelverdediger Jonas Vingegaard liet woensdag zien dat hij op het moment met afstand de sterkste klimmer is, hoewel dat natuurlijk nog helemaal niks zegt over het volledige verloop van de Tour, het is immers nog bijzonder vroeg. Jai Hindley was er ook, hij won de rit én pakte het geel.

Vandaag mogen de heren wederom in actie komen in de Pyreneeën, maar is het allemaal nog wel een klap zwaarder dan woensdag. Zoals we in de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier kunnen zien stapt men op in Tarbes, waar langzaam maar zeker koers wordt gezet richting de eerste klim: de Col d'Aspin, twaalf kilometer aan 6,5 procent gemiddeld.

Na de afdaling van de Aspin is het gelijk klimmen en hoog ook: de welbekende Col du Tourmalet, ruim zeventien kilometer aan ruim zeven procent en met 2115 meter de eerste écht hoge berg van deze Tour. Een bijzonder lange afdaling volgt, met vervolgens de zestien kilometer lange slotklim aan 5,4 procent gemiddeld naar de finish in Cauterets-Cambasque - iedereen die geen Vingegaard heet moet oppassen.

De etappe gaat om tien over één officieus van start, een kwartier later kunnen we echt los - als regen en onweer geen roet in het eten gooien. De NOS, Sporza én Eurosport zijn er op de diverse kanalen allemaal zo goed als gelijk al bij, de finish staat tussen vijf en half zes op de planning.

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)