Oekraïne benadrukt successen tegenoffensief

Het tegenoffensief van Oekraïne is nog steeds aan de gang. Volgens de Oekraïense premier is al meer dan 100 vierkante kilometer bevrijd van de Russische bezetting. Rusland heeft echter nog steeds vertrouwen in de overwinning.

Als de Oekraïense premier Denys Schmyhal zijn zin krijgt, zal het tegenoffensief van Oekraïne succesvol zijn. Acht dorpen en 113 vierkante kilometer bezet gebied zijn nu bevrijd. "Het is een enorm gebied", zei Schmyhal op de wederopbouwconferentie van Oekraïne in Londen. Bovendien zijn de Oekraïense troepen opgerukt tot zeven kilometer diep in het door Rusland bezette gebied. "We hebben goede resultaten", zei Schmyhal. Toch vraagt hij geduldig te zijn.

Een tegenoffensief is een reeks militaire operaties, sommige offensief, andere defensief. Soms zijn tactische pauzes nodig. De opmars wordt ook afgeremd door de mijnenvelden die door de Russen zijn aangelegd. "We zullen onze soldaten niet opofferen zoals de Russen doen", zei de Oekraïense premier. Elk leven telt. Hij voegde eraan toe: "We gaan zeer doordachte offensieve bewegingen maken, dus het kan even duren." We zijn echter "absoluut optimistisch" dat we in staat zullen zijn om al het door Rusland bezette gebied te heroveren.

De Russische minister van Defensie Sergei Shoiguliet een ander geluid horen. Volgens Russische media zei hij tijdens een bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad dat de Oekraïense strijdkrachten hun tegenoffensief in de door Rusland bezette gebieden afzwakken. De Oekraïners zouden bezig zijn hun troepen te 'hergroeperen'.

"Na de afgelopen 16 dagen actief betrokken te zijn geweest bij gevechtsoperaties en aanzienlijke verliezen te hebben geleden, heeft de vijand zijn activiteiten verminderd en is bezig zich te hergroeperen", aldus Shoigu. Hij verklaarde ook dat de militaire steun van het Westen aan Oekraïne op het slagveld geen meerwaarde heeft. "We zien hier geen enkele bedreiging van, vooral omdat we reserves aan het opbouwen zijn", zei de minister van Defensie, verwijzend naar westerse wapenleveranties.

Wagnerbaas beschuldigt de Russische militaire leiding opnieuw van liegen
Onlangs publiceerde Prigozhin, een spraakbericht op Telegram waarin hij de Russische militaire leiding beschuldigde van liegen en het verdoezelen van feiten over de situatie aan de frontlinies in Oekraïne. Minister van Defensie Sergei Shoigu en stafchef Valery Gerasimov hebben president Vladimir Poetin "onzin" voorgeschoteld. Dit in de hoop dat dergelijke "leugens" een geloofwaardige indruk maken op Poetin. De Oekraïense strijdkrachten hebben al aanzienlijke successen geboekt. "Het zijn grote gebieden die we zijn kwijtgeraakt", zei Prigozhin. De verliezen in de Russische gelederen zijn ook groot. Er zijn "kolossale problemen" die geheim worden gehouden.

Aan de andere kant rapporteerde de Russische legerleiding zonder bewijs over vele doden en vernietigd materieel aan Oekraïense zijde. Het hoofd van Wagner beschuldigde Shoigu en Gerasimov al eerder van incompetentie. Opnieuw riep hij op tot mobilisatie om een Russische nederlaag te voorkomen. Rusland is al 16 maanden in oorlog met Oekraïne.