FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 23 juni 2023

Acteur Willem Nijholt (88) overleden

Willem Nijholt is op 88-jarige leeftijd overleden, dat heeft een woordvoerder van de familie bevestigd. De acteur is vredig thuis ingeslapen in Amsterdam.

Nijholt werd geboren in 1934 in het toenmalige Nederlands-Indië en op zijn 23e begon hij met zijn opleiding aan de Amsterdamse Toneelschool. Hij werd in de jaren 60 bekend door de tv-serie Oebele. In de jaren 70 werkte hij ook samen met Wim Sonneveld en Corrie van Gorp. Nijholt speelde gedurende zijn carrière in veel toneelstukken en tv-series, zoals De Stille Kracht en de Kris Pusaka.

In 1977 ontving Nijholt de Johan Kaartprijs. Dit is een prijs voor iemand die een opmerkelijke prestatie op het gebied van theateramusement heeft geleverd.

Penoza
Het jongere publiek zal Nijholt voornamelijk kennen van zijn laatste televisierol in Penoza II (2013), toen speelde hij een maffiabaas. In 2018 kondigde Nijholt aan te stoppen met optreden, maar in datzelfde jaar keerde hij toch terug in het theaterstuk De Indië Monologen.

Onze showbizzverslaggever Frank Awick ging in 2011 met Nijholt in gesprek over zijn boek waarin hij vertelt over zijn leven als acteur, de liefde en zijn ervaringen in een Japans interneringskamp.

'Hap!'

Op beelden is te zien hoe een Franse touriste op een Australisch strand werd besnuffeld en gebeten door een dingo.

De toeriste lag lekker te zonnen het strand van K'gari Island - ook bekend als Fraser Island - toen het dier op haar af liep om haar te besnuffelen en toen de vrouw op wilde staan haar in de billen beet.

Volgens het Queensland Department of Environment and Science is de dingo "op humane wijze geëuthanaseerd" omdat het dier betrokken was geweest bij meerdere "risicovolle" incidenten.

Barack Obama bekritiseert media inzake aandacht voor vermist duikbootje

Barack Obama heeft kritiek geuit op de wijze waarop de media aandacht besteedt aan de verdwenen duikboot Titan in verhouding tot de ramp van de gekapseiste vissersboot waarbij ruim 700 migranten verdronken voor de kust van Griekenland.

In zijn toespraak op de conferentie van de Stavros Niarchos Foundation in Athene op donderdag wees de voormalige president van de VS op het overweldigende verschil in aandacht die de twee gevallen deze week hebben gekregen in de media.

"Denk aan de omstandigheden die ertoe leiden dat wanhopige mensen hierheen komen. Dat kunnen we niet negeren," zei hij.

Verliest Rusland zijn invloed op voormalige Sovjetrepublieken?

Van Oost-Europa tot Centraal-Azië lijkt de invloed van Rusland op de voormalige Sovjetstaten af te nemen. 

Moldavië maakt er meer werk van om definitief lid van de EU te worden en Georgië probeert nog steeds de status van kandidaat-lidstaat te krijgen. Ondertussen probeert Kazachstan zijn economische partnerschappen met China, Turkije en het Westen te verbreden.


Rotterdam gaat hard optreden tegen asociaal weggedrag

Rotterdam gaat dwangsommen inzetten om verkeersasociaal gedrag tegen te gaan. Deze nieuwe manier van handhaven wordt deze zomer geïntroduceerd. Gemeentelijke handhavers leggen dwangsommen van € 500,- op om verkeersasocialen die herhaaldelijk in de fout gaan, aan te pakken. Dit is één van de nieuwe maatregelen uit de Rotterdamse Verkeersaso Aanpak (RVA) die wethouder Vincent Karremans vandaag presenteerde.

Het is een grote ergernis in de stad Rotterdam: automobilisten die verkeersasociaal gedrag vertonen, met name in de zomermaanden. Rotterdammers vinden het zeer hinderlijk en vinden dat het de leefbaarheid in de stad aantast. Het gaat hier bijvoorbeeld om onnodig hard optrekken, getunede auto’s met knallende uitlaten, rondjes rijden (showverkeer) en luide muziek.

Wethouder Vincent Karremans (Handhaving, Buitenruimte en Mobiliteit): “We hebben nu een set harde maatregelen die de veroorzakers van overlast echt gaan raken. Samen met de politie zorgen we dat het asociale verkeersgedrag uit de straten verdwijnt. Rotterdam is en wordt geen stiltetuin, maar een stuk fatsoenlijker is wel ons doel.”

Rotterdamse Verkeersaso Aanpak
De aanpak bestaat uit een aantal stevige maatregelen om zowel de overlastgevers te stoppen als ook de overlast te voorkomen:

  • Inzet ‘verkeersaso team’: gemeentelijke handhavers richten zich specifiek op verkeersasociaal gedrag.
  • Boete voor ‘onnodig geluidsoverlast’: politie en gemeentelijke handhavers leggen een boete van €280,- op voor ‘onnodig geluidsoverlast’ van voertuigen. Het gaat hier om onnodig hard optrekken, getunede auto’s met knallende uitlaten en luide muziek.
  • Last onder dwangsom voor notoire overtreders: gemeentelijke handhavers houden gerichte acties in straten waar sprake is van veel overlast. Handhavers constateren, rapporteren en leggen de last onder dwangsom op. Bij iedere opvolgende overtreding moet de bestuurder dan een dwangsom betalen ter hoogte van €500,- oplopend met een maximum van €3000,-.
  • Afspraken met autoverhuurbedrijven: we gaan regionaal en op landelijk niveau met autoverhuurbedrijven om de tafel om eenvoudiger huurauto’s in beslag te kunnen nemen. Daarmee roepen we de wildgroei aan snelle, luidruchtige huurauto’s – met buitenlandse kentekens – een halt toe.
  • Monitoren met geluidsmeters: we hangen op diverse locaties geluidmeters op. Hiermee monitoren we de geluidsoverlast en kunnen we in samenwerking met het verkeersaso team van Handhaving en de politie, gerichter bepalen welke locaties en tijdsperiodes in aanmerking komen voor handhaving.
  • Gedragscampagne: vanaf de zomer van 2023 start er een straatcampagne die de doelgroep van overtreders aanspreekt op hun gedrag.

Volledig pakket aan maatregelen
Eén van de maatregelen waar we ook dit jaar mee doorgaan, zijn straatafsluitingen in het centrum van Rotterdam. Meer informatie hierover en het totale pakket aan maatregelen is te vinden op rotterdam.nl/verkeersoverlast.

Groningse gaskraan gaat dicht per 1 oktober, ontmanteling volgend jaar

De Groningse gaskraan sluit op 1 oktober van dit jaar, maar er blijven vijf gasputten nog een jaar open voor het geval we een strenge winter krijgen. Daarna komt er definitief een einde aan 60 jaar gaswinning in Groningen.

Staatssecretaris Vijlbrief is tevreden met het einde van de gaswinning. “Dit jaar doen we eigenlijk al wat iedereen wil: naar nul”, zegt hij. “Volgend jaar vullen we de put met beton.”

Er zijn nog steeds problemen en aardbevingen, benadrukt Vijlbrief. “De problemen van de Groningers zijn nog niet opgelost en helaas zullen de bevingen nog jaren doorgaan, maar de bron van alle ellende wordt vanaf oktober gesloten.”

Het kabinet kondigde in maart 2018 aan dat ze de gaswinning willen beëindigen vanwege veiligheidsoverwegingen. De aardbevingen hebben jarenlang grote schade veroorzaakt aan huizen en boerderijen.

Er was onduidelijkheid over het sluiten van de gaskraan en het dichten van de gasputten. Eerst was er sprake van een overgangsperiode tot 2030, maar door druk vanuit de Tweede Kamer en bevolking werd dit vervroegd naar 2022.

Staatssecretaris Vijlbrief wil dat de gasputten op 1 oktober 2024 worden ontmanteld. Momenteel is dit nog niet mogelijk door internationale onzekerheden. In noodsituaties kan er echter nog beperkt gas worden gewonnen bij voorspellingen van zeer strenge kou.

De Groninger Bodem Beweging (GBB) reageert terughoudend omdat er nog putten openblijven. Ze maken zich zorgen over mogelijke stijgende energieprijzen en willen dat wettelijk wordt vastgelegd dat er geen gas meer mag worden gewonnen. NAM-directeur Johan Atema beschouwt de sluiting als een belangrijk moment met twee kanten, waarbij hij erkent dat veel Groningers nog steeds lijden onder aardbevingsschade.

Inspecteur-generaal Theodor Kockelkoren van het Staatstoezicht op de Mijnen merkt op dat definitieve zekerheid pas in 2024 zal komen. Hij benadrukt echter dat het besluit van vandaag belangrijk is om een einde te maken aan de onzekerheid die invloed heeft op de gezondheid. Hoewel het sluiten van de gaskraan de dreiging van aardbevingen vermindert, verwacht hij nog steeds bevingen in de komende decennia, zij het minder frequent.

Alle huizen in het gebied moeten tegen 2028 zijn versterkt, maar volgens Kockelkoren wordt dit doel niet gehaald in het huidige tempo. Ook benadrukt hij dat oliemaatschappijen aansprakelijk blijven voor schade veroorzaakt door gaswinning.

Nieuwe wegprojecten op pauze, geld en menskracht naar groot onderhoud

Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat heeft besloten om een aantal wegen- en vaarwegenprojecten te pauzeren.

Geld en menskracht uit deze projecten uit het aanlegprogramma (MIRT) worden de komende jaren besteed aan groot onderhoud van de infrastructuur en projecten die in vergevorderd stadium of onder de rechter zijn. Door stikstofproblematiek, stijgende prijzen in de bouw en krapte op de arbeidsmarkt kan een aantal aanlegprojecten op korte termijn niet worden uitgevoerd. Het geld en de menskracht worden daarom besteed aan een grote onderhoudsbeurt voor de bestaande infrastructuur, die deels verouderd is en toe is aan groot onderhoud of vervanging. Ook wordt er geld verschoven naar projecten die wel aangelegd kunnen worden of onder de rechter zijn om de uitvoering zeker te stellen. Over welke projecten gepauzeerd worden is de afgelopen weken gesproken met provincies, mede omdat er bij veel projecten sprake is van cofinanciering.

Stikstofproblematiek, stijgende prijzen en personeelstekorten
Een aantal aanlegprojecten kampt al een paar jaar met vertraging als gevolg van de stikstofproblematiek. De afgelopen periode bemoeilijken ook stijgende prijzen in de bouw en tekorten op de arbeidsmarkt de uitvoering van projecten. Daarnaast is er onvoldoende geld om het noodzakelijke groot onderhoud, zoals vervanging en renovatie van bruggen, uit te voeren. Dit groot onderhoud is wel noodzakelijk om de komende decennia onze infrastructuur in heel Nederland in goede staat te houden. Daarom besloot minister Harbers eind maart tot het verschuiven van geld en menskracht binnen het aanlegprogramma en van aanlegprojecten naar groot onderhoud van de infrastructuur. Over welke projecten worden gepauzeerd is de afgelopen weken overleg geweest met provincies. Het ministerie voert het aanlegprogramma uit in overleg en cofinanciering met de regionale overheden. Op voorhand werden projecten voor verkeersveiligheid op Rijks-N-wegen die geen hinder ondervinden van stikstofproblematiek (hiervoor is 200 miljoen beschikbaar gesteld in het coalitieakkoord), projecten voor de bereikbaarheid van 400.000 nieuw te bouwen woningen tot 2030 mogelijk maken (hiervoor is 7,5 miljard beschikbaar gesteld in het coalitieakkoord) en projecten die worden gebouwd, zijn vergund of onder de rechter zijn, uitgezonderd. In totaal worden 14 wegenprojecten en 3 vaarwegprojecten gepauzeerd. Het gaat om een bedrag van ruim 4 miljard euro.

Minister Harbers: "Dit voelt heel dubbel. Het is teleurstellend, omdat we deze projecten nodig vinden en willen aanleggen. Aan de andere kant zien we ook dat het op korte termijn niet kan. Dit besluit is ook positief, omdat we het geld nu kunnen uitgeven aan broodnodig onderhoud en het niet op de plank laten liggen. Dit is wat we nu wél kunnen doen en we gaan dan ook hard aan de slag met de grote onderhoudsbeurt! Zo zorgen we dat Nederland bereikbaar blijft en we naar werk en familie kunnen blijven gaan, en het zorgt er ook voor dat de pakketbezorger op tijd voor de deur staat en supermarkten kunnen worden bevoorraad."

Groeiende behoefte aan mobiliteit
De komende jaren groeit de behoefte aan mobiliteit. Het aantal inwoners van Nederland groeit en de druk op de bestaande infrastructuur groeit daardoor. Veel van onze bruggen, viaducten en sluizen zijn op leeftijd en toe aan vervanging of groot onderhoud. Veel bruggen komen ook vervroegd aan het einde van hun levensduur door het steeds intensievere en zwaardere verkeer. De infrastructuur die we hebben moet op orde worden gebracht, zodat we er later op kunnen verder bouwen. De projecten die worden gepauzeerd blijven in het aanlegprogramma staan en de inzet is om, als er genoeg stikstofruimte, geld en personeel is, zo snel mogelijk aan de slag te gaan met de aanleg ervan.

  • N35 Wijthmen – Nijverdal
  • A9 Rottepolderplein
  • A58 Breda – Tilburg
  • A27 Zeewolde – Eemnes
  • A15 Papendrecht – Gorinchem
  • A2 Deil – ’s-Hertogenbosch – Vught
  • Rijksbijdrage Noordelijke Randweg Utrecht (NRU)
  • InnovA58 Annabosch – Galder
  • Innovaties InnovA58 (*)
  • A67 Leenderheide – Geldrop
  • A1/A35 Knooppunt Azelo – Buren
  • A1/A30 Barneveld
  • A4 Haaglanden – N14
  • A1/A28 Knooppunt Hoevelaken
  • Volkeraksluizen
  • Kreekraksluizen
  • Vaarweg IJsselmeer – Meppel

(*) Dit is geen MIRT-project maar betreft een reservering van € 59 mln. voor het afdekken van innovatierisico’s bij de aanbesteding van InnovA58.

Chef beroemd restaurant haalt vegetarische opties van menukaart. Is vegans helemaal zat.

Terwijl veel horeca-gelegenheden zich richten op de groeiende groep veganisten, heeft de bekende Britse chef John Mountain besloten om een andere weg in te slaan. Hij heeft veganisten verbannen uit zijn Australische restaurant Fyre. Mountain, bekend van de BBC-show Great British Menu, runt zijn vleesgerichte restaurant in Perth en heeft zelfs een kookboek uitgebracht met de titel 'Pig'.

Veganisten waren voorheen welkom in Fyre, maar recentelijk heeft Mountain besloten om een vegan-verbod in te stellen. Vegans zijn nog wel welkom, maar de vegan menu-items zijn van de kaart verdwenen. De aanleiding hiervoor was een incident met een veganistische klant die een negatieve recensie schreef nadat ze het verkeerde gerecht had gekregen. Dit leidde tot een golf van negatieve recensies van andere veganisten,  die er zelf niet eens gegeten hadden. een fenomeen dat bekend staat als 'review bombing'.

Mountain, die zegt dat hij met de beste chefs ter wereld heeft gewerkt, is gefrustreerd door de kritiek. Hij stelt dat klanten weten wat ze kunnen verwachten als ze bij Fyre reserveren en vergelijkt het vragen om veganistische opties in zijn restaurant met het vragen om Chinees eten in een Indiaas restaurant. Volgens Mountain zijn veel chefs het zat om met veganisten te werken en noemt hij ze een 'pain in the ass'.

De aankondiging van het vegan-verbod, gedaan voor 'de eigen mentale gezondheid', heeft gemengde reacties opgeleverd. Sommigen beschouwen het als discriminatie en noemen het beleid van Mountain 'kinderachtig', hoewel er ook vegan restaurants zijn waar geen vlees verkocht wordt. Anderen daarentegen juichen de beslissing toe, wat volgens de chef heeft geleid tot een volgeboekt restaurant.

Nieuw PR-neerslag voor Primeurman.

Goeiedag daar! 

Nu denkt u ongetwijfeld: een nieuw PR qua neerslag voor de Primeurman uit Haarlem, maar daar bleef het gisteren toch droog? Eeh jazeker, dat klopt, maar deze jongen had in dit zeer karige jaar niet zoveel behoefte aan die droge flauwekul die het westen weer eens zou treffen. 

De onweersbui van een paar dagen eerder was de moeite waard, maar op één been kan je uiteraard niet staan, gezien de weerkaarten van die dagen qua vooruitzichten. 

Enfin, er zou een strook over het land komen te liggen waar lokaal zeer veel regen kon gaan vallen. Dat ik regen zou gaan zien, dat was wel zeker, maar hoe of in welke mate wist ik uiteraard nog niet, en dat kun je ook niet uitkiezen. 

Zeker als treinreiziger moet je ook rekening houden met de tijd, en eventuele calamiteiten onderweg. En het blijft natuurlijk ook gewoon een gok. 

Ik zat te twijfelen: richting de Achterhoek of naar Zuid-Limburg. Gezien de mogelijke kans op een Supercel besloot ik toch voor Zuid-Limburg te gaan. Ook gezien de tijd en trekrichting.

Aldoende vertrok deze sympathieke Primeurman ( ) rond 07.45 uur richting station alwaar Heerlen het centrale punt zou gaan worden. 

Ik kwam daar rond 11.45 uur aan en er zou een band met regen aankomen, dus eigenlijk was de winst al binnen, aangezien het ook veel later had gekund. 

Ik ging op een terrasje zitten en bestelde een Cappuchino, en daarna nog eentje. Ik liet de regenzone overkomen en er viel zo'n 6 mm. In het mandje.. dacht ik.

Ik besloot een omelet te bestellen, en toevallig appte iemand van het weerforum mij, die in Heerlen woont. Reuze gezellig uiteraard, samen iets doen is toch leuker dan  alleen, zeker ook met zijn kennis erbij. 

Achter die regenzone klaarde het een beetje op, en meteen werd het zeer benauwd en vloog de temperatuur omhoog. De atmosfeer was er klaar voor. 

We wandelde door de stad en gingen op 5 hoog even wat eten en drinken. Het werd steeds donkerder, en meer hoefden we niet te doen.. in Haarlem noemen wij dat een Stratus-dagje, maar nu wist ik wel beter.

Uiteindelijk liepen we weer naar het eerste café, en de eerste druppels vielen en ook de wind begon wat zee-trekjes te vertonen.  

We zaten nog niet koud, of de regen zette in... en zonder aankondiging begon het ook flink te onweren. De bliksems waren soms aardig dichtbij, doch vaak wel op hoogte. 

Uiteindelijk gingen we helemaal los. Wat een water kwam er naar beneden zeg! Dit maak je in Haarlem ook hoogst zelden mee, of eigenlijk niet, want in een uur tijd viel er ruim 62 mm. Dat heb ik in Haarlem nooit meegemaakt, ondanks de soms wel forse hoeveelheden. Ineens roken we een sterke riool-lucht, nou dan weet je het wel. Ook de hulpdiensten begonnen uit te rukken.

Ook kregen we duidelijk rotatie te zien, en er kwam zelfs een tornado-verschijnsel tevoorschijn. Wat een woeste luchten, het ging echt alle kanten op. Heel bijzonder. Ook dat is in Haarlem zelden tot nooit zichtbaar, laat staan de temperatuurschommelingen en de wind. Dan weer koud/warm en veel/weinig wind. 

De supercel hield zich zeer lang in leven, terwijl hier alles meestal zo voorbij is. 

Uiteindelijk moest ik toch naar huis en dat deed ik rond 18.19 uur. Tot aan Eindhoven viel er ook soms zware regen, wat je ook duidelijk aan de weilanden kon zien op sommige plekken. 

Het bleef in mindere mate door regenen tot Breukelen. De eerste plek waar echt geen spoor van regen te vinden was, was vanaf Holendrecht. 

Uiteraard kon je vanaf Utrecht al zien waar niets gebeurd was, en waar je weer naar toe moest.  

Uiteindelijk op de dag dus zo'n 68 mm zien vallen, waarvan 62 mm in een goed uur dus. Dat is dus een uur-record en tevens komt deze 68 mm ook in een Top-5 van mijn hoogste som ooit gekregen.

Achter buien aanzitten is lastig en eigenlijk met het OV niet te doen. Je moet dan ook echt mazzel hebben, en ik denk ook eerlijk dat dit mij niet zo snel een 2e keer zal gaan lukken.  

Mijn seizoen is uiteraard helemaal geslaagd nu.  

Puntje van kritiek: ik zou graag voortaan in de VIRM van NS een volledige coupe 1e klasse willen en niet half 1e en half 2e, want dat zet geen zode aan de dijk.  

Heerlen7 (Foto: Stephan5)
Ik heb veel filmpjes en foto's, maar deels staan er ook mensen op, of mislukten ze. Dit was al na de bui. ( Foto: Primeurman) 

Implosie Titan dagen geleden al gehoord door Amerikaanse marine

Het geheime onderwatermicrofoonsysteem van de Amerikaanse marine, dat normaal gesproken wordt gebruikt om vijandelijke onderzeeërs op te sporen, heeft mogelijk het geluid van de implosie van de Titan opgevangen. Dit zou enkele uren na de start van de missie van de miniduikboot zijn gebeurd, volgens bronnen die betrokken waren bij de zoektocht en geciteerd worden door The Wall Street Journal.

OceanGate, het bedrijf achter de Titan, heeft aangekondigd dat ze ervan uitgaan dat de vijf bemanningsleden van de onderzeeër niet meer in leven zijn. Bovendien is bevestigd dat de gevonden wrakstukken afkomstig zijn van de Titan. Volgens een defensiemedewerker begon de Amerikaanse marine bijna onmiddellijk met het monitoren van de Titan nadat het contact met de onderzeeër was verloren.

Kort na de verdwijning van de Titan op zondag, ving het luistersysteem een geluid op dat overeenkwam met een vermoedelijke implosie in de buurt van de plek waar de wrakstukken zijn gevonden. "De Amerikaanse marine voerde een analyse uit van akoestische gegevens en ontdekte een anomalie die consistent was met een implosie of explosie in de buurt van waar de Titan-onderzeeër opereerde toen de communicatie verloren ging", aldus een hoge functionaris van de Amerikaanse marine aan The Wall Street Journal.

FOK! Wat een weer: een rustige dag

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

De regen is weggetrokken richting Duitsland, want geregend heeft het wel degelijk. In Twente viel 51.5 mm, Hupsel deed met 43.3 mm goed mee, alles ten oosten van de lijn Tilburg - Assen heeft flink wat neerslag gehad, net als Limburg. Vandaag is het een totaal andere dag. De dag begint, vordert en eindigt droog en zonnig.

Het wordt vanmiddag 20 graden aan de kust tot 26 graden landinwaarts, de wind is matig uit het westen. Vanavond neemt de bewolking iets toe maar blijft het droog. In de nacht naar zaterdag daalt de temperatuur tot 15 graden. Morgen in het noordoosten kans op een bui, elders is het droog en zonnig.

Tot morgen!

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Wordt Bolsonaro uitgesloten voor deelname presidentsverkiezingen 2026?

Jair Bolsonaro kan worden uitgesloten van deelname aan de presidentsverkiezingen van 2026 als een rechtbank beslist dat hij de wet heeft overtreden door loze beschuldigingen te uiten over het Braziliaans stemsysteem.

Het Superior Electoral Tribunal (TSE) in Brasilia berecht de extreem-rechtse voormalige president op beschuldigingen dat hij zijn ambt misbruikte en de staatsmedia misbruikte toen hij in juli 2022 - drie maanden voor de verkiezingen die hij zou verliezen - buitenlandse diplomaten bijeenriep voor een vergadering waarin hij volhield dat er met de elektronische stemmachines van Brazilië gefraudeerd kon worden.

De bijeenkomst in juli vond plaats in het presidentieel paleis, en werd live uitgezonden op de publieke televisie. 

Aanklagers zeggen dat dit evenement in strijd was met de kieswet, omdat het werd gehouden tijdens de campagne voor de verkiezingen van oktober 2022, die Bolsonaro nipt verloor van zijn linkse aartsrivaal, de huidige president Luiz Inacio Lula da Silva.

Bolsonaro, 68, woonde het proces zelf niet bij. Volgens zijn persvoorlichter zal hij het proces volgen vanuit de zuidelijke stad Porto Alegre, waar hij politieke bijeenkomsten zal houden. 

Insiders zeggen dat Bolsonaro bijna zeker zal worden veroordeeld, waardoor hij een verbod van acht jaar krijgt om zich kandidaat te stellen voor een openbaar ambt.

De ex-legerleider herhaalde woensdag dat hij niets verkeerd had gedaan. "Er was geen kritiek of aanval op het kiesstelsel tijdens de bijeenkomst", vertelde hij journalisten. "Ik heb gewoon uitgelegd hoe verkiezingen in Brazilië werken". Verdere hoorzittingen staan gepland voor 27 en 29 juni indien nodig.

Bolsonaro kan in beroep gaan bij het Hooggerechtshof als hij wordt veroordeeld.

Nevada wordt 'overspoeld' door bloedrode mormonenkrekels

Het platteland van Nevada, inclusief een gebied dat grenst aan Utah en Idaho, wordt overstroomd door hordes rode mormonenkrekelsAmbtenaren in Nevada hebben gewaarschuwd voor de overlast die tot zeer gladde wegen kan leiden.

Omdat de insecten zich ook uitzwermen over parkeerterreinen en andere gebieden, gebruiken sommige bedrijven bladblazers om de krekels te verwijderen. 


Oekraïne benadrukt successen tegenoffensief

Het tegenoffensief van Oekraïne is nog steeds aan de gang. Volgens de Oekraïense premier is al meer dan 100 vierkante kilometer bevrijd van de Russische bezetting. Rusland heeft echter nog steeds vertrouwen in de overwinning.

Als de Oekraïense premier Denys Schmyhal zijn zin krijgt, zal het tegenoffensief van Oekraïne succesvol zijn. Acht dorpen en 113 vierkante kilometer bezet gebied zijn nu bevrijd. "Het is een enorm gebied", zei Schmyhal op de wederopbouwconferentie van Oekraïne in Londen. Bovendien zijn de Oekraïense troepen opgerukt tot zeven kilometer diep in het door Rusland bezette gebied. "We hebben goede resultaten", zei Schmyhal. Toch vraagt hij geduldig te zijn.

Een tegenoffensief is een reeks militaire operaties, sommige offensief, andere defensief. Soms zijn tactische pauzes nodig. De opmars wordt ook afgeremd door de mijnenvelden die door de Russen zijn aangelegd. "We zullen onze soldaten niet opofferen zoals de Russen doen", zei de Oekraïense premier. Elk leven telt. Hij voegde eraan toe: "We gaan zeer doordachte offensieve bewegingen maken, dus het kan even duren." We zijn echter "absoluut optimistisch" dat we in staat zullen zijn om al het door Rusland bezette gebied te heroveren.

De Russische minister van Defensie Sergei Shoiguliet een ander geluid horen. Volgens Russische media zei hij tijdens een bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad dat de Oekraïense strijdkrachten hun tegenoffensief in de door Rusland bezette gebieden afzwakken. De Oekraïners zouden bezig zijn hun troepen te 'hergroeperen'.

"Na de afgelopen 16 dagen actief betrokken te zijn geweest bij gevechtsoperaties en aanzienlijke verliezen te hebben geleden, heeft de vijand zijn activiteiten verminderd en is bezig zich te hergroeperen", aldus Shoigu. Hij verklaarde ook dat de militaire steun van het Westen aan Oekraïne op het slagveld geen meerwaarde heeft. "We zien hier geen enkele bedreiging van, vooral omdat we reserves aan het opbouwen zijn", zei de minister van Defensie, verwijzend naar westerse wapenleveranties.

Wagnerbaas beschuldigt de Russische militaire leiding opnieuw van liegen
Onlangs publiceerde Prigozhin, een spraakbericht op Telegram waarin hij de Russische militaire leiding beschuldigde van liegen en het verdoezelen van feiten over de situatie aan de frontlinies in Oekraïne. Minister van Defensie Sergei Shoigu en stafchef Valery Gerasimov hebben president Vladimir Poetin "onzin" voorgeschoteld. Dit in de hoop dat dergelijke "leugens" een geloofwaardige indruk maken op Poetin. De Oekraïense strijdkrachten hebben al aanzienlijke successen geboekt. "Het zijn grote gebieden die we zijn kwijtgeraakt", zei Prigozhin. De verliezen in de Russische gelederen zijn ook groot. Er zijn "kolossale problemen" die geheim worden gehouden.

Aan de andere kant rapporteerde de Russische legerleiding zonder bewijs over vele doden en vernietigd materieel aan Oekraïense zijde. Het hoofd van Wagner beschuldigde Shoigu en Gerasimov al eerder van incompetentie. Opnieuw riep hij op tot mobilisatie om een Russische nederlaag te voorkomen. Rusland is al 16 maanden in oorlog met Oekraïne.

Kuipers wil eigen risico behouden en geen mondzorg in basisverzekering

Minister Ernst Kuipers van VWS wil het eigen risico in de zorg niet afschaffen. Dit zou structureel 6 miljard euro gaan kosten. Ook voelt hij er niets voor om de mondzorg weer op te nemen in het basispakket, zo zei hij in een debat met de Tweede Kamer.

Hij benadrukte dat de mondzorg voor kinderen tot 18 jaar wel wordt vergoed. Een deel van de Kamer wil die twee maatregelen juist wel nemen vanwege de grote zorgen over de toenemende gezondheidsverschillen tussen mensen met geld en mensen die zorg mijden omdat ze die niet kunnen betalen. Kuipers deelt weliswaar die zorg, maar ziet de voorstellen niet zitten. Ook het voorstel van de SP om een inkomensafhankelijke zorgpremie in te voeren, veegde hij als 'niet opportuun' van tafel. Lees verder bij Skipr.

Amsterdamse kinderen krijgen les over slavernij

In Amsterdam krijgen veel leerlingen uit groep 6 deze maand les over het slavernijverleden. Het onderwijsprogramma is deel van 'Keti Koti Junior' van het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee). In de lessen bespreken ze pijnlijke onderwerpen uit die tijd, zoals brandmerken, de reis over zee en ook het verzet. "Heftig, maar ook goed dat ze hier les over geven", vinden de kinderen.

Op basisschool de Zeven Zeeën in Noord heeft groep 6 de geschiedenislessen al gehad. Het maakte grote indruk. "Ik word er wel verdrietig van, maar wel goed dat we er over leren, want sommige kinderen weten niet wat Keti Koti is", zegt een leerling. "Het is heftig. Waarom zou je iemand brandmerken op zijn rug?", vraagt een ander zich hardop af.

Inspireren met het verleden
Op het programma staat vandaag een creatieve les van kunstenaar Kenneth Aidoo, die ook docent is bij kunstatelier Noordje. Volgens hem is lesgeven aan de jonge doelgroep niet per se makkelijk. "Je weet niet hoeveel ze al weten van het onderwerp", zegt hij. Zijn doel van vandaag is de kinderen in elk geval inspireren met wat er vroeger is gebeurd. "Ik wil ze laten nadenken over wat vrijheid voor hen betekent."

Eerst wordt het thema klassikaal besproken. "Misschien vond iemand naar school gaan wel het allerleukste ooit", vertelt de kunstenaar aan de kinderen. "Maar dat mocht hij niet meer doen. Ook als iemand werd betrapt op het schrijven van een woord of het lezen van een boek, dan konden hun handen of vingers worden afgehakt."

Tekenen
Voor de kinderen betekent vrijheid vooral "doen wat je zelf wil", zeggen ze in de les. Om het daarom dicht bij huis te brengen, maken de scholieren tekeningen van wat zij zouden missen als iemand tegen hen zou zeggen dat ze dat niet meer mogen doen. "Ik teken mijn telefoon", zegt er één. De ander tekent zichzelf hardlopend en met zijn familie aan tafel. Meer nog tekenen zichzelf terwijl ze voetballen. 

Of het niet te vroeg is om kinderen met zo'n heftig onderwerp te confronteren? "Ik denk dat het nooit te vroeg is om over de slavernij en de geschiedenis te praten, of over de Tweede Wereldoorlog", antwoordt Aidoo. "Het zijn onderwerpen waar normen en waarden in voorkomen. Daardoor leren kinderen hoe we wel en niet met elkaar om zouden moeten gaan."

RDW: 15 miljoen kentekens in Nederland

Elke dag worden bij de RDW meer kentekens geregistreerd dan beëindigd. Het aantal kentekens heeft door deze voortdurende stijging nu het grote aantal van 15 miljoen bereikt. Van auto tot motor en van trekker tot speed-pedelec: ze tellen allemaal mee.

Steeds meer voertuigsoorten
Het overgrote deel van het gekentekende wagenpark bestaat uit personenauto’s: bijna 9,5 miljoen auto’s zijn vastgelegd in het kentekenregister van de RDW. Op zeer ruime afstand volgen ruim 1,3 miljoen brom- en snorfietsen, bijna 1,3 miljoen bedrijfswagens (dit kunnen bestelbussen zijn, maar bijvoorbeeld ook vrachtwagens) en eveneens bijna 1,3 miljoen aanhangwagens en opleggers. De laatste categorie wordt sinds 2003 van een kenteken voorzien. Brom- en snorfietsen kregen vanaf 2005 een kenteken. Samen zorgen ze nu dus voor een flink aandeel.

Nieuw: registratie land(bouw)bouwvoertuigen
Een nieuwe eend in de bijt zijn de (land)bouwvoertuigen. Dit zijn trekkers, maar onder andere ook grondverzetmachines en allerlei getrokken werktuigen. Deze categorie kent sinds 1 januari 2022 een registratieplicht. De registratie van deze voertuigen zorgde wederom voor een fikse toename van het totaal aantal kentekens. Op het moment gaat het om ongeveer 720.000 voertuigen. Daarmee moet deze categorie het nog afleggen tegen de motorfietsen, waarvan er meer dan 800.000 in het kentekenregister van de RDW opgenomen zijn.

Elektrische invloed stijgt
De toename van elektrische voertuigen is niet nieuw. Op het totaal van 15 miljoen is het aandeel elektrische gekentekende voertuigen met 4% gering te noemen. Toch betekent dit meer dan 390.000 volledig elektrische personenauto’s. Opvallend is ook het aandeel elektrische autobussen. Van bijna 9.500 bussen zijn er 1.500 elektrisch, oftewel 16%. Ook is al bijna 10% (73.000 van de 762.000) van alle snorfietsen elektrisch aangedreven. En dan hebben we natuurlijk nog de elektrische speed-pedelecs. Daarvan rijden er nu meer dan 33.000 rond. Een weggebruiker die elektrisch rijden nog niet ontdekt heeft, is de motorrijder. Met slechts 1.600 stuks is de elektrische motorfiets nog een zeldzaamheid te noemen.

Waterschap Rijn en IJssel verbiedt water uit sloten en beken te halen

Waterschap Rijn en IJssel stelt vanaf vandaag (vrijdag 23 juni 2023) een verbod in om water op te pompen uit beken, rivieren, vijvers en sloten. Dit verbod geldt in de Achterhoek, Liemers en een stukje van de Veluwe en Overijssel. Door het warme weer en de aanhoudende droogte dalen de waterstanden snel. Hiermee wil het waterschap problemen met de waterkwaliteit en de volksgezondheid zoveel mogelijk voorkomen.

Het verbod gaat in om 12 uur ‘s middags en geldt voor iedereen in het werkgebied van het waterschap. Overtreders riskeren een boete. Het is de vijfde keer in zes jaar tijd dat deze regio te maken heeft met langdurige droogte.

Weinig water in rivieren, beken en sloten
Sinds half mei is er bijna geen regen gevallen. Het is warm weer en het water verdampt snel. Dit betekent dat de waterstanden snel dalen en de waterkwaliteit slechter wordt. Op steeds meer plekken ontstaat er blauwalg. In de Ahauser Aa, net voor de landsgrens bij Buurse liggen twee beluchters om extra zuurstof in het water te blazen. Hoe minder water in de beken en sloten, hoe groter de kans op problemen zoals ongedierte, dode vissen, botulisme en blauwalg. Het waterschap wil dit zoveel mogelijk voorkomen. Ook de waterstanden op de grote rivieren zijn aan het dalen. Schepen die langer zijn dan 55 meter kunnen niet meer door de sluis in Doesburg vanwege de lage waterstand.

Voor het grondwater geldt dat het op veel plekken lager staat dan normaal voor deze tijd van het jaar, maar is nog niet zo laag dat een verbod noodzakelijk is.

Voorspelde regen niet genoeg
Het waterschap verwacht dat de regenbuien die deze week vallen zullen de droogte niet oplossen. Dijkgraaf Hein Pieper: “Als er heel veel regen valt in korte tijd, dan kan er op sommige plekken wateroverlast ontstaan. Deze overlast duurt waarschijnlijk kort. Er is mogelijk een klein en kort piekje in de (grond)waterstanden te zien. Daarna dalen de waterstanden weer. En we weten dat er aankomend weekend weer droog zomerweer is voorspeld.”

Maatregelen
Dankzij de vele regen in het voorjaar is de droogte enkele weken uitgesteld.

Daarnaast heeft het waterschap samen met anderen al allerlei maatgelen genomen om het regenwater zo goed mogelijk op te vangen. De stuwen van het waterschap in rivieren en beken staan op de hoogste stand en er zijn meer dan 200 kleinere droogtestuwen geplaatst in sloten bij boeren en andere grondeigenaren. Ook zijn beken en sloten op een aantal landgoederen en in natuurgebieden anders ingericht.

Oproep: houd water vast!
Het waterschap roept nog steeds iedereen op om het (regen) water vast te houden, zodat het de grond in kan. Dat kan bijvoorbeeld door regentonnen te plaatsen, de regenpijp af te koppelen van het riool en tegels te vervangen door planten.

Zie ook onze webpagina www.wrij.nl/droogte met de actuele (grond)waterstanden, verwachtingen en maatregelen.

Zie voor tips om water vast te houden: www.weetvanwater.nl  

'Batterijen voor toekomstige elektrische auto's worden in Europa gemaakt'

Wie vanaf 2035 een nieuwe auto wil kopen, kan alleen nog maar elektrisch rijden. Auto’s met verbrandingsmotoren mogen over ruim tien jaar niet meer gemaakt worden. Deze afspraak is onderdeel van het plan om de uitstoot van broeikasgassen in de EU met 55 procent te verminderen. Om die overgang mogelijk te maken zal de vraag naar batterijen in Europa de komende jaren alleen maar toenemen: tot 550 gigawatt in 2025 en 1000 gigawatt in 2030. Daarom zet Europa volop in op het stimuleren van de productie van batterijen, maar vooral ook op het duurzamer maken en recyclen van batterijen.

Sinds 2017 werken Europese bedrijven, universiteiten en overheidsorganisaties samen in de European Battery Alliance, die zich ten doel heeft gesteld om in 2035 90 procent van de vraag aan batterijen in Europa te produceren. De productie van batterijen is in de jaren daarna uitgegroeid van bijna niets tot een bloeiende sector, waarin alleen al tot 2022 voor 180 miljard euro in is geïnvesteerd. Hier bevinden zich na de VS de meeste startups op het gebied van batterijen. De EU stimuleert deze ontwikkeling door het subsidiëren van onderzoek. Tussen 2016 en 2020 ging er 440 miljoen euro naar onderzoek en ontwikkeling van batterijen en tot 2027 is nog eens 990 miljoen vrijgemaakt.

Om het tekort aan grondstoffen in Europa aan te pakken, heeft de Europese Commissie in maart dit jaar nieuwe wetgeving voorgesteld: de kritische grondstoffenwet. Met deze wet, waarover de EU-landen en het Europees Parlement hopelijk voor de verkiezingen van 2024 een akkoord bereiken, kan de EU makkelijker allianties aangaan met leveranciers van grondstoffen in derde landen. Daarnaast kan de productie van batterijen in de EU ook gestimuleerd worden met financiering en snellere vergunningsprocedures.

Maar misschien nog wel belangrijker in de wet is de doelstelling om 15 procent van het grondstoffenverbruik in de EU afkomstig te laten zijn van hergebruik en recycling. Immers, hoe minder er geproduceerd of geïmporteerd wordt, hoe duurzamer. De onlangs aangenomen ‘batterijenwet’ stelt scherpe eisen aan de productie van batterijen zodat ze langer meegaan, duurzamer zijn, en beter geschikt zijn voor hergebruik. Met deze wet, die de eerste in zijn soort is in de wereld, kunnen Europese producenten straks een voortrekkersrol spelen op de mondiale markt.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
©FOK.nl e.a.