Gratis gasaansluiting verwijderen? Niet meer, zegt de rechter

De gratis verwijdering van gasaansluitingen voor burgers is niet langer geldig, volgens een uitspraak van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb). De regeling, die in strijd is met de Europese wetgeving, is op een onjuiste manier tot stand gekomen.

Sinds maart 2021 konden burgers kosteloos van het aardgas af, waarbij de kosten werden doorgeschoven naar degenen die nog steeds een gasaansluiting hadden. De Vereniging voor Energie, Milieu en Water (VEMW), die zakelijke energieklanten vertegenwoordigt, was het hier niet mee eens vanwege de "aanzienlijke financiële gevolgen" voor klanten die nog steeds aardgas gebruiken.

Het CBb heeft de VEMW in het gelijk gesteld. De grootste zorg was de manier waarop de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de kostenverdeling heeft bepaald, op aanwijzing van de toenmalige minister van Economische Zaken en Klimaat, Eric Wiebes. Dit is volgens het CBb niet toegestaan. De rechters oordeelden dat de ACM geen eigen afweging heeft gemaakt in deze zaak en dat het besluit daarom niet kan blijven staan.